Къде да си похарча биткойна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Къде да си похарча биткойна

Къде да си похарча биткойна

Разплащането с криптовалути все още е ограничено, възможности за това обаче има и в България

31478 прочитания

Темата накратко:

- Разплащането с криптовалути все още е ограничено и малко търговци го предлагат.

- Възможности за това обаче има и България не е изключение.

- Компании предлагат и карти, които се зареждат с биткойн, а плащат с традиционни пари.
С еволюцията на блокчейн технологията прехвърлянето на криптовалути в бъдеще ще става моментално.

Стамен Горчев, Crypto.bg

Една от най-старите борси в света - Chicago Mеrcantile Exchange (CME), обяви, че от декември пуска фючърси върху bitcoin, което беше достатъчна причина за рязък скок в цената му. Миналата седмица компанията за финансови транзакции Square пък съобщи, че започва тестови разплащания и търговия с криптовалутата. Тези примери са поредното олицетворение на растящия интерес към виртуалните валути и техния флагман bitcoin (извън дебата за балона и бъдещето му). Въпреки голямата волатилност посоката в последните седем месеца е твърдо нагоре, като от април досега bitcoin поскъпна над 6 пъти - от 1200 до над 8000 долара този понеделник. Логичният въпрос е, след като съм придобил криптовалута, какво мога да правя с нея освен притежание с инвестиционна цел. Все още са малко от големите и известни търговци по света и България, които приемат разплащания, но броят им се множи. Друг проблем засега е бавното потвърждение на плащането - та кой би обядвал половин час и да чака още толкова, за да плати.

Тъмната страна на интернат

На първо място за разплащане със сигурност е тъмната страна на интернет – т.нар. dark web, който не е индексиран от интернет търсачките и е достъпен единствено чрез специализиран софтуер. В него обаче често се сключват нелегални сделки с наркотици, оръжие, поръчват се хакерски атаки и други услуги, които са криминализирани, и затова е удобно да се плащат с bitcoin поради анонимния характер на разплащанията. Именно връзката на bitcoin с dark web е една от причините властите да предупреждават за високите рискове около валутата, освен това влизането в тъмния интернет може да донесе неприятности и никак не е препоръчително.

Обратно, в светлата част на интернет има стотици интернет магазини като Etsy, Alza, Shopify, дори и авиолинии като Polish Airlines, които приемат плащания с bitcoin. За глобалните компании обаче е по-скоро изключение да са в този списък, като може би единствено Microsoft позволяват да се плаща за техни услуги с виртуалната валута. Към момента големите интернет търговци не я приемат – има само слухове, че Amazon и Alibaba например ще въведат тази възможност в бъдеще (решение, което би се оказало сериозен катализатор за цената му). Едната възможност да се заобиколи тази забрана е да се купят гифт карти за пазаруване в тези магазини от сайтове като eGifter и Gyft например, които извършват услугата без допълнителна такса.

Кой приема в България

В България има поне няколко десетки компании, които също приемат плащания с виртуалната валута, като част от тях са се обединили в Bulgaria Bitcoin Club, а списъкът може да бъде видян на btc-club.bg. Сред тях най-много сделки вероятно приема платформата за колективно пазаруване Grabo, но в "клуба" са още хостинг компании, туроператори, гумаджийници и търговци на парфюмерия. Някои от тях – като хамбургерите Scaptoburger, предлагат известна отстъпка от обичайната цена, когато сделката се сключва с bitcoin. Но като цяло всичко има по-скоро рекламна цел засега. Не за всички може да се каже какъв оборот правят през криптовалута. По-новите биткойн портфейли генерират нов адрес след всяко плащане за по-голяма сигурност. Това не означава, че старият няма да работи - ако някой го използва, трансферът ще бъде извършен успешно. Но ако адресът не се сменя, транзакциите са видими за всички и лесно могат да се проследят обороти, ако е известно, че адресът е обвързан с даден търговец. Така например сайтът за авточасти и консумативи Maxcar е използвал само един адрес, от който е видно, че в последната година има получени 36 плащания на обща стойност 3.1 биткойна.

Монета на картата

От около година обаче отказът на даден търговец да приеме плащане с биткойн не е проблем за използващите го. Вече съществуват десетки финтек компании, които предлагат мобилни приложения, обвързани с виртуални или дори реални платежни карти Visa или Mastercard. Те позволяват поддържането на сметка едновременно в няколко валути, включително и биткойн (виж таблицата), което позволява моментално превалутиране и плащане на всеки ПОС терминал, който работи с двата водещи глобални картови оператора. Повечето от тези пластики дори имат лимит, започващ от 200 евро на месец, които могат да се изтеглят кеш на банкомат без допълнителна такса. Всяко приложение предлага поне 3-4 карти с различни лимити и различни такси за поддръжка, така че да покрият широк спектър от профили.

Тъй като на пазара постоянно излизат нови предложения, обикновено онези, които дебютират, нямат такса за издаване и поддръжка на картата поне за първата година. Такъв е случаят например с приложенията London Block Exchange и Mona.co, които предстои да стартират, а към момента в изчаквателния списък имат над 25 000 записани клиенти. Обичайно практиката е, след като набере скорост, стартъпът да въведе такси за поддръжка, минимални салда, както и около 3% такса за превалутиране от биткойн към традиционна валута.

Трябва да се има предвид, че повечето карти изискват клиентът да се идентифицира при регистрация, като се изпрати сканирана лична карта или друг подобен документ например. Това е стандартна практика, която се изисква по мерките срещу пране на пари. Някои от операторите като Cryptopay и Wirex имат опция за издаване на анонимна виртуална карта за плащане онлайн. България и Румъния обаче обичайно са в списъка с изключения, за които дори и по тези карти трябва да се представи документ за идентификация.

Какъв е обемът

Според управителя на една от водещите български борси за криптовалути, Crypto.bg, Стамен Горчев мнозинството от хората засега рядко използват bitcoin за транзакции. Причините са няколко, но на първо място това е постоянно повишаващата се цена, поради която на валутата в момента се гледа повече като на алтернатива на златото. От друга страна, все още транзакциите отнемат много време – потвърждаването може да трае 15 минути. Това е, защото всяка транзакция се записва в блока на биткойн и обработването на все повече и повече плащания бави процеса. С еволюцията на блокчейн технологията прехвърлянето на средства в бъдеще ще стават моментално, вярва Горчев. Според него оборотът на всички български биткойн борси е между 50 и 100 млн. лв. месечно. "За сравнение, през 2014 г., когато стартирахме, направихме 1 млн. лв. оборот за 8 месеца", припомня той.

За да се купи bitcoin, обикновено се прави банков превод към борса за криптовалути. Значителна част от българските банки – като Райфайзенбанк, ОББ, Сибанк и ЦКБ, обаче имат политика да блокират подобни преводи, особено ако е за сума над 1000 евро. Причината за това е, че според тях биткойн не е регламентиран и по този начин не гарантира средствата на клиентите им. " Капитал" се свърза с Българска народна банка дали отказването на подобни транзакции не ограничава правата на клиентите и очаква становище.

Алтернативният начин за купуване на криптовалута от България е чрез биткойн банкомати. В София поне има два такива - единият е в "Интерпред", а другият - в кафене до Руски паметник.

Задължителен портфейл

За да се извършват плащания с биткойн, трябва да се направи собствен портфейл – той може да е компютърна програма (Electrum, Exodus) или мобилно приложение (Jaxx). Не се доверявайте и не давайте ключа си на борси, някои от тях го изискват. Сам по себе си биткойн е сигурен, но койните могат да бъдат източени, ако стоят постоянно на борса. Затова си направете два портфейла – един за ежедневни нужди и един, където да се съхраняват по-големите спестявания. За допълнителна сигурност вторият е най-добре да се съхранява на носители, които нямат достъп до интернет, така че да няма никакъв шанс те да бъдат източени от хакери. Такива носители могат да са флашка или дори лист хартия, на който се записва частният ключ за достъп. Задължително запишете този ключ на поне две различни места, защото, ако той бъде загубен, никога няма да имате достъп до биткойните.
Темата накратко:

- Разплащането с криптовалути все още е ограничено и малко търговци го предлагат.

- Възможности за това обаче има и България не е изключение.

- Компании предлагат и карти, които се зареждат с биткойн, а плащат с традиционни пари.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Всички сексшопове.. може би приемат биткойни неограничено и - можете мноо убаво да си го набиете в пръцника . уважаеми хм.. журналисти..
  Надувайте балона... ама да ви се вижда тука да плува корабче в окото ми?
  С биткойни ли си платихте дрогата за статиите http://www.capital.bg/vsichko_svarshi/

 • 2
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Може ли някой да ми обясни за какво по дяволите ми е този биткойн, след като винаги ще има риск от движението на цената му, има такси за превалутиране към съответната валута, а сега разбирам че отнемало и около 15мин за плащане с него.
  Ами аз мога да си плащам мигновенно с paypal, без никакви такси за мен и около 1 до 3% такса за търговеца получател на парите. Но при плащане с Paypal имам и покритие от 6 месеца след покупката за евентуални проблеми ( неполучена стока, дефект и т.н.).

 • 3
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  Интересно какво ще кажат митничарите, ако до тях достигне пратка, платена с биткойн :)

 • 4
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Има само един проблем. Най-големият оборот с биткойните е в dark net или deep web, комуто както се харесва, едно и също е - рекет, поръчкови убийства, дрога и от рода. Когато ти заразят компа с WannaCry, искат да плащаш не в евра или долари, а в биткойни. Когото това не притеснява, да чете. Докато валутата не е еквивалент на стока или услуга, а нещо си, дето “копаеш в интернет”, измислено от някого си, дето не застава с лицето си, мерси боку! Предпочитам монголски тугрици!

 • 5
  hrz07541206 avatar :-|
  lhc47540902

  Никак. Продавай ги на други балъци докато още има такива и си плащай с истински пари.

 • 6
  grigoo avatar :-|
  grigoo

  Пак коментари от тотални невежи по въпроса.

 • 7
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#6] от "grigoo":

  Има нещо вярно. Нека поясним. "Капитал", както и почти всички останали СМИ (западни или не) като папагали повтарят термина "криптовалута" сякаш става дума за пари в смисъла, който обикновенните хора влагат в термина "пари". При която и да било транзакция с биткойн (или друга "криптовалута") това, което реално се случва е купуване или продаване на високо спекулативен финансов продукт (нещо като акция на фондовия пазар), който след това се приравнява към курса на същинска валута (долар, евро, юан и т. н.) за момента и едва след това се извършва покупка или продажба на дадена стока/услуга. Никой нормален търговец не би помислил и за секунда да фиксира цените си в биткойни, това, което се посочва в биткойни е само приравняването за момента на цената на биткойна към курса на определена фиат-валута. Хората са заслепени от абсурдния ръст в цената на биткойна и други "криптовалути" през 2017 г. и явно много от тях си въобразяват, че този ръст ще се запази за неограничено време. По този начин растат класическите финансови пирамиди, а се оказва, че биткойн по темпове на ръст отстъпва само на лалената пирамида в Холандия от началото на 17 век. Не случайно казват, че нов балък се ражда всяка минута. Или секунда.

 • 8
  gtc1511557301541132 avatar :-|
  Svetlin Tanchev

  Поне се образовайте преди да коментирате...И може би това е възможност за предприемчивите да се отървете от оковите на мазните банкери и политици...само ще ви кажа че един биткойн можеш да го разделиш на 100 000 сатошита, най-малката му единица...така че гадайте къде може да отиде като цена...И ако искате да забогатявате и да не бъдете зависими, четете и се образовайте...защото хартииките, които са единствено гарантирани от огромните заеми на държавите които ги печатат (визирам САЩ и Европа) по скоро изглеждат на балон, отколкото активи които се разменят според цената, която търсенето и предлагането (ПАЗАРА) определя...Елементарна икономика!!! Транзакциите ако искате са мигновеени срещу много по малка такса отколкото през банките и вече и големи сайтове като https://www.overstock.com също приемат крипто валути. Скоро хартийте които политиците печатат на корем няма кой да ви ги взима!!!

 • 9
  narodaeverekciq avatar :-|
  narodaeverekciq

  Както се вижда тотални идиоти коментират неща който не съм и работа, нормално за ганьо той разбира от всичко, а и мрънка при това ама защо са ми ама какво ще ги правя.. Ганьо до ганьо се е наредил тук... аре у лево селяндури прости..

 • 10
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#8] от "Svetlin Tanchev":

  И ти дето се пишеш много образован пишеш глупости. Става дума за пирамида - различна, разбира се, от тази с лалетата или Бърни Мадоф, но пирамида невърдълес :) Основното количество произведени до момента биткойни се държи от малка група ранни инвеститори/миньори, които имат явен интерес продуктът да се рекламира колкото се може повече и да се пробутва илюзията, че биткойн в даден момент ще замени т. н. фиат-валути. Блокчейн технологията е наистина с огромен потенциал и биткойн - като първи на пазара да обслужва тази технология - има също безспорно предимство. Главоломного нарастване на цената му през 2017 г. се определя само от сляпата вяра, че в даден момент биткойн просто ще замени реалните валути и онези, които са успели да се сдобият с него преди това ще са новият елит на света. Хората могат да си вярват на каквото искат, това, което ще се случи е, че след година-две - наблюдавайки какво се случва - Федералният Резерв или Конгресът ще регулират критповалутите по начин, който да не застрашава баланса и статуквото на съществуващата финансова система. Примерно, ще бъдат законово забранени разплащания с криптовалути над определена граница. И тогава цялата ти анонимност, липса на такси и скорост отиват по дяволите на секундата заедно с цената на биткойна. Това за анонимността и за независимостта на индивида от структурите на властта и държавата е сладка идея, но поне досега не е успявала погледнато исторически. Освен това - концепцията за непробиваемостта на блокчейна е такава до момента в който не се намери гениален хакер или група от хакери, които да намерят начин да се справят и с този проблем. Съвременният свят е много динамична ентити и да си въобразява някой, че биткойн ще се ползва масово през 2140 г, когато ще бъде вероятно майнван последния - е най-малкото наивно. Погледни също и растежа на стойността на електричеството за производство на един биткойн и тогава продължи да коментираш. А това за сатошитата - да, удобно е, при това положение, когато биткойнът удари 1 милион долара на парче (мисля, че оня откачен Макафи или как се казваше, го прогнозира) - тогава едно сатоши ще е един цент, удобно :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK