Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 юли 2017, 13:40, 9460 прочитания

Взаимен растеж

11 от високорисковите фондове генерират над 10% доходност от началото на годината

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Българските взаимни фондове продължават да се представят силно вече четвърто поредно тримесечие. 40 от всички 54 високорискови схеми са постигнали положителна доходност за първите шест месеца на годината, като 11 от тях увеличиха парите на клиентите си с над 10% за периода. Това е значително по-добро представяне в сравнение с първото полугодие на миналата година. Тогава сред водещите 10 високорискови фонда имаше само един, който беше с доходност над 10% за полугодието, докато по-голямата част от тях отбелязаха ръст под 5%.

С добрите резултати тази година активните фондове се радват на интерес, като от началото на годината секторът привлече нови 107 млн. лв., а общата стойност на активите е близо 1.1 млрд. лв., като причина за това са и новите вложения от клиенти. Главната теглеща сила за доходността продължава да бъде Българската фондова борса. Основният индекс SOFIX за пръв път от 9 години премина над 700 пункта и отбеляза ръст от около 19%. Той е директно свързан с представянето на половината от 10-те най-добре представящи се високорискови фондове като "Алфа SOFIX индекс" и "Златен лев индекс 30". Така на фона на почти нулевите лихви по депозитите фондовете остава алтернатива за по-висока доходност и за инвестиция с по-малки суми.


Поглед назад

Прави впечатление обаче, че фондовете, които миналата година по това време бяха на върха на класациите, днес отстъпват по доходност. Така например "Астра комодити", който беше водач в средата на 2016 г., е на минус от началото на тази година (-5.35%) и за последните 12 месеца (-8.67%). "Восток" на ПФБК, който инвестира предимно в руски компании и беше на второ място по ръст, сега има още по-голям спад (-10.33% за първото полугодие), но поне е над водата, що се касае до доходност на годишна база (15.2%). Подобно е положението и при другите сектори – например бившият лидер сред фондовете, инвестиращи в облигации - "Експат бондс", отбелязва отрицателна доходност (-4.83%) от началото на 2017 г. Изключение прави фондът на "Елана", деноминиран в долари "Елана балансиран долар фонд", който беше на първо място сред комбинираните фондове в средата на миналата година, а днес се задържа в средата на таблицата с +4.37%. Всичко това е илюстрация на факта, че миналата доходност не е гаранция за бъдеща такава.

Печалба от недвижимостИнвестицията в имоти, която обичайно е първата алтернатива на българските инвеститори след гарантирания банков депозит, е особено привлекателна с раздвижването на сектора. Близо до топ 10 останаха два от водещите фондове, инвестиращи в имоти и по-специално в книжа на дружества със специална инвестиционна цел. Това са "Алфа индекс имоти", който от началото на годината е направил малко над 10% доходност, и "Конкорд фонд-3", който има над 9% ръст на стойността на дял за първите шест месеца на годината. Доста по-назад в класацията остава третият подобен фонд - "ДСК имоти", който генерира едва 2.5% от началото на годината.

Новите фондове

Значително подобреното представяне на международните и местните пазари доведе до повишено предлагане и на нови възможности за инвестиране. От началото на миналата година девет нови фонда получиха разрешение от Комисията за финансов надзор за опериране у нас. Половината от тях генерират отрицателна доходност от началото на 2017 г. Това са "ОББ Глобал детски фонд" с доходност за шестмесечието от -1.95%, "ОББ Глобал дивидент" (-2.15%), "ОББ Глобал растеж" (-0.06%), "Райфайзен глобален микс" (-0.23%), а с положителен доход са "Елана България" (3.04%), "С-микс" (3.39%), "С-бондс" (1.09%), "ДСК глобални компании" (2.34%) и "Компас плюс", за който все още няма данни.
Какви са таксите за инвестицията

Взаимните фондове налагат няколко вида такса за извършване на дейността си. На първо място при закупуване на дялове този разход е до 1.75% от сумата, която се инвестира. При някои фондове по-големите суми от например над 100 000 лв. са освободени от такса. Когато клиентът иска да продаде дяловете и да получи парите си, също се налага такса от около 0.5% - 1%. При известна част от фондовете тя не се удържа, ако инвестицията е била за над 12 месеца.

Другите такси са за самото инвестиране на средствата. В чужбина има фондове, които получават възнаграждението си на база генерирания доход за клиента. В България обаче няма такава практика. Вместо това управляващото дружество отчислява фиксиран процент от средногодишната стойност на един дял. Какъв е той може да се види в ключовата информация за инвеститорите на сайта на всеки фонд.

Освен това в разхода, който се изважда от стойността на дяловете, се включват и всички разходи, които фондовете имат – те са за депозитар, инвестиционни посредници, банки, Комисията за финансов надзор, одитори и маркетинг. Високорисковите фондове имат по-големи общи разходи от 3% до 6%, докато при нискорисковите и облигационните таксата може да е под 1%. Важно е да се знае, че цитираната доходност е, след като таксите за възнаграждение и за разходи са били извадени от стойността за дял.

Надя Неделчева, портфолио мениджър на "Адванс Възможности в Нова Европа"

Чуждите инвеститори все повече ще поглеждат към пазарите в региона

През последните няколко години Източна Европа бе изпаднала от полезрението на редица инвеститори, като в резултат индексите за региона се намират значително под върховете си от 2007 г. (около 50% при общите индекси), за разлика от голяма част от световните пазари, които вече са минали върховете си от преди финансовата криза. Същевременно обаче икономиките на страните от ЦИЕ се развиват с изпреварващи темпове спрямо развита Европа, като например Румъния постига най-силния ръст на БВП в целия ЕС (5.6% ръст на БВП през първото тримесечие на годишна база, при среден ръст от 1.9% за еврозоната). Полша, която е с най-голямо тегло в портфейла на фонда, също се представя много силно, отчитайки един от най-силните темпове на ръст на БВП в ЕС (+4.2% през първото тримесечие). Това съответно се пренася и в корпоративните резултати. Същевременно оценъчните съотношения остават ниски, като на практика в момента регионът на ЦИЕ е най-евтиният в световен мащаб. Текущо средното форуърдно P/E на региона е под 8x, което представлява дисконт от близо 40% спрямо нивото за глобалните развиващи се пазари като цяло и над 50% спрямо нивата за развита Европа. Същевременно средната дивидентна доходност (над 4%) е най-високата сред всички региони в световен мащаб към момента.
Очакваме, че тенденцията на засилване на паричните потоци към региона на ЦИЕ, която се наблюдава през последните месеци, ще се запази. До момента ръстът на икономиките се дължеше в голяма степен на силното вътрешно търсене, докато подобряващите се перспективи пред еврозоната ще осигурят допълнителен канал за засилване на ръста на ЦИЕ по линия на износа предвид силната търговска обвързаност на региона с ЕС. Предвид тези перспективи, считаме, че гореспоменатият дисконт не е обоснован и че регионът все повече ще излиза на радара на чуждестранните инвеститори. Предвид настоящите тенденции считаме, че има предпоставки силното представяне на пазарите от региона да се запази и до края на годината.

Петър Василев, портфолио мениджър на "Алфа Асет мениджмънт"

Милениалите ще движат сектора на взаимните фондове
Oсновна причина за добрата доходност на Алфа SOFIX Индекс беше доброто представяне на индекса SOFIX през първото полугодие. Нашата задача е само да го следваме и, смея да кажа, се справяме много добре в това. Иначе за ръста на индекса причините са много - както търсенето на по-висока доходност при рекордно ниските лихви по депозитите, така и значителното изоставане в ръста на БФБ в сравнение с всички европейски борси за последните 5-6 години. До края на годината очакванията са сегашният тренд да се запази, макар да е възможно и известно връщане назад с цел прибиране на печалби. Все пак си мисля, че за годината резултатът ще бъде позитивен, освен ако няма сериозни сътресения от всякакво естество.
Нашите нови клиенти са предимно лица от т. нар. milenium поколение - хора, родени в края на миналия век, които сега за пръв път се насочват към инвестиции във финансови активи. Именно това са хората, които ще движат индустрията на взаимните фондове през следващите години, затова и трябва да им отделим специално внимание.
Изказаните мнения не представляват препоръка или инвестиционна консултация.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 8795 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 6500 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Бизнес преводите на пари в чужбина може и да са по-евтини

Алтернативните финансови компании осигуряват по-ниски такси по банкови услуги за компаниите, без да са банки

Още от Капитал
Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10