На поход срещу скъпите преводи в евро

Всички европейци трябва да могат да правят преводи в евро при равни условия с тези в местна валута, каза миналата седмица при представяне на промените Валдис Домбровскис, комисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари

На поход срещу скъпите преводи в евро

Европейската комисия предлага промени, с които трансграничните трансфери в ЕС да поевтинеят. А в България граждани и компании в страната плащат най-скъпо за трансфери в евро

27449 прочитания

Всички европейци трябва да могат да правят преводи в евро при равни условия с тези в местна валута, каза миналата седмица при представяне на промените Валдис Домбровскис, комисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари

© Капитал


Наскоро писахме, че банките в България имат възможност да правят по-евтини преводи в евро, но това не се случва. Картината се потвърждава и от проучване на Европейската комисия, според което гражданите и компаниите в страната плащат най-високи такси за тези трансфери. Става въпрос за преводи във, от и към страната в евро или при теглене и плащане в ЕС (без значение дали е или извън еврозоната) с карта, издадена в България.

По тези показатели тези услуги тук са най-скъпи – в някои случаи таксите са в пъти по-високи от тези в други държави, а такива се дължат и от получателя.

На пръв поглед проблемът може да изглежда незначителен, но не е – само за 4 месеца (1 юли - 31 октомври 2017 г.) през зоната за кредитни преводи и директни дебити в евро SEPA в България са преведени близо 5 млрд. евро по данни на БНБ. Според проучването на Европейската комисия, направено от Deloitte, за трансфери от 15 до 1000 евро в България таксата е между 15 и 24 евро, докато в други държави е около 1 евро. Съществува и парадоксът, при който таксата за превод може да е по-висока от самия превод. Изчислениятa ориентировъчно съвпадат с тези на "Капитал" от края на февруари.

Промяна в правилата

За да се премахне тази несправедливост, от Брюксел предложиха промени, с които да намалят таксите. Според тях ефектът ще е за 1 млрд. евро и ще засегне 150 млн. граждани и над 6 млн. компании в страни от ЕС, които не използват еврото.

Най-общо идеята е следната. В момента единственото изискване е банките да таксуват междуграничните еврови преводи в системата SEPA със същата сума, която се налага и на вътрешните в евро. Но местните банки поддържат високи такси по последните, което автоматично държи такива и тези към чужбина. Затова и ЕК иска база за това да станат преводите в местна валута, тоест трансферите в евро да струват колкото в левове. А последните са чувствително по-ниски. Основен мотор на промяната е комисарят по финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис. Интересно е, че в мотивите си от ЕК посочват големите разлики между държавите и в частност е примерът с България.

С доза нежелание

От няколко години банките в България имат всички условия да понижат таксите, тъй като от октомври 2016 г. те са в зоната за кредитни преводи и директни дебити в евро SEPA. Днес тя се използва от 34 държави – Европейската икономическа общност, която включва 28-те страни - членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, а освен тях и Швейцария, Монако и Сан Марино. SEPA регламентира извършването на кредитен превод (класически превод между сметки) и директен дебит, при който клиентът се съгласява от сметката му да бъдат теглени средства за погасяване на задължения - вноски по кредити, комунални задължения и други. Банките не са длъжни да въведат последния за ЕС, ако не го предлагат на национално ниво.

Ключовото при SEPA e, че тя позволява комуникацията между банките да се извършва директно и без посредник, което прави услугата бърза и евтина. Освен това се попълват много малко реквизити за осъществяване на превода. За разлика от по-старата Swift, която работи с посредници (което я прави наистина скъпа) и се използва и за преводи на валути, различни от еврото. Проверка на "Капитал" отпреди месец показа, че някои европейски държави се възползват активно от SEPA, въпреки че са извън еврозоната. Така, ако в България превод на 10 хил. евро ще струва на клиента средно около 25 евро, в Полша е 2.5 евро, а в Дания - почти нула.

По-ниски такси в България банките предлагат, но само ако преводите в SEPA се правят през онлайн банкирането им. По традиционния начин фиксирани по-ниски такси предлагат много малко институции. Прилагането на SEPA в България може и да не носи ползи на клиентите на банките, но тя е една от причините за развитие на нови финансови модели. Така fintech компании като Revolut, Mistertango и Paysera извършват валутни преводи в рамките на SEPA срещу по-малко от 1 евро и без такса за зареждане на сметка.

За мен евтино, за теб скъпо

Така сега се оказва, че те използват по-модерна система за трансфери - SEPA, с която оптимизират разходите си за конкретна услуга, но я държат скъпа за крайните клиенти. Според публикуваните документи на комисаря Домбровскис целта е след промените трансферите да струват почти нула.

Друго предложение е при теглене на пари от банкомат в чужбина или при плащане с карта клиентът да избира по какъв валутен курс да става плащането. В момента има така нареченото динамично превалутиране (dynamic currency conversion). При него операторите на ПОС терминали или банкомати предлагат на потребителите опцията да платят във валутата, в която е платежната им карта, вместо да се използва пазарният курс на картовите оператори Visa или Mastercard.

По този начин те създават илюзорното усещане, че клиентът няма да плати за превалутиране, докато всъщност операторът на ПОС терминала или банкомата предлага много по-неизгоден курс. Освен това при плащане в чужбина трябва да получава информация преди транзакцията колко точно такси ще му бъдат събрани за това плащане и коя опция е по-евтина. Нещо, което в момента не съществува. В коментар до "Капитал" от Асоциацията на банките в България обясниха, че в организацията все още предстои запознаването с предложението на Европейската комисия и обсъждането на въпросните промени.

Прилагането им обаче ще отнеме време – първо Европейската комисия трябва да ги приеме. След това ще има 3 години преходен период, който ще е нужен на банките и доставчиците на платежни услуги за внедряване. Практиката с държави извън еврозоната като Полша обаче показва, че не е нужна европейска регулация, за да падат таксите на тези плащания, а е въпрос на воля и истинска конкуренция.

Наскоро писахме, че банките в България имат възможност да правят по-евтини преводи в евро, но това не се случва. Картината се потвърждава и от проучване на Европейската комисия, според което гражданите и компаниите в страната плащат най-високи такси за тези трансфери. Става въпрос за преводи във, от и към страната в евро или при теглене и плащане в ЕС (без значение дали е или извън еврозоната) с карта, издадена в България.

По тези показатели тези услуги тук са най-скъпи – в някои случаи таксите са в пъти по-високи от тези в други държави, а такива се дължат и от получателя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  "въпрос на воля и истинска конкуренция."
  Хаха. В България за това надежда всяка оставете...
  От Ирландия си превеждам в цяла Европа за НУЛА такса. Освен до България всъщност. Тук освен такса за изпращане ми искат и такса за получаване. Конкуренция ли?
  Само сопата ги оправя тези

 • 2
  balien avatar :-|
  balien

  Банков картел има, ама няма кой да го разследва.

 • 3
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  От Германия преводите в евро по СЕПА са 0 евро, в Бълхария за получаване банките таксуват мин 10 евро. След 3 години Донбровски ще е европенсионер и ще си харчи комисарската пенсия без такси и комисиони, банките ще са милионери от далавери, а вие ще сте бедни химери...

 • 4
  cnu44483672 avatar :-|
  cnu44483672

  За разлика от европа в България нещата стоят така. Глупавите плащат, умните не. Ако знаеш и си умен не плащат. Тук използват невежеството на гражданите срещу тях.

 • 5
  indiana avatar :-|
  Индиана

  Не, не, банков картел в България няма. Затова всички вкупом щавят за СЕПА преводи. Мафия.

 • 6
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Отдавна хората от малкия бизнес твърдим, че банките в България несправедливо ни наказват с тези многобройни и високи такси. За една година преводи от страна в ЕС бях доказал на банка "Алианц Б-я", че ми е иззела 10% от печалбата на получените преводи чрез таксата от 10 евро. След това ги намалиха на 5, но поради ред други неприемливи условия трябваше да се разделим с тях Но общо взето всички се държат като монополисти, по скоро като картел спрямо таксите за преводи - държат рекордно високи нивата им и така пречат на бизнеса...

 • 7
  jazzmaster avatar :-|
  JazzMaster

  В случай, че не се е разчуло достатъчно, ползвайте PaySera. Преводи в SEPA за физ.лица без такса, за "фирми" 15 евроцента. Има и разни други дружества, предлагащи аналогични услуги....

 • 8
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  До коментар [#7] от "JazzMaster":

  Човек, знаем за тях и подобните услуги. Но понякога (в повечето случаи всъщност), преводите трябва да пристигат от сметка на името на изпращача. И тогава използването на горните услуги е невъзможно.
  Нали не си представяш да платя по договор с PaySera? Или се опитай да преведеш пари на финансов брокер така - просто ще ти ги върнат...
  Тези услуги стават за преводи от сина в Англия до сметката на майката в България, за всичко останали сме на милостта на банковият картел и незаинтересоваността на БНБ за регулация в полза на българските граждани

 • 9
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Даааааа. Значи банките в БГ ползват евтината СЕПА, ама ни таксуват по такси от стария свуфхт - и печалбата за тях! Чудничко ...

 • 10
  jazzmaster avatar :-|
  JazzMaster

  До коментар [#8] от "enterfornone":

  За превод към финасво брокер специално не знам. Преводите си пристигат от сметка на името на изпращача, вижда се банковата сметка на платеца в два варианта: вътрешната сметка в PaySera + IBAN-а, в текстовото поле за обяснения автоматично се появява платеца, заедно с информация какво плаща (каквото собственоръчно е написал). Повече от година го ползвам и никой не е отказал или върнал пари от европейските партньори. Също и от неевропейските, разбирай извън SEPA.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Малки, но силни

Малки, но силни