Десетте акции на 2018 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Десетте акции на 2018 г.

Shutterstock

Десетте акции на 2018 г.

Анализаторите очакват 10% ръст на SOFIX и залагат отново на традициционно откритите към инвеститорите компании

Николай Стоянов
21739 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Дори и финансовите експерти охотно признават, че да познаеш какво точно ще се случи на борсата година напред е по-скоро проява на късмет, отколкото на умения. Затова и често прогнозите не се сбъдват. 2017 г. не беше такава и средно предсказаните от анализаторите 13% ръст на SOFIX се припокриха почти напълно с реално регистрирания от индекса ръст - 15.5%. Това беше и най-точната прогноза за последните фатално звучащи 13 години, в които "Капитал" изготвя традиционната анкета за десетте най-перспективни акции според участниците на пазара.

Това изглежда като нелоша възможност за доход на фона на банкови лихви устойчиво под 1% и дори клонящи към нулата. А освен това според анализаторите може и да се повтори донякъде, макар за 2018 г. те да дават най-консервативната оценка в историята на класацията. Средната прогноза е за нови 10.2% ръст на SOFIX, като в баланса на мненията само един от осемте участвали предвижда спад.

Алтернатива на нулата

"През 2018 г. пазарът ще остане движен от инвеститори, търсещи доходност предвид липсата на алтернативи за спестяванията им", смята Татяна Пунчева-Василева от "Елана", като това мнение се споделя и от повечето анкетирани.

Според Веселин Радойчев от ПФБК ниските лихви ще са катализатор и по още една линия: "Продължаващият спад на лихвите по новите кредити създава допълнителен стимул за увеличение на ливъриджа както на ниво компании, така и на ниво инвеститори, което допълнително разширява потенциала за ръст на пазара."

Позитивното развитие на глобалната икономика и покаченият кредитен рейтинг на България също са посочвани като плюсове. "Според мен вътрешното търсене ще остане водещо за ръста на БВП през предстоящите две години. Съответно родните компании могат да се възползват от благоприятната среда и при наличието на добри финансови резултати пазарните участници ще проявят силен интерес към техните бизнеси", коментира Красимира Паунина от "Селект асет мениджмънт".

На другият полюс в очакванията си е Гено Тонев от "Юг маркет": "Корекция или мечи пазар - няма особена разлика в терминологията, ако в крайна сметка завършиш годината със загуби от порядъка на 10 - 20 на сто, независимо от това на кой пазар инвестираш. Очаквам точно това да наблюдаваме през 2018 г., макар да не е задължително охлаждането да започне на 1 януари. Колкото и да не ми се иска, потенциалът на българските предприемачи се изчерпва с инвестиции в няколко сектора, в които държавата и/или ЕС наливат пари, докато истински печелившите в дългосрочен план продължават да се оправят сами и кой както може."

Като фактори, които могат да привлекат интереса и погледите на чужди инвеститори, се посочват още започващото европредседателство, както и евентуален напредък на България по приемането в еврозоната. Анализаторите виждат потенциал за инвеститорски интерес и заради сравнително атрактивните пазарни съотношения на местните компании на фона на региона, но някои отчитат и че затова си има причина. "Основният недостатък на нашия капиталов пазар е недостатъчният брой качествени компании, за които можем да кажем, че имат значително конкурентно предимство и възможности за значителен растеж в глобален план. Това намалява вероятността за дългосрочен ръст на БФБ с изпреварващи темпове спрямо ЦИЕ или Румъния например", предупреждава Михаела Ранчинска от "София интернешънъл секюритис".

Класическа рокада

Свидетелство за последното твърдение е, че при избраните от анализаторите топ 10 компании няма особени изненади и седем от тях повтарят миналогодишните. На върха челните позиции отново си разменят "Монбат" и "Софарма", като този път последната надделява, влизайки в селекцията на седем от осемте участника. Традиционно високата оценка се обосновава най-вече с добър и открит мениджмънт и ясно комуникирани бизнес планове. Именно това са и факторите, вкарали за пръв път в класацията малкия производител на радиатори "Корадо", който в последните години направи рязък завой към публичност и повишение на ликвидността на акциите му.

Очаквания за висока доходност вкарват в десетката и компании, които са в процедура по продажба и при евентуални сделки на висока цена би следвало новият мажоритарен собственик да отправи търгово предложение да изкупи и дяловете на малките акционери. Това са и основните мотиви на анализаторите да гледат с очакване към двете дружества на CEZ и към Първа инвестиционна банка. Сред лидерите вече традиционно място намират и някои компании с предвидим бизнес и устойчива дивидентна политика като "Фонд за недвижими имоти България", "Албена" и "Агрия груп холд".

Свежи сили

Това, което анализаторите очакват да раздвижи допълнително борсата, е излизането на нови компании на нея. "На хоризонта са и няколко интересни нови публични предлагания, чиято реализация може да даде допълнителен тласък на целия пазар", обяснява Татяна Пунчева-Василева. Надеждите на участниците са публични да станат по-големи качествени компании с потенциал за по-сериозна капитализация, което може да привлече и чужди инвеститори. "За това като че ли все още не се намират сериозни стимули", отбелязва Михаела Ранчинска.

Ако все пак такива се намерят, те могат да започнат да лекуват и хроничната болест на българския капиталов пазар - ниската ликвидност. "Необходими са още много усилия от страна на всички заинтересовани страни, за да се поддържа постоянен интерес към борсата от местни и чуждестранни инвеститори, а не само да се надяваме на положителни "еднократни ефекти" от време на време", заключава Красимира Паунина.

Методология

В анкетата се включиха 8 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 33 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

-------

* В анкетата участваха представители на: "Булброкърс", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Скай управление на активи", "София интернешънъл секюритиз" и "Юг маркет"

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества

#1 Софарма

"Силните финансови резултати през настоящата година подобряват фундамента на дружеството и потенциала за ръст на цената на акцията. Това, което го ограничава в момента, е излизането на най-големия миноритарен акционер "Ромфарм" и обявената минимална цена на неговия дял. Докато той е в портфейла на "Ромфарм", цената на акцията трудно би регистрирала съществен ръст. В средно- и дългосрочен план успешното приключване на регистрационния процес на "Табекс" в САЩ ще изведе дружеството до напълно различни нива на оценка."

Веселин Радойчев, ПФБК

"Очаквам по-малък натиск по позицията от големи пакети, което ще съдейства за покачване на цената на акциите на тази добра компания."

Владислав Панев, председател на съвета на директорите, "Скай асет мениджмънт"

"Ръст на приходите от продажби на външни пазари, над 18% ръст в цената на акцията за последната година, печалби."

Светослава Митишева, брокер, "Булброкърс"

#2 Монбат

"Добрият мениджмънт на компанията, както и новите стратегически планове за разрастване на бизнеса ще са ключови за доброто представяне през 2018 г."

Михаела Ранчинска, портфолио мениджър, "София интернешънъл секюритис"

"Очаквам компанията да набере скорост с новите придобивания, които съответно да се отразят и в оценката й."

Татяна Пунчева-Василева, мениджър "Институционални клиенти", "Елана трейдинг"

"Амбициозна инвестиционна програма. Определено се утвърждава като една от водещите компании."

Владислав Панев, председател на съвета на директорите, "Скай асет мениджмънт"

#3 ЧЕЗ разпределение България

"Очаквания за сделка ще се оправдаят, като цената би могла да донесе 25-30 на сто доходност спрямо текущите нива."

Гено Тонев, портфолио мениджър, "Юг маркет"

"Очаквания за добра доходност от търгово предложение след смяна на собствеността."

Владислав Панев, председател на съвета на директорите, "Скай асет мениджмънт"

"Очакваното решение за бизнеса на ЧЕЗ в България може да даде значителен тласък на акцията в началото на 2018 г., но е и най-големият рисков фактор, свързан с нея."

Михаела Ранчинска, портфолио мениджър, "София интернешънъл секюритис"

#4 ФНИ България

"2018 г. ще е ключова за фонда, предвид очаквания старт на новата му инвестиция в сграда в "София тех парк". Макар реалните постъпления от нея да има след година, очаквам да има ефект върху оценкaта на дружеството по-рано."

Татяна Пунчева-Василева, мениджър "Институционални клиенти", "Елана трейдинг"

"Развитието на новите инвестиционни проекти ще е определящо за доброто представяне на акцията през 2018 г. Дружеството ще продължи да бъде подкрепяно от силния пазар на недвижими имоти."

Михаела Ранчинска, портфолио мениджър, "София интернешънъл секюритис"

"Очаквам новият бум на пазара на имоти, на който сме свидетели, да се отрази силно положително на рентабилността на бъдещите инвестиционни проекти на компанията."

Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър, "Карол"

#5 ЦКБ

"Банката поддържа добра капиталова адекватност над изискуемия по закон минимум и успешно премина стрес тестовете през 2016 г., като беше една от малкото институции, при които почти не се наложиха промени и/или препоръки. Също така разполага и със сравнително добър кредитен портфейл и има добри конкурентни предимства на пазара при кредитирането, което би следвало да доведе до подобряване на финансовия резултат в средносрочен план. Акциите се търгуват при цени, които са приблизително равни на половината от нетната балансова стойност на банката. След придобиването на ОББ от страна на KBC и при евентуална нова сделка в банковия сектор инвеститорският ентусиазъм към ЦКБ би се повишил значително."

Красимира Паунина, портфолио мениджър, "Селект асет мениджмънт"

"Очаквам силни годишни резултати, които да потвърдят фундаменталната подцененост на акциите на банковата институция и да доведат до значително по-висока пазарна оценка на дружеството."

Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър, "Карол"

"Интересът към банковия сектор ще се засилва през годината."

Владислав Панев, председател на съвета на директорите, "Скай асет мениджмънт"

#6 Агрия груп холд

"През последните години компанията се развива изключително успешно в сферата на земеделските стопанства. Очаквам силен финансов резултат и преосмисляне на дивидентната политика."

Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър, "Карол"

"На фона на останалите традиционни бизнеси на БФБ земеделието остана на заден план през последните месеци. Очаквам слаба година за сините чипове и индустриалните компании като цяло и завръщане на интереса към компании от този сектор и в частност към доказани победители като "Агрия груп".

Гено Тонев, портфолио мениджър, "Юг маркет"

"Добър мениджмънт, придобиване и увеличаване на собствената земя, придобиване на множество по-малки компании и разширяване на дейността."

Светослава Митишева, брокер, "Булброкърс"

#6 Албена

"Албена" показа доста добра рентабилност тази година поради по-силния туристически сезон. Очакваме още по-добро представяне през 2018, основно поради целогодишната експлоатация на нововъведения 5-звезден хотел и продължаващите инвестиции в повишаване на категорията на хотелската база. И през следващата година се очаква страната ни да продължи да се възползва от проблемите на конкурентните дестинации, като очакваме "Албена" да успее да реализира по-високи цени, съответно по-висока печалба.",

Боян Гиргинов, ПФБК

"Пренасочването на туристи от Турция и Северна Африка към нашите ширини е силен фактор. Ако дружеството успее да се възползва от цялостната конюнктура, то го очакват светли дни. Перспективни дъщерни дружества."

Светослава Митишева, брокер, "Булброкърс"

"Атрактивни нива за влизане в компанията в края на 2017 г."

Владислав Панев, председател на съвета на директорите, "Скай асет мениджмънт"

#8 Корадо България

"Добро представяне през 2017 г. , което очакваме да продължи и през следващата година."

Михаела Ранчинска, портфолио мениджър, "София интернешънъл секюритис"

"Последователната политика на мениджмънта ще даде нов тласък на акцията."

Татяна Пунчева-Василева, мениджър "Институционални клиенти", "Елана трейдинг"

"Добър мениджмънт, пазарна експанзия и стабилна позиция на капиталовия пазар."

Светослава Митишева, брокер, "Булброкърс"

#9 "БФБ - София"

"Положителните нагласи за родния капиталов пазар предполагат добро представяне на борсовия оператор, тъй като финансовите резултати на "БФБ - София" са пряко свързани с него. Разкриването на нови пазарни сегменти предоставя допълнителни възможности за развитието на търговията. Не на последно място, този ефект би бил подсилен и от евентуално IPO на голяма непублична компания, което би повишило общият интерес към пазара."

Красимира Паунина, портфолио мениджър, "Селект асет мениджмънт"

Очакваната (все още) придобивка на енергийната борса трябва да даде тласък на финансови резултати на БФБ. Достигнатата максимална цена от 5.6 лв./акция показва оценката на инвеститорите за потенциала от този ефект." Йордан Петров, ПФБК

#10 ПИБ

"Благоприятната макроикономическа среда и драстичният спад на цената на привлечения ресурс подобряват перспективите пред банковия сектор. Подобрението на финансовите резултати и качественото адресиране на препоръките от прегледа на качеството на активите превръщат ПИБ в подходяща инвестиция за експозиция към сектора."

Веселин Радойчев, ПФБК

"Банката изпълнява успешно препоръките, отправени към дейността й, след стрес тестовете през 2016 г. През годината от институцията предприеха действия за реализиране на капиталови лостове, които допълнително да увеличат потенциала й за бъдещ растеж, в т.ч. чрез неразпределяне на реализираната печалба, намаляване на рисковите експозиции и диверсифициране на кредитния портфейл. Съответно от международната агенция Moody's повишиха дългосрочния рейтинг за депозити на ПИБ до B1 със стабилна перспектива. При евентуален интерес от ключов стратегически партньор и/или инвеститор банката ще остане и през 2018 г. в инвеститорския фокус."

Красимира Паунина, портфолио мениджър, "Селект асет мениджмънт"

"Очаквам компанията да бъде справедливо оценена при евентуална бъдеща процедура на продажба на значителен дял от капитала."

Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър, "Карол"

Дори и финансовите експерти охотно признават, че да познаеш какво точно ще се случи на борсата година напред е по-скоро проява на късмет, отколкото на умения. Затова и често прогнозите не се сбъдват. 2017 г. не беше такава и средно предсказаните от анализаторите 13% ръст на SOFIX се припокриха почти напълно с реално регистрирания от индекса ръст - 15.5%. Това беше и най-точната прогноза за последните фатално звучащи 13 години, в които "Капитал" изготвя традиционната анкета за десетте най-перспективни акции според участниците на пазара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.