Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
13 окт 2017, 12:48, 10338 прочитания

Пик на растежа

Доходността при взаимните фондове продължава да набъбва, но пазарната корекция е все по-често обсъждана тема

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

Лидери на доходността

Доходността на най-печелившите фондове през 2017 г. е малко по-ниска спрямо предходната заради спада при Sofix

12 яну 2018

Годината на фондовия бум

За година активите на взаимните фондове са нараснали с над 800 млн. лв. Ниските лихви по депозитите и ръста на капиталовите пазари ги направиха атрактивни

24 ное 2017

Кандидатстването за ваучерите за листване на борсата започва през ноември

Целта е да се стимулират малките и средните компании, като им се покриват разходи за 50 хил. лв. по процедурата

18 окт 2017

Взаимен растеж

11 от високорисковите фондове генерират над 10% доходност от началото на годината

7 юли 2017

Борсово гориво за взаимните фондове

Договорните схеми, които заложиха на български акции, имат най-висока доходност за първото тримесечие

14 апр 2017
Взаимните фондове продължават да са една от най-добрата алтернатива за доходност в България на фона на нулевите лихви по депозитите, а позволяват инвестиция със сравнително малки суми. Ръстът на капиталовите пазари в страната и чужбина остава основният двигател при тях. Представянето на ¾ от българските високорискови фондове например е твърдо на плюс, като половината от тях са генерирали доходност от поне 5% в рамките на деветте месеца на 2017 г., показват данните за периода. Водещите дружества успяха да увеличат парите на клиентите си с 15% - 20% за същия период, като най-добре сред българските фондове традиционно са тези, плътно следващи представянето на БФБ и инвестиращи в Източна Европа. Те обаче са силно конкурирани от чуждестранните фондове, инвестиращи в китайски и азиатски пазари, предлагани у нас от чуждестранни управляващи дружества, които този път решихме да включим в класацията. Някои от техните фондове буквално се изстреляха в началото на годината и досега продължават да генерират завидна доходност, достигаща и дори прехвърляща 30% само в рамките на първите три тримесечия.

Така че едва ли е изненада, че този начин на спестяване привлече значителен интерес, като от началото на годината активите на българските взаимни фондове нарастват с близо 240 млн. лв., тоест около 24% повече, отколкото са били в края на декември 2016 г. Сумата, която местните дружества управляват вече е рекордно голяма и надхвърля 1.2 млрд. лв., като по данни на БНБ около 40% от тях са инвестиции, направени от физически лица. Инвестициите в чуждестранните взаимни фондове все още е приоритет на институционални инвеститори, като не повече от 15% от всичките спестявания в тях са направени от домакинствата. Но в случая става въпрос за бързо увеличаващи се средства, които са нараснали с около 1/3 в последната една година.

Никога не трябва да се забравя обаче, че високата доходност означава и висок риск и никой не може да прогнозира с точност кога трендът ще се обърне. Все по-често коментираната тема за затваряне на икономическия цикъл и за пазарна корекция все още не притеснява някои от участниците на пазара. Явор Ачев, управител на "Амунди" (новото име на "Пайниър"), коментира за "Капитал", че засега настроенията остават позитивни и остава оптимист за запазване на икономическото развитие във всички основни региони на света, а не само в някои, както е било преди. Други обаче напомнят, че в капиталовите пазари нищо не е гарантирано, както е при банковите депозити.

По-ниска доходност има традиционно при облигационните фондове, а някои работещи на паричния пазар са с нулева или отрицателна доходност. Последната не е изненада, тъй като възвращаемостта на пазарите на депозити и държавни облигации са такива.
Атанас Тотков, портфолио мениджър "Ди Ви Асет мениджмънт":

Шансът до 2 години да няма спад на икономиката е много малък

Настоящият икономически и пазарен цикъл в световен мащаб вече е един от най-продължителните (над 9 години) и само по себе си това е предпоставка за скорошното му приключване. Това се обуславя и от факта, че повечето икономически и монетарни стимули вече почти са достигнали предела си на въздействие и по-нататъшното им прилагане би довело по-скоро до нежелани странични ефекти. Разбира се, настоящото финансово-икономическо състояние не предполага рязък спад на активността в краткосрочен план, но вероятността настоящият бизнес цикъл да продължи възходящото си движение без възникването на естествените за икономиката спадове и кризи в близките 2-3 години е много малка.

При нас инвестициите, които допринесоха в най-голяма степен за доходността от началото на годината бяха българските, европейските и щатските пазари на акции, следвани от корпоративните ценни книжа и държавните облигации. До този момент от началото правим малки промени в портфейлите на дневна база с оглед на пазарните движения, както и се извършват относително по-големи тактически алокации предвид очакванията ни в краткосрочен и средносрочен план, но като цяло не са предприети съществени преструктурирания. Засега през 2017 г. не наблюдаваме съществени изходящи или входящи средства от/към управляваните от нас взаимни фондове от други финансови продукти и източници (депозити, недвижими имоти, други взаимни фондове и т.н.). Но дялът на клиентите ни физически лица надминава както като брой, така и по обем този на юридическите.

Георги Георгиев, портфолио мениджър във ФК "Карол", която предлага фондовете на "Шрьодерс" в България:

Азиатските пазари донесоха доходност, но инвестирането там трябва да е с едно на ум

Причината в значителния ръст на китайския взаимен фонд е най-вече в технологичните и интернет компании като Alibaba, която има високо тегло в китайските фондове. През тази година тя отбеляза двойно поскъпване на цената си заради бързо растящите интернет продажби. Ръстът през тази година също така се обяснява и с много затворени къси позиции и масово ориентиране на инвеститорите към подобни книжа, ставаме свидетели в момента на върхов момент, в който купуването им се превръща в мания. Това естествено скоро ще доведе до разпродажби и прибиране на печалбите. В момента трендът все още не е нарушен, но когато това веднъж стане ще следва корекция надолу. Според мен тези книжа към момента са вече надценени, всъщност те бяха надценени още през лятото, но въпреки това продължават да поскъпват, музиката продължава да свири така да се каже и никой не може да каже колко точно ще продължи това. Опасно е да се инвестира в тази посока и всеки трябва да има 1 наум преди да го направи.

Всички индекси отбелязаха значителни ръстове през тази година, но смятам, че ако трябва да се търси сигурност, инвеститорите отново ще се обърнат към златото и златните ресурси и към облигациите, ако се случи вече очакваната разпродажба при акциите. Също така европейските книжа останаха на по-ниско ниво спрямо американските и азиатските книжа, което също е знак, че те са подходящи за инвестиция в момента, макар че не бива да се забравя, че ако има глобална корекция, те също ще бъдат засегнати. Корекцията първо ще се усети на финансовите пазари, а шест месеца след това това ще се отрази и на реалната икономика и съответно ще видим забавяне на икономическия растеж.

В България хората все още имат сравнително ниска инвеститорска култура, но виждаме че отсъстващите лихви по банковите спестовни продукти постепенно принуждава хората да търсят алтернативи. И тъй като повечето взаимни фондове имат праг от минимум 1000 валутни единици за откриване на сметка, се опитваме да разработим инвеститорски продукти, при които с малки месечни суми може да се спестява например 100 лв. месечно. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

В търсене на българския Леонардо 1 В търсене на българския Леонардо

Инвестирането в ценни картини е занимание за онези, които не се стремят към бързи пари

12 яну 2018, 3170 прочитания

Най-добрите смартфони 3 Най-добрите смартфони

През втората половина на 2017 г. бяха пуснати новите флагмани на големите производители, които ще диктуват пазара поне до началото на лятото

12 яну 2018, 4527 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Всекиму според риска

След години на протакане системата бонус-малус при "Гражданска отговорност" е на финала

"Телиш": между дълга и вината

Централна кооперативна банка е изкупила всички обезпечени вземания към финансираната от КТБ изба и се превръща в основен кандидат да я придобие

Стари муцуни, популисти и евроскептици

Несигурните италиански избори отново ще изправят на нокти ЕС

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Стил по водите

"Презокеанските кораби: Стил и скорост" е една от най-чаканите изложби на годината в Лондон

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете