Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 1 дек 2017, 13:51, 7628 прочитания

На малки порции, но редовно

Няколко варианта за дългосрочно спестяване с проиграни сценарии и примерни калкулации

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Задължителното осигуряване за пенсия може и да не гарантира достойно старини

- Инвестициите в алтернативни продукти с малки суми може да натрупа допълнителен доход след години

- Колкото по-рано започнат месечните вложения, толкова по-голяма сума може да се осигури

Още по темата

Прозрачност с граници

Било по регулаторни причини или по желание на компаниите, не винаги се може да знаем в какво се инвестират парите ни

19 яну 2018

Таксата на универсалните пенсионни фондове вече е по-ниска

Всички дружества използват максимално допустимата по закон удръжка, като само "Доверие" налага по-ниска при определени условия

9 яну 2018

ETF фондът на Expat е все по-близо до борсата във Франкфурт

Германският финансов регулатор е одобрил регистрацията на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

24 окт 2017

Доходност от бъдещето

Акциите на борсово търгуваните фондове, които инвестират в иновативни компании, поскъпват

11 авг 2017
"Нуждата от допълнителни спестявания важи с особена сила за хората, които получават доход над максималния осигурителен от 2400 лв. Ако случайно таванът на пенсиите не падне, те ще получават много по-нисък дял от дохода си като пенсия. Затова осигуряването на алтернативни спестявания е от изключителна важност."

Преслав Китипов, финансов консултант
Наскоро писахме, че независимо дали ще получим пенсия само от държавата или и от частен пенсионен фонд, тя ще покрива около половината от дохода, на който са били правени вноски за това. Затова и хората, често си задават въпроса как да се осигурят по-достойни старини, като спестяват неголеми суми месечно. При всеки, разбира се, е специфично какъв процент може да отдели от дохода си за - обикновено съветът е това да е 15-20% от него на месец. Често хората решават и да отделят просто фиксирана сума, която ще отива само за пенсионирането им - 100, 200, 500 лв. (средства извън спестявания за обучение жилище и др.). А колкото по-рано стане това, толкова по-добре.

Извън банковия депозит, който в момента не носи доходност и е най-масовата форма на спестяване, има няколко варианта. За тях трябва да се имат предвид няколко общи неща - доходността им силно зависи от представянето на капиталовите пазари, таксите, които те събират, при малки суми изяждат част от вноските и рисковия им профил, с който трябва да се съобрази инвестиращият. Не на последно място, постигнатата доходност не е гаранция за бъдеща такава и средствата в тях не са гарантирани.

Допълнително пенсионно осигуряване

При доброволния фонд идеята е да се осигури допълнителна пенсия на равни вноски за старини, но парите могат да се изтеглят и предсрочно. Алтернативно най-много хора се осигуряват по този начин - над 600 000 работещи в България имат партида в такъв фонд, а общата им сума към края на септември е 1 млрд. лв. (това обаче не ги освобождава от задължителните вноски в частен фонд). От началото на годината средната месечна вноска е била точно 100 лв. Преобладаващата част от тези вноски се правят от работодателите като допълнителна придобивка за служителите. Доходността не се облага с данък, а освен това направените вноски могат да се ползват за намаляване на данъчната основа за плащането на годишния данък.

Минусите са четирите типа такси, които те налагат - за отваряне на сметка се дължат до 10 лв., входна такса за всяка месечна вноска. Тя варира, като има отстъпки, ако работодател прави вноските на името на своите служители. Когато човек се осигурява сам, тя обикновено е в максималния размер от 3% до 4.5% в зависимост от фонда. На трето място е инвестиционната такса – която за повечето фондове е 10% от постигнатата доходност. Накрая има 20 лв. при предсрочно теглене на средства. Последното е възможно единствено ако вноските се правят лично, а не от работодателя. Средногодишната доходност за последните 2 години на българските доброволни пенсионни дружества варира между 9.21% ("Съгласие") и 4.36% ("Топлина").Недостатък е, че не може да се избира рискът. Всички фондове са ограничени от закона да инвестират предимно в консервативни книжа и по-малко в акции. Това е и една от най-големите критики към системата - така и не се въведоха т.нар. мултифондове. Пенсионните дружества имат калкулатори, чрез които всеки може да изчисли колко и каква доброволна пенсия би получил при определена месечна вноска сега (виж варианти в таблицата).

Взаимни фондове

Взаимните (договорни) фондове са пул със средства на спестители, инвестирани във финансови активи, но с много повече разновидности и рискови профили. Т.е. при тях пенсия не се изплаща, а инвеститорът решава какво да прави с натрупаната сума в един момент, може и докато е млад. В България има 105 български взаимни фонда и няколкостотин чужди, които се предлагат от банки и управляващи дружества, лицензирани от Комисията за финансов надзор. Водещите местни дружества, инвестиращи в акции, имат за последните 2 години средногодишна доходност, започваща от 24% (Златен лев индекс 30), като средната доходност на водещите 10 фонда е 17%. При чуждестранните много добра доходност е имал Schroders Japanese Smaller Companies, който през последните 2 години расте средно с 19%. Миналата доходност не е гаранция за бъдеща.
Обикновено тези фондове имат три вида такси. Първата е при купуване на дял, която варира между 1-2% в повечето случаи. Втората е за управление, която не зависи от постигнатите резултати, и е от 1.8% до 3.5% от активите. Третата такса е при излизане от инвестицията, като повечето фондове нямат такава за активи, държани повече от 12 месеца. Доходът от тях също е освободен от данък.

Застраховка с инвестиция

Инвестиционната застраховка живот е по-различна, защото тя включва не един, а два финансови продукта – спестовна и застрахователна част. Дял от парите отиват за инвестиции, а друг за осигуряване на полицата "Живот", тъй като все пак това е застрахователен продукт, който да покрие рисковете и да обезщети близките при настъпване на нежелано събитие. Най-често клиентът може да избира къде да се насочат парите за инвестиране от три различни по риск взаимни фонда на управляващо дружество. Практиката е подобно вложение да се прави за поне 10 години, като плащанията от страна на клиента се договарят според неговите възможности. При този продукт обаче идеята е инвестиционната част по-скоро да покрие самата застрахователна премия и в края на периода осигуреният да я изтегли, т.е. целта й е да се постигне един вид безплатна полица "Живот". Таксите тук също трябва да се имат предвид - предсрочното прекратяване например може да се таксува с 0.5%, а управлението на средствата - с 2 до 5%. Освен това при някои от фондовете има еднократна такса за записване от 5%, което е значителен разход, а освен това таксите за постигнатите резултати може да достигнат 25%.

Изводът е, че при инвестиране на малки суми, но редовно, е добре да се избере един продукт, тъй като разделянето им на малки порции би изяло допълнително от стойността им заради таксите. Специалистите по лични финанси съветват вложението да става в началото на месеца, а най-добре е директно при превод на месечния доход тази част да се удържа и да се насочва към избраната инвестиция.
Fintech aлтернатива

Робо адвайзери
Борсово търгуваните фондове (ETF) са с едни от най-ниските такси, тъй като се управляват пасивно. (0.1% - 1% на година). Проблемът е, че за да се сключват сделки с тях от България, обикновено има брокерски такси, а когато сумата е малка, те са непосилни - понякога минималните достигат 15 – 20 долара за сделка, което не е подходящо за ежемесечна вноска от 100 – 200 лв. Възможността е отварянето на сметка в т.нар. робо-адвайзери. Това са интернет платформи, в които може да се изготвят различни по риск портфейли с ETF. При тях проблемът е захранването на сметката, което обикновено става с трансграничен банков превод, който също е не по-малко евтин. Заобикалянето на тази такса може да стане чрез fintech решения като Paysera, Transferwise, Revolut и т.н., при които тези такси са минимални.

p2p
Още един алтернативен начин за спестяване, при който няма такси, са платформите за peer-to-peer кредитиране. Те са част от fintech индустрията, която оптимизира редица банкови услуги чрез технологични процеси и така дава по-добри условия на клиентите си. Парите, които потребителят влага в Peer-to-peer платформата, се насочват за финансиране на кредитоискатели, като човек сам може да избира кой кредит да финансира. В България оперират две такива платформи. Данните на Klear показват, че годишната доходност на най-рисковия сегмент е 14%. При тях обаче има най-голям риск финансираният кредит да спре да бъде обслужван, като делът им от всички е 6.3%. Компанията има 4 рискови сегмента, като доходността при тях е средно 5.5%, общо към момента през платформата са инвестирани 3.5 млн. лв. Другата платформа Iuvo осигурява съфинансиране на кредити, които вече са били отпуснати от трети кредитни компании, като Изи кредит например. Те обещават средна доходност 8.9%, като плюсът е, че кредитите, които са станали необслужвани, се изкупуват от кредитора след 60 дни забавяне.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

КАТ в ерата на електронното управление 3 КАТ в ерата на електронното управление

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите

16 фев 2018, 4167 прочитания

Все по-защитени Все по-защитени

Новите еврорегулации увеличават правата на потребителите, които искат да инвестират във финансови продукти

16 фев 2018, 1028 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Жертви на Facebook балона

Социалната мрежа знае повече за своите потребители, отколкото те предполагат. Как да се предпазим

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

За един феодализъм става дума

Делото срещу кмета на Септември

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер купува "Нова телевизия" за 185 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2018 Прочетете