Когато банката блокира биткойна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато банката блокира биткойна

Shutterstock

Когато банката блокира биткойна

По-голямата част от българските банки ограничават или отказват трансфери, свързани с криптовалути

80003 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


През миналата седмица две български платформи за търговия с биткойн http://crypto.bg и cryptobank.bg спряха работа временно, тъй като се оказаха с блокирани банкови сметки. Трудно е да се определи какъв е размерът на щетите, както и колко хора са засегнати, точно в онзи момент, тъй като търговията с криптовалути е анонимна. Това се отнася и за броя на българите, които са на този пазар като цяло. По данни на една от платформите месечният оборот на търговията с виртуална валута само от български платформи възлиза на 50 до 100 млн. лв. Отделно са сделките през чужди борси, които не бяха засегнати.

Спирането на двете платформи илюстрира един от проблемите на криптовалутите - функционирането, или достъпът, на една нова и нерегулирана система се оказват невъзможни без регулираната - в случая банките. Или ако инвеститор иска да осребри печалбите от виртуална валута, за да ги превърне във фиатни пари (традиционните законни), той се нуждае от банкова сметка. Същото е и ако иска да влезе на този пазар. А когато тя неочаквана блокира сметки, може да се изпусне най-добрия момент за това.

Алтернативните методи за трансфери все още не са толкова развити. Банките нямат влияние върху самата система на създаване чрез копаене и трансферирането и съхранението чрез блокчейн технологията. Зависимостта от тях идва, когато трябва да се излезе от нея.

През последните седмици водещи търговски и централни банки хорово обявиха своите позиции срещу криптовалутите, като основната им критика са анонимността, липсата на прозрачност, възможност за злоупотреби наред с предупрежденията за балон.

Отказ от България

И макар в България официални позиции по този въпрос да няма, немалка част от българските банки спазват политика, с която ограничават клиентите си да извършват сделки с виртуална валута. Те поддържат "черни списъци" с банковите сметки на международните борси и не изпълняват банкови преводи, наредени към тях. Такава политика официално спазват ЦКБ, Райфайзенбанк, ОББ, Сибанк, Уникредит Булбанк, а вече и ПИБ, която доскоро беше обслужващата банка на местните платформи за търговия с виртуална валута. Според тях основната причина за тази политика е анонимността на биткойн и невъзможността да се проследят паричните потоци. В официалното си съобщение ПИБ посочи, че голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които тя работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути.

По повод блокирането на сметки и отказа за трансфери от Българската народна банка коментираха до "Капитал", че българските банки имат право да отказват парични нареждания на база Закона за мерките срещу финансиране на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари. Според Иван Камбуров, който управлява една от първите биткойн ферми у нас, които отдават изчислителна мощ за генериране на биткойн на клиенти, подобна практика е нелепа и тя не се среща толкова масово в друга европейска държава. Още повече че използването на криптовалута не се регулира чрез нито един законов акт у нас. Единственото е, че при генерирана печалба, както е при търговията с ценни книжа, лицето дължи 10% данък върху разликата от цената на придобиване и продажба на криптовалутата.

Какво да се прави

Засега Пиреос и Сосиете Женерал Експресбанк към момента са сред малкото банки, които не са въвели рестриктивна политика спрямо борсите и трансферите свързани с криптовалути. Освен това засега в България има единствено платформи, които се различават от борсите по това, че нямат изисквания за капитал и не поддържат сметки на клиентите си, т.е. те осигуряват класическо посредничество до друга борса. Така при блокирането на сметките им се оказват засегнати само онези клиенти, които са подали поръчка за покупка или продажба. crypto.bg възстановиха работата си, като работят EasyPay, а ПИБ осигуриха достъп до сметките, само за да могат да се върнат парите на клиентите, на които не са успели да осъществят поръчки. cryptobank.bg продължава да не работи, като според сайта това е временно за 20 дни, считано от 13 декември.

При чуждестранните борси клиентът трябва да си направи сметка, която се потвърждава чрез изпращане на сканиран личен документ – стандартна практика именно по изискванията за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. След това сметката се зарежда с банков превод в евро или чрез други посредници като Paypal и Revolut. Рестрикция за банкови преводи към борси обаче има платформата за евтини трансгранични преводи Paysera.

Проблемите обаче не са само в България. В последните дни една от популярните борси Coinbase нееднократно се сриваше, поръчки бяха отказвани, а клиентите се оплакваха, че личните документи, които изпращат, не се въвеждат в системата и по този начин не могат да приключат с авторизирането на профилите си. Което съответно означава, че те не могат да изтеглят средства от сметката си в борсата. Други популярни международни борси са Bittrex, Bitfinex и Kraken. Таксите при тях са 0.15% - 0.25% от сделката.

На сигурно в портфейла

Особено важен съвет е пари и криптовалути да не се държат дълго време на самата борса, а след сделка да се нареждат в личния портфейл. Самият биткойн не може да бъде хакнат и откраднат, ако собственикът му го пази и не споделя личните си ключове за достъп, които се генерират от портфейла или паролата за възстановяване, която е съставена от 12 произволни думи. Криптовалутата не съществува физически – тя е софтуерен код, който се съхранява на хардуерен носител чрез програма, а може и дори на лист хартия. Просто на него е записан самият код.

Но ако държите биткойн на борса, много често това означава, че вие сте споделил пълната информация за него. Тоест съществува възможност борсата да бъде хакната и източена от злонамерени лица. Последният път, когато цената на биткойн се срина беше именно във връзка с хакването на най-популярната по това време борса Mt Gox. В края на 2013 г. от нея бяха откраднати 640 000 биткойна, листнати на борсата за търгуване. В очите на масовия потребител източването на валутата тогава погрешно се възприе като слабост в сигурността на биткойн, като впоследствие цената на криптовалутата се срина от 1200 на 350 долара в рамките на 4 месеца.

Висок интерес - бавни транзакции

Докато биткойн е бащата на всички криптовалути, то след него бяха създадени стотици подобни методи за разплащане – по негов образ и подобие. И тъй като са създадени след него голяма част от по-известните т. нар. alt-coin (тоест алтернативни койни), всъщност имат подобрени функции. В същото време огромният интерес към биткойн води постепенно до неговото изродяване. В момента транзакциите с него са скъпи ($10-$15) и бавни (30 минути до час). Което напълно противоречи на първоначалната му идея той да бъде електронно средство за мигновено и евтино разплащане. Вместо това в момента биткойн се превръща в "електронно злато" за съхраняване на спестявания. Това е възможно да се промени единствено ако системата бъде ъпгрейдната от разработчиците и миньорите. Междувременно обаче навлизат много други виртуални валути като Dash, Litecoin, Monero и Bitcoin Cash и ако няма промени по устройството на класическия биткойн, той е много вероятно в един момент да отстъпи на някоя от новите му алтернативи.

Биткойн фючърси от България

В началото на седмицата на стоковата борса в Чикаго започна търговия с фючърси на биткойн и още в първия ден се изстреляха с 20%, което показва, че спекулативните настроения са за поскъпване на основният актив. В България те се предлагат от инвестиционния посредник "Карол", който е дистрибутор за страна на платформата за търговия на американския брокер International Brokers. Предлагат се три фючърса – за януари, февруари и март, съответно на цени от 18 230, 18 360 и 18 460 долара, като в сметката трябва да има налични минимум 50% от цената. Фючърсът е спекулативен финансов инструмент, който задължава купувачът да купи и продавача да продаде на фиксирана цена след даден период. Печалбата или загубата зависи от пазарната спот цена на актива в деня на бъдещата сделка. Разходите са годишна лихва по държането на позиция от 25%, смятана на дневна база и 10 долара на транзакция. Засега IB не позволяват шортване на фючърса. На 18 декември още една американска борса - CMЕ пуска фючърс, при него договорът ще е обаче за 5 биткойна.

Други български брокери също предлагат възможност за експозиция към виртуалната валута. При тях вече става дума за договор за разлика, което дава опция и да се заложи срещу сегашния възходящ тренд на криптовалутата, ако се вярва, че той е балон, предстоящ скоро да се спука. При договора за разлика не притежавате биткойн и не може да го използвате за закупуване на други виртуални валути например.

Автор: Капитал

През миналата седмица две български платформи за търговия с биткойн http://crypto.bg и cryptobank.bg спряха работа временно, тъй като се оказаха с блокирани банкови сметки. Трудно е да се определи какъв е размерът на щетите, както и колко хора са засегнати, точно в онзи момент, тъй като търговията с криптовалути е анонимна. Това се отнася и за броя на българите, които са на този пазар като цяло. По данни на една от платформите месечният оборот на търговията с виртуална валута само от български платформи възлиза на 50 до 100 млн. лв. Отделно са сделките през чужди борси, които не бяха засегнати.

Спирането на двете платформи илюстрира един от проблемите на криптовалутите - функционирането, или достъпът, на една нова и нерегулирана система се оказват невъзможни без регулираната - в случая банките. Или ако инвеститор иска да осребри печалбите от виртуална валута, за да ги превърне във фиатни пари (традиционните законни), той се нуждае от банкова сметка. Същото е и ако иска да влезе на този пазар. А когато тя неочаквана блокира сметки, може да се изпусне най-добрия момент за това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  Балонът много скоро ще гръмне.. Нсма начин деа имаш 1500 валути, коя от коя по-фантасмагорични, без никакво покритие и да си мислиш, че това ще продължава до безкрайност.

  Тук говорим за тотално извращение, и само гллупаците все още наливат пари в ICO, надявайки се да хванат поредния визпуснат влак.. А влакове много - всеки ден се създават по 2-3 нови, а хората зад това са едни и същи.. Само пребират едни 2-3-10 милиона и заминават..

 • 2
  rasporama1 avatar :-|
  Tod

  Балон или не-печалби има. Колкото до набирането на капитал чрез етер протокола-това е бъдещето. Има достатъчно информация дали купуваш продукт с бъдеще или не.
  Няма да коментирам ПИБ. Само ще кажа, че истината е посредата. Но да си въобразяваш, че ще спреш крипто валутите е смешно. По-скоро банките трябва да издават карти ВИЗА базирани на портфейли от крипто валути и да влязат в играта. Иначе.... финансовата революция ще ги остави леко на заден план спрямо новите компании подкрепени от умовете на ИТ индустрията.

 • 3
  pav4o01 avatar :-|
  Павел

  Всъщност част от валутите се базират на доста дебели и добри проекти, които са глобални и реално са по-големи от Електрическата кола или самолета, просто популярността им е малка. Биткойн и да се срине си е за него, вече вход за крипто са над 15 валути + повече от половината официални валути в света. Все едно днес цената на млякото в ЛВ да падне, е да, ама в евро или йоани си е същата.

 • 4
  intergalactic avatar :-?
  intergalactic

  Стоковата борса в Чикаго, да не би случайно да е фондова?

 • 5
  qlc1545434405592820 avatar :-|
  Sabine Van Kerckhove

  Здравейте, всички, името ми е Сабине. Поради скорошното понижение на цената на биткойните, аз се уплаших и реших да продам биткоините си. Винаги съм имал доверие на един уебсайт, че винаги продавам моите биткоини и те плащат директно на банковата ми сметка с наши проблеми. Аз винаги продавам на www.liviacoins.com


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK