В търсене на доходност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В търсене на доходност

Reuters

В търсене на доходност

Какви са вариантите за осигуряване на печалба от вложения на свободните средства

13065 прочитания

Reuters

© Reuters


Преди няколко броя разказахме защо е важно всеки да знае рисковия си профил по отношение на инвестициите и как да го изчисли. След като това е направено, резонно идва въпросът в какво да се инвестира. Ето и няколко варианта.

Съществуват няколко начина на инвестиране в зависимост от времевия хоризонт, наличните средства, познанията и степента на риск, който всеки от нас би поел, когато търсим допълнителна доходност:

Лични покупки и продажби на акции и инструменти

Всеки сам взема решение колко пари да вложи и в кои компании, като търгува по-активно или просто си създаде дългосрочен портфейл за себе си и семейството. В този случай се изискват известни познания за механизмите на работа на фондовите борси, проучване на тарифите с такси и комисиони, преглед и избор на компании или инструменти – валути, акции, облигации, злато, петрол и т.н.

При всички случаи инвеститорът трябва да си избере един или няколко инвестиционни посредника – например един за български акции и един за световните пазари. Някои от най-големите български брокери обаче предлагат и платформи за достъп на световните пазари за покупка на инструменти с реална доставка и съхранение – обикновено чрез европейски или американски брокер.

Такива големи посредници например са европейската Saxobank и Interactive Brokers от САЩ. Достъпът до тях се осъществява през онлайн платформа на самия български посредник или директно. Веднъж като се стане клиент и се захрани сметката с пари за инвестиране, сделките се осъществяват с web базиран интерфейс или през мобилно приложение. Задължително условие преди сделки на световните пазари е да попитате вашия брокер къде се съхраняват купените от вас инструменти (в кой депозитар) и в какъв размер е застраховката за всеки индивидуален инвеститор.

Оттам насетне имате достъп до България и до цял свят и инвестирането е функция от наличие на интернет връзка, вашите познания и фантазия – тъй като са възможни хиляди сделки с десетки хиляди инструменти дори само през смартфон. Някои хора ползват този подход, за да правят и емоционални инвестиции – например в компании, които харесват като бранд или чиито стоки и услуги ползват най-често, или пък са любители на дадена технология или тенденция, или пък харесват злато или петрол.

Доверително управление – искам, но не ми се занимава

Този инвестиционен подход е най-подходящ за човек който няма никаква представа от инвестиране и не държи да се обучава в тази посока. Тук най-важното е доверието – подборът на инвестиционен посредник или асет мениджър, който е с добра репутация, добре е капитализиран и има ясни правила и процедури и има качествени специалисти. Чрез договор се предоставят парични средства за управление изцяло по усмотрение на доверения ви брокер или асет мениджър, като получавате периодични отчети за извършените сделки и доходите.

Обикновено възнаграждението за управлението е малка фиксирана такса плюс процент от постигнатия положителен резултат за клиента. Във вашия договор задължително посочвате какъв е времевият хоризонт на вашите средства и какви нива на риск позволявате на вашия довереник да поема с вашите пари - на тази база ще бъде създаден подходящ за вас портфейл в български и/или международни активи. Основният недостатък на този подход обаче е качеството на хората, които вземат решения вместо вас с вашите пари, и това трябва да е основен фокус във вашия подбор. Повечето посредници и асет мениджъри в България предлагат тази услуга.

Договорни фондове – диверсифицирай това

Това е трети основен инвестиционен подход, който в момента отбелязва сериозен ръст и обем на световните пазари, а вече и в България. Българските фондове управляват над 1 млрд. лева. Тази инвестиция е подходяща, както за дългосрочен така и за сделки с по-кратък хоризонт.

Договорният фонд представлява обща инвестиция, направена от голяма група хора, които имат подобни инвестиционни намерения. Всеки от инвеститорите влага различна сума (често минимумът е 100 долара или евро, както и 200 лева) по различно време според възможностите си, като на база на внесената сума се определя и неговият дял във фонда.

Ако инвестициите донесат печалба, тя ще доведе до пропорционално увеличение на стойността на този дял. Ако от инвестицията се реализира загуба, тя ще доведе до съответно пропорционално намаление на тази стойност. Покупките и продажбите на дялове са възможни всеки ден. Набраните от инвеститорите средства се управляват от лицензирано управляващо дружество, което назначава необходимия екип от професионалисти и спазва ясни правила.

Принципът на диверсификацията може да се обясни най-лесно с народната мъдрост "Не слагай всички яйца в една кошница". При инвестирането тя се изразява в притежаването на голям брой различни класове активи (акции, облигации, депозити, деривати), издадени от различни емитенти. Така дори някоя от конкретните инвестиции да се окаже губеща, загубата може да бъде компенсирана изцяло или до известна степен от останалите инвестиции. Когато обаче разполагате с ограничена сума за инвестиране, диверсификацията може да се окаже трудна или дори невъзможна за вас в качеството на индивидуален инвеститор. Тогава на помощ идват договорните фондове. Те са задължени по закон да притежават максимално диверсифициран инвестиционен портфейл от различни инструменти. Така, закупувайки си дялове от даден фонд, дори и за по-малка сума, инвеститорът получава възможността да се възползва от диверсификацията.

Покупката и притежаването на дялове на договорен фонд са свързани с някои разходи. На първо място, инвеститорът заплаща предварително определена такса при покупката/обратното изкупуване на дяловете – това са разходите по емитирането на дяловете на фонда и разходите по обратно изкупуване на дяловете на фонда. Освен това има разходи, които се заплащат от самия договорен фонд – такса за управление в полза на управляващото дружество, брокерски комисионни и други. Тези разходи, макар и плащани от фонда, ще намалят печалбата на инвеститора. Тези разходи обаче са значително по-малки спрямо доверителното управление, а и в някой случаи спрямо разходите при индивидуално инвестиране.

Индексните фондове – новият хит

Основната разлика между индексните и активно управляваните фондове е в начина на инвестиране на набраните средства. Активно управляваните фондове се опитват да подберат правилните инструменти и подходящото време за тяхната покупка, така че да постигнат доходност над средната. За разлика от тях индексният фонд приема, че не може да "бие пазара", и затова просто го "купува" (под формата на някой борсов индекс) и го следва максимално близко.

Дали опитите да се бие пазарът, или следването му носи по-добри резултати? Изследвания, сравняващи ръста на пазарните индекси в САЩ и Европа със средния ръст на портфейлите на активно управляваните фондове, показват, че в дългосрочен период ръстът на индексите изпреварва значително ръста на активно управляваните портфейли.

По-високите разходи за управление на активните фондове допълнително увеличават разликата. Разбира се, в краткосрочен период обикновено победител е някой активно управляван фонд. Лидерите обаче често се сменят и никой не може да ви обещае, че избраният от вас активен фонд ще е винаги сред първите по доходност.

Размерът на таксите за управление в България е между 0.7 и 3-4% в зависимост от инвестиционния профил, съответно риска. Повечето от фондовете инвестират както в български, така и в световни финансови инструменти. Фондовете, инвестиращи в инструменти на паричния пазар, имат най-ниски такси за управление и съответно доходност, докато активно управляваните фондове в акции имат най-висока такса. При индексните фондове таксата обикновено е около 1%.

В България има два индексни фонда върху Sofix – "Алфа SOFIX индекс" и "Експат България SOFIX". И на двата фонда стратегията е плътно да следват изменението на основния борсов индекс. И при двата фонда може да се купуват и продават дялове всеки ден, но при втория фонд също така има и борсово търгуван инструмент ETF, който може да се купува или продава и през вашите сметки в инвестиционен посредник – следователно е задължително да проверите разликата в цена "купува" и "продава" на съответния ETF, както и комисионите на вашия брокер. Необходимо е да направите проучване за поведението и на двата фонда, както и за техните такси и комисиони, когато купувате или продавате директно дялове на фонда.

Съществуват хиляди големи международни индексни фондове (например тези, предлагани от лидерите Vanguard или Blackrock), които следват индексите на най-големите борси, дохода на държавни облигации, следват цените на злато, петрол и т.н. В момента са особено интересни индексните фондове, които следват тенденциите в иновациите и новите технологии – във финансовата сфера, нанотехнологиите, биотехнологиите, чистите енергийни източници и т.н. Това дава възможност да се възползваме от дългосрочните тенденции и ръста на цените на акциите на компании, които ще определят нашето бъдеще – просто си изберете тема или тенденция.

Преди няколко броя разказахме защо е важно всеки да знае рисковия си профил по отношение на инвестициите и как да го изчисли. След като това е направено, резонно идва въпросът в какво да се инвестира. Ето и няколко варианта.

Съществуват няколко начина на инвестиране в зависимост от времевия хоризонт, наличните средства, познанията и степента на риск, който всеки от нас би поел, когато търсим допълнителна доходност:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  преди около 10 години 1 декар земя вървеше около 200 лева, а един наполеон(6.45гр 22каратово злато)
  в момента 1 наполеон е 420-430 лева(400%доходност само за 10 години)
  а 1 декар в нашето село 1000(500%доходност само за 10 години)
  ама аз съм див селянин дето даже айфон нямам(а и как да дам 1000 лева за парче пластмаса което само след 3години ще струва няма и 300 лева)
  Така че не ми обръщайте внимание а си харчете парите за виртуални вещи като акции от Yahoo(в момента са страшно изгодни да не кажа смайващо ефтини) и прочие измислени активи

 • 2
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  До коментар [#1] от "onufrii":

  Не само земята е актив. В наше село декара си висич на нещо като 200 лева. Къде се намира вашето село :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK