🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bitcoin и данъците

Как се третират виртуалните валути и какво е добре да знае всеки, който ги добива, търгува или се разплаща с тях

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Законодателството често изостава от развитието на технологиите. Един от примерите за това е появата на блокчейн (blockchain), в частност на виртуалните валути. На този етап нито българското законодателство, нито европейското съдържат някакви изрични регулации на този сравнително нов технологичен феномен.

Виртуалните пари са базирани на т.нар. отворен код и представляват peer-to-peer дигитална валута. Базирани са на принципа на криптографията за валидиране на транзакциите и контролиране на създаването на самата валута. Те нямат физическа форма и съществуват само като баланс в електронна сметка (или wallet).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • + 2

  Сега е критичен момент. Бифуркация му казват любителите на теорията на хаоса.

  От действията (и бездействията) на държавите зависи кои държави ще намажат покрай златната треска.

  В момента Естония има добър PR и даже много българи се ориентират към регистрация на фирма там, въпреки че данъците са уж по-високи (но няма данък върху печалби, които не са разпределени, което за стартиращи компании е голям плюс).

  Напомням за „ефект на предопределеност на изхода от поетия курс“ (path dependent outcome, path dependence). По темата може да се прочете в "Increasing Returns and Path Dependence in the Economy" (в Google Books може да се прочете цялата първа глава и още малко).

  От златната треска намазват най-много търговците на лопати и е критично коя държава ще предложи най-добри условия за да ги привлече да си водят счетоводството и плащат данъците там.

  Търговците на лопати няма да изберат държави, където не е ясно дали ще могат да си водят бизнеса без данъчно-бюрократични проблеми.

  Нередност?
 • 2
  pippo avatar :-|
  pippo

  много полезно за всички, които търгуват с биткойни

  Нередност?
 • 3
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Данъчното управление на САЩ започна да прилага следната схема при разплащания с крипто-валути: Разплащанията могат да се извършват при каквито условия страните смятат за приемливи, обаче данъчното приравнява всичко в долари, тоест, изчислява се каква е печалбата (ако има такава) при покупко-продажбата и въз основа на това се плаща данък. Примерно, купувач-продавач могат да се разберат при сделка за къща, че цената е 100 биткойна и да си мислят, че не дължат данък. Данъчното обаче се интересува при каква цена са купени биткойните и каква е цената на къщата в долари (в нотариалния акт цената по закон трябва да е посочена в долари). От разликата на стойността в долари при купуването на биткойните и реализацията им - цената на къщата в долари се определя данъка за купувача. А продавачът си плаща данък в зависимост от това за колко е курил по-рано къщата и за колко я продава сега. Накратко - ако някой си въобразява, че ще мине метър с крипто-валути при сделки - нека си въобрази пак. Тук, разбира се, има и други аспекти, примерно, ще може ли данъчното ефективно да знае кой и какви сделки извършва с крипто-валути, а също дали ще може да си събира данъците (enforcement). Обаче тези въпроси са решими и ако става дума за сериозни пари, предполагам, ще бъдат решени в близко бъдеще.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал