Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 10 ное 2017, 16:05, 5962 прочитания

Онлайн полиглот

Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, но са подходящи по-скоро за базови знания

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Темата накратко:

- Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, но са подходящи по-скоро за базови знания

- Често липсата на време и мотивация се оказват основно предизвикателство пред желаещите да учат онлайн чужд език

Още по темата

Българско приложение улеснява запаметяването на думи от чужд език

Worddio предлага над 7000 думи и фрази на 34 езика

14 яну 2018

Онлайн курс по програмиране - кога има смисъл

Все по-големият брой курсове за уеб разработчици предоставят множество възможности за развитие в сфера, която все повече се нуждае от кадри

13 окт 2017

Интернет университет

Онлайн курсовете по икономика и финанси стават все повече и все по-сериозни

22 сеп 2017

Мисия математика

Ако чакаме само на държавата да вникне в нуждите на образованието през XXI век, рискът си остава много висок. Важно е и родителите да се ангажират с търсене на конкурентните му предимства в епоха, която все повече ще разчита на компютри и роботи

1 сеп 2017

Алма софтуер

Курсовете, които превръщат програмирането в мисия възможна

20 яну 2017

В ера на растяща глобализация владеенето на чужд език е задължително за по-голямо предимство на работното място. Според British Council близо 1.5 млрд. души учат английски, а владеенето на втори и трети език е част от политиката на ЕС за развитие на 27-те държави в общността.

За разлика от много други умения обаче ученето на чужд език е по-комплексно и отнема сериозно усилие, за да се развие. Въпреки многото позитиви - освен по-добрите възможности за работа и комуникация, шведско проучване от 2016 доказва, че ученето на чужд език има дори видим ефект върху мозъка - в определени сектори сивото вещество нараства след ученето. Говорещите няколко езика имат по-малко шансове да развият болест на Алцхаймер и остават по-когнитивно и креативно способни дори в късна възраст. Именно поради сложността си овладяването на език изисква повече и разнообразни усилия.

Какво точно предлага интернет

Към 2016 г. пазарът на чуждоезиково обучение е масивна индустрия за над 40 млрд. долара според statista.com, като тенденцията е единствено към нарастване. На голямото търсене пазарът отговаря с нови възможности за иновации - паралелно с развитието на разбирането за човешкия мозък и неговата интеракция с езика се появяват все повече технологии. Само през последните 5 години имаше поне няколко големи нови вълни в ученето на чужди езици.

MOOC курсоветеОнлайн платформите за MOOC (massive open online course) курсовете като edX, coursera, MIT courses, Udemy имат много възможности, повечето от които безплатни, в които може да се намерят курсове, където подобно на всяко друго умение стъпка по стъпка може да се започне от азбуката и да се стигне до сложни философски диалози за финал. В самите курсове често има форуми и възможност да комуникирате с други като вас.

Според Галина Величкова, която е преподавател по английски език в Нов български университет, позитив е, че MOOC платформите имат разумно разработени курсове: "Ефективно разпределената прогресия на материала и това, че отделните етапи на курса са с лимитиран обхват, правят достигането на всеки етап постижимо в обозримо бъдеще, също така методическата им структура и целите са ясни и добре разпределени." Според нея възможностите за обратна връзка в тези курсове са пълноценен заместител на социалната среда в учебната стая, "при това в много по-методически изчистена и конструктивна форма", допълва тя.

Въпреки позитивните страни обаче според Галина повечето курсове в MOOC платформите не са удачни за хора, които желаят да надграждат и да развиват сериозни умения, "а са само за начинаещи или с някаква специална насоченост", смята тя.

Отделно от общите курсове, както Галина споменава, в coursera може да намерят сериозни езикови курсове, които са специализирани - предимно за бизнес и икономика.

Геймификация на учебния процес

Големият удар на ученето на езици беше безплатната платформа duolingo. Тя излезe през 2011 г. и мигновено се превърна в хит. Онлайн базирана, тя има изключително опростен вид, като разбива ученето на малки стъпки, които се учат в геймифицирана среда, правеща целия процес изключително семпъл.

Duolingo не е първата подобна платформа, но със сигурност е тази, която донесе някаква промяна в представянето на ученето на език да изглежда като толкова просто упражнение. Единият от предшествениците например е Rozeta Stone, но самото инсталиране на програмата отнемаше дълго време пред компютъра и поне 4-5 диска. Това до голяма степен отблъскваше хората, които желаеха да учат език.

Росица Янева, счетоводител по професия, която има добър английски и приличен руски, споделя, че е пробвала да научи немски за начинаещи също през онлайн платформата, за което е платила 100 лв. На нея не й е допаднал стилът, защото самата тя предпочита да общува с хора и да прави опити и грешки: "Методът се различаваше от това, с което съм свикнала, защото имаше доста повтаряне на фрази и извличане на граматиката вместо интензивно преподаване с лексика от учебни материали и обяснения. Припомних си малко неща, но скоро се разколебах и не съм повторила опита засега", споделя тя.

Фемке Бекс, холандка, която от 10 години живее в България и преподава английски в собствен езиков център, споделя, че самата тя е пробвала един курс в Duolingo, но и за нея също като са Росица това не е било най-добрата възможност за учене. Тя допълва, че не е виждала човек, познаващ език на нормално ниво, т.е. да може да говори с хората от страната на този език и този човек да е ползвал само дуолинго или нещо подобно. "За да се постигне някакво базово ниво - да, подобна платформа може да помогне, но за да се напредне, е необходима интеракция с учител", споделя тя.

Илюстрация

Връзка с учител по всяко време

Докато повечето специалисти са убедени, че MOOC курсовете и онлайн платформите могат да бъдат полезни, почти всички са единодушни, че може би най-успешната иновация е възможността за учене с учител през видеоконферентна връзка. Подобни уроци все повече се увеличават, те са изключително гъвкави и удобни за хора, които работят, и предоставят едно важно преимущество, което никоя платформа или курс не може да предостави - възможността за обратна връзка и оценката на индивидуалния напредък и слабости на всеки един ученик.

"Все повече правим уроци по скайп, защото те са почти 1:1 с частните уроци. Ние ползваме видео, интерактивни програми, като например т.нар. бяла дъска и т.н. Това е частен урок, въпреки че е през скайп, но е тотално различно от другите категории." Разказва Фемке на прекрасен български. "И нас ни търсят много хора, които са работили с платформи и осъзнават, че все пак им е необходим учител", допълва тя.

Въпреки множеството си слабости не е случайно, че толкова много курсове и платформи се създават всеки ден за учене на езици с интернет. Те могат да надградят дадени умения, да ви помогнат да си припомните какво сте учили в 10 клас, да създадете основа. Но в един момент е необходимо да се потърси учител, с когото да се обменят няколко думи. Все пак езикът е жива материя и може би нищо няма да замени общуването с хора. В този смисъл платформи като hellolingo могат също да бъдат преимущество, защото чрез тях може да се общува с холандци, французи и китайци, които пък на свой ред да искат да учат български или друг език, който владеете.

За финал Галина Величкова предупреждава, че все пак може би единственият безсмислен начин на самообучение онлайн е "хаотичното и лишено от методология или цел търсене на материали и упражнения". Затова, ако искате да учите език, бъдете сигурни, че знаете какво правите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Колко от заплатата изяждат по-високите осигуровки 11 Колко от заплатата изяждат по-високите осигуровки

Два примера за влиянието на вноска "Пенсии" - преди и след нейното повишение

19 яну 2018, 2612 прочитания

Spark срещу TAXI 9 Spark срещу TAXI

При неголям трафик услугата Spark може да бъде два пъти по-евтина от стандартните таксита

19 яну 2018, 2956 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
"Джуниър ачийвмънт" започна проект за финансова грамотност за учениците

Проектът е подкрепен от държавни институции, 8 браншови огранизации и дружества от финансовия сектор

Учебната година на Румен Радев

Къде успя и в какво сбърка в първите месеци от мандата си президентът

Дидие Боровски: Има риск от балони при акциите, облигациите и имотите

Макроикономистът във фонда Amundi пред "Капитал"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

Кино: Формата на душата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете