Eвтините пари свършват, ами сега?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Eвтините пари свършват, ами сега?

Shutterstock

Eвтините пари свършват, ами сега?

Как краят на количествените облекчения ще се отрази на финансовите пазари, активите и тяхната доходност

11411 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Едно лудо десетилетие, в което централните банки доминираха на финансовите пазари, като активно изкупуваха държавни, ипотечни и корпоративни облигации, свършва. Първите навлезли в тези некартографирана територия, наречена Quantitative Easing и несполучливо преведена като количествени улеснения, вече я напуснаха, а последните обявиха плавното си излизане. Резултатът ще е връщане към нормалността, като големият въпрос е дали то няма да е болезнено.

Операцията имаше ефект на печатането на пари, а целта й беше да осигури ликвидност и ниски лихви за справяне с финансовата криза, последвала фалита на Lehman Brothers през 2008 г. Сега централните банкери смятат, че икономиките и финансовата система са достатъчно стабилни, за да се справят и да работят при по-високи лихви и по-малка ликвидност. Тоест, ако досега Федералният резерв и Европейската централна банка изкупуваха облигации, а допреди година-две сваляха и лихвите, то вече ще тече обратният процес - в един момент започват да свиват балансите си, като продават. Централната банка на САЩ вече спря интервенциите си, а ЕЦБ от началото на 2018 г. ще намали наполовина количествата на месечните си покупки на 30 млрд. евро. Фед започна да увеличава постепенно и лихвите преди две години.

С този акт се дава началото на края на една политика, която години задаваше посоката на финансовите пазари и спестяванията. Ниските лихви свиха силно доходността (на места до отрицателни стойности) на сигурни активи като депозити и държавни облигации, а донякъде и на благородните метали. Инвеститорите се пренасочиха от нискорисковите активи към по-високодоходните акции. Което беше и причината за бума на фондовите пазари и историческите им рекорди. Естествен е въпросът как обръщането на политиката на Централните банки ще повлияе в бъдеще на инвестициите и спестяванията. Освен това върху тях влияние оказват и много други икономически и политически фактори, затова и на пазарите прогнозите в момента са нещо трудно и променливо.

Лихви по депозити и кредити

Влияние: Високо

Ефект: Постепенно повишение

Един от най-преките ефекти и може би най-разбираем за хората се усеща през депозити и кредити. България не е изключение от световните тенденции. Ниските лихви и високата ликвидност осигуриха евтин ресурс на банките в България през техните чужди собственици, което сви конкуренцията за привличане на ресурс чрез депозитите и лихвите по тях паднаха до нула. В момента ефективната средна лихва е 0.16%, преди кризата те се движеха около 4%, а по време на депозитния туризъм от 2008/2009 се даваха и 9-10%. След което дойде резкият им спад. Сега прогнозите на банкерите са ниските лихви да се запазят и догодина, а едва в края й и началото на следващата да започне по-чувствително покачване.

В момента сме свидетели и на рекордно ниски лихви по ипотечните кредити – някои банки дават дори под 3%, макар и за промоционален период. При потребителските заеми с такси и комисиони годишният процент на разходите е 7-9%. Когато се стигне до общ тренд на повишение и на свиване на глобалната ликвидност, това ще се отрази и върху лихвите по кредитите. Какво точно ще се случи – банките в еврозоната вече ще се финансират по-скъпо от ЕЦБ, а не както сега при нулева лихва. Тоест няма да имат достъп до евтин ресурс, който да прехвърлят в техните поделения извън еврозоната, от които да правят по-висока доходност.

Държавни облигации

Влияние: Високо

Ефект: Повишение на доходността

Лихвите на централните банки имат силен ефект върху разходите, при които се финансират правителствата. През последните години станахме свидетели за първи път на отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите са склонни да си платят, за да притежават ДЦК. Случи се и в България – през ноември правителството се финансира при отрицателна доходност, а на вторичния пазар няколко вида български ДЦК се търгуват с такава. По-високи лихви в бъдеще ще обърнат тази тенденция. Goldman Sachs прогнозира, че през следващите две години доходността по американсктие 10-годишни държавни облигации ще се повишава с по 12.5 базисни пункта. Ниската доходност по държавните облигации оказа влияние и върху резултатите на взаимните фондове, които инвестират в такива инструменти. В този смисъл обръщането на тренда може да се очаква да се прехвърли и при тях.

"Повишаването на лихвите ... ще доведе до материализиране на основния риск при инвестиране в инструменти с фиксирана доходност – лихвеният риск или чисто математическата зависимост, при която при покачване на доходността на облигациите цената им се понижава. Разбира се, доходността на различните видове облигации няма да се промени с еднакъв темп при определена промяна на бенчмарковите лихви. При качествените емитенти, които демонстрират добри финансови показатели, е възможно свиването на кредитния спред донякъде да неутрализира лихвения риск, и обратното. Особено уязвими са емитенти, които разчитат на прекомерно дългово финансиране на дейността си и евентуално пресъхване на ликвидността би довело до ограничен достъп до дългов ресурс", коментира за "Капитал" Мартин Тарпанов, старши дилър отдел "Финансови пазари" в SG Експресбанк.

Фондови борси

Влияние: Умерено

Ефект: Ще зависи от приемане на данъчния план на Тръмп в САЩ

Най-облагодетелствани от ниските лихви и количествените облекчения през последните девет години бяха акциите. От САЩ, през Европа до Азия всички индексите се изкачиха на исторически върхове. Означава ли това, че с края на евтините пари те ще започнат да се понижават? Не точно. Високите лихви обикновено увеличават разходите на компаниите – в този смисъл те могат да ударят книжата на по-задлъжнелите компании. Целта на Фед е да ограничи високите темпове на растеж, за да не се стигне до прегряване на БВП. Централната банка на САЩ сега казва – да, безработицата е ниска, инфлацията ни устройва, икономиките са достатъчно здрави да растат и при по-високи разходи за лихви. Това е и стимулът за инвеститорите да продължават да купуват и донякъде обяснението защо индексите в САЩ например не спряха да се повишават, след като Фед обяви началото на края на количествените облекчения.

По-скоро въпросът, който си задават инвеститорите, е дали след като евтините пари създадоха бума на пазарите, а съотношенията на цена/печалба са рекордни, няма да се достигне психологическата точка на обрата и да дойде корекция. Темата е почти табу - всички се страхуват, но никой почти не говори открито. Вместо това се търсят други мотиви за растеж. Например за Уолстрийт това е данъчният план на американския президент Доналд Тръмп, който по всичко личи, че ще бъде прокаран и средното ниво на корпоративния данък ще бъде намалено от 35% на 21%. Анализатори, банки и финансови издания се надпреварват да правят изчисления кои сектори ще са най-печеливши при свалянето на данъците.

Според проучване на Financial Times най-големите печеливши от реформата ще са компаниите, които имат сравнително високи нива на данъчни ставки и приходи, отчитани основно в САЩ. По-слабо засегнати ще са тези, които работят зад граница. Това означава, че най-облагодетелствани ще бъдат петролните рафинерии, летища, банки и жп компании, включително инвестиционният конгломерат Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Фокусът на сериозна част от компаниите му е в американската икономика и се очаква орязването на ставките да доведе до 15% ръст на приходите, равняващи се на 2.6 млрд. долара, според изчисления на инвестиционната банка KBW, цитирани от FT. Една от компаниите, в които конгломератът държи значителен дял - Delta Airlines, обяви, че очаква печалбата й на акция да се увеличи с около 18-19% догодина.

Валути

Влияние: Умерено

Ефект: Бавно поскъпване на еврото

Въпреки че Фед вече започна да повишава лихвите и да затяга паричната политика, а на ЕЦБ това й предстои, напоследък еврото стои по-стабилно спрямо долара. На теория по-високите лихви водят до поскъпване на валутата, тъй като активите в нея носят повече доходност и това покачва търсенето им. Всъщност точно това се случи преди две години, когато Фед направи първото увеличение и даде заявка за още. Стабилизирането на европейската икономика напоследък обаче дава предимство на единната валута. Доларът е силно зависим от данъчния план на Доналд Тръмп и дали той ще бъде реално приложен; очевидно да. Британският паунд продължава да е под сянката на Brexit, която оказва натиск върху стойността му. Английската централна банка също започна да затяга паричната си политика – през ноември вдигна лихвата за първи път от десет години. Излизането на Великобритания от Европейския съюз обаче забави растежа на икономиката, което оказва влияние върху валутата.

Злато

Влияние: Умерено

Ефект: Задържане около настоящите нива и постепенно покачване

Когато в края на септември Фед обяви, че спира количествените облекчения, цената на златото рязко се понижи. В годините на кризата благородният метал беше един от най-печелившите – първо, заради евтините пари и, второ, заради статута му на актив-убежище във времената на несигурност. За периода златото дори удари исторически рекорд от близо 2000 долара за унция, след което започна поевтиняването му до 1200-1300 долара.

На теория високите лихви и свиването на парите в обращение се считат за неблагоприятни фактори за цената на златото. Практиката обаче показва, че това може и да не е така. Например от първото повишение на лихвата на Фед в края на 2015 г. досега златото е поскъпнало с около 20% в комбинация с една рязка корекция в края на миналата и началото на тази година, след което започна ново поскъпване до нива около 1250-1300 долара. След историческия му рекорд от 2011 г. златото загуби спекулативни позиции заради отлив на капитали и насочването им към фондовите борси.

В годишната прогноза за тенденциите на пазарите на "Елана трейдинг" Димитър Гергиев, който е ръководител "Финансови пазари", коментира, че "златото продължава да е на дневен ред като дългосрочна инвестиция". Според него ключовият елемент е в постепенното покачване на цената, което удовлетворява дългосрочните инвеститори и гарантира постоянен поток на капитали към метала. От ръст в цената му се възползват акциите на добивните компании, както и борсово търгуваните фондове, които инвестират в злато. Исторически среброто следва тренда на златото и върху него влияят същите фактори.

Енергийни ресурси

Влияние: Слабо

Ефект: Зависи от ОПЕК и страните производителки

Петролът е актив, който се влияе от различни спекулативни фактори, разбира се, и от икономическия цикъл. Цената му е и функция на политически и картелни решения – като повишаване и намаляване на добивите от ОПЕК. Лихвите влияят косвено през въздействието им върху икономиките, от които зависи и търсенето и предлагането на черно злато. Съществуват и противоречия сред прогнозите на двете водещи организации, които формират нещо като двуполюсния модел в петролния сектор - ОПЕК и Международната агенция по енергетиката (МАЕ). В очакванията им за догодина се разчитат два напълно различни сценария за развитието на пазара на петрол през 2018 г. ОПЕК прогнозира свиване на производството достатъчно, за да намали запасите от петрол, които в продължение на три години смъкваха цената на суровината. Това трябва да я повиши още.

От МАЕ обаче очакват световното производство на петрол да не се промени достатъчно, за да повлияе на предлагането на суровината, което означава, че цената й ще остане в горната граница на сегашния си диапазон, или около 60 долара за барел. Банките също се разминават в прогнозите си за цената за следващата година, показва информация на Bloomberg – най-големите бикове са Goldman Sachs, които очакват 62 долара, догодина, по 60 прогнозират UBS, Credit Suisse и JPMorgan, като всички са повишили прогнозите си с по няколко долара. Мотивите им са в по-добрата комуникации между членовете на ОПЕК, както и споразумението на картела с Русия за координирани действия в добивите. По-ниски цени очакват Citigroup и Barclays – 54 и 55 долара за барел.

и накрая – Bitcoin

Криптовалутите са създадени да работят в среда без регулации и централни банки. Затова и лихвената политика не трябва да им влияе по никакъв начин. Хората обаче търсят алтернативи за своите спестявания, когато загубят доверие в традиционните активи или те не им носят достатъчно доходност. Рекордите на bitcoin през година са илюстрация на този процес. В този смисъл те няма как да останат изолирани от процесите в реалната икономика, а и превръщането на криптовалута във фиатни пари (долар, евро, лев), за да се осребри печалбата от нея, все още няма как да стане без традиционната финансова система.

Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал

Едно лудо десетилетие, в което централните банки доминираха на финансовите пазари, като активно изкупуваха държавни, ипотечни и корпоративни облигации, свършва. Първите навлезли в тези некартографирана територия, наречена Quantitative Easing и несполучливо преведена като количествени улеснения, вече я напуснаха, а последните обявиха плавното си излизане. Резултатът ще е връщане към нормалността, като големият въпрос е дали то няма да е болезнено.

Операцията имаше ефект на печатането на пари, а целта й беше да осигури ликвидност и ниски лихви за справяне с финансовата криза, последвала фалита на Lehman Brothers през 2008 г. Сега централните банкери смятат, че икономиките и финансовата система са достатъчно стабилни, за да се справят и да работят при по-високи лихви и по-малка ликвидност. Тоест, ако досега Федералният резерв и Европейската централна банка изкупуваха облигации, а допреди година-две сваляха и лихвите, то вече ще тече обратният процес - в един момент започват да свиват балансите си, като продават. Централната банка на САЩ вече спря интервенциите си, а ЕЦБ от началото на 2018 г. ще намали наполовина количествата на месечните си покупки на 30 млрд. евро. Фед започна да увеличава постепенно и лихвите преди две години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Табу - от QE (quickly & easy) към SH (slowly & hardly) - управляващи се молят масите да не рзберат грозната истина, а да поемат красивата лъжа за лекото излитане и мекото кацане...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK