Как да харчим по-евтино електронните пари

Shutterstock

Как да харчим по-евтино електронните пари

Все повече алтернативи на банковите разплащания позволяват да се спестяват такси и да се намали рискът от измама

15589 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Сумата на електронните безкешови разплащания, извършени с карти, издадени от български банки, са се увеличили почти три пъти през последните 5 години. Така през миналата 2016 г. общата им сума е близо 7.8 млрд. лв., което вече представлява почти 1/4 от всички минали през българската банкова система пари (виж графиките).

Тази тенденция със сигурност ще се засили, ако поправката за ограничаване на плащанията с банкноти, която беше одобрена от парламента на първо четене през миналата седмица, влезе в сила. Междувременно освен стандартните платежни карти вече има редица алтернативни начини за безкешови плащания - най-вече за покупки в интернет. Всяка от тях идва със своите предимства и недостатъци и разходи.

Дебитни и кредитни карти

Най-лесният и познат начин e директно чрез дебитна или кредитна карта на ПОС. Повечето български банки не таксуват безкешовите плащания на ПОС терминал или в интернет. За някои обаче това не е напълно така - 4 от десетте най-големи банки в България таксуват безкешовите плащания с някои от техните дебитни или кредитни карти. Въпреки това има изключения, при които върху покупката се начислява малка такса от 0.5% от сумата например (виж таблицата).

Сигурността на този вид плащания постоянно се подобрява и основните картови оператори Visa и Mastercard. Повечето карти например имат задължително изискване за допълнителна парола – т.нар. 3-D Secure код. За разлика от останалата информация, която е необходима за да извършим интернет попука с карта, този код не е изписан върху картата, което се ограничават злоупотребите със загубени или откраднати карти.

Плащането директно с карта има няколко предимства. На първо място не е необходима регистрация и потвърждение в системите за електронни разплащания, които поради засилените си мерки за сигурност могат да бъдат много досадни и да отнемат доста време. Няма ограничения къде да се пазарува, защото дебитни и кредитни карти на Visa и Mastercard се приемат фактически от всички онлайн магазини.

Освен това в някои случаи плащането с картите може да е по-евтино. Така например при купуване на билети от нискотарифнаия превозвач Ryanair няма такса за обработване на плащането от 2.42 евро, докато такава се начислява при покупка с кредитна карта или през Paypal например. Освен това Mastercard въвеждат собствена система Masterpass, чиято функционалност наподобява Paypal – данните за картата се съхраняват в криптиран вариант на телефона или компютъра, с който се извършват плащанията. Това позволява потребителят да не въвежда всеки път всички данни, когато иска да извърши плащане, а просто да използва бутона за бързо плащане.

Какви са алтернативите

Paypal

Пионерът в електронните плащания е Paypal, който от 2002 г. е основният начин, по който се плаща във водещия тогава сайт за интернет търговия Ebay. Връзката му с платформата за онлайн търгове е сред основните предимства и причина за голямата популярност на платформата. Защо да го ползвам? Основната причина е сигурността на транзакциите. Когато плащаме директно с дебитна или кредитна карта, трябва да въвеждаме данните й и винаги има риск интернет връзката да е компрометирана и тази чувствителна информация да попадне в злонамерени лица. Докато при плащанията с Paypal данните са криптирани, така че не могат да бъдат копирани при извършване на плащането. Те се въвеждат еднократно в системата, след което при покупка не се налага да ги повтаряме. Така няма да се притесняваме всеки път когато въвеждаме данни дали сайтът на търговеца няма да бъде разбит от хакери.

Другото предимство е опцията за възстановяване на сумата, в случай че нещо с поръчката не е наред. Това важи за покупки от ebay например, при които парите се задържат от Paypal и не се превеждат директно на продавача, докато стоката не пристигне при потребителя. Освен това системата позволява физически лица, които имат сметки в нея, да извършват безплатно парични преводи, независимо от географското им разположение. Безплатни вътрешнобанкови преводи могат да се правят чрез онлайн банкирането на повечето български банки, но това не важи при трансгранични нареждания.

Една заплаха, която обаче дебне потребителите на Paypal, а и на всички подобни услуги, е винаги актуална. Това са т.нар. фишинг измами, при които трети лица пращат мейл, представяйки се за служители на Paypal с молба да потвърдите паролата и данните си на сайта. В съобщението е включен и линк, който обаче води до фалшив сайт, който само наподобява официалната страница на Paypal. След като веднъж въведете потребителското си име и парола на него, те се записват на сървърите на измамниците, които могат по всяко време да източат сметката. Предупреждения за нова мащабна вълна от подобни "фишинг" мейли, атакуващи потребители на Paypal, имаше съвсем наскоро, преди 2 седмици в британската преса. За да се избегне измамата, е необходимо потребителят да провери дали мейлът е изпратен от Paypal и по-важно – да не следва линка, който е поставен в съобщението, а лично да въведе адреса на страницата в браузъра си.

След създаването на Paypal сметка трябва към нея да се добави дебитна или кредитна карта. Paypal ще изтегли малка сума от сметката ви, която трябва да проверите в банковото извлечение - тази сума ще представлява код, с който ще потвърдите, че тази карта е наистина ваша и ще приключите регистрацията. След това от картата трябва да зареждате Paypal сметката си, от която да правите разплащания. Захранването и изтеглянето на суми от сметката е безплатно, както и плащането на стоки, а таксите са за продавачите.

Skrill

Тази платформа се използва най-често не толкова за пазаруване, а за зареждане на сметки, предназначени за онлайн залагания и гейминг индустрията. Пазаруването от нея е безплатно, а изпращането на пари до друг потребител на платформата струва 1.9% от сумата, но максимално 20 евро. Освен това се дължи и такса за неактивност на акаунта от повече от 12 месеца – на всеки месец след първата година се отчисляват по 3 евро. При Skrill обаче по-скъпо е изтеглянето на средства от акаунта обратно в банковата сметка – това струва 7.5% от сумата, когато парите се преместват в сметка с Visa карта. Освен това самите Skrill предлагат и дебитна карта, с която могат директно да се теглят пари от сметката, но разходите й са несравними с обикновената банкова пластика – 10 евро на година за поддръжка и 1.8 евро на всяко едно теглене.

Webmoney

Webmoney е руска система, която успешно свързва двата свята – онлайн и офлайн плащанията. Плюсът тук е, че освен традиционните електронни начини за захранване на сметка, при Webmoney това може да стане и без банкова сметка или дебитна карта, от която да се прехвърлят пари в акаунта на потребителя. Вместо това при нея съществува система от физически каси или гишета за плащане, на които може да се зареждат сметки с плащане кеш. Системата се използва от хиляди магазини по цял свят, като има и опция да се възползвате от услугите дори и без регистрация. През Webmoney могат да се купуват и биткойни. При тях таксата за всяка една транзакция е 0.8%, като максималната сума на отчисленията не може да надхвърли 50 долара.

Сумата на електронните безкешови разплащания, извършени с карти, издадени от български банки, са се увеличили почти три пъти през последните 5 години. Така през миналата 2016 г. общата им сума е близо 7.8 млрд. лв., което вече представлява почти 1/4 от всички минали през българската банкова система пари (виж графиките).

Тази тенденция със сигурност ще се засили, ако поправката за ограничаване на плащанията с банкноти, която беше одобрена от парламента на първо четене през миналата седмица, влезе в сила. Междувременно освен стандартните платежни карти вече има редица алтернативни начини за безкешови плащания - най-вече за покупки в интернет. Всяка от тях идва със своите предимства и недостатъци и разходи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 4
  greend avatar :-|
  GD

  "-Освен това системата позволява физически лица, които имат сметки в нея, да извършват безплатно парични преводи, независимо от географското им разположение. -Безплатни вътрешнобанкови преводи могат да се правят чрез онлайн банкирането на повечето български банки, но това не важи при трансгранични нареждания" И двете неща просто не са верни ! Или поне за български граждани !

 • 7
  vrp38525868 avatar :-|
  vrp38525868

  Редно е да се наложи лимит на таксите на всички тия изедници, ако искат да продължат да смучат от народа. Не повече от 0,5% такса върху цената на стоката или услугата, но да се начислява на самия клиент, а не на търговеца, защото иначе я плащам и аз, който не пазарува с карти и електронни портфейли. Също и лимит на таксите за трансфер от сметка в сметка и 0% такса за превалутиране. Ако не им е изгодно да се махат и да идват други, които ще оптимизират бизнеса си така, че да работят на ниски маржове. След това всичко спечелено на гърба на българските потребители и търговци да се облага с данък тук у нас, без значение дали се казват mastercard, paypal, skrill, neteller и пр.

 • 8
  vrp38525868 avatar :-|
  vrp38525868

  Напишете и за пладнешкия обир, на който подлагат клиентите си разни skrill-ове, когато се пращат пари от сметка в една валута към сметка в друга валута. Или когато с дебитната им карта теглиш от банкомат. Или когато сметката ти е в евро и искаш да изтеглиш пари към българска банкова сметка също в евро, как сумата се превалутира два пъти - от евро в лв и после от лв пак в евро.

 • 9
  eminem9876 avatar :-|
  eminem9876

  До коментар [#8] от "vrp38525868":

  В 21 век тегленето от банкомат трябва да се извършва рядко и така да се наказват незаконните търговци, които не приемат карти.

 • 10
  briton avatar :-|
  briton

  До коментар [#6] от "vrp38525868":

  Ей льольо, чувал ли си за пазарна икономика? Нали, за да ти предложат по-евтин трансфер спрямо банките, тези фирми имат разходи. Кой според теб да ги покрие? Това е все едно хляба, който излиза 30 или 50 ст от хлебозавода в магазина да си го купиш за същите пари. Нали по веригата има една камара доставчици, лицензи, служители, това влиза в крайната цена, която ти като клиент плащаш.
  Повярвай ми, маржовете, особено при трансфер на пари, са много малки, най-вече поради сериозната конкуренция на световно ниво.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал