Още дози доходност за SOFIX
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още дози доходност за SOFIX

Биковете преобладават на фондовата борса в София

Още дози доходност за SOFIX

Финансовите резултати на публичните компании за полугодието донесоха още ръст за акциите им

6769 прочитания

Биковете преобладават на фондовата борса в София

© Капитал


Благодарение на добрите резултати на публичните компании основният индекс на фондовата борса продължи да се покачва и в летните месеци, а очакванията на инвеститорите до края на годината са положителни.

С над 25% се повиши Sofix от началото на годината, а за последните 12 месеца покачването е близо 60%. За този период основният индекс премина 700 пункта и е на 9-годишен връх, разбира се, доста далеч от онези почти 2000 пункта в края на 2007 г. Все пак представянето му е сред най-силните в региона, а за 12 месеца е номер 1 по доходност в Европа според статистическия финансов сайт tradingeconomics.com.

Затова завърналия се оптимизъм си има причини - ръстът на икономиката, стартиралият борсово търгуван фонд, следващ индекса, ниските лихви, проактивното поведение на новото ръководство на регулатора... Но за повишението ключова роля играят и финансовите резултати на компаниите. В края на юли и началото на август публичните дружества публикуваха индивидуалните си отчети за първото полугодие. Представянето им е положително, като приходите на повечето компании растат. В основа на растежа е износът, но и нарасналото вътрешно потребление. Негативен ефект има по линия на по-скъпите суровини и метали, които удрят маржовете на някои индустриални компании.

Да биеш Sofix

Поне 10 от най-ликвидните компании бият Sofix по доходност, главно заради солидните си финансови отчети. Една от ракетите за миналата и тази година е производителят на радиатори "Корадо България". Той успява да поддържа устойчив ръст на финансовите си резултати. Освен това чешката компания собственик даде заявка за повишаване на ликвидността на акциите. Част от тези намерения са изпълнени, след като общото събрание гласува увеличение на капитала със собствени средства и така всеки акционер получава по една акция за две стари.

Финансовите резултати на Първа инвестиционна банка се влошават, най-вече заради спад в нетния лихвен доход, което удря и печалбата - тя е надолу с над 60%. От началото на годината обаче акциите на банката се изстреляха заради очакванията за влизане на нов голям инвеститор или партньор в нея. Официално това беше обявено през май, като банката е наела Citigroup Global Markets за финансов съветник по бъдеща сделка, за която все още няма повече информация.

Няма и срок за това, но вероятно оферти ще има в началото на есента. При другите компании от финансовия сектор Централна кооперативна банка също има спад на приходите, но лек ръст на печалбата. Застрахователният бизнес е в основата на растежа и при "Еврохолд България" (втори по ръст на акциите) заедно с продажбата на автомобили и лизинга. Печалбата обаче силно се понижава заради по-висока база от предходната година, когато бяха продадени акции за 16 млн. лв.

Радост за акционерите

"Софарма" е компанията, която успява да зарадва акционерите си с много добра доходност от началото на годината. Фармацевтичната компания успя да преодолее негативите от кризата в Русия и Украйна преди 3 години и вече отново е на вълната на растежа, като и двата пазара помага за това. По-ясна картина за състоянието ще даде консолидираният отчет на дружеството. На индивидуално ниво има ръст на продажбите, но спад на нетната печалба, което се дължи на по-високите разходи за външни услуги, персонал и амортизация, падат и финансовите приходи. Дъщерната й "Софарма трейдинг" също се представя добре на ниво печалба и приходи.

Положително е представянето и на големите индустриални компании като "Монбат" и "Алкомет", но при "Неохим" се запазва тенденцията за непостоянство в отчетите. Всъщност това е и причината това да е една от малкото компании със спад в цените на акциите от началото на годината.

До края на август е срокът за публикуване на консолидираните резултати на компании - важни най-вече за оценката на големите холдингови групи, но и такива като туристическата "Албена", която извършва дейност през много дъщерни компании. Освен това нейното най-силно тримесечие е третото. Засега настроенията на инвеститорите са позитивни, като очакванията им до края на годината се подобряват, поне според последната анкета, направена сред тях от Министерството на финансите.

Настроенията са положителни и пазарът има потенциал

Татяна Пунчева, главен анализатор, "Елана трейдинг"

Повечето сектори на пазара се представят добре и като продажби, и като печалби, което обуславя и поскъпването на пазара като цяло. По-осезаемо е положителното развитие при индустриалните дружества, фармацията и енергетиката. Те показаха стабилен фундамент и това се отрази в цените на акциите им. Особено силен ефект имаше при дружества, които отчетоха по-съществено възстановяване на позиции след по-трудна 2016 г., като например "Софарма" и "Свилоза". Акциите следват плътно и фундамента при производителя на радиатори "Корадо" и дружествата на ЧЕЗ, макар при двете ефект да има и от "подслаждащи" съпътстващи корпоративни събития като дивиденти в акции и пари.

Други индустриални компании обаче усещат тежестта на скъпите и волатилни цени на металите. При "Монбат" например има значителен ръст в постъпленията и печалбата, но маржовете останаха под прогнозите на ръководството, което доведе и до по-съществено задържане в цената на акциите на компанията. Подобен ефект има при шуменския производител на алуминиеви изделия "Алкомет". И двете компании обаче са в инвестиционна фаза както за нов капацитет, така и за изцяло нови дейности, така че те ще се отразят на бъдещото им борсово представяне.

Движението на акциите на финансовия сектор и по-скоро при част от банките се размина с резултатите за полугодието. Например пазарът не реагира на по-слабите резултати на Първа инвестиционна банка за полугодието, а те са и под представянето на сектора въпреки очакваното свиване на лихвения марж и по-малкото обезценки.

Просто настроението на пазара е положително, подкрепено и от цялостното добро представяне на икономиката. Това ще се запази и през втората половина на годината, още повече че има място за ръст в оценката на пазара. За половин година P/E на SOFIX се увеличи с 20% от 10x до около 12x, което пак е значително под развитите пазари и под повечето от борсите в Централна и Източна Европа. Индустриалният сектор за мен остава водещ, но ще е интересно да видим как ще се представи агросекторът след силната реколта през тази година. Освен това все по-осезаем фактор на пазара ще е и свободният ресурс на домакинствата, който вече е на нулеви лихви в банките. Акциите са сред ликвидните и доходоносни опции за него и той все повече гледа към този тип финансови инструменти за възвращаемост.
Благодарение на добрите резултати на публичните компании основният индекс на фондовата борса продължи да се покачва и в летните месеци, а очакванията на инвеститорите до края на годината са положителни.

С над 25% се повиши Sofix от началото на годината, а за последните 12 месеца покачването е близо 60%. За този период основният индекс премина 700 пункта и е на 9-годишен връх, разбира се, доста далеч от онези почти 2000 пункта в края на 2007 г. Все пак представянето му е сред най-силните в региона, а за 12 месеца е номер 1 по доходност в Европа според статистическия финансов сайт tradingeconomics.com.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.