Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Как да копаем биткойн, без да си цапаме ръцете

Дейта центрове започват да предлагат машини за добив на криптовалута под наем

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Биткойн, етериум и останалите криптовалути, които са обединявани от блокчейн технологията, предизвикват нестихващ интерес, но и не спират да възбуждат спорове дали са бъдещето на разплащанията, или просто поредният технологичен балон. Засега е ясно само, че силните колебания в цената ще продължат да ги съпътстват. През последната една година цената на биткойн се покачи от 600 до почти 5000, спадна до 3200, за да се качи отново до 4400 долара. Междувременно в същия период изгря звездата на новата криптовалута етериум, която дава още повече възможности от оригиналната такава, а нейната стойност вече е близо 300 долара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
71 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 8
  • + 27

  Добро представяне на темата, благодаря на автора. Някои уточнения - терминът "валута" по отношение на биткойн, етериум и другите - вече над 500 блокчейн продукти - следва да се възприема само условно. Това са инвестиционни продукти, а по-точно - високо-рискови инвестиционни продукти.

  Концепцията за това, че биткойн някой ден ще се превърне в универсално разплащателно средство се базира на презумпцията, че при разплащания с биткойн нямало такси и че транзакциите не можело да се проследят. И двете презумпции са погрешни, те се пропагандират от онези, които държат значителни количества криптовалута и са заинтересовани медийният интерес около тях само да се подгрява.

  Друг ключов проблем е ликвидноста. Когато някъде се цитира, че цената на биткойн или друга крипто "валута" е еди-колко си - не се уточнява, какво ще се случи, ако внезапно на пазара бъдат предложени, примерно 1 милион биткойна едновременно. Какво ще се случи на цената му - необходими ли са повече обяснения? Именно поради тази причина повечето от притежателите на въпросните "валути" просто ги държат, а не ги разпродават свободно. Техният залог се базира на вярата, че някой ден (не се знае кога точно) - разпространението на въпросните "валути" ще е толкова универсално, че вече няма да е необходимо да се ползват традиционните, подкрепяни от икономики и правителства валути - долар, евро, паунд, франк и т. н. Скоро ли ще настъпи този ден? И когато настъпи, разбира се, централните банки на големите икономики ще стоят със скръстени ръце, ще ръкопляскат и ще викат "Евала"!

  Това, което реално ще се случи с крипто "валутите", всъщност то вече се случва - е, че ще бъдат регламентирани и регулирани от финансовите регулатори на всички държави. При който процес ще бъдат въведени стриктни правила за операции с такива "валути" и за пълно проследяване на веригата от разплащания за да се плащат задължителните такси и данъци и да се предотвратява използването им за нелегални и престъпни транзакции. И когато това се случи - кой ще има интерес да плаща цената за даден биткойн или етериум - какво реално предимство ще имат те в регулиран режим пред традиционните валути? Китай и Япония са първите две държави, които сериозно се заеха с регулация на крипто "валутите" макар и с доста различен подход. Скоро те ще бъдат последвани от Русия, САЩ и ЕС.

  Блокчейн технологията е действително иновационна и предлага редица предимства в много области. Тя има бъдеще. А бъдещето на биткойна, етериума и другите подобни "валути" дето никнат като гъби след дъжд в търсене на поредните балъци да се хванат на новата залъгалка и да си заложат апартамента и колата е позната и преповтаряна от миналото картина на многобройни финансови балони и пирамиди - лалетата в Холандия (17 век), железниците в САЩ (19 век) и интернет балона от 2000 г.

  Нередност?
 • 2
  damianrm1 avatar :-|
  damianrm1
  • - 10
  • + 15

  С една дума, поредния балон, някой ще спечели, повече ще загубят. Аз съм ПАС

  Нередност?
 • 3
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева
  • - 5
  • + 14

  Какъв смисъл има всичко това?

  Нередност?
 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 5
  • + 12

  [quote#1:"zumz"]Когато някъде се цитира, че цената на биткойн или друга крипто "валута" е еди-колко си - не се уточнява, какво ще се случи, ако внезапно на пазара бъдат предложени, примерно 1 милион биткойна едновременно.[/quote]Разликата между биткойн и "традиционните" валути е, че броя на биткойните в обръщение няма как да бъде произволно увеличен. В известен смисъл биткойн донякъде наподобява Валутния Борд. (Опитвал съм се да обясня системата на Валутен Борд на чужденци и често оставам неразбран. Българите не си даваме сметка, че нашата парична система е много екзотична - има я само в няколко страни в света.) Та, общото между Валутния Борд и Биткойна е, че и двете системи се различават от традиционното централно банкиране по това, че паричната маса в обръщение не може да бъде увеличена произволно. Биткойн е по-сигурната система защото "печатането" на биткойни е строго определено с математическа функция и няма как да бъде променено. Докато Валутния Борд може да бъде манипулиран (по тази причина в Аржентина валутния борд се срина).

  Нередност?
 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 4
  • + 7

  [quote#1:"zumz"]Концепцията за това, че биткойн някой ден ще се превърне в универсално разплащателно средство се базира на презумпцията, че при разплащания с биткойн нямало такси и че транзакциите не можело да се проследят. [/quote]Транзакциите са много по-трудни за проследяване и наличието на анонимни портфейли до голяма степен приравнява биткойн до кеш-а. С тази разлика, че вместо да мъкнеш куфарче с долари превеждаш сумата по електронен път. В ред страни с валутни ограничения (Китай, Украина и др.) криптовалутите са привлекателни именно с тази цел.

  Нередност?
 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 4
  • + 8

  [quote#1:"zumz"]А бъдещето на биткойна, етериума и другите подобни "валути" дето никнат като гъби след дъжд в търсене на поредните балъци да се хванат на новата залъгалка и да си заложат апартамента и колата е позната и преповтаряна от миналото картина на многобройни финансови балони и пирамиди - лалетата в Холандия (17 век), железниците в САЩ (19 век) и интернет балона от 2000 г.[/quote]Биткойн го погребват вече 10 години. Един сайт, който документира въпросните некролози: https://99bitcoins.com/bitcoinobituaries/ Сайтът документира и цената на биткойн към момента на излизането на въпросните "некролози".

  Нередност?
 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 4
  • + 7

  Мисля, че криптовалутите няма да заменят традиционните валути. Но не е необходимо за да представляват важен инвестиционен инструмент. Златото отдавна не е валута, но си остава такъв инструмент. И също както златото е доста волатилен инструмент такъв е и биткойна.

  И, да, по принцип зад всяка цена стои убеждение. И това е вярно не само по оптношение на цената биткойн и други активи, но и по отношение на неща, които възприемаме като даденост - като, напр. ликвидността на търговските банки.

  Отвъд това убеждение биткойн и някои от др. криптовалути имато следните предимства:

  - по-голяма анонимност от търговските банки
  - не са под контрола на нито една държава
  - биткойн блокчейн-ът е блокчейн-ът ползващ се с най-голямо доверие

  Последното може да доведе до революция защото биткойн блокчейн-ът може да служи като универсален нотариус защото може да "засвидетелства" съдържание на документи към определен момент. Първите приложения са факт - напр. в Украина регистърът на недвижимите имоти мина в електронен вид като всеки нотариален акт ще се заверява в биткойн блокчейна. Такива публични нотариални регистри вече има и в други страни.

  Нередност?
 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 3
  • + 7

  In the interest of full disclosure ще призная, че имам инвестиции в биткойн и етериум та не съм напълно обективен коментатор.

  Аз лично не бих съветвал никого да залага апартамент или дори да влага основните си спестявания в криптовалути. Аз навремето инвестирах 5% от спестяванията си в биткойн. Заради големия ръст в цената сега биткойн портфейл-ът вече представлява 20-30% от всичките ми спестявания без да съм променял експозицията си.

  Накратко, това, което смятам е, че е разумно да се правят малки инвестиции в криптовалути като част от по-голям инвестиционен портфейл. В моя случай основната част от портфейл-а ми са относително по-традиционни инструменти като index-tracking ETF.

  Нередност?
 • 9
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 4
  • + 8

  Благодаря на Николай Николов за поредицата пояснения и за относително обективното представяне на другата страна на медала. Ахилесовата пета на биткойна е не толкова технологичната му база и фиксираният брой единици които могат да се произведат, а това, че блокчейн технологията позволява създаването на неограничено количество алтернативни криптовалути на същия или подобен принцип, те вече са факт, повече от 500 и се увеличават всеки ден. Казано на прост език - криптовалутите и майнинига са правене на боя с пръдня, от нищо - нещо. Поради факта на все още екзотичното им възприемане и неразбирането от масата балъци за какво точно става дума - цената расте и е възможно още дълго време да расте, но не неограничено. В момента в който Федералния Резерв или SEC регулира криптовалутите като инвестиционен продукт с произтичащите от това изисквания - цялата система на криптовалути ще се разсипе за дни. А има и по-прост начин - обявяване извън закона на всякакви разплащания с криптовалути. Правителствата на нито една държава - демократична или не - нито за секунда няма да се поколебаят да го направят ако усетят дори лека заплаха по отношение събираемостта на такси и данъци и ефективното проследяване на разплащанията.

  Нередност?
 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#9] от "zumz":

  И аз така мисля, но явно спекулантите имат нужда от лесни печалби. А точно крипто-валутите са много удобни за това. Банките и те са спекуланти. В момента име много лесно да манипулират пазара. И се възползват - вдигат свалят - каквото си поискат. А маржовете са огромни, печалбата също.

  Та явно криптовалутите са си намерили добри приятели сред големите фактори...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал