С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 2 мар 2018, 11:21, 12370 прочитания

Спестовна индустрия за 3.5 млрд. лв.

Инвестициите на домакинствата във взаимни фондове достигнаха нов рекорд от 830 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Нулевата доходност по депозитите и бумът на капиталовите пазари изведоха активите на взаимните фондове до исторически рекорд

- Делът на домакинствата расте, а вложенията им само в чуждестранни инвестиционни схеми нараснаха с 41% през миналата година

- Най-големите вложители остават пенсионните дружества и застрахователите
Взаимните фондове изпреварват по активи пенсионните фондове за доброволно пенсионно осигуряване, които имат малко над 1 млрд. лв. При задължителните и професионалните фондове нетната стойност на активите надхвърля 11.5 млрд. лв.

"Все повече от клиентите ни осъзнават, че инвестицията във взаимни фондове е дългосрочно начинание, което не би трябвало да се повлиява от временна корекция (на пазарите)"

Явор Ачев, Amundi Asset Management
Взаимните фондове в България за пръв път управляват повече от 3.5 млрд. лв. активи. Силната 2017 г. доведе до ръст от 25% на средствата, поверени им за управление. Повишението не е изненада – от една страна, причината за него е почти нулевата доходност по депозитите, което накара много вложители да търсят алтернатива за своите спестявания. Другата са ръстът на капиталовите пазари по света – взаимните фондове инвестират активите си във финансови инструменти. Като дял от БВП делът на инвестиционните фондове също расте – 3.6% спрямо 3% година по-рано. Това обаче е далеч от средното за ЕС, където е около 70%.

Кой инвестира най-много


Традиционно по-голямата част активите в управляващите дружества са вложения на институционални инвеститори. Става въпрос най-вече за застрахователни и пенсионни компании, които се стремят да диверсифицират портфейлите си. Около две трети от всичките средства са на дружества от тези два бранша. Други около 8% от управляваните средства са собственост на компании от различни сектори, като например други финансови институции, финансови посредници и нефинансови предприятия.

Частните клиенти - все още малко, но растат

Все пак немалка част от средствата са инвестиции, направени от страна на домакинствата. Към края на миналата година физическите лица и нетърговските предприятия държат във взаимните фондове близо 830 млн. лв. (общо в чужди и местни), което исторически е най-голямата сума, която те са поверявали на управление, откакто БНБ събира такава информация от началото на 2007 г. В сравнение с миналата година това е ръст от 27% на годишна база. Този интерес набира скорост – през 2016 г. нарастването на домакинските инвестиции в сферата беше около 10%, а през 2015 г. дори имаше спад.В сравнение с традиционното средство за спестяване на домакинствата у нас – банковите депозити, взаимните фондове все още са в десетки пъти по-малко. Но силната доходност за последните две години със сигурност привлече доста внимание. Петте най-добре представящи се фонда донесоха доходност над 15%, а една трета от всички над 100 управляващи фонда тук генерираха растеж над 5% за своите клиенти. В същото време доходността при депозитите бе рядко над 1% на година, в повечето случаи реално е нула. Така, ако в края на 2016 г. банковите депозити на домакинствата бяха близо 70 пъти повече от инвестициите им във взаимни фондове, то само една година по-късно то вече е 1 към 58. Към края на миналата година само домакинствата държат близо 50 млрд. лв. на влог. Държавата гаранция, по-ниската инвестиционна култура и кризата на доверие в България обясняват предпочитанието към тях. Все още разликата е огромна, но определено показва един създаващ се пазар. През годината някои от най-големите управляващи дружества отговориха на новото търсене като обявиха нови фондове, които бяха насочени именно към неинституционалните инвеститори.

Новите продукти

В България най-големи са фондовете, които са част от банкова група. Основната причина е непосредствената близост до клиента, тъй като те използват мрежата от клонове на банката. "ДСК управление на активи" например стартираха още в началото на 2017 г. фонд "Глобални компании", в която успяха за 12 месеца да привлекат 8.7 млн. лв. През септември "Райфайзен асет мениджмънт" пък започна да предлага "Активна защита в левове", фонд с балансиран рисков профил, който инвестира 85% от активите в австрийския "Raiffeisen Euro Click", като ползата за клиентите са по-ниските такси и премахнати разходи за превалутирането, тъй като сумата се инвестира в левове. Затова и липсват такси за записване на дялове, а управлението е оценено на 1% от активите годишно. Допълнително в началото на тази година през месец февруари тази година "Райфайзен Асет мениджмънт" (България) стартира новия си шести взаимен фонд – ДФ Райфайзен (България) Глобален Балансиран фонд, който инвестира поне 85% в Raiffeisen Ertrag – фонд, управляван от австрийското дружество, който цели капиталов растеж при умерен риск. В рамките само на един месец фондът успя да натрупа активи за над 3 млн. лв.

Кой расте най-бързо

От големите управляващи дружества най-впечатляващ ръст на активите през 2017 г. успя да генерира "Елана фонд мениджмънт", които нарастват с повече от 45% (виж графиката).
"При нас ритъмът на нарастване се поддържа в последните 5 години постоянно - нетната стойност на активите на българските фондове за периода, се е увеличила с близо 90%, а на фондовете на "Елана Фонд мениджмънт" – със 191%. Освен това през 2017 г. активите в индивидуалните портфейли, които управлява дружеството, също са пораснали с близо 30%," коментира за "Капитал" Ивайло Пенев, CFA, ръководител "Управление на активи" и член на СД на "Елана Фонд мениджмънт". Причините за резултатите са навлизането на спестители в индустрията поради ниските нива на депозитите в банките, добавянето на нови инвестиции от дългогодишните клиенти и постигнатата положителна доходност, която също допринася за покачването.

"Неразумно високите лихви по банковите депозити няма да се върнат. Неизбежно е, макар и бавно, финансовата култура относно ролята на инвестирането за увеличаване на спестяванията да нараства. Младите поколения вече са много по-информирани и лесно овладяват практиката да разпределят средства с дългосрочна цел", добави още Пенев. Повишаващото се ниво на

Кой е още на пазара

Чрез различни дистрибутори в страната се предлагат и чуждестранни взаимни фондове – като Schroder, Amundi. Те традиционно управляват значително по-големи инвестиции, тъй като се дистрибутират основно от банки, които работят с по-голяма клиентска база и достъп до институционални клиенти. В края на миналата година активите под управление се оценят на 2.25 млрд. лв, което е 24% повече в сравнение с края на 2016 г. При тях също голяма част от сумите идват само от два типа клиенти. Основните инвеститори в чуждестранни взаимни фондове са местни застрахователни и пенсионни компании, които отговарят за повече от 70% от направените инвестиции. Наблюдава се обаче една продължителна тенденция – през последните три години този дял неизменно намалява. Така, докато към края на 2015 г. той беше 80% и съответно 77%, към края на 2016 г., според най-пресните данни нивото му е вече 73%. Това се случва, въпреки че абсолютната сума на активите под управление, вложени от страна на застрахователни и пенсионни дружества се увеличават – от 1.14 млрд. лв. към края на 2015 г. до 1.46 млрд. лв. към края на миналата година.

Основната причина за намаляването на дела на застрахователните и пенсионните компании е все по-активното участие от страна на домакинствата, което при това се случва с изпреварващи темпове. Само в рамките на последната една година направените нови инвестиции от страна на домакинствата в чуждестранните взаимни фондове нараства с цели 41% и вече достига 402 млн. лв. По този начин тези суми вече почти се изравняват с инвестициите, които домакинствата са направили в български взаимни фондове. А трябва да се има предвид, че след възстановяването от кризата - през 2013 г., последните са значително повече и до този момент нарастваха по-бързо.

Идва ли корекция на пазарите

"Корекцията в края на януари върна спомени от началото на финансовата криза през 2008 г., но текущото развитие на финансовите пазари и на глобалната икономика не предвещават подобен сценарий. Очакваме през 2018 г. продължаване на икономическия растеж в световен план и позитивните корпоративни резултати", коментира за "Капитал" Христо Велков, старши портфолио мениджър в Райфайзен Асет мениджмънт.

Явор Ачев, управител на взаимните фондове Amundi Asset Management за България, посочи, че основните две причини за ръста на активите са ниските лихви по депозитите и много силното представяне на международните капиталови пазари през миналата година. "В началото на февруари наистина имаше временна корекция на международните борси, но тя вече почти изцяло преодоляна. Освен това все повече от клиентите ни осъзнават, че инвестицията във взаимни фондове е дългосрочно начинание, което не би трябвало да се повлиява от временна корекция", добави още той. От страна на неинституционалните инвеститори търсенето е най-силно към фондове от фондове с балансиран риск, а също така и спестовните планове с месечни вноски.
Яйцата и кошницата

Сравняването на доходността на депозитите и на взаимните фондове е лесно, но не е напълно коректно, тъй като все пак първите са гарантирани от държавата за суми до 100 000 евро. При взаимните фондове инвестицията не се гарантира от никого и се влияе от пазарните условия. Например в началото на февруари имаше кратка корекция на международните пазари, която доведе до поевтиняване на редица инвестиции. Затова от изключително значение при инвестиране във фондове е добрата диверсификация, тоест насочването на средства в различни по риск и собственост фондове. По този начин се избягва поставянето "всички яйца в една кошница". Освен това инвестицията в тях трябва да е по-дългосрочна, за да има ефект.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 4134 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 5885 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Банка "БНП Париба Лични финанси" - ефектът за клиентите

Заявката на новата банка за по-голям пазарен дял в потребителското кредитиране може да донесе по-конкурентни и атрактивни продукти

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10