Онлайн курс по програмиране - кога има смисъл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Онлайн курс по програмиране - кога има смисъл

Shutterstock

Онлайн курс по програмиране - кога има смисъл

Все по-големият брой курсове за уеб разработчици предоставят множество възможности за развитие в сфера, която все повече се нуждае от кадри

22929 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко:

• Все по-големият брой курсове за уеб разработчици предоставят множество възможности за развитие в сфера, която все повече се нуждае от кадри.

• Преди да се започне такъв, трябва да се имат предвид много неща - качество на преподаване, свободно време, мотивация.

• Едва около 10% завършват интернет формите на обучение.

"Мамо, моля те, искам на мач!"

"Няма мач, има академия за програмиране за тебе!"

Това доскоро можеше и да мине за виц, ако не бе диалог, който стана популярен в социалните мрежи. Но кой ли вече не е чувал за приятеля на приятел, който се научил "да прави сайтове и си купил кола" или за "онези, които пишат код по цял ден и събират големите пари".

По последни данни броят на заетите в IT сектора за няколко години се е удвоил до 70 хиляди души (тук влизат както софтуерни разработчици, така и много други специалисти като поддръжка и аутсорсинг) след влизането на редица чужди компании. Паралелно с това расте и интересът към професията на програмист, а много хора решават да се преквалифицират и да влязат в изцяло новия сектор за тях. Последното обаче изисква и налага да се вършат често две дейности паралелно - работа и учене. Затова и онлайн курсовете предоставят една от възможностите за запълване на растящата дупка между търсенето на кадри и предлагането на пазара. Не липсват обаче и минуси - малко хора успяват да ги завършат, нужни са доста време и усилия. А и все пак IT секторът е платен, но и изисква много - спазване на срокове, работа често над стандартното работно време и съпътстваното с това напрежение.

Какви умения са нужни на един web developer

Според Светлин Наков, който е създателят на "СофтУни" - една от платформите за софтуерно образование у нас, най-важното за начинаещите е да могат да програмират. "Това означава да имат алгоритмично мислене, което се добива с няколко хиляди решени задачи, и да могат да пишат код на отлично ниво, което се добива с няколко десетки хиляди реда изписан код." Според него, с който и език да се захване един новобранец, като PhP, C#, Java или JavaScript, не е чак толкова важно, защото, както сам казва, това е като "карането на автомобил - не е важно на какъв автомобил се качваш, когато се учиш да караш". И допълва, че тези езици заедно с Python са едни от най-търсените в България.

Къде може да се придобиват знания

Даниел Лидиянов е завършил Софтуерен университет и няколко онлайн курса и на 21 е един от съоснователите на Уеб агенция, която се занимава със създаване на уебсайтове и онлайн приложения - Weband. Той самият изтъква предимството на онлайн обученията - "налагаше ми се да уча онлайн, тъй като работех и физически бе невъзможно да присъствам".

Той препоръчва и Udemy, Skillwise и Lynda като места с добри курсове по програмиране и web development, a от българските - tutorias.bg. Даниел е плащал на много места, като за Lyndaе отделил повече от 600 лева за целогодишен пълен достъп, като признава, че това "не са никак малко пари", но самият той е доволен от инвестицията в образованието си. Не липсва обаче и негативният опит: "В нашата сфера пазарът е пренаситен от т.нар. ‚Online tutorial-и‘ и за съжаление малка част от тях са от качествени и утвърдени източници."

Големият проблем - малкият брой завършили

Според Наков, по-малко от 10% записали началния курс в "СофтУни" стават програмисти и според него това е нормално - "който се запали, ще стане програмист", като за него важна е мотивацията. Самият той препоръчва присъствено обучение "заради общността", като онлайн обучението е само за тези, които са много силно мотивирани.

"От самия старт на нашите обучителни програми за софтуерни инженери имаме вариант за обучение с видеоуроци и онлайн упражнения и домашни. Хиляди учат отдалечено.", казва Наков, но признава, че в крайна сметка "ученето се случва с много, много практика, не с гледане на курсове".

Други специалисти от сектора посочват и платформи като CodeAcademy, които имат геймифициран интерфейс, улесняващ процеса на учене и правещ процеса доста по-лесен, a платената им версия е между 16 и 19 долара на месец. Според Лидиянов е важно е да се подбере подходящ както преподавател, така и начин на преподаване за успешен процес, като според него самодисциплината невинаги е проблем на ученика.

Времето обаче наистина може да се окаже проблем. Константин е семеен, малко над 40-те, работи като графичен дизайнер, занимава се с уеб проекти и паралелно с това кара онлайн курс по програмиране към "СофтУни". Той е от хората, които се е сблъсквал с липсата на време. "В началото бях много мотивиран, но с всеки изминал ден започна да ми става все по-трудно, просто не ми стигаше времето", разказва той пред "Капитал". Според него трябват поне 6 часа за решаване на задачи на ден, при положение че той не може да отдели повече от 2 часа. "Специално за "СофтУни" може да се каже, че трябва да гледаш на него наистина като на университет и да се посещават лекциите и упражненията", казва той.

И все пак умения

В крайна сметка според Наков дипломите и сертификатите помагат, но не са най-важни в тази сфера. "Доказателството за умения е с практически проекти. Когато за една позиция пише две години опит, този опит може и да е от вкъщи, да си разработвал собствено приложение за борса за телефони. Тези 30 хиляди реда код са твоята диплома, за да те вземат на работа."

Даниел Лидиянов е на мнение, че България не е бедна на разработчици, но е бедна на наистина качествени такива. За финал той напомня, че заплати от по 2-3 хиляди лева не са парите за един начинаещ в сферата, като извънредният труд е изключително много, а според него "над 60% от работещите се оплакват от психическа отпадналост, а мнозина биха предпочели да живеят извън София". Така че преди да скочите да учите Java Script, за да си купите нова кола, замислете се дали наистина програмирането е за вас.

Необходими умения за front-end web developer

Oсвен добро математическо мислене (Khan Academy притежават богата гама математически теми и задачи за начинаещи) в началото е добре да владеете поне един език като Java Script, PHP, Ruby или Python. За front-end уеб разработване HTML и CSS са задължителни, като специалистите препоръчват и добро познание на Adobe Рhotoshop. Работата в проекти и предишен опит се ценят изключително много в сферата.
Темата накратко:

• Все по-големият брой курсове за уеб разработчици предоставят множество възможности за развитие в сфера, която все повече се нуждае от кадри.

• Преди да се започне такъв, трябва да се имат предвид много неща - качество на преподаване, свободно време, мотивация.

• Едва около 10% завършват интернет формите на обучение.

"Мамо, моля те, искам на мач!"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  Проблемът с онлайн обученията и туториалите е бая сериозен, защото все повече хора разчитат основно на тях в работата си. Примерно те карат да правиш нещо непознато за теб и отваряш първия сайт с видео урок, като задължително търсиш най-краткото видео с най-малко непознати думички в него. Копираш примера и се чудиш защо не работи в реална среда. Хората забравят постепенно да пишат код и в проектите масово се виждат копирани блокове от stackoverflow, блогове и туториали без грам разбиране как са подкарани, като за всяка задача се копират пак същите с минимална промяна и всичко извън тях се обявява за лоша практика- непознато е и е извън сигурния източник на best practices, т.е. първа страница на google. Бая пъти съм се сблъсквал след такива начини на намиране на решения и при липса на опит примерно база данни от 1мб с 1000 записа да се окаже прекалено тежка и да се приеме за нормално прост филтър да излиза за минути и да забие сайт, като при днешната техника и милиони пъти повече информация би значило под секунда при познаване на правилата. Но правилата просто са в документация, дебели книги и искат опит за научаване и не е интересно да не можеш след 5 мин да кажеш, че знаеш всичко.

  За съжаление вълната на обучение с леки примери в момента повече пречи на индустрията, защото създава кухи специалисти. А основното в програмирането е алгоритмична база и много практически опит с решаване на всякакви задачи и познания на езиците, а не сляпо копиране без никаква идея какво се копира. В момента много хора все едно да ползват чужд език без познания за азбука, лексика и граматика и просто да са събрали списък от 1000 фрази, които разпознават по зрителна и слухова памет. Става да си поискаш хляб, но едва ли за смислено общуване или писане на книги, а лошото е, че с толкова знаниев началото може да заблудиш хората, че знаеш езика. И хората това търсят- бърз начин да покажат, че знаят, независимо от качеството на знанието, и да получат облагите. После защо проекти се влачели и/или са с 0 качество.

  Хареса ми това:
  Даниел Лидиянов е на мнение, че България не е бедна на разработчици, но е бедна на наистина качествени такива.

  Показва картинката след ударното влизане на недоучили хора с единствената идея да се наредят и те като специалисти. Поради ниската си базова основа те рядко могат и да надградят- не са научили азбуката, та да поемат нова информация с разбиране.

 • 2
  creaturebg avatar :-|
  Creature

  Проблемът с кадрите не е само в България - и качество и количесво недостигат навсякъде в Европа и в САЩ. Затова и курсовете и кодинг камповете никнат като гъби.
  Не виждам проблем.
  Аз смятам, че за никого не е лошо да опита някакъв въвеждащ курс и да си прецени дали е за него тази работа. Вече който реши да се заеме сериозно трябва да се подготви да отдели 1 година яка работа.
  Нещо което трябва да се има в предвид е, че това търсене ще е до време. С този темп на производство на "специалисти" скоро разните фронт енд разработчици няма да са толкова дефицитни и добре платени. Струва ми се, че ученето на по-нишови специалности е по-добра идея.

 • 3
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  И аз съм на мнение, че пазарът сам ще реши този проблем. Ако някой с посредствени знания успява да си докара приличен доход няма как да вините човека. Към моменга просто пазара засмуква всичко.

 • 4
  geny avatar :-|
  Евгения Христова

  До коментар [#1] от "атанас":

  "...ниската базова основа" - това е сериозният проблем според мен. Този проблем не може да се реши с няколко курса. Лошото качество на висшето образование подтиква някои ИТ специалисти да твърдят, че няма нужда от обучение по алгоритми, математика, операционни системи - просто трябвало човек да седне и да учи да програмира, непременно за пазара, сега и веднага! Програмирането е инженерна специалност, а инженерът е човек, който е учил като студент почти само неща, които никога няма да ползва, за да може да борави и създава нещата, за които никога не е учил. Това е трънлив път! А повечето търсят лекото....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.