Отнесени от борсовия вихър

Корекцията на международните борсови пазари сви доходността на взаимните фондове в България

- Колебливото представяне на SOFIX оказва допълнително негативно влияние.

- Инвестиционната индустрия обаче продължава да носи доста по-висок доход от банковите депозити.

Борсовата корекция на световните пазари през февруари и колебливото представяне на основните български индекси през последната година и половина разместиха пластовете при местните взаимни фондове. За първото тримесечие на тази година лидери по доходност са изцяло нови представители, и то с по-ниски проценти. Разбира се, както неведнъж сме казвали, инвестицията в тях трябва да се разглежда като дългосрочна и затова забавяне или отрицателен резултат не трябва да се приема фатално.

Какви са поводите

Спадовете в цените на акциите от края на февруари в същото време не са изненадващи - все пак, когато пазарите растат в продължение на няколко години без значителни корекции, идва време, в което посятото трябва да се ожъне. Място за голяма паника обаче няма, тъй като вече виждаме постепенно възстановяване на пазарите. Това, което го помрачи обаче, беше скандалът с изтеклите данни за потребители от Facebook, което оказа натиск върху акциите на компанията и върху целия технологичен сектор. Митническата война между САЩ и Китай дава допълнителен натиск върху пазарите, но засега като цяло ефектите и очакванията са противоречиви.

Резултатите са категорични – от Япония през Европа до САЩ – навсякъде към края на март показателите са по-ниски, отколкото бяха в края на 2017 г. Най-силно е понижението на индекса, отмерващ представянето на акциите на 100-те най-големи компании на фондовата борса в Лондон FTSE100 (виж таблицата), като очевидно перспективата от Brexit не влияе особено позитивно британската икономика към момента. Момент, в който някои финансови експерти считат, че е подходящо да се купува. Но и в същото време никой не може да гарантира дали става въпрос за временна корекция или за по-дълготраен мечи пазар, който да изтрие още от стойността на инвестициите.

Една година на контрасти

Българският индекс SOFIX, който пряко влияе на голяма част от българските взаимни фондове, също последва международните пазари в червената зона, а и от лятото на 2016 г. се представя доста колебливо. Така 2/3 от високорисковите взаимни фондове у нас генерираха отрицателна доходност за първите три месеца на годината. За сравнение, през същия период на 2017 г. тенденцията беше на обратния полюс – тогава над 75% от фондовете успяха да увеличат парите на клиентите си. При това сега доходността, където въобще я има, е много по-скромна. През миналата година фондовете в топ 10 имаха ръстове от над 10% ("Адванс инвест" 10.3%; "Златен лев индекс 30" 10.1% и "ОББ Премиум акции" 10%) само за тримесечието, което беше наистина нещо изключително, докато в момента най-добрите постигат не повече от 2.5%. Сега за периода януари-март има съвсем различни лидери и това съвсем не са фондовете в акции, а такива залагащи на облигации - "Инвест консервативен фонд" с над 4% и комбинираният "Селект баланс" с 2.65%.

Що се отнася до представянето за последните 12 месеца – около половината от високорисковите фондове имат положителна доходност. Най-добре се представят "Тексим комодити стратеджи" (11.13%), "Адванс инвест" (10.44%) и "Скай финанси" (9.64%), като последните два бяха сред водещите и през миналата година. Не бива да забравяме обаче, че тогава годишната доходност беше достигнала 30% и повече при най-добрите. С най-ниска доходност традиционно са фондовете, които залагат на паричния пазар - ДЦК с падеж до една година и банкови депозити. При тях често се среща и отрицателната възвращаемост.

Плавно преминаване от влог към инвестиция

Въпреки забавянето в доходността инвестициите в българските взаимни фондове продължават да се увеличават. Все пак повечето от тях носят повече от банков депозит, където доходността е близо до нулата. Именно този факт беше и причината инвестиционната индустрия да расте през последните години. Сега тя управлява 1.28 млрд. лв. (само български фондове), което е с 22% повече, отколкото към края на март 2017 г. Близо половината от тези пари са инвестирани от името на застрахователни и пенсионни дружества. Една значителна част обаче – около 1/3 от средствата - представляват инвестиции на физически лица и нетърговски организации, които продължават да търсят по-доходоносна алтернатива на традиционния за българския спестител банков депозит. Основната разлика между двете форми на спестяване, разбира се, е, че депозитът е с гарантирана доходност. До края на тази година обаче се очаква банките отново да започнат да се конкурират за спестяванията на клиентите си и плавно да започнат да повишават лихвените проценти.

Всъщност големите банкови групи у нас са и най-големите доставчици на взаимни фондове. Трите най-големите инвестиционни дружества са собственост на банки – "ДСК Управление на активи" (214 млн. лв., нарастване от 5% на годишна база), "Райфайзен Асет мениджмънт" (202 млн. лв. и ръст 23% на годишна база) и "ОББ Асет мениджмънт" (180 млн. лв. и 22% годишен растеж), и представляват близо половината от целия пазар на инвестиционни фондове у нас.

В България се предлагат и много фондове на чужди управляващи дружества и техният дял е доста по-голям - с него общите активи на фондовете тук надхвърля 3.5 млрд. лв. Това е около 3.6% от БВП на България, но е далеч от средното за ЕС около 70%. Нещо, което показва, че фондовата индустрия тук има сериозен потенциал.

Кирил Стоименов, зам.-председател на СД "Тексим Асет мениджмънт"

Има потенциал повече дребни домакинства да инвестират

Няма как представянето на българските взаимни фондове да няма корелация с международните пазари. Но не трябва да забравяме най-големия плюс на местния пазар – SOFIX все още е далеч от възстановяването, което направиха всички европейски индекси. Стартирането на първия ETF (на "Експат") определено раздвижи търговията през 2016 г. на нашата борса, но за съжаление се видя, че когато беше листнат на чуждестранни пазари, той просто не реализира значителен оборот. Сред най-значителните фактори, които ще влияят на представянето на икономиката, е повишаването на лихвите. По-скъпите кредити ще окажат веднага влияние на икономическата активност, като това виждаме, че започва да се случва вече в САЩ. Кога точно тези сигнали ще се прехвърлят и в европейската икономика предстои да видим. Обикновено става дума за период от около една година, така беше при количествените облекчения.

В нашата дейност разчитаме основно на институционални инвеститори. Има известен брой индивидуални инвеститори, които започват да проявяват интерес поради ниските лихви по депозитите, но като цяло сме далеч от еуфорията, която беше обхванала пазара в периода преди кризата. Основният проблем е, че финансовата култура на българските граждани е все още ниска и може би затова част от вината трябва да поемем и ние като участници на капиталовите пазари, тъй като не сме достатъчно активни и не информираме хората за ползите на капиталовите пазари. От друга страна голяма част от населението има едно наум от случилото се преди 10 години, когато бяха реализирани големи спадове.

Николай Костов, изпълнителен директор на "ПФБК Асет мениджмънт"

Увеличихме кеша, за да се защитим от резки пропадания

След корекцията в началото на годината движенията на пазарите сега се движат основно от евентуалната търговска война, която може да възникне между САЩ и Китай. Също така силно негативно се отразиха и новините за технологичните компании и изтичането на данни от Facebook. Отделно ескалацията на военните действия в Сирия също може да се отрази негативно на икономическите движения.

Всичко това води до силно волатилен пазар със значителни ежедневни движения и така и ще останеq докато не се успокоят нещата. Всеки ден излизат новини за въвеждането на нови мита на различни стоки между САЩ и Китай. Но тъй като всички губят от това съревнование в данъчната политика, вярвам, че накрая управляващите ще разберат това и няма да допуснат ескалация на тази "търговска война". Всичко това става обаче на фона на иначе все още силно позитивните макроикономически данни. Цифрите предполагат ръст на икономиката – безработицата е на ниски нива, данните за производителността са също добри, а апетитът за риск е намалял.

Руският пазар в момента в резултат на санкциите е в състояние на свободно падане, което е много трудно да се прогнозира кога ще бъде преустановено. Иначе показателите не са лоши – те успяха да намалят инфлацията и основния лихвен процент, безработицата също е на ниски нива. При управлението на нашите фондове увеличихме кешовите позиции, за да се защитим от резки пропадания. Очакваме към края на годината да сме на нулата или малко над нея – но при положение че събитията се успокоят.

Още от Капитал