Паниката е излишна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Паниката е излишна

Shutterstock

Паниката е излишна

В края на миналата седмица добра новина за икономиката на САЩ донесе срив на пазарите. Корекцията е очаквана, а според инвеститори и анализатори предстои време на силна волатилност при акциите.

10210 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


През лятото на миналата година един от популярните инвеститори на нашето време – Джим Роджърс, каза, че през следващите години ще има борсов срив, невиждан досега. Думите му бяха подминати тогава, но събитията от последните дни на световните пазари може да са накарали повече хора да се сетят за тях. Какво се случи – в края на миналата седмица започна спад в корпоративните ценни книжа от САЩ през Азия до Европа, след като години наред се носиха на вълната на възходящия тренд, подкрепяни от нулевите лихви и високата ликвидност, осигурена от централните банки.

Червената вълна се пренесе и през тази седмица, като за кратко печалбите за целия януари бяха изтрити - 4 трлн. долара. В абсолютна стойност Dow Jones 30 направи най-голямата си историческа дневна загуба в понеделник – 1175 пункта (-4.6%), в проценти рекордът все още се държи от Черния понеделник от 19 октомври 1987 г., когато пада за ден с 22%. Във вторник вечерта страстите се успокоиха и имаше ръст, последван от лек спад в сряда и по-силен в чътвъртък.

Погледнати от България, тези събития изглеждат доста абстрактно, но те засягат всеки от нас – пенсионните фондове инвестират част от активите си в акции на компании в страната и чужбина, а всяко тяхно понижение се отразява на доходността им, а оттам и на потенциалните бъдещи пенсии. Борсата в София също се понижаваше последните дни.

Резонните въпроси са докога и колко ще продължи този спад, кратка ли е корекцията, идва ли мечият пазар (за такъв се счита, когато борсите се сринат с 20% от най-високата им последна точка).

Дишай, спокойно

През седмицата се появиха много и различни мнения, но повечето са в духа "Без паника". Все пак корекциите на пазарите са нещо нормално - след ръст инвеститорите обикновено прибират печалбите си. Освен това няма фундаментална причина на този етап за срив и паника - икономиките са стабилни, корпоративните печалби растат. Това, което буди притеснение (и според Джим Роджърс) е високото ниво на дълг - т.е. дори в държави като Китай, които преди 10 години спасяваха пазари и компании, днес има дълг. Балансът на Фед е пълен с облигации, а бумът на сливанията и придобиванията беше финансиран с евтини пари.

За да се разбере етимологията на горните събития, все пак трябва да се върнем малко по-назад – около 8-10 години. След финансовата криза от 2007/2008 г. централните банки предприеха безпрецедентни действия по разхлабване на паричната си политика. Резултатът беше нулеви и дори отрицателни лихви и огромна ликвидност, която те осигуряваха чрез изкупуване на държавни, ипотечни и корпоративни облекчения – процес, станал известен с името количествени облекчения. Целта му беше да се осигури ресурс във финансовата система, който да се прелее в икономиката (финансиране на бизнеси), за да се ускори растежът. Голяма част от тези евтини пари стимулираха растежа на борсите.

Когато добрата новина срине пазарите

Това, което натисна спусъка в петък, бяха... много добри данни за американската икономика – министерството на труда обяви, че пазарът на работна ръка се движи отлично – безработицата през януари остава непроменена на 4.1% за четвърти пореден месец, новите работни места се увеличават, а почасовата ставка на заплащане расте с 2.9%. Безработицата и инфлацията са двата ключови индикатора, които Федералният резерв следи при определяне на лихвената си политика – ниско ниво на първата и нарастване на втората дават повече смелост на централните банки да затягат монетарните си политики. Фед от няколко години започна да вдига плавно лихвите и обяви край на изкупуването на държавни облигации, а ЕЦБ ги намали. Доколкото обаче инфлацията в САЩ остава под целта от поне 2%, заложена от Фед, то по-сериозно вдигане на лихвите изглежда малко вероятно засега. Но в дългосрочен план по-високите заплати ще се прехвърлят в повече потребление, а оттам и инфлация. Затова и пониженията и притесненията на пазарите донякъде може да се определят като свръхреакция.

Историческите рекорди на Уолстрийт карат от поне година анализатори и инвеститори да говорят и предупреждават, че акциите са надценени. Интересно изказване в тази посока направи и председателят на Фед Джанет Йелън. В интервю за CBS тя заяви, че притеснения предизвиква високата оценка на книжата на компаниите, но не се ангажира да каже дали според нея има балон. Подобни изказвания рядко могат да се чуят публично от водещ централен банкер, но в случая те дойдоха и с изразеното разочарование на Йелън, че няма да получи номинация за втори мандат начело на Ценралната банка на САЩ.

Известно напрежение на пазарите донесе и корпоративният сезон, в който компаниите публикуват своите отчети за последното тримесечие на миналата година. Трендът е положителен, но някои от големите компании изнесоха и противоречиви данни, по-слаби прогнози или просто не отговориха на високите очаквания на инвеститори и ръководство.

Първият барометър за очакванията по отношение на лихвите винаги е облигационният пазар - 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ са считани за най-безрисковата инвестиция, а доходността им се повиши до близо 3% - най-високото ниво от 2014 г. насам. Именно тя е считана за индикатор за нивото на дългосрочните лихви - повишението й означава, че пазарите очакват именно покачването им в някакъв момент.

Това, около което се обединяват почти всички, е, че предстои силна волатилност през следващите месеци - т.е. спадове с по няколко процента и след това покачвания ще са нещо нормално. Което няма да е добре за бързи спекуланти със слаби нерви.

Абе, къде е Тръмп

Силен стимул на пазарите от последната година даде и избирането на Доналд Тръмп, който заложи в основата на икономическата си политика намаляването на данъците (вече прието и влязло в сила) и увеличението на парите за изграждане на инфраструктура. Две действия, които неизменно ще дадат бизнес и условия за растеж на икономиката. Откакто беше избран през ноември 2016 г. и влезе в Белия дом през януари следващата година, Тръмп не е пропускал възможност да посочи ръстовете на борсите като най-добрата оценка за икономическата му политика. Затова и изданията в САЩ през последните дни донякъде ехидно задаваха въпрос какъв е коментарът на Тръмп за падащите цени на акциите. От администрацията на президента публикуваха кратко съобщение до CBNC, че винаги са притеснени, когато пазарите губят стойност, но че са и убедени в силните икономически показатели. Според тях корекциите са нещо нормално. Нищо по темата не каза и самият Тръмп в своя иначе доста активен профил в Twitter. Анализатори коментираха, че меденият месец на Тръмп и борсите може би свършва.

Къде да се скрием на сигурно

През седмицата Citibank посочи в свой коментар, че индустриалните метали са добро убежище при спад на борсите. "Настоящите разпродажби на облигации и акции, повишената волатилност (индексът VIX) дават възможност да се трансферират средства към индустриалните метали като цинк и мед", посочиха от банката, цитирани от Financial Times. Металите носят по-висока доходност в периоди на солиден икономически растеж и увеличаващ се инфлационен натиск.

Банката е бичи настроена за цинка и медта и прогнозира, че през следващите две години общата възвращаемост на индустриалните метали ще бие тази при акциите с около 3% годишно. Според индекса S&P GSCI Industrial Metals Total Return index металите са реализирали възвращаемост от 22% през последните години, посочва FT.
Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

Корекцията беше очаквана, дори се забави

Очаквам това да е временна корекция, която беше очаквана и даже се забави – все пак 2 години пазарите бяха почти постоянно нагоре, като само американските борси нараснаха с 60% за този период. Традиционно първите спадове на Уолстрийт са по-резки. Очаквам силна волатилност поне в рамките на следващия 1 месец. Динамиката доведе до силно понижаване с 80% на борсово търгуваните фондове, които "шортват" индексa VIX, измерваш волатилността. Стигна се до там дори да бъде задействана клаузата за спирането на продажбата с тях и дори има слухове за ликвидацията им. Наскоро имаше информация, за инвестиционна компания, която е инвестирала 520 млн. долара в такъв фонд – навярно нищо не е останало от тази инвестиция.

Фондовете на Уорън Бъфет обаче разполагат с 90 млрд. долара и се очаква те да се включат в търговията, което, когато стане, със сигурност ще ограничи спадовете в цените и разпродажбите. Още повече силното поевтиняване на Dow Jones не се отрази толкова силно на пазара на суровините, където спадът беше доста по-умерен, същото се отнася и за цената на долара. Месец-два ще има известно кеширане на печалбите, след което очаквам постепенно стабилизиране и плавният растеж на пазарите да се възстанови.

Да се търси дъното чрез шортване (заемане на къси позиции) в момента е като да се опиташ да хванеш падащ нож – никога не знаеш дали няма да стиснеш острието. По-скоро моментът дава възможност всеки да преразгледа портфолиото си и да закупи по-евтино от стабилните сектори. Става дума за книжа на автомобилни компании, които в последно време постигат рекордни печалби, както и доставчиците на резервни части, а също така веригите магазини. Към тях стандартно добавяме и големите финансови компании и банките, индустриалните компании. А защо не и технологичните компании – макар че техните цени са все още високи – с някои изключения като NVIDIA например, на чиято цена в момента влияе и сривът на криптовалутите.

По темата работи и Николай Нейчев

През лятото на миналата година един от популярните инвеститори на нашето време – Джим Роджърс, каза, че през следващите години ще има борсов срив, невиждан досега. Думите му бяха подминати тогава, но събитията от последните дни на световните пазари може да са накарали повече хора да се сетят за тях. Какво се случи – в края на миналата седмица започна спад в корпоративните ценни книжа от САЩ през Азия до Европа, след като години наред се носиха на вълната на възходящия тренд, подкрепяни от нулевите лихви и високата ликвидност, осигурена от централните банки.

Червената вълна се пренесе и през тази седмица, като за кратко печалбите за целия януари бяха изтрити - 4 трлн. долара. В абсолютна стойност Dow Jones 30 направи най-голямата си историческа дневна загуба в понеделник – 1175 пункта (-4.6%), в проценти рекордът все още се държи от Черния понеделник от 19 октомври 1987 г., когато пада за ден с 22%. Във вторник вечерта страстите се успокоиха и имаше ръст, последван от лек спад в сряда и по-силен в чътвъртък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    vxa15365434 avatar :-|
    Сатана Ликующий

    Това касае само спекулантите. Сериозните инвеститори си държат акциите на сигурно място и леко се усмихват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK