Приходите скачат, акциите не
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приходите скачат, акциите не

Shutterstock

Приходите скачат, акциите не

Финансовите отчети на публичните компании продължават да се подобряват, но това не се отразява на фондовия пазар

8305 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Инвеститори и анализатори очакват новия катализатор за ръст на борсата.
"Индексът SOFIX е почти без промяна през последните седмици и това е сигнал за изчерпване на продажбите. Остава да видим катализатор за покупки."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"
"Катализатор за нов борсов ръст може да бъде сериозно придобиване от страна на чужд инвеститор на дял в по-големите компании във финансовия или фармацевтичния сектор например."

Ивайло Томов, СИС

В средата на август Sofix се прекърши и основният индекс на фондовия пазар навлезе в корекция, която продължава и до днес. Дори добрите финансови отчети на водещите компании не успяха да върнат оптимизма на пазара и да донесат нова доза доходност на инвеститорите. Средно приходите на най-големите и ликвидни публични дружества нарастват с двуцифрени темпове през третото тримесечие – разбира се, има и губещи, но при тях играят по-скоро субективни фактори.

Индустриални групи и по-малки компании от сектора се представят много добре, движени от продължаващото възстановяване на външните пазари - "Софарма", "Монбат", "М+С хидравлик", "Алкомет", "Корадо България", "Свилоза". При повечето от тях има и ръст на печалбата, с изключение на производителя на алуминий, заради поскъпване на основната суровина на международните пазари.

По-колебливо представяне има при "Неохим", който е силно зависим от цените на природния газ. Торовият завод има спад на приходите за деветмесечието, но само за третото те се повишават.

Освен възстановяването на външните пазари ръстът на потреблението помага и на компании от по-леките индустрии, услугите и туризма - "Лавена", "Арома", Албена".

"Публичните компании удържат положителния тренд и като цяло изпратиха добро трето тримесечие, както се вижда от публикуваните от тях финансови резултати. Експортно ориентираните компании остават звездите на нашата борса през 2017 г., подкрепени от устойчивото икономическо възстановяване на ключови за тях пазари", коментира резултатите за "Капитал" Ивайло Томов, изпълнителен директор на инвестиционния посредник СИС.

"Резултатите са добри, защото средното подобрение на печалбите е по-високо от средното покачване на приходите и това показва по-ефективно работещи компании у нас. Средните стойности варират около 10% растеж, което е добър резултат за нашата икономика и особено за компаниите, които оперират на външните пазари", коментира и Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг".

Разминаване в посоките

Веднага обаче прави впечатление, че представянето на акциите на компаниите не отговаря на доходността на акциите им. "Определено има ускоряване на ръстовете, но може би не толкова силно, колкото очакват инвеститорите. Затова и отчетите не успяха да съживят пазара през октомври и ноември", коментира Цачев.

Например дружеството с най-голям ръст на приходите, а и на печалбата - "Корадо България", има най-голям спад. Това не е изненада – производителят на радиатори беше една от ракетите на борсата през последната година с над 120% доходност и част от инвеститорите решиха да приберат натрупаните печалби. Освен това чешкият собственик на дружеството направи доста, за да подобри публичността, публикува постоянно прогнози за дейността си и има програма за повишаване на ликвидността на акциите, което също се приема дългосрочно добре от пазара. За инвестиралите в акцията преди година тя все още носи почти 100% доход.

Интересен пример е технологичната компания "Сирма груп", която излезе на борсата преди две години. Въпреки постоянно подобряващите й се резултати акциите й не се движат нагоре с високи темпове. На Investor forum в края на миналата седмица членът на съвета на директорите на компанията Йордан Недев коментира този факт: "Лутането в цените на акциите, изглежда, показва, че все още не сме спечелили доверието на инвеститорите. Може би това е причината да няма много IT компании на българския пазар, защото инвеститорите не разбират нашия бизнес." Затова и обясни, че предвиждат да представят своята стратегия по разбираем начин. Друга нова компания от IT сектора е "Алтерко", която също расте като приходи, но има свиване на печалбата.

Общата ситуация с подобряващите се отчети и падащите цени на акциите Ивайло Томов коментира с факта, че може "би пазарът вече беше отразил положителните очаквания по-рано през годината и поредната порция добри финансови отчети не предизвика особено вълнение сред инвеститорите" и допълни: "Показателен за апатията, обхванала БФБ, е не само наблюдаваният спад на индексите, но и фактът, че това се случва при намаляващи обороти на борсата през последните месеци."

Ще расте ли борсата

Естествено въпросът, който си задава всеки, е ще расте ли борсата. От средата на август досега Sofix е загубил 9%. "Винаги трябва да имаме предвид, че на пазара се търгуват очаквания. Това беше и причината за възходящото движение през последната година – очакването, че успешният старт на първия български борсово търгуван фонд на БФБ (Expat ETF – бел. ред.) ще привлече вълна от чуждестранни инвестиции към нашата борса.

Това очакване ни се струва вече изконсумирано – в крайна сметка не са достатъчни само добри умения при маркетирането на БФБ на инвестиционната карта, важно е и чуждестранните инвеститори да имат дългосрочни положителни очаквания, за да се чувстват компенсирани за поемането на риска с ниската ликвидност тук. Ако преди 2007 г. те очакваха пазарите на най-новите страни - членки на ЕС, да растат с изпреварващи ръстове заради предстоящите години на кохезионна политика, сега може би по-скоро биха изградили очакванията си според показатели на икономиката и компаниите като конкурентоспособност, производителност, дял на технологични иновации и други", коментира Томов и допълни:

"За дългосрочен възходящ тренд не е достатъчен само инструмент, позволяващ инвестирането с един клик на БФБ. Нужни са нови компании, които са иновативни и конкурентоспособни на международно ниво. Такива компании във България има, но повечето не присъстват на БФБ и явно нямат желание да го направят. За тях чуждестранните капиталови пазари биха били по-привлекателни, предлагайки по-голяма видимост."

Цветослав Цачев вижда светлина в тунела: "Засега корекцията продължава, последвала растеж от 60% за една година. Индексът SOFIX е почти без промяна през последните седмици и това е сигнал за изчерпване на продажбите. Остава да видим катализатор за покупки, но без нови парични потоци от спестявания към капиталовия пазар не може да очакваме бързо връщане в етап на борсов растеж. Това не е непременно лоша новина, защото стабилното покачване на борсата ще изисква и стабилно подобрение на финансовите резултати. Засега виждаме изграждане именно на този фундамент."

А и корекцията невинаги е нещо лошо, за много инвеститори тя е и шанс за покупки на добри нива, които да им донесат нова доходност впоследствие.

Автор: Капитал
Автор: Капитал
Инвеститори и анализатори очакват новия катализатор за ръст на борсата.
"Индексът SOFIX е почти без промяна през последните седмици и това е сигнал за изчерпване на продажбите. Остава да видим катализатор за покупки."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    elpii avatar :-|
    elpii

    Защо не се споменава Цветослав Цачев и Елана дали не са лично заинтерисовани от успеха на някои от споменатите акции ???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK