Как да (пре)договорим по-евтин ипотечен кредит

В момента кредитоискателите са в доста изгодна позиция при преговори с банките, добре е да знаят правата си. Има и няколко "задължителни" условия, които могат и трябва да бъдат спестени

В България сякаш никога не е имало по-благоприятен момент за изтегляне на ипотечен кредит и покупка на жилище - цените са относително по-ниски от тези през 2008 г., когато беше пикът им, доходите са по-високи, а лихвите са исторически ниски. В подобна среда за банките е важно да привличат нови клиенти, както и да задържат стари. Клиентите пък искат колкото се може по-добри условия - без значение дали теглят нов заем или предоговарят стар.

Обикновено отпускането е съпътствано с договаряне на много условия извън лихвените като застраховки, превод на работна заплата, такси и комисиони. Много от тях не са задължителни, но банките се възползват дали от незнанието на клиентите, дали от желанието им да вземат/предоговорят на всяка цена и бързо заема и ги предлагат като едва ли не задължителни - всичко това обаче натоварва крайната месечна вноска. Ето защо е важно да се знаят капаните и уловките, от които може да се избяга.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал