Напред, но не и нагоре

Бизнесът на публичните дружества продължава да расте, но акциите им остават под натиск

Борсовият пазар в България неведнъж е показал, че се движи по някакви свои специфични правила. Така е и сега. Болшинството от публичните компании в България могат да се похвалят с много добри финансови резултати за миналата година. Не така стои обаче въпросът с доходността, която носят техните акции напоследък. Краят на февруари беше срокът, в който публичните дружества публикуват своите консолидирани отчети за последното тримесечие, а до 31 януари публикуваха и индивидуалните си.

На пръв поглед има всички фундаментални фактори за ръст на капиталовия пазар - най-високият икономически растеж от няколко години и бизнес, който продължава да расте.

Корекцията на капиталовия пазар, която започна през август миналата година, обаче продължава с известно прекъсване и до днес, което не позволи на цените на акциите да се възстановят от пониженията. Подобен опит започна от края на декември и до края на януари изглеждаше, че основните индекси ще се върнат на августовските нива. Тогава обаче дойде краткосрочният и рязък спад на световните борси, което се пренесе и върху българската и тя отново пое надолу.

"Сравнително добрите финансови резултати към края на 2017 г. подкрепиха през февруари представянето на акциите на дружества като "Софарма трейдинг", "Химимпорт", "Трейс груп холд", "Стара планина холд". Същевременно пазарът отрази и по-слабите финансови резултати към 2017 г. на компании като "Неохим", Първа инвестиционна банка, "Топливо", коментира пред "Капитал" Красимира Паунина, портфолио мениджър на "Селект асет мениджмънт".

Повече приходи и печалби

Повишеното вътрешно потребление и външно търсене са в основата на добрите резултати. Отчетите на борсово търгуваните дружества бяха и първият индикатор за случващото се в икономиката на корпоративно ниво – това все пак с условието, че през последните години повече компании си тръгнаха, отколкото се качиха на борсата. В този смисъл е добър пример намерението на производителя на птиче месо "Градус" направи IPO за 100 млн. лв.

Приходите на голяма част от компаниите, които са компоненти на водещите индекси, растат с двуцифрен темп, това се отнася и за печалбите им. Средното нарастване при последните дори е по-високо, което означава, че се подобрява и рентабилността им. Растеж има в разнообразни сектори като услуги, машиностроене и фармация. Това показа и ръстът на БВП на България - предварителните данни отчетоха годишно повишение на икономиката от 3.6% за 2017 г.

Там, където има спад, в повечето случаи той се дължи на специфични и субективни фактори – например при "Алкомет" приходите продължават да растат, но заради увеличението в цените на суровините на световните пазари свиват маржовете си.

При групата "Софарма" приходите за пръв път преминават 1 млрд. лв., но печалбата се свива заради липсата на еднократни ефекти, които я повишиха сериозно през 2016 г. Друга голяма индустриална компания - "Неохим", губи част от приходите си, но и разходите й се повишават заради цената на природния газ, който е основен ресурс.

"Свилоза", която в края на миналата година спря за кратко работа заради липса на суровина, също успява да повиши приходите и печалбата. Общо за годината компанията не е произвеждала 33 дни по тази причина, както и заради основен ремонт на мощности. Подобрените крайни финансови резултати се дължат по-високи продажни цени на целулозата и по-голямото количество произведена продукция.

Интересна е ситуацията при "Булгартабак холдинг", при който производството на цигари вече не е основен фокус. Това личи и от отчета. Продажбите на млечни продукти с бранда "Лакрима" и на електроуреди в магазините "Техномаркет" вече формират близо 40% от приходите на холдинга, който е контролиран от депутата от ДПС Делян Пеевски. През миналата година той продаде цигарените си марки на British American Tobacco, която притежава правото да ги произвежда и продава в България, Русия и адриатическия регион, както и се раздели с някои свои дружества и активи. Последното тримесечие е продаден и мажоритарният дял в производителя на филтри и опаковки "Юрий Гагарин". Част от тези операции са отразени в отчета под други финансови приходи за 91 млн. лв.

Интересно е, че две от най-обсъжданите дружества от последните седмици - тези на ЧЕЗ, които са листвани на фондовата борса, повишават чувствително печалбата си - особено "ЧЕЗ Електро". Акциите им обаче изобщо не се представят така - от началото на годината и за последните 12 месеца те са надолу. Предстоящата им продажба беше именно това, което подкрепяше цените им. Сега обаче скандалите и политическото говорене около сделката за продажба на активите на чешката компания в България оказват натиск върху книжата.

"За мен по-интересни са консолидираните резултати конкретно на холдинговите дружества, които по принцип търпят по-големи промени спрямо отразените данни в индивидуалните отчети поради отчитането на представянето на дъщерните компании. Очакванията ми са финансовото представяне на част от компаниите значително да се подобрява в унисон с положителните тенденции в средносрочен план за съответните бизнес сектори, в които оперират, а именно: във финансовия сектор, в частност банковата индустрия, както и във фармацевтичния, козметичния сектор, хранително-вкусовата промишленост и други експортно ориентирани сектори. И съответно това да бъде отразено от пазарните участници", каза Красимира Паунина.

Защо акциите не скачат

Добрите финансови отчети обаче не се превърнаха в по-дълъг катализатор на търговията - цените остават под натиск, а обемите и сделките малко. "Както наблюдавахме през предходните седмици, имаше лек натиск върху цените на част от компаниите, които имаха сравнително силно представяне през 2017 г. Липсата на значителни обеми показва, че предимно са осребрявани печалби при ребалансирането на инвестиционни портфейли, като положителните очаквания на пазарните участници за бъдещия им потенциал доминират към момента", коментира Паунина и още:

През последните дни вниманието на инвеститорите беше почти изцяло погълнато и от публичните дискусии, свързани с евентуалната сделка за продажбата на инвестициите на CEZ Group в България. Тяхната ескалация и повишеният политически риск за родния пазар допълнително нажежиха обстановката и повечето инвеститори запазиха неутрални позиции в изчакване на развръзката по създалия се казус. Според мен, колкото по-бързо има яснота по него, толкова по-малки биха били потенциалните щети за развитието на пазара, защото само предвидимата и стабилна инвестиционна среда би могла да привлече и задържи значителни чуждестранни капитали към страната ни.

--------

Материалът и мненията в него имат аналитичен характер и не представляват препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Още от Капитал