Криптовалути, икономика и лични финанси - няколко идеи за четене

И още - в какво да внимаваме на финансовите пазари

Представяме ви няколко книги за финанси, икономика и технологии, издадени през изминалата година.

Attack of the 50-foot Blockchain:

Bitcoin, Blockchain, Etherium & Smart Contracts от David Gerard Цена в amazon.com: от $8.39

Оценка в Goodreads 4.1/5

Ако ваш близък или роднина внезапно иска да инвестира в криптовалути и имате желание да го спасите - подарете му тази книга. Добре разработен анализ, който разказва историята и смисъла на блокчейн, криптовалутите и "умните" договори и хората зад тях на разбираем език със щедра доза ирония. Това е критичният поглед на новата peer-to-peer технология, който обаче няма претенции да бъде особено безпристрастен – авторът изтъква всичките проблеми и измами, които се случват в средата към момента и твърди, че все още не се е родила равностойна алтернатива на централизираните системи за управление. В същото време това е може би най-забавната и сатирична книга на две от най-сериозните теми, за които се пишат книги: технологии и финанси. Шегите най-често са на гърба на хората, които се втурват да инвестират в неща, от които нищичко не разбират, а поуката от това леко и приятно четиво е: Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е.

Mastering Blockchain

от Imran Bashir Цена в packtpub.com: от 5.15 евро

Оценка в Goodreads: 4.1/5

Това е книгата за онези ентусиасти и компютърни специалисти, които вярват, че блокчейн технологията може да промени света и искат да бъдат сред първите, които да разберат как това ще се случи и как да извлекат изгода от технологията. Книгата не само представя всичко, което знаем досега, дава теоритични познания, представя фундаментите на блокчейн и практически съвети как да изграждаме умни договори под Етериум, но и прогнозира как технологията ще се използва извън финансовата сфера в бъдеще. Също така са представени алтернативни решения като Hyperledger и Corda. Авторът е магистър по информационна сигурност от Royal Holloway, University of London, има 16 години опит по големи IT проекти и в момента е вицепрезидент по технологичните въпроси на Societe Generale в Лондон.

Worth It: Your Life, Your Money, Your Terms

от Amanda Steinberg Цена в amazon.com: от $11

Оценка в Goodreads: 4.1/5

Книгата описва всичко, относно финансовата информация и личните финанси, като е специално насочена към жените и обръща внимание на много факти, които институциите и консултантите рядко споменават. Авторът учи как парите могат да се управляват успешно, без да е необходимо да се следва стриктен бюджет и практики, които да ни ограничават. Вместо това тя прилага практики, които постепенно изграждат доверие у читателя. Съветите помагат на жените на различна възраст и доход да гледат на парите като на източник на независимост.

A Man for All Markets

от Edward O. Thorp Цена в amazon.com: от $16.05

Оценка в Goodreads: 4.1/5

Едуард Торп е университетски преподавател, легендарен математик и създател на системата за "броене на карти" при блекджек, с която винаги се печели. Тя води до пълна реорганизация в казината, а той се превръща в персона нон грата в тях. След като му е забранено да ги посещава, Торп се насочва към "най-голямото казино на света" - Уолстрийт, където натрупва $800 млн. Авторът е играл бридж с Уорън Бъфет, предвидил е схемата на Бърни Мадоф и е създал заедно с Клод Шанън първия преносим компютър. В своята автобиография той за първи път разказва как отхвърля общоприетото мнение и достига до математически и логически решения, които преобръщат парадигмите. Книга, която предизвиква читателите да мислят логично и може да ги напътства в несигурни финансови времена и на всякакви пазари.

The Spider Network

от David Enrich Цена в amazon.com: от $16.99

Още от Капитал