Такса и на входа, и на изхода

Валутните преводи към България и в страната остават скъпи и малцина банки махат комисионите по тях

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Годишно средствата, които българи от чужбина превеждат към страната, са около 1.5 - 1.7 млрд. лв., или поне това показва статистика на Българската народна банка за т.нар. емигрантски пари. Тя обхваща официалните канали - банкови преводи над 5 хил. лв., което означава, че размерът им е още по-голям, и то без да броим парите, пренесени при пътуванията, които не са отчетени. При превода им тези пари се таксуват на входа и на изхода, т.е. веднъж се удържа такса от банката, от която се изпращат в чужбина, и втори път - от местната, в която се получават. Това важи и за преводи на валута, различна от лева, между банки в България, а проверка в тарифите им показва, че реална промяна спрямо преди 1-2 години няма.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  При ЦКБ ако сметката е "срочен депозит" (вместо разплащателна сметка) няма такса при получаване на превод във валута.

  Може би и други банки имат подобни условия, прочетете внимателно тарифата.

  Месечна такса на срочните депозити няма.

 • 2
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Питайте всеки българин, работещ като freelancer да ви разкаже надълго и нашироко как може да се намалят ("заобикалят" не е подходящия термин) таксите и комисионите на алчните банки.

 • 3
  v_l avatar :-|
  v_l

  transferwise като за начало е добра отправна точка за редуциране на таксите при преводи ...
  Директни преводи от банка към банка са някаква скъпа отживелица - финансираш тромава бюрокрация само.

 • Теодор

  Добър опит за статия, обаче сте описали SEPA грешно. "Идеята й е банковите разплащания в рамките на ЕС да струват толкова, колкото и тези в самите държави или поне да се понижат." - не разбирам защо някой е решил да добави от себе си "или поне да се понижат", ама това просто не е вярно. SEPA забранява дискриминационна цена за преводите в евро в рамките на ЕС - превод от Русе до Гюргево в евро няма право да е по-скъп от превод от Русе до Варва в евро. Съответно българските банки спазват закона като цените им за всички преводи в евро са безумни...
  И ако може някой да обясни в параграф 4. как клиент който няма сметка в банката (sic.) получава превод в нея с двойна такса...
  Важна тема, по която изобщо не се говори в България, а да пуснете толкова зле статия.

 • 5
  dnanev avatar :-|
  Димитър Нанев

  Още по-сурови са таксите по изходящи преводи в евро. Ако имате регулярни плащания към доставчици от ЕС сумата на таксите за година набъбва бързо в хиляди...

  В момента ползвам сметка в ПроКредит-Германия, която ми откриха от тукашния ПроКредит. Таксите на изходящи и входящи преводи по SEPA са 0 (нула)! Превод от ПроКредит BG=>DE е 2.50 лв. без значение размера на сумата. Допълнителен бонус е покритието от немския гаранционен фонд (100 000 EUR) плюс още 100 000 EUR покритие за което банката е сключила допълнителна застраховка. Дава спокойствие, като гръмне следващото КТБ да не ги мисля, щото нашия фонд е празен.

  Друг вариант са преводи по системата TARGET 2. Преди ПроКредит ползвах години наред D-Bank за целта. Цената е 10 EUR на превод също без значение размера на сумата. Циничното е, че почти всички български банки са регистрирани в системата TARGET 2 съгласно списък на БНБ (справка - тук: http://www.bnb.bg/PaymentSystem/PSTARGET2/PSTARGETList/index.htm), но никой освен D-Bank не предлага услугата.

  Когато преди години научих за TARGET 2 първо се обърнах към банката с която работех (Райфайзен) с идеята да продължим да си работим, но да предложат преводи TARGET 2. Видях, че ги има в списъка на БНБ, казах им, че предпочитам да не сменям банката, но въпросът е важен за мен и ако не можем да работим по TARGET 2 ще го направя. Получих вдигане на рамене и отговор "Знаем за TARGET 2, знаем за услугата на D-Bank и сме регистрирани в системата, но не предлагаме преводи по тази система". Това беше преди СЕДЕМ години! От тогава - никакъв напредък! Ако това не е КАРТЕЛ, здраве му кажи!!!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Добър вариант си остава откриване на сметка в държава от Еврозоната. Зареждане на сметката с едно плащане и разпределяне от нея. Всички банки имат електронно банкиране на английски.

 • 7
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Преди няколко години превеждах от Германия до Пиреус България,на 100 евро германците не вземат нищо,а Пиреус вземаше към 25 евро!!!
  Моят получател смени банката,ДСК и сега по курса му удържат някакви стотинки.
  Напълно разбирам защо банките са основна цел на гръцките протестиращи.
  Т.нар "десни политици",говоря за суджука най-вече,не си мръдна свинското кутре да облекчи хората.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал