Нужна е и застраховка, не само екипировка

Защо е важно да имате планинска здравна полица

Въпреки че тази година зимата си прави шеги със снега и с търпението на любителите на ски спортовете, сезонът вече е в разгара си, а курортите са пълни. Със здравето обаче шега не бива и за удоволствието не е нужна само екипировка, а и застраховка. Планинската полица често се пренебрегва, въпреки че цената й за сезон (три месеца) може да незначителна на фона на рисковете. Обикновено ски картите в курортите имат включена полица, която обаче важи само за инцидент на пистата, а и покритието на рисковете и размерът зависят от договореното между собственика на съоръженията и съответната застрахователна компания. Например в Боровец тя не важи за фрийстайл парковете.

Какво покрива

Здравната полица има различна степен на покритие, което включва основни рискове и допълнителни, като за вторите премията е по-висока. Те обичайно се отнасят за по-екстремни спортове в планината и специфична помощ като транспортиране с хеликоптер, при някои компании се покрива и част от последващото лечение. Като цяло застраховката покрива медицински разходи при оказване на първа помощ (доболнична) на пострадалия при злополука или остро заболяване, травми, издирване, спасителни операции на ПСС, разходи за транспортиране, трайна или временна загуба на трудоспособност в резултат на инцидента, смърт. Обичайно помощта от ПСС се изразява в издирване и достигане до човек, попаднал в опасна и критична за него ситуация, транспортиране и оказване на медицинска долекарска помощ в база или пост на ПСС, без значение от сезона.

Сроковете на застраховката дават големи възможности – от 1 ден до 1 година. Съветът е обаче да се сключват за поне ден-два допълнително извън планирания престой в планината, в случай че престоят се удължи по някакви причини. За редовно ходещите в планина и активно практикуващи планински спортове е удачен вариант годишната застраховка.

Размерът на покритието, за което може да се направи застраховката, също е различен – има за 1000 лв., за 2000, за 10 000 лв. Различните компании предлагат разнообразни вариации. Цената на застраховката за дадено покритие като сума зависи от избрания брой дни, за които да е валидна, и включените покрити рискове. Обичайно цените се дават без включен данък върху застрахователните премии, който е 2%. При някои застрахователни компании практиката е да завишават премията, която се плаща двойно, ако застраховката е за зимни спортове, поради по-високия риск от инциденти и злополуки. На практика обаче, ако се стигне до ползване на застраховката, тя е много по-евтин вариант от поемането на разходите за собствена сметка. На сайта на ПСС (https://www.pss-bg.bg) се посочва пример с инцидент на ски писта – за спасителната работа се заплаща 400 лв., за транспорта отделно 160 лв., или общо 560 лв. Самата ПСС не е на бюджетна издръжка, а се самофинансира именно чрез приходите от оказвана помощ плюс подпомагане от държавата чрез Българския червен кръст. Планинската застраховка може да бъде единична, групова, семейна. Съвет на ПСС е туристите да се запознаят с реда на покриване на разходите при настъпване на застрахователно събитие. Помощ от ПСС обаче се оказва, ако наблизо има пост - в някои популярни ски зони като тази около Рилските езера такава няма, въпреки че пари за изграждане на пост бяха отпуснати преди година. Някои застрахователи изрично посочват, че полицата им покрива само райони, които се обслужват от ПСС.

Практиката е различна

Някои застрахователни компании изплащат директно дължимите суми на ПСС (т.нар. асистънс), а други изискват пострадалият да плати, след което му възстановяват разходите на база на протокол за застрахователното събитие. Важно е да се знае, че планинската застраховка в общия случай не покрива щети от инциденти, случили се извън маркирани маршрути. Затова, когато се сключва такава застрахова, е добре да се провери за какви "пространства" важи - каране извън маркирани ски писти, необозначени маршрути при трекинг и планински преход, особено при алпинизма.

Покрити рискове

Спасителни разноски

Медицински разноски

Разходи за транспортиране до най-близко лечебно заведение

Спасителна операция на ПСС

Използване на хеликоптер

Временна или трайна загуба на трудоспособност при злополука

Смърт

Лифт картата е застраховка

В ски курортите закупената лифт карта е с включена застраховка, която покрива определени щети и разходите, направени за тях.

Банско

На интернет страницата на "Банско ски" в секцията за цени на картите за съоръженията е споменато само това, че "в цената на картите и билетите е включена планинска застраховка". В общите условия за ползване на ски пистите и съоръженията е допълнено, че "табели на "Уника" с обяснения какво покрива застраховката, включена в лифт картите, са поставени и на всички касови центрове на фирма "Юлен".

Боровец

На интернет страницата на курорта пише, че в цената на лифт картите и билетите за лифтови съоръжения е включена застраховка "Планинска злополука" ски зона Боровец, която покрива разходите при злополука за пистово спасяване - медицинско транспортиране до лекарски кабинет и/или първична медицинска помощ на място. Застраховката е валидна на територията на маркираните ски писти, ски пътища и връзките между тях в ски зона "Боровец", обслужвани от ски съоръженията на "Бороспорт", при ползване на същите съоръжения с редовно закупени лифт карти и в рамките на официално оповестеното от "Бороспорт" работно време на съоръженията. Застраховката е валидна, при условие че пистовото спасяване е извършено от отряд "Планинска спасителна служба към БЧК - София". Застраховката не е валидна на територията на фрийстайл парковете - Borosport Snowpark и PromoPark Borosport, както и при каране извън маркираните ски писти, ски пътища и връзките между тях (freeride), пише още там.

Пампорово

Посочени са покрития и компанията, към която е застраховката. Там пише, че в цената на всеки закупен билет/лифт карта/поименна идентификационна карта е включена застраховка "Злополука и помощ при нещастен случай в планината". Покритието, което осигурява, е за смърт вследствие на злополука, 1000 лв. за всеки застрахован и за разходи за издирване, спасяване и репатриране на застрахования вследствие на злополука - до 1000 лв. за всеки застрахован, като стойността на оказаната помощ се определя съгласно списъци за видовете и цените на оказана помощ на Българския червен кръст. За да важи застраховката и за дете до 7 години, трябва да има платена допълнителна такса от 2 лв., при което се издава допълнителен превозен документ с имената на детето. В Пампорово застраховката "Злополука и помощ при нещастен случай в планината" важи и на територията на "снежните паркове", представляващи обособени зони за практикуване на ски и сноуборд свободен стил, и не важи, когато злополуката настъпи извън обозначените писти.

Още от Капитал