Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 3 ное 2017, 12:27, 6830 прочитания

ДЦК на борсата, какво от това

Държавните облигации ще могат да се търгуват без данъци и такси, но ниската им доходност може да ограничи интереса за покупка на домакинствата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Капиталовият пазар се нуждае от приватизация и повече инвеститори

Вместо към БФБ пари се насочват към криптовалути и peer-to-peer финансиране

29 ное 2017

Депозит на доверие

Вложителите са забравили фалита на КТБ и големите негарантирани депозити са възстановили ръста си отпреди 2014 г.

24 ное 2017

Годината на фондовия бум

За година активите на взаимните фондове са нараснали с над 800 млн. лв. Ниските лихви по депозитите и ръста на капиталовите пазари ги направиха атрактивни

24 ное 2017

Държавата продаде за пръв път облигации с отрицателна доходност

На проведен аукцион в понеделник бяха емитирани 4-годишни ДЦК, които ще донесат на ивнеститорите -0.19%

14 ное 2017

Първите големи сделки с ДЦК на борсата вече са факт

Минаха и няколко акции на най-голямата компания по капитализация "Кепитъл консепт лимитед", която още няма дейност

13 ное 2017

Не мога да поема този риск

Преди да започне да инвестира, всеки човек трябва да разбере поносимостта си към риск

16 юни 2017

Банков депозит или държавни ценни книжа

При избор на правилна стратегия ДЦК може да осигурят по-висок доход

24 фев 2017

Какво по-добро от лихва по депозит

Или защо масовото схващане, че инвестирането е сложно, високорисково и не е по силите на всеки, не отговаря съвсем на реалността

18 ное 2016
Повече от 10 години след като държавата спря държавните ценни книжа (ДЦК) за граждани, те отново са достъпни за тях. В случая обаче не става въпрос за познатите тогава целеви ДЦК, а за облигациите, които правителството традиционно емитира за финансиране на бюджетния дефицит и които се купуват от банки, пенсионни, взаимни фондове и други големи инвеститори. Възможността да се докоснат до тях вече имат и физическите лица, след като търговията с тях тръгна на Българската фондова борса от 1 ноември.

Има няколко добри новини около това събитие - увеличават се инвестиционните възможности за домакинствата, качването на регулиран пазар прави инвестицията и печалбата от тях освободена от данъци, до есента на следващата година търговията с тях ще е без такси и комисиони като част от желанието на борсата и пазарните участници да се популяризира търговията с тях. Основната въпросителна е доколко покупката на ДЦК е атрактивна от гледна точка на доходността, която носи - при по-краткосрочните облигации тя е по-ниска от банков депозит, а често и отрицателна, което прави инвестицията в тях малко нерентабилна.

Какво ще се търгува

От 1 ноември на борсата за качени за търговия 20 емисии ДЦК по вътрешния дълг със срочност от 1 до 10 години. Досега държавни облигации можеха да се придобият чрез инвестиционен посредник (такива са и банките), но голямата бариера беше минималната сума за инвестицията - често 100 хил. валутни единици, тъй като обемите на междубанковия пазар са много по-големи - от няколко стотин хиляди до милиони. Сега идва и основната промяна - през борсата ще могат да се купят ДЦК за минимум 1000 валутни единици (левове и евро). Няколко инвестиционни посредника (13) се включиха и в инициативата на Централния депозитар и БФБ - София, да предлагат сделки с тях без такси и комисиони, като това ще е до септември 2018 г.

"Приветстваме допускането за търговия на БФБ - София, на български ДЦК по вътрешния дълг. Всеки нов канал за търговия би следвало да допринесе за по-голяма прозрачност и ефективност на пазара. От тази гледна точка за по-малките непрофесионални инвеститори борсата би било най-удобното и лесно място за търговия, от което да имат достъп да закупят ДЦК по най-справедлива цена", коментира Мартин Търпанов, старши дилър отдел "Финансови пазари" в SG Експресбанк.Без данъци, моля

Търговията на регулиран пазар прави капиталовата печалба и лихви от ДЦК освободена от данък печалба (10%), докато такъв се дължи, ако сделката е сключена на нерегулиран - междубанков и OTC. Лихвеното плащане по ДЦК също е необлагаемо.

Основният въпрос обаче е дали има смисъл от гледна точка на доходността - последната е функция между лихвата (купона) и цената на облигацията - колкото по-висока е цената, толкова по-ниска е доходността и обратно. Важно е да се знае, че без значение на каква цена е придобита една ДЦК от инвеститора, тя ще бъде изплатена по номинал на падежа, върху него се изчислява и лихвеният купон.

Когато цената на облигация е по-висока от номинала, се казва, че тя се търгува с премия, а когато е под него - с отстъпка. В момента доходът от български ДЦК е много нисък. Причините са няколко - това са най-нискорисковите инвестиции, а държавата емитира относително малко от тях, което прави търсенето им високо от големите инвеститори, а някои от тях като банките ги купуват и заради законови капиталови изисквания.

Депозит или дълг

По данни на "Елана трейдинг" най-високата доходност дават 10-годишните ДЦК - 1.075% годишно (по цени към 25 октомври). Купонът по-тях е 1.95%. Най-висока лихва имат книжата в евро с падеж октомври 2018 г. - 6%, но доходността е отрицателна - 0.363%. Това са облигации, емитирани през 2013 г., затова и лихвата е толкова по-висока, но реално доходността се котира като едногодишни книжа - колкото е и срокът им до падежа.

Преди няколко месеца описахме кое е по-изгодно - инвестиция в ДЦК или депозит (виж материала "Банков депозит или държавни ценни книжа", 24 февруари). Изчисленията показват, че в определени случаи и пазарни стратегии държавният дълг дава възможност за по-висока доходност от депозита. Оказва се, че дългосрочните облигации са по-изгодни от депозита, ако гледаме годишната доходност, и обратно - кратките и средносрочните матуритети не са препоръчителни в момента.

"Едногодишен депозит например носи доход колкото 5-годишна ДЦК", казва Мартин Търпанов и съветва: "Важно е дребните инвеститори да се запознаят добре с инструмента ДЦК и свързаните рискове, преди да инвестират. Трябва да се има предвид, че депозитите в банка до 195 хил. лв са гарантирани от държавата и по своята същност са квази-ДЦК. Ако в момента едногодишните депозити дават доходност около 0-0.10%, то ДЦК с подобна доходност са със срочност около 5 години и лихвеният риск (рискът от понижаване на цените при нарастване на лихвените равнища) е несравнимо по-голям при тях, особено в среда, в която основните централни банки вече вдигат основните лихви (Фед) или възнамеряват да го направят през 2018 г. (ЕЦБ)."

При настоящите нива на доходност покупката на ДЦК би била още по-неизгодна, ако при сделките с тях се дължи и такса за посредника. Но все пак като най-безрискова инвестиция държавната облигация винаги е добър вариант за диверсификация на инвестиционен портфейл.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

КАТ в ерата на електронното управление 5 КАТ в ерата на електронното управление

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите

16 фев 2018, 4828 прочитания

Все по-защитени Все по-защитени

Новите еврорегулации увеличават правата на потребителите, които искат да инвестират във финансови продукти

16 фев 2018, 1208 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Ипотечен лихвопад

Средната лихва по жилищни заеми вече е под 4% през септември

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком груп"

Емисия

DAILY @7AM // 23.02.2018 Прочетете