Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 22 сеп 2017, 10:00, 11271 прочитания

Интернет университет

Онлайн курсовете по икономика и финанси стават все повече и все по-сериозни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Онлайн курсовете по икономика и финанси се увеличават и започват да ги предлагат все повече водещи висши училища.

- За много работодатели те продължават да са непознати, но все повече от тях започват да ги имат предвид, особено в чужбина.
"Тези курсове са изключително полезни за хора, които търсят повече гъвкавост в своето образование - било на професионално или непрофесионално ниво. Освен това позволяват на всеки човек от която и да е част на света да учи от най-добрите специалисти в неговата сфера срещу в повечето случаи сравнително ниска цена."

Георги Вулджев, икономически анализатор

Още по темата

Финансирането на MBA - алтернативи и подготовка

Университетите, предлагащи стипендия, могат да разтоварят чувствително разходите на вашето бъдещо аз

24 ное 2017

Онлайн полиглот

Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, но са подходящи по-скоро за базови знания

10 ное 2017

Онлайн училище

Няколко дигитални платформи, приложения и услуги, които помагат на учители и ученици

3 окт 2017

Изворът на IT кадри

Иван Ненков, изпълнителен директор на "СофтУни", пред "Капитал"

25 авг 2017

От няколко години насам онлайн курсовете, познати като MOOC (Massive open online course) придобиха голяма популярност, а платформи провайдъри, които ги предлагат, като edX, coursera, SkillShare и много други станаха толкова известни, че дори Google реши да им обърне внимание и да ги индексира в отделна търсачка. В този сегмент навлизат и водещи университети като Станфордския и MIT.

В момента едни от най-популярните курсове, които се предлагат, са икономическите - от макро- и микроикономикс до водене на домашно счетоводство. Те дават възможност без значение от възраст или финансови възможности да се завърши курс на високо академично ниво.

Добрата новина е че все повече компании взимат предвид завършването им при наемане на работа или кандидатстване за повишение, а още по-добрата е, че те са безплатни (плаща се само изпитът и издаването на сертификата). Известен проблем е, че се провеждат за по-ограничен период от време, което изисква висока дисциплина и време извън работа, които често отказват започналите ги. Курсовете се водят от утвърдени преподаватели към съответния университет и представители на бизнеса или финансови институции.

Освен множеството теми онлайн курсовете по икономика предлагат и знания за широк спектър от потребители - от хора с дипломи за икономисти до гимназисти, които тепърва се опитват да разберат за какво говорят финансистите по телевизията.

Струва ли си?Мащабно проучване на Harvard Business Review от 2015, основно сред потребители на Coursera, разкрива, че 52% от завършващите онлайн курс, го правят по кариерни причини - за повишение или намиране на ново работно място. От тях 87% регистрират някаква кариерна полза, като от този брой близо 33% назовават конкретна като реално назначение на работа вследствие на взетия курс. Друго проучване показва пък, че над 73% от запитаните HR специалисти от всякакви области споделят, че гледат позитивно на сертификати от такъв курс. Това глобално. В България за работодателите се оказва, че МOOC сертификатите не са много разпознаваеми, но идва и техният шанс.

Георги Вулджев е икономист, който е завършил няколко подобни курса, а в момента работи в CEEMarketWatch и пише анализи за компанията за търговия с валути и инвестиционно злато Tavex. "За мен онлайн платформите за обучителни курсове са бъдещето на образованието. Аз дължа своята кариера като икономист в много по-голяма степен на знанията, които съм придобил чрез тях, отколкото в университета. Участвал съм в курсовете на най-различни платформи като Edx, Coursera, Udemy, Mises Academy и Marginal Revolution University. От всеки от тях съм научавал нещо полезно, но не трябва да се очаква, че тези курсове дават нещо наготово", коментира той за "Капитал", визирайки нуждата от висока ангажираност на курсиста.

От началото на тази година Financial Times стартира своя собствена селекция от онлайн курсове от различни провайдъри в секторите бизнес и мениджмънт, а английският ритейлър с традиции в бранша Marks & Spencer пусна през миналата година в партньорство с University of Leeds курс за иновации в бизнеса на платформата FutureLearn.

През 2015 г. шотландското правителство направи собствен курс, наречен "Трансформиране на бизнеса, обществото и себе си чрез U.Lab" в партньорство с университета MIT, като курсът бе наличен на платформата edX. "Бизнесите отчитат онлайн курсовете като достъпен вход към висококачествено образование, но изборът на правилния провайдър е изключително важен", казват от Конфедерацията на Британските индустриални работодатели.

И най-популярните

Прави впечатление, че въпреки широката гама от бизнес и икономически специалности в почти всички платформи доминират възможно най-практическите. Например третият най-популярен за 2016 г. на сайта на Udemy e "Цялостен MBA в 1 курс", създаден от бивш служител на Goldman Sachs, в който има отделни секции с микро- и макроикономика, оценка на компании и детайли около финансирането на различни финансови институции. Освен лекции по темата инструкторът Крис Харун цели да научи курсистите си и за важността на личните отношения и професионалната презентация - как да представяме и комуникираме идеите си ясно и точно.

За 2015 в топ 10 на Coursera, който също е платформа с милиони потребители, има две класирали се икономически специалности: Стратегии и умения за успешно договаряне на Университета на Мичиган и Въведение във финансовото счетоводство на Университета на Пенсилвания.

За желаещите сериозно предизвикателство университети като MIT и Yale предлагат едни от най-сериозните курсове за напреднали в сфери като Международнa иконометрия, Теория на игрите и Финансови пазари.

Ако желаете да повишите общата си култура или просто работното ви място е близо до икономическия сектор, edX предлагат голямо количество курсове по макро- и микроикономика, счетоводство, банкиране и финансови пазари.

Курсовете по Excel също присъстват в търсените топ специалности. Програмата на Microsoft се ползва много във финансовия сектор от специалисти, анализатори и журналисти и въпреки иновациите в IT сферата за някои задачи си остава незаменима.


Рискове и цени

В масовия случай курсовете са безплатни, но сертификатите се плащат - такъв е случаят с edX, като средните цени при тях са около 50 долара. Посоченият по-горе "концентриран" MBA в Udemy струва 15 евро, каквато е и средната цена на курсовете там. По-мащабните онлайн курсове са ново явление, които edX нарича микромастъри и съчетават поне 4 до 5 отделни курса. Те могат да струват над 900 долара с издаване на сертификат. Техният микромастър "Финансов мениджмънт и счетоводство", който се изучава в продължение на 8 седмици, може да се премине и безплатно, но без сертификат.

Основният риск при тези курсове е като при всички онлайн базирани програми - слабият процент на завършване. Ако не сте почвали курс, без да го завършите, сигурно имате такъв приятел. Според проучванията завършилите са под 4%

"С по-голямата гъвкавост идва и по-голямата отговорност. Понеже курсовете са през интернет и връзката лице в лице е невъзможна, личната мотивация и усърдието при следенето на лекциите и изучаването на материалите са от изключителна важност. Колко ще ти е полезен един курс и колко ще научиш от него зависи изцяло от теб, понеже лекторът много по-трудно може да упражни индивидуален контрол през интернет", казва и Георги Вулджев.

Представители от сектора все пак коментираха, че масовите отворени курсове не могат да предложат същите резултати както присъствени занятия, които са с интеракция на живо, със специалисти или поне онлайн обучения с по-строг график, структура и минимална входна такса, гарантираща по-сериозен ангажимент на участника към подготовката. Според тях също е важно е да се отчете предварителната мотивация на участниците.
Как протича един типичен MOOC

Първата стъпка е регистрация, но почти във всяка платформа можете да се влезе с Google или FB акаунт. В самото начало се представя избор - желаете ли да заплатите за сертификат, или ще ползвате съдържанието безплатно. Плащането е еднократно и стандартно - по банков път, PayPal или с кредитна карта. Обикновено уроците са добре разделени, като за всеки урок има видеолекции и текстови материали. При масовите курсове често има форум, в който се дебатира с другите участници, което носи допълнителни точки.

Основното разделение на курсовете е на активни и такива, които са на собствен ход. Първите имат точно определена дата на започване и продължителност, водят се от преподавател, с кого можете да общувате директно. При вторите цялото съдържание и тестове са заредени и единствено от потребителя зависи кога желае да го ползва и кога да се "дипломира". Курсовете обикновено се провеждат на английски, а някои от тях имат и субтитри на други езици. Оценяването става по точки, от 1 до 100. Невзимане на изпит, спечелване на точки под определен минимум води най-често до късане и нужда от повторно взимане на курса.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

В търсене на българския Леонардо 1 В търсене на българския Леонардо

Инвестирането в ценни картини е занимание за онези, които не се стремят към бързи пари

12 яну 2018, 3170 прочитания

Най-добрите смартфони 3 Най-добрите смартфони

През втората половина на 2017 г. бяха пуснати новите флагмани на големите производители, които ще диктуват пазара поне до началото на лятото

12 яну 2018, 4527 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Искам бърз заем, но банков или не

Банките навлизат в сегмента с бързи кредити, които се отпускат за няколко часа без изисквания за поръчители, застраховки и превод на заплата

Как да се решат проблемите на българските медии

Съюзът на издателите представи Бяла книга за натиска върху свободната журналистика и предложи мерки за излизане от тази ситуация

Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Човешка "Въртележка"

Театърът на живота в новия филм на Уди Алън

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете