Да се молиш да не ти открият колата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да се молиш да не ти открият колата

Дневник

Да се молиш да не ти открият колата

Собствениците на откраднати автомобили, които впоследствие бъдат открити, не могат да ги ползват 18 месеца поради лоша комуникация между правоохранителните институции

22669 прочитания

Дневник

© Николай Дойчинов


Темата накратко

- Солидни разходи и близо 2 години чакане очакват собствениците на похитени автомобили, които са открити преди приключване на следствието.

- Липсата на синхрон и координация между институциите превръща процедурата в кошмар.

- Какво е добре да се знае за по-малко главоболия при сключване на застраховка "Каско".
Автор: Капитал

Кражбата на автомобил е едно от най-неприятните неща, които може да се случи на собственика му. Но процесът по връщането му може да се окаже още по-противно преживяване. Или поне това показват историите на Антон и други потърпевши, чиито коли са незаконно отнети, но бързо намерени. Те са показателни за липсата на координация между институциите, които костват много време и пари на данъкоплатците.

Каква е процедурата?

Когато съобщите на полицията, че колата ви я няма, се образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Ако до два месеца колата не бъде открита, прокуратурата издава постановление, с което спира делото, тъй като деецът не може да бъде открит. Именно с този документ се отива при застрахователя, който има 15 работни дни, за да изплати обезщетението. В случай че колата е намерена след приключване на делото и след като е платена щетата, возилото се прехвърля на застрахователя. Обикновено полиците за новите коли включват монтиране на проследяващо устройство, което обаче сравнително лесно може да бъде заглушено от крадците.

Началото на мъките

Ситуацията обаче става различна при намиране на автомобила, преди делото да е спряно от прокуратурата. В този случай е твърде вероятно колата да бъде намерена в друг град, както е при Антон с новата му кола. "След намирането започна спор между двете прокуратури коя да поеме случая. В крайна сметка той трябваше да бъде решен от Върховната касационна прокуратура, което отне пет месеца", разказва той. Според решението случаят се поема от прокуратурата на града, където е регистрацията на колата, и е разпоредено тя да бъде превозена от населеното място, в което е намерена към това, в което е регистрирана. Освен това трябва да бъде оставена на отговорно пазене на паркинга на полицията. "От прокуратурата ми казаха, че нямат бюджет за превоз и аз трябваше да го направя с платформа за моя сметка за разстояние от 200 км, като поне се разбрахме застрахователя да поеме част от разходите", казва Антон.

Повтарящи се експертизи

Положението става още по-сложно, ако колата е с пренабити номера на рамата. За да установи дали това наистина е търсената кола, прокуратурата назначава експертиза, която да устави кои номера са пренабити и дали са налични тези, които производителят е разположил и на тайни места. Провеждането на тази експертиза и произнасянето на прокурора отнема още четири месеца. "Така над година след изчезването на колата тя беше вече при мен", казва Антон.

Не всичко обаче свършва дотук - сега колата трябва да бъде отново регистрирана. Преди да стане това обаче, "Пътна полиция" държи да извърши самостоятелна експертиза, въпреки че такава вече има от прокуратурата. Експертизата на КАТ не включва сътрудничество с производителя и отнема нови четири месеца. За да може собственикът да доказва занапред, че колата е наистина негова и не я е откраднал, КАТ му дава хартиено талонче, което стои неизменно при другите документи на колата. То обаче е изписано на ръка, без да е преведено на чужд език, което може да създаде потенциален проблем при излизане в чужбина.

И краят им

Така година и половина след изчезването автомобилът може да се ползва от Антон. Какви са финансовите му загуби обаче? "През този период тя загуби 18% от стойността си, но аз нямах възможност да я управлявам - щета, за която никой не ме обезщетява", казва той. Второ, собственикът няма нито собствена кола, нито обезщетение и трябва или да купи нова, или да ходи пеша. Трето, намерената кола не може да се застрахова и трябва задължително да се държи на сигурен платен паркинг, за да не бъде отново открадната. Четвърто, независимо от ситуацията потребителят е задължен да плати данък към общината. Единственият механизъм, по който той може да бъде освободен от това задължение, е колата да бъде дерегистрирана от КАТ. Но това не може да стане, ако табелите са свалени и откраднати. Риск има и експертизата на КАТ, която не се основава на практика на производител, да постанови, че намерената кола с пренабити номера не е издирваната. В такъв случай, дори и да има решение на прокуратурата, собственикът няма да може да я регистрира. Поне един "късмет", с който Антон се е разминал.

Неофициално от МВР коментираха, че процедурите действително са такива заради липса на координация и синхрон между институциите, но уви, няма какво да се направи. За собствениците на автомобили остава да се молят и надяват, че колата им няма да бъде открадната, или в най-добрия случай, ако това се случи - да си получат застраховката, вместо колата им да бъде намерена.

Как каското да не се превърне в кошмар

Над 45 млн. лв. плащат всеки месец собствениците на автомобили в България, за да ги застраховат не само от издраскване, но и от кражба. Добре е да се имат предвид няколко неща, за да не се превърне кражбата в още по-голям кошмар.

При сключването на договор за "Каско" е задължително колата да бъде снимана, за да е валидна застраховката. Това важи за всеки едногодишен договор, но не е задължително условие при пълна щета или липса на колата! В случай че колата изчезне, трябва да бъде спазен срокът от 24 часа събитието да бъде съобщено на застрахователите. След това на компанията трябва да се предоставят всички документи – договора за застраховката, двата талона за регистрацията на автомобила, 2-та ключа, както и удостоверението от полицията, че колата е обявена за издирване. Тук има практика някои застрахователи да потърсят начин да откажат плащане.

Да ги съдя ли ?

Много често се случва т.нар. малък талон да бъде в колата, когато тя е задигната, така че той не може да бъде представен. Поради това някои застрахователи може да поискат да намалят сумата, дължима за обезщетение, или напълно да откажат неговото изплащане. "Това продължава да се случва от години, въпреки че има практика на Върховния касационен съд подобни действия от страна на застрахователите да се приемат за недопустими", коментира за "Капитал" Деян Николов, адвокат по застрахователно право. Логиката е, че оставянето на талона в колата не увеличава риска от настъпване на застрахователно събитие. Подобна е ситуацията и с други фактори, като липсата на допълнителна алармена система например. Според новия Кодекс на застраховането, щом застрахователят е подписал полицата след първоначалния оглед, значи той е напълно запознат с характеристиките на автомобила. Според адвокат Николов в 80% от случаите застрахованите лица печелят подобни дела. Разходите за такова дело обикновено са около 800 - 1600 лв., като в повечето случаи впоследствие се покриват от застрахователната компания, като на интернет страниците на районите съдилища могат да се намерят много подобни решения.

Амортизиране на стойността

Трябва също така да се има предвид, че определянето на стойността на обезщетението се прави към датата на изчезване на автомобила. Тоест дължимото обезщетение да е равно на размера на вредата към датата на изчезването на колата. Има случаи, при които застрахователят може да подведе собственика на автомобила, като се съгласи да сключи застраховка с цена на колата над пазарната, за да получи по-висока полица. В случай на изчезване на автомобила обаче практиката показва, че за определяне на обезщетението се взема отново пазарната цена. Според промените в Кодекса на застраховането компаниите би трябвало да дават възможност на клиентите си да избират стойността на колата и да се договорят за фиксирана стойност в случай на застрахователно събитие. Реално такава практика обаче все още отсъства.

При възникване на съдебен спор съдът обикновено назначава експертиза от вещо лице, като практика е то да вземе средната цена на обявите за подобни автомобили към датата на изчезването. Ако при сключването на застраховката е взета реална пазарна цена, трябва да се има предвид, че средногодишната амортизация на колата е 10%. Изключение правят новите автомобили, при които стойността се понижава по-бързо.

Практиката е колата да се издирва два месеца, след които с удостоверение от прокуратурата, че производството е прекратено и колата не е намерена, тя се обявява за пълна щета. След представянето на този документ застрахователят трябва да изплати обезщетението в 15-дневен срок. Максималният срок, независимо от представените документи, е половин година.

Темата накратко

- Солидни разходи и близо 2 години чакане очакват собствениците на похитени автомобили, които са открити преди приключване на следствието.

- Липсата на синхрон и координация между институциите превръща процедурата в кошмар.

- Какво е добре да се знае за по-малко главоболия при сключване на застраховка "Каско".
Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  С две думи-френетичен кретенизъм-прокуратура+КАТ!

 • 2
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Това се лекува само със яко съдене на България във европейските съдилища...

 • 3
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  До коментар [#2] от "tvr18355030":

  За съжаление там съдят държавата, а не чиновниците...

  Ако след това държавата предявяше искове към виновните, тогава би имало смисъл...

 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  На мен ми откраднаха 3-годишна кола през 2000 г. Намериха я след по-малко от месец с изрязани намера на рамата - просто изрязани с флекс. Прокуратурата ми я върна с много мъки но КАТ отказа нова регистрация. Продадох тригодишна кола за скрап и си купих нова. Нявах време да се боря с българската бюрокрация. До преди няколко години дори ми искаха да плащам данък за тази кола.

 • 5
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Затова трябва да се карат стари и невзрачни коли, щото сме по-зле и от бананова република... Или пък каруци, ма сигурно и тях ги крадат, па и коня някъде трябва да се държи...

 • nogica

  Кат(полицията) вместо да протестира да си върши работата? За мен човек с униформа независимо каква е трябва да служи в полза на обществото,а не полицай да минава пред неправилно спрели автомобили и да ми отговаря -не съм пътна полиция. Аз да не съм доносник за да им помагам при разследвания или да съм майка Тереза да ги съжалявам когато зъзнат да посрещат ББ .Затова страдаме полицията е неуправлявана и нереформирана,прокуратурата бивши издигнати милиционери и полицай. Всеки е се прави на главен ,а то видиш ли униформа насреща 80%-тъпанар самовлюбен.

 • 7
  xcn54526341 avatar :-|
  xcn54526341

  Е сега относто туткането можем да се сърдим ама застрахователя каква вина има, че на някой са му откраднали колата. То на мен като ми писне колата може да я закарам в една гора и да кажа че е открадната и те да ми я платят, въпреки че след месец някой може случайно да я намери. Да не говорим, че е сложно за всяка марка, модел и конфигорация застрахователя да има ценова листа за застраховка. Редно е аз да съм честен и да си я застраховам за толкова за колкот съм я купил и ако е била на разумна цена застрахователя да ми върне същите пари. Иначе купувам за 10 бона, застраховам за 15 и като ми омръзне - в гората. А отностно изтритите номера знам, че КАТ набива нови и издават документ за това, така че защо да не може да се застрахова с новите номера. Има купища коли внос с пренабити/изгнили номера и КАТ ги регистрира като им слага нови.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK