С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 26 яну 2018, 9:35, 30994 прочитания

Клетките на надеждата

На съхранението на стволови клетки в частни тъканни банки трябва да се гледа не като на панацея, а като на вид здравна застраховка. Преди да се пристъпи към нея е добре бъдещите родители да се запознаят с рисковете, плюсовете и минусите.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
20 години по-късно

Най-често периодът на договора за запазване на стволови клетки е 20-годишен, защото се счита, че те принадлежат на детето и когато то навърши пълнолетие може да прецени самостоятелно какво да прави с тях. Ако реши да продължи договора, цената за следващия период ще бъде значително по-ниска от първоначалния й размер. Така например в тъканната банка CryoSave за удължаването му с още пет години таксата е 500 лв. В "Биохеленика" такава все още няма определена, поради факта, че все още не е изтекъл първоначалния 20-годишен срок, но по думите на Марена Керина, тя няма да надвишава повече от 500 евро за следващите 20 години, тъй като няма причина да бъдат извършвани никакви допълнителни разходи за продължаващото съхранение, които да обуславят по-висока цена.

Ако договорът за съхранение не бъде подновен, най-често клетките остават на разположение на лабораторията за научноизследователски цели. От "Биорегенерция" посочват, че по желание на вече пълнолетното дете, стволовите му клетки могат да бъдат унищожени. "Вариант да бъдат дарени в националната публична донорна банка принципно не е технологично невъзможен, но за момента не е предвиден в актуалната нормативна уредба", обясняват от "Биорегенараця".


При все че частните тъканни банки са млади компании и все още нямат 20-годишния емпиричен опит, много родители се интересуват дали клетките ще бъдат жизнени в целия период. Ако те са съхранявани правилно, в науката няма спор за това. Теоретично те могат да живеят много по-дълго, а в САЩ дори се предлага услуга за доживотно съхраняване.

Добре е все пак клиентите на банките да се информират за това как се тества виталността на стволовите клетки. "Към всяка единица хемопоетични клетки съхраняваме поне 5 допълнителни тестера, един от които е запазен за целите на нашия качествен контрол, а останалите са на разположение на родителите за тестове за виталност и тъканна съвместимост при нужда", коментират от "Биорегенарция". До момента на произволен принцип са тествани близо 25% от съхранения масив стволови клетки, като средният резултат е над 98% жизнеспособни клетки, а в извадката са попаднали проби с период на съхранение между 2 месеца и 11 години. Тестването на виталност по желание на родителите не се заплаща допълнително. Останалите 9 банки също правят свои проверки.

Нужното количествоДруг въпрос, който вълнува родителите, е дали количеството съхранени клетки биха били достатъчни за евентуална терапия. Добре е да се знае, че при нужда от лечение на заболяване със стволови клетки, рядко еднократно приложение може да бъде достатъчно, за да се постигне резултат, а е нужна последователност. Клетките, които се събират, пък са лимитирано количество. "Колкото повече първичен биологичен материал бъде взет, толкова повече отделни проби ще бъдат съхранени. "Биохеленика" взима и обработва цялата дължина на пъпната връв, която понякога може да достигне и до над 60 см. В България събираме между 3-4 крио-ампули от кръвта на пъпната връв и същото количество от плацентата, като една крио-ампула следва да се разглежда като едно приложение, или една терапия", казва Керина от "Биохеленика". Когато една ампула бъде размразена, тя не може да бъде замразена повторно. Има и механизми мезенхимни клетки да бъдат размножени в лабораторна среда, но за това се плаща допълнително. За количествения резултат при извличане на клетки е важно и каква технология прилага конкретната банка. От "Биорегенерация" посочват, че извличат хемопоетични стволови клетки с технологията AXP – автоматизиран компютърно управляван процес, специално разработен за кръв от пъпна връв и въведен в най-големите банки за стволови клетки в света. Чрез нея се постига резултат до 97% извлечени стволови клетки, или близо 20% повече останалите методи, твърдят от компанията.

Здравословната доза реалност

Според информация от електронните страници на някои от банките вероятността една проба със собствени стволови клетки да бъде необходима в живота на човека се оценява на 1:1700, като с достигане на по-зряла възраст тя расте повече. Чисто статистически обаче този шанс намалява, защото не е отчетен факторът дали стволовоклетъчна терапия ще бъде подходяща в конкретния случай. Плюс е, че стволовите клетки могат да се ползват от членовете на цялото семейство, но това е така само в случаи на налична ДНК съвместимост. Най-често тя се открива при братя и сестри. За щастие, използването на съхранени клетки от досегашните клиенти на банките е рядко изключение. При "Биорегенерация" това не се е случвало в цялата седемгодишна история на банката, а през миналата година "Биохеленика" са имали само едно запитване за приложение на хемопоетични стволови клетки от семейство, в което нужда от лечение има единият родител, диагностициран с онкологично заболяване. "Нашата информация е, че в момента той е в Германия и му се прилага съответното лечение. Чакаме обратна връзка, за да можем да направим тест за ДНК съвместимост между родителя и детето, от което съхранихме стволовите клетки от кръвта на пъпната връв по време на неговото раждане", казва Марена Керина.

Информацията за лечение със стволови клетки на големия брой заболявания също не трябва да се приема безрезервно от семействата, които са изправени пред избор дали да ги съхраняват. Важно е да се знае, че има много малко утвърдени терапии и стволови клетки и те се ползват само след оценка за ползите и рисковете, а не във всички случаи и на всяка цена. Науката и медицината обаче не спират да се развиват в тази посока и действително има голям брой лечения, които са в експериментална фаза или фаза на клинични изпитвания. Банките не крият това и обикновено предоставят детайлни списъци за това дали лечението на конкретно заболяване е утвърден метод, а ако не - в кой точно етап на развитие се намира. От друга страна, 20 години са достатъчно дълъг период за следващ голям скок в лечението със стволови клетки. Всичко това превръща тяхното съхранение в частни банки в пазаруване на надежда за бъдещето.
Феята на зъбките в модерната медицина

Няколко от тъканните банки, които работят на българския пазар предлагат и услуга за съхранение на мезенхимни стволови клетки от пулпа на млечен зъб. Този метод е нов и се прилага едва от 2003 г. Дори и да отваря нови врати за лечение, при него все още няма утвърдени стандарти, а е по-скоро в полето на проучвания и тествания. Стволови клетки от пулпата на млечните зъби са различни от хемопоетичните клетки, които се вземат в процеса на раждане и на този етап с тях не могат да се правят трансплантации. Тяхното приложение е по-ограничено и набира скорост основно в регенеративната медицина. "С такива клетки се изграждат тъкани и органи, нови хрущяли и ставни връзки, прилагат се в челюстната хирургия при изграждане на костни импланти в случаи на травма - има изградени нос, ушна мида и дори панкреас", казва Марена Керина от "Биохеленика". Количеството клетки, което се намира в едно зъбче рядко е достатъчно за терапия. Обикновено банките препоръчват да се съберат клетки от повече млечни зъби. Важно е да се знае, че те трябва да са здрави и без кариеси и се вадят планово от зъболекар, в момент, в който разклащането е леко. За тази процедура тъканните банки партнират със зъболекарски кабинети в страната.
Проф. Добрин Константинов, началник на клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ":
Ползата за пациентите ще е по-голяма, ако се развиват обществени, а не частни банки


При всички случаи събирането на стволови клетки от пъпна връв е една изключителна възможност за съхраняване на материал, който потенциално може да се използва от нуждаещ се пациент. Тази полза е неоценима и понякога може да бъде единствен шанс. Веднага обаче трябва да отворим скоба, че смисълът е много по-голям, ако това събиране се прави от обществена банка, в която се съхраняват клетки, достъпни за всички нуждаещи се. Такива банки има в по-богатите държави, а донорството се е развило значително. Теоретично, когато говорим за съвместимо донорство, в едно семейство можем да намерим подходящ донор с до 30% шанс за пълна съвместимост. Ако не се намери такъв, се излиза извън семейството - директно в международните регистри, в които в момента има над 30 млн. потенциални донори. Подходящият тип може да се намери в около до 70%. Ако и това не се случи, се тръгва по други пътища – например, прибягване до хаплоидентична съвместимост, което означава, че от родители и близки се търси частична съвместимост. Тук има допълнителни рискове, но така или иначе, при изброените възможности излиза, че почти всеки човек на земята може да си намери донор. За щастие, в болшинството семейства такова търсене никога няма да се наложи.

За ползата от съхранение на собствени клетки в частна банка, мога да цитирам данни на Европейското дружество по трансплантология, от чиито последни отчети на трансплантационна активност се вижда, че от над 30 хил. трансплантации ежегодно, само 1 (една) трансплантация е автоложна от съхранена пъпна връв, тоест такава, при която източник на клетките е пъпната връв на самия пациент. Трансплантациите на стволови клетки, освен това, са нещо много, много сериозно, което не се прави във всеки случай, а при строги индикации за оценка на ползи и рискове.

В България ние сме първия център, в който е осъществена трансплантация на "костен мозък", с вече 20 годишна история. През този период единствено при нас са направени три успешни трансплантации на стволови клетки от пъпна връв, но тук не става въпрос за клетки, които хората са съхранявали сами за себе си, а за клетки, купени от обществени банки от Испания и Англия.

За стволовите клетки, които се намират в млечните зъби, мога да кажа, че това е една нова и оригинална идея, но все още не е разработена методика, която да ги изнесе на ниво утвърден лечебен метод. Всичко е в сферата на експеримента и предположението. Понякога рисковете за пациента от прилагане на такива неутвърдени методи могат да са големи. Като цяло трансплантирането на стволови клетки не е панацея и няма 100% гаранции, че ще доведе до желания резултат. Изобщо в медицината няма такава 100% гаранция за нищо, но има много методи, при които този процент е достатъчно висок, и затова те се утвърждават.

Едно от големите ограничения при съхранението на стволови клетки от пъпна връв е, че клетъчният брой е ограничен. Това е една даденост, при която в теоретичен план можете да съберете между 80 и 160 милилитра кръв, там концентрацията на клетките може да е различна, но често при обработване и съхранение има загуби. Така дозата става по-малка от тази, която ние търсим, отнесено към килограмите телесно тегло на пациента. Все пак съществуват и допълнителни методи тези клетки да се размножават, за да станат повече, но като цяло, от гледна точка на лечение на възрастните хора, това е органичен метод. Той е подходящ по-скоро за лечение на деца.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Първите финансови отчети на Уолстрийт повдигнаха духа на инвеститорите Първите финансови отчети на Уолстрийт повдигнаха духа на инвеститорите

До края на месеца данните за приходите и печалбите си ще публикуват още стотици компании

17 окт 2019, 482 прочитания

Границите на запора Границите на запора

Каква част от доходите и имуществото може да блокира частният съдебен изпълнител

11 окт 2019, 5054 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Нужна е и застраховка, не само екипировка

Защо е важно да имате планинска здравна полица

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10