С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
2 5 апр 2018, 11:46, 8808 прочитания

Това не е казино, а борса!

Европейският регулатор ESMA най-накрая забрани бинарните опции и затегна условията по договорите за разлика

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Анализите показват, че над 3/4 от клиентите губят пари, "инвестирайки" в първия инструмент

- Българските посредници ще трябва да се съобразят с новите правила, а КФН ще следи за това
Какво са бинарни опции
Това е улеснен начин да се залага на ценови флуктуации на различни глобални пазари. Най-често дават възможност инвеститор да подкрепи поскъпването или поевтиняването на даден актив или валута в рамките на определен времеви период. В случай че посоката на движение на цената е позната, инвеститорът най-често получава фиксирана доходност, без значение какво е било отклонението от първоначалната цена. В противен случай инвеститорът губи цялата си първоначална инвестиция.

Какво са договори за разлика
Инвестиция, при която инвеститорът залага при инвестиционен брокер, че даден актив или валута ще поскъпне или ще поевтинее, като инвестицията му се повишава или намалява със същия процент, с който цената на актива. За да се предложат по-големи възможности, брокерите допускат левъридж (от англ. - лост), с който печалбата, но и съответно загубата на инвеститора може да расте в пъти по-бързо от реалните движения на пазара. Така при поемане на голям риск е възможно клиентът да изгуби повече, отколкото е инвестирал, и да задлъжнее на брокера, ако цената на актива поеме в посока, която той не е очаквал.
Развитието на финансовата система през последните десетилетия създаде много инструменти, които обещаваха на инвеститорите бързи и големи печалби. В един момент обаче всичко така се изроди, че започна повече да прилича на хазарт, отколкото на пазар, особено за малките непрофесионални инвеститори. Да не говорим, че именно сложни инструменти станаха причина за последната голяма финансова криза отпреди 10 години. Затова и финансовите регулатори следят, доколкото могат, а и искат, дали тези инструменти не причиняват повече загуби, отколкото ползи.

Забраните


В тази положителна посока е решението на Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) да забрани бинарните опции (binary options) и да ограничи търговията с договорите за разлика (CFD-contract for difference) с цел защита на инвеститорите на дребно. Решението е взето по време на заседанието на ESMA в София на 22 и 23 март по информация на българската Комисия за финансов надзор. Според него разпространението или продажбата на бинарни опции на инвеститори на дребно се забранява напълно. Що се отнася до предлагането на договори за разлика на инвеститори на дребно се въвеждат ограничения (виж карето), чиято цел е да се ограничат рисковете за загуби, по-големи от първоначалната инвестиция.

Предстои решенията да се преведат на всички официални езици на Европейския съюз, което ще отнеме няколко седмици, след което мерките ще бъдат изпратени за публикуване в Официален вестник на Европейския съюз. Мярката относно бинарните опции ще започне да се прилага един месец след публикуването ѝ в Официален вестник, а тази за ДЗР - два месеца след публикуването. И двете мерки ще се прилагат в продължение на три месеца, след което може да бъдат подновени. През това време ESMA ще наблюдава пазара и ще реши дали е необходимо да се удължи прилагането на ограниченията.

Какво казват от КФН"Инвестиционните посредници следва да не поддържат отворени сметки по отношение на бинарните опции. По отношение на CFD трябва да постъпят към предоговаряне със своите клиенти на дребно, така че да покрият поставените изисквания. Контролът ще се осъществява от националните регулатори, като забраната на ESMA следва да се прилага директно. КФН разполага с необходимите контролни механизми, като ще бъдат правени проверки както дистанционно по документи, така и на място. Фокусът при проверките на място ще падне върху електронните системи на инвестиционните посредници", коментираха от КФН пред "Капитал", но без информация за броя и обемите на сключените оттук сделки.

Решението на ESMA е важно, тъй като договорите за разлика са един от най-разпространените начини за търговия с финансови инструменти и акции на чуждестранни компании, които се търгуват на борси извън България. Проблемът при тези инструменти е, че за заради левъриджа (заемът, който се взима от брокера) често клиентът може да изгуби много повече, отколкото е вложил.

Защо е необходимо

Според ESMA двата типа продукти са неподходящи за инвеститорите на дребно поради сложния им характер и липсата на прозрачност. Анализ на търговията с договори за разлика на базата данни от националните финансови регулатори в ЕС показва, че по 74% до 89% от сметките на непрофесионални клиенти имат загуби от инвестиции. Става дума за суми от порядъка между 1600 и 29 000 евро.

"Новите мерки относно договорите за разлика ще допринесат за това инвеститорите да не губят повече средства, отколкото са вложили", коментира председателят на ESMA Стивън Майор. "Комбинацията от обещания за висока възвращаемост, удобни за търгуване платформи в интернет и среда на исторически ниски лихвени проценти създаде предлагане, което е много привлекателно за инвеститорите на дребно. Същевременно присъщата сложност на тези продукти и свързаният с тях прекомерен левъридж станаха причина за значителни загуби за инвеститорите на дребно", добави той.

Положителна брокерска оценка

Считаме, че мерките са позитивни за защита на потребителите, коментираха от Saxo Bank, един от водещите играчи на пазара. "Доказали сме, че доходоносният бизнес може да е в унисон с ролята на отговорен участник на пазара", каза пред "Капитал" Ким Фурне, изпълнителен директор на банката.

"Добре е, че се поставят ясни правила за всички участници относно такива фундаментални понятия като автоматичното затваряне на позицията при недостиг на средства. Защитата от отрицателен баланс на основата на сметката е дори закъсняла – случвало се е потребителите да не знаят колко могат да загубят. Голяма част от инвестиционните брокери въведоха защитата при отрицателен баланс преди около 1 година, докато други – по-консервативно насочени – имат подобна практика от самото си начало", коментира Андрей Стойчев от Трейдър.бг.

Пресен пример е рязката промяна в цената на швейцарския франк през 2015 г., когато част от хората с позиции във валутната двойка евро/франк се оказа, че дължат пари на брокерите. С новите регулации не само клиентите, но и самите брокери са защитени от подобни негативни събития, след които трудно могат да си съберат парите.

"Всички отрицателни мнения за брокерския сектор идват именно заради онези "сиви" посредници, регулирани извън Европа или дори нерегулирани, със силно агресивна маркетингова дейност и кол-центрове, които обещават нереалистична доходност, което е изключително лоша практика", добави той.

Според Стойчев хората, които са търсели възможност за доходност, но са се заблуждавали, че инвестират, като залагат на бинарни опции, сега ще могат да се насочат към финансови продукти като договори за разлика с контролиран левъридж. Най-дребните инвеститори – тези, които влагат до няколкостотин евро – няма да имат достъп до този ресурс за левъридж. Това особено важи за договорите за разлика с криптовалути, където изискванията за марджин практически ще станат най-високи.

Някои от брокерите имат опасения, че новата регулация може да отвори вратите на нелицензирани посредници, които да се опитат да си събират клиенти в рамките на ЕС. Голяма част от трейдърите обаче искат да се възползват от по-голям левъридж от типа 1 към 100 и нагоре. Ако те потърсят подобни услуги извън рамките на Европейския съюз, то те няма да могат да се възползват от защитата, която им се предоставя в рамките на общността.
Какво включват ограниченията на CFD

1. Прагове за левъридж:
30:1 за основни двойки валути
20:1 за неосновни двойки валути, злато и основни капиталови индекси
10:1 за стоки, различни от злато и неосновни капиталови индекси
5:1 за отделни капиталови инструменти и други референтни стойности
2:1 за криптовалути

2. Марж на анулиране на основата на сметката - чрез него се определя процентният марж (на 50% от минималния изискван марж), при който доставчиците трябва да анулират една или повече отворени позиции със CFD на непрофесионален клиент

3. Защита при отрицателен баланс на основата на сметката - това ще осигури цялостен гарантиран размер на загубите за непрофесионални клиенти

4. Ограничаване на стимулите, предлагани за търговия с CFD

5. Стандартизирано предупреждение за риска, съдържащо информация за загубите в проценти по сметките на инвеститори на дребно, обслужвани от доставчик на CFD.
Мерките срещу бинарните опции по света

Според анализ от неправителствената организация Bureau of Investigative Journalism служители на недобросъвестни брокери са се свързвали по телефона с потенциални "жертви" и са ги убеждавали да "инвестират" в схемата. Голяма част от въпросните дружества са базирани в Израел, но се представят за регулирани брокери, регистрирани и опериращи във Великобритания, като някои от тях дори спонсорират отбори от Висшата лига на Англия. Според материала техни клиенти са губели спестявания от стотици хиляди, а такива, които все пак са печелили, не са можели да изтеглят средствата си от онлайн сметките.

В Австралия Google ще спре от юни да разпространява реклами за бинарни опции след критика от страна на регулаторите в страната. Ще бъдат ограничени и рекламите на други рискови онлайн схеми – договори за разлика, спот форекс и криптовалути.

През миналата седмица американските власти обвиниха в измама бившия изпълнителен директор на израелската компания Yukom Communications Ли Елбаз. Според обвинението компанията е управлявала два интернет сайта – BinaryBook и BigOption, които са маркетирали и предлагали бинарни опции, като са въвеждали в заблуждение и измама клиентите си. През октомври 2017 г. парламентът на Израел забрани на местни фирми да продават бинарни опции зад граница чрез онлайн търговия.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Границите на запора Границите на запора

Каква част от доходите и имуществото може да блокира частният съдебен изпълнител

11 окт 2019, 4784 прочитания

Колко струва издръжката на домашен любимец Колко струва издръжката на домашен любимец

При отглеждането на домашен любимец могат да се появят много непредвидени разхoди, които да натежат на месечния бюджет

4 окт 2019, 5456 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Почти без грешка

Samsung Galaxy S9+ e може би най-пълноценното изпълнение сред всички смартфони на пазара

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света