Онлайн полиглот

Shutterstock

Онлайн полиглот

Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, но са подходящи по-скоро за базови знания

15640 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко:

- Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, но са подходящи по-скоро за базови знания

- Често липсата на време и мотивация се оказват основно предизвикателство пред желаещите да учат онлайн чужд език

В ера на растяща глобализация владеенето на чужд език е задължително за по-голямо предимство на работното място. Според British Council близо 1.5 млрд. души учат английски, а владеенето на втори и трети език е част от политиката на ЕС за развитие на 27-те държави в общността.

За разлика от много други умения обаче ученето на чужд език е по-комплексно и отнема сериозно усилие, за да се развие. Въпреки многото позитиви - освен по-добрите възможности за работа и комуникация, шведско проучване от 2016 доказва, че ученето на чужд език има дори видим ефект върху мозъка - в определени сектори сивото вещество нараства след ученето. Говорещите няколко езика имат по-малко шансове да развият болест на Алцхаймер и остават по-когнитивно и креативно способни дори в късна възраст. Именно поради сложността си овладяването на език изисква повече и разнообразни усилия.

Какво точно предлага интернет

Към 2016 г. пазарът на чуждоезиково обучение е масивна индустрия за над 40 млрд. долара според statista.com, като тенденцията е единствено към нарастване. На голямото търсене пазарът отговаря с нови възможности за иновации - паралелно с развитието на разбирането за човешкия мозък и неговата интеракция с езика се появяват все повече технологии. Само през последните 5 години имаше поне няколко големи нови вълни в ученето на чужди езици.

MOOC курсовете

Онлайн платформите за MOOC (massive open online course) курсовете като edX, coursera, MIT courses, Udemy имат много възможности, повечето от които безплатни, в които може да се намерят курсове, където подобно на всяко друго умение стъпка по стъпка може да се започне от азбуката и да се стигне до сложни философски диалози за финал. В самите курсове често има форуми и възможност да комуникирате с други като вас.

Според Галина Величкова, която е преподавател по английски език в Нов български университет, позитив е, че MOOC платформите имат разумно разработени курсове: "Ефективно разпределената прогресия на материала и това, че отделните етапи на курса са с лимитиран обхват, правят достигането на всеки етап постижимо в обозримо бъдеще, също така методическата им структура и целите са ясни и добре разпределени." Според нея възможностите за обратна връзка в тези курсове са пълноценен заместител на социалната среда в учебната стая, "при това в много по-методически изчистена и конструктивна форма", допълва тя.

Въпреки позитивните страни обаче според Галина повечето курсове в MOOC платформите не са удачни за хора, които желаят да надграждат и да развиват сериозни умения, "а са само за начинаещи или с някаква специална насоченост", смята тя.

Отделно от общите курсове, както Галина споменава, в coursera може да намерят сериозни езикови курсове, които са специализирани - предимно за бизнес и икономика.

Геймификация на учебния процес

Големият удар на ученето на езици беше безплатната платформа duolingo. Тя излезe през 2011 г. и мигновено се превърна в хит. Онлайн базирана, тя има изключително опростен вид, като разбива ученето на малки стъпки, които се учат в геймифицирана среда, правеща целия процес изключително семпъл.

Duolingo не е първата подобна платформа, но със сигурност е тази, която донесе някаква промяна в представянето на ученето на език да изглежда като толкова просто упражнение. Единият от предшествениците например е Rozeta Stone, но самото инсталиране на програмата отнемаше дълго време пред компютъра и поне 4-5 диска. Това до голяма степен отблъскваше хората, които желаеха да учат език.

Росица Янева, счетоводител по професия, която има добър английски и приличен руски, споделя, че е пробвала да научи немски за начинаещи също през онлайн платформата, за което е платила 100 лв. На нея не й е допаднал стилът, защото самата тя предпочита да общува с хора и да прави опити и грешки: "Методът се различаваше от това, с което съм свикнала, защото имаше доста повтаряне на фрази и извличане на граматиката вместо интензивно преподаване с лексика от учебни материали и обяснения. Припомних си малко неща, но скоро се разколебах и не съм повторила опита засега", споделя тя.

Фемке Бекс, холандка, която от 10 години живее в България и преподава английски в собствен езиков център, споделя, че самата тя е пробвала един курс в Duolingo, но и за нея също като са Росица това не е било най-добрата възможност за учене. Тя допълва, че не е виждала човек, познаващ език на нормално ниво, т.е. да може да говори с хората от страната на този език и този човек да е ползвал само дуолинго или нещо подобно. "За да се постигне някакво базово ниво - да, подобна платформа може да помогне, но за да се напредне, е необходима интеракция с учител", споделя тя.

Връзка с учител по всяко време

Докато повечето специалисти са убедени, че MOOC курсовете и онлайн платформите могат да бъдат полезни, почти всички са единодушни, че може би най-успешната иновация е възможността за учене с учител през видеоконферентна връзка. Подобни уроци все повече се увеличават, те са изключително гъвкави и удобни за хора, които работят, и предоставят едно важно преимущество, което никоя платформа или курс не може да предостави - възможността за обратна връзка и оценката на индивидуалния напредък и слабости на всеки един ученик.

"Все повече правим уроци по скайп, защото те са почти 1:1 с частните уроци. Ние ползваме видео, интерактивни програми, като например т.нар. бяла дъска и т.н. Това е частен урок, въпреки че е през скайп, но е тотално различно от другите категории." Разказва Фемке на прекрасен български. "И нас ни търсят много хора, които са работили с платформи и осъзнават, че все пак им е необходим учител", допълва тя.

Въпреки множеството си слабости не е случайно, че толкова много курсове и платформи се създават всеки ден за учене на езици с интернет. Те могат да надградят дадени умения, да ви помогнат да си припомните какво сте учили в 10 клас, да създадете основа. Но в един момент е необходимо да се потърси учител, с когото да се обменят няколко думи. Все пак езикът е жива материя и може би нищо няма да замени общуването с хора. В този смисъл платформи като hellolingo могат също да бъдат преимущество, защото чрез тях може да се общува с холандци, французи и китайци, които пък на свой ред да искат да учат български или друг език, който владеете.

За финал Галина Величкова предупреждава, че все пак може би единственият безсмислен начин на самообучение онлайн е "хаотичното и лишено от методология или цел търсене на материали и упражнения". Затова, ако искате да учите език, бъдете сигурни, че знаете какво правите.

Темата накратко:

- Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, но са подходящи по-скоро за базови знания

- Често липсата на време и мотивация се оказват основно предизвикателство пред желаещите да учат онлайн чужд език

В ера на растяща глобализация владеенето на чужд език е задължително за по-голямо предимство на работното място. Според British Council близо 1.5 млрд. души учат английски, а владеенето на втори и трети език е част от политиката на ЕС за развитие на 27-те държави в общността.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  finchybg avatar :-|
  Nikolay Spasov

  За желаещите да научат/припомнят език, книгата Fluent Forever (съответно сайтът е fluent-forever.com) ще е много интересна. Препоръчвам горещо!

 • 2
  eminem9876 avatar :-|
  eminem9876

  "За финал Галина Величкова предупреждава, че все пак може би единственият безсмислен начин на самообучение онлайн е "хаотичното и лишено от методология или цел търсене на материали и упражнения". Затова, ако искате да учите език, бъдете сигурни, че знаете какво правите."

  Препоръчвам уроците на A.J. Hoge. Всеки урок представлява разказана история на Английски. В урока има текстов файл с историята, файл където се обяснява значението на думи и фрази, файл където историята се разказва в различни времена. Историите са на различни теми, но винаги може да се научи нещо ново. Също и след като разкаже историята почва да задава въпроси към слушателите.

  Има и други подобни учители в нета.
  Препоръчвам и уроците на Николая - Аз уча Английски - безплатни са и са добре структорирани.

  Най-важното е да се избягва ученето от учебници предвидени за училища и школи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал