С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 яну 2018, 7:00, 11340 прочитания

Лидери на доходността

Доходността на най-печелившите фондове през 2017 г. е малко по-ниска спрямо предходната заради спада при Sofix

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Договорните фондове донесоха добра печалба за своите вложители през 2017, а очакванията са положителни и за тази.

- Схемите, които залагат основно на български акции са реализирали по-ниски печалби.

- Българските управляващи дружества вече имат активи за над 1.25 млрд. лв.

Още по темата

Поток, който се забавя, но не спира

Активите на взаимните фондове продължават да се повишават, макар и с по-бавен темп

25 май 2018

Отнесени от борсовия вихър

Корекцията на международните борсови пазари сви доходността на взаимните фондове в България

13 апр 2018

Активите на инвестиционните фондове са достигнали рекордните 3.6 млрд. лв.

Ръстът на капиталовите пазари и търсенето на алтернативна доходност са в основата на растежа

24 фев 2018

Прозрачност с граници

Било по регулаторни причини или по желание на компаниите, не винаги се може да знаем в какво се инвестират парите ни

19 яну 2018

Пик на растежа

Доходността при взаимните фондове продължава да набъбва, но пазарната корекция е все по-често обсъждана тема

13 окт 2017

Обрат в полза на взаимните фондове

Над една трета от всички български управляващи дружества генерираха над 5% положителна доходност през 2016 г.

13 яну 2017
На фона на нулевите лихви по депозитите взаимните фондове се превърнаха отново в основна алтернатива за спестяване и генериране на доходност. Бумът на капиталовите пазари през миналата година оправда това тяхно статукво. Повече от ¾ от българските фондове приключиха годината с положителна доходност, а около 1/3 повишиха стойността на дяловете си с повече от 5% на годишна база. Така тези инвестиции се оказаха сред лидерите по печалби сред традиционните вложения като депозити и осигуряване. Разбираемо най-висока печалба донесоха високорисковите фондове, които инвестират в акции и други корпоративни книжа или следват борсови индекси.

Четири от схемите, които бяха част от топ 10 по растеж за 2016 г., влизат в класацията и за 2017 г., но при всички тях печалбата се е свила. Това са "Златен лев Индекс 30" (който постигна доходност от 21.3% през 2016 г.), "Алфа избрани акции" (23% през 2016 г.), "Алфа SOFIX индекс" (26%) и ДСК Растеж (17.7%).

Причината е, че залагат основно на български акции, които през миналата година реализираха по-нисък доход. През 2017 г. Sofix достигна най-високото си ниво от кризата насам, като подобри предишния връх от 605 пункта, постигнат през 2014 г., още през януари. До август индексът вървеше твърдо нагоре и записа пик при 727 пункта, след което върна стойността си до 676 към края на годината. Така индексът нарасна с почти 15% за една година, а два от следващите го взаимни фонда успяха да повишат цената си с по-голяма стойност. За тази година средната прогноза, направена пред "Капитал" от осем инвестиционни посредника, е за ръст от 10.2% за Sofix, като само един очаква понижение.

Натиск от изток

Миналогодишният първенец при високорисковите фондове "ПФБК Восток", който инвестира предимно в акции на компании от Русия и ОНД и който увеличи парите на клиентите си с 37.7% през 2016 г., приключва 2017 г. на минус. Стойността на един дял се е понижила със 7% за изминалите 12 месеца. Това обаче не е изненада, тъй като руският пазар навлезе в корекция с началото на миналата година, която продължи до юни, но след това основните индекси успяха да възстановят позиции.При комбинираните фондове с по-нисък риск има по-малко размествания в класацията – шест от 10-те фонда отново са в подреждането – "Юг Маркет Оптимум", "ОББ Балансиран фонд", "Елана Балансиран долар фонд", "Конкорд Фонд-1 Акции и облигации", "Престиж" и "Селект Баланс".

Таксите при повечето фондове в класациите по доходност отбелязват понижение в сравнение с края на 2016 г., но едва с няколко стотни от процентния пункт.

Кои са най-големите

Общата сума на управляваните от българските фондове активи към края на годината надхвърля 1.25 млрд. лв., което е с над 30% повече в сравнение с края на 2016 г. Половината от тези средства се управляват от 15-те най-големи фонда. Водещите по размер на активите фондове са предимно инвестиращи в облигации и съответно с по-ниска доходност - "Райфайзен Консервативен фонд" (с нетна стойност на активите от 109 млн. лв.) например има доходност от 1%, "ОББ Платинум облигации" (активи 68.7 млн. лв.) - 1.66%, а "ДСК Стандарт" (65.6 млн. лв. активи) - 1.03%. Сред 10-те най-големи топ доходност има единственият засега борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който увеличи цената си с близо 10% през годината. В топ 10 най-много новопривлечени средства за управление като дял от нивото към края на миналата година обаче генерира сравнително новият високорисков фонд "Елана България".

Основната причина за това е, че той бе стартиран през втората половина на 2016 г. Така в рамките на 2017 г. управляваните от него средства нараснаха над 3.5 пъти до 31.5 млн. лв., а той бързо се превърна в най-големия фонд на управляващото дружество. Единственият от най-големите фондове, който приключва 2017 г. с по-малко средства, отколкото я започна, е "ДСК Фонд на паричния пазар", чиято нетна стойност на активите се сви с близо 20% до 55.3 млн. лв. Именно и нискорисковите фондове се представят най-лошо, а причината е ясна - нулевите лихви по депозитите и слабата доходност по държавните облигации изяждат печалбите им.
Георги Георгиев
управляващ мениджър "Адванс инвест"

Очакваме пазарите в Източна Европа да се представят още по-добре

Добрите икономически данни за страните от Източна Европа напълно резонно намериха отражение и в представянето на капиталовите пазари в региона. Ръстът на БВП в някои от страните, в които инвестираме, надмина очакванията на водещите анализатори в две поредни тримесечия. Очакваме инерцията в това отношение да се запази и през 2018 г. в унисон със силния моментум на цялата западноевропейска икономика, която се намира в най-доброто си състояние за последните 5 години. В същото време пазарните съотношения на компаниите в региона също остават далеч под тези на американските и европейските аналози, което ни дава основания да смятаме, че въпреки сериозните корелации между активите пазарите в Източна Европа ще се представят доста по-успешно и през 2018 г.

Към момента като че ли всички добри новини и очаквания за световната икономика са интерпретирани в представянето на основните борсови индекси. Пазарните съотношения са на едни от най-високите си нива в исторически план, но, от друга страна, и лихвите са на исторически дъна, което оправдава донякъде тези по-високи съотношения. Данъчните реформи ще окажат и позитивен резултат върху EPS на целия индекс S&P 500, което ще нормализира нивата на P/E. Все пак пазарът има нужда от корекция и е напълно възможно да станем свидетели на такава в първите месеци от годината. Бичият пазар в САЩ продължава вече 9 години и е напълно в реда на нещата да видим охлаждане на прекалено високото ниво на оптимизъм.

Дългогодишният бичи пазар при облигациите е завършил своя цикъл и това не е новина за никого вече. Вероятно няма да станем свидетели на бърз срив на цените, а по-скоро нещата ще се случват плавно. Въпреки започналото постепенно покачване на лихвите от страна на ФЕД, останалите централни банки все още изчакват да предприемат подобни стъпки. Вероятно ЕЦБ ще приключи с QE програмата си през 2018 г., но едва ли ще предприеме процес по вдигане на лихвите веднага. Големият въпрос, който стои сега, е дали инфлацията няма да изненада централните банки с изненадващо бърз ръст през 2018 г., който може рязко да промени правилата на играта.
Иван Ненков
член на борда на "Алфа асет мениджмънт"

Възходящата тенденция ще продължи, но рискове винаги има

При bull market не е особено трудно да се постигне положителна доходност, но сме доволни от това, че активно управляваните ни фондове успяха да изпреварят по доходност както бенчмарк-индексите си, така и по-голямата част от конкуренцията. Всички прогнози са в посока тенденцията нагоре да продължи. Предвид развитието на иновациите и технологичните трансформации очакваме някои традиционни сектори да срещнат трудности, но глобално смятаме, че 2018 ще е позитивна за капиталовите пазари.

През тази година ще продължаваме да залагаме на технологиите. Иновациите все по-масово оказват влияние в живота на хората. Не че това не е така от векове насам, но скоростта на този процес е новината. Но важното е да изберете правилен мениджър и да инвестирате редовно във фондове с дългосрочен хоризонт.

Никога не изключваме и възможност за корекция на пазарите. Историята показва ,че когато това се случва, става бързо, болезнено и почти без явни предварителни симптоми. Опитваме се да следим за такива и ще го правим през настоящата година.

Индексните фондове са най-лесният и евтин начин за инвестиране на капиталовия пазар и те могат да следват плътно движението на водещите акции в SOFIX. Затова препоръчваме редовно инвестиране без да се опитваме да отгатнем пазара в краткосрочен план. Данните показват, че дългосрочните инвестиции във водещи компании изпреварват по възвращаемост недвижимите имоти или злато.


-------

* Материалът и мненията към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Постигната доходност не е гарант за бъдеща, инвестициите във взаимни фондове не са гарантирани.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Помощ - инфлация, какво да правя 1 Помощ - инфлация, какво да правя

Инвестиционните варианти срещу поскъпването на стоки и услуги са строго субективни за всяко домакинство.

21 сеп 2018, 1051 прочитания

А ти в кой фонд отиваш? 1 А ти в кой фонд отиваш?

Близо 93 хил. лица са сменили пенсионното си дружество през първото полугодие

21 сеп 2018, 1061 прочитания

24 часа 7 дни

21 сеп 2018, 8336 прочитания

21 сеп 2018, 4413 прочитания

21 сеп 2018, 3672 прочитания

21 сеп 2018, 3274 прочитания

21 сеп 2018, 3170 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Най-добрите смартфони

През втората половина на 2017 г. бяха пуснати новите флагмани на големите производители, които ще диктуват пазара поне до началото на лятото

Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал

Все повече ентусиасти започват свой бизнес, рисковете обаче не са малко, както и възможностите

Този филм е заснет с част от вашите данъци

Кино индустрията почти сигурно ще получи исканите от години финансови стимули от държавата

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Музика за очите

Гиноварт в Музея на музиката в Барселона

Кино: "Аз съм ти, Адриана"

Артистична елегия за две силни жени в две български епохи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Не разследвай това

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 21.09.2018 Прочетете