Доходност, която опиянява

Акциите на компаниите за канабис продължават да поскъпват, но рисковете обаче не са малко и трябва да се подхожда внимателно

В края на март в нюйоркския клуб Aretsky’s Patroon се събират 80 фондови мениджъри и инвеститори. Сред тях има и няколко предприемачи, които произвеждат марихуана, а целта им е да представят своя бизнес в търсене на нови инвестиции. Интересът на Уолстрийт към канабиса се увеличава и това нe е изненада. Пазарът на марихуана за медицински цели и лична употреба (там където е разрешена) в Северна Америка само за година е достигнал 9.7 млрд. долара и расте с около 30-40% на година.

В САЩ близо 29 щата са разрешили канабиса за медицински цели, а в девет от тях - и за рекреационни нужди. В Канада през тази се очаква изцяло легализиране – лична амбиция на премиера Джъстин Трюдо. В България канабисът за медицински цели е забранен, а притежанието и пушенето му са криминализирани.

Всичко това създаде бизнес с продажби за милиарди. Преди година писахме за десетките компании, които се развиват в този сектор. Освен производители на самото растение има и компании, които правят оборудване за отглеждане на марихуана – осветителни и напоителни системи, торове, пестициди.

Акциите на много от тях се търгуват публично, а доходността при някои за последните години е... стотици и дори няколко хиляди процента. Разбира се, има и немалко губещи. Нарастват обаче и притесненията за резултатите на компаниите, а факторите за това са потенциалното свръхпредлагане и регулациите.

След бума - спад

И понеже 21 април е денят на марихуаната, проверихме какви са доходността на компаниите и индексът, които представихме преди година. Основният бенчмарк, който следи секторът, е North American Marijuana Index. За последните 12 месеца той се е повишил с над 60%, а в началото на януари постигна исторически високи нива. За сравнение - за същия период широкият борсов индекс в САЩ S&P500 e реализирал 14% доход.

След това обаче започна рязка корекция, която беше провокирана от два фактора. Първият е общият срив на капиталовите пазари по света, а конкретно за този индекс негативен фактор беше решението на министъра на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс да отмени норма, въведена от администрацията на президента Обама, според която притежанието няма максимално допустими обеми за притежание на канабис в щатите, където той е легален.

Цените на водещите компании следваха индекса North American Marijuana Index, като дo януари и февруари тази година те изживяха истински бум, но горните фактори удариха и тях. Все пак с една от най-големите доходности е Canopy Growth - с цели 230%. Канадската компания има плантации с марихуана. Нещо повече - преди около месец тя обяви намерението си да инвестира в Гърция, след като парламентът одобри намерението на управляващите да разреши отглеждането на канабис за медицински цели в южната държава. Условията там се считат за идеални за отглеждане на растението. Друга компания с интерес към нея проявява и Aphria - акциите й за последните 12 месеца са поскъпнали с близо 70%.

Все пак за интереса към сектора е показателен и фактът, че преди година стартира и първият борсово търгуван фонд Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF, който за този период е направил доходност от почти 60%. Той копира именно горе споменатия индекс. Интересът на инвеститорите се увеличава - ако преди година фондът имаше активи за малко над 60 млн. канадски долара, то днес те са 680 млн. канадски долара, което говори и за висок институционален интерес. Индексът, който покрива след 10 водещи компании в сектора с отглеждане на канабис и производство на изделия от него. Преди повече от година друга инвестиционна компания не успя да изпълни намерението си да пусне първия ETF върху канабиса в САЩ - през февруари 2017 г. ETF Managers Group подаде документи в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на (SEC) за регистрация на AgroSphere ETF, който трябваше да покрива 69 компании, но така и не е стартирал досега.

Консолидация на хоризонта

В момента секторът е доста фрагментиран - относително малки компании (за критериите в Северна Америка). Това обаче носи потенциал за сливания. През последната година и особено месеци станахме свидетели на няколко големи такива.

В края на януари Aphria обяви, че ще купи конкурентната Nuuvera за 670 млн. долара, а офертата ѝ от 8.50 долара за акция представлява 21% премия от цената. Всъщност това е още една възможност за реализиране на доходност.

Пак през януари две от най-големите компании в сектора също сключиха сделка - Aurora Cannabis купи по-малката CanniMed Therapeutics за 1.1 млрд. долара. С това създадоха корпорация на стойност 6 млрд. долара.

Да не забравяме рисковете

Еуфорията около акциите на компаниите в сектора е обяснима, но около тях има и доста рискове. Един от тях е свръхпроизводството. Анализатори предупреждават, че предлагането може да е по-високо от търсенето, което да доведе до спад на цените на продукцията. Това в крайна сметка ще доведе до свиване на маржовете, а от там и на печалбите. Последното не се харесва на инвеститорите и те може да започнат да продават акции.

Регулаторните мерки също са фактор, който може да повлияе върху цените на акциите. Поправката на Джеф Сешънс е ярък пример за това. Освен това продуктите с канабис за медицински цели минават през одобрението на федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) в САЩ. Акциите на много от тях са направили силен скок още преди да има одобрение, но отрицателно становище може да доведе до срив в цените им. Освен това при някои лекарства все още не е доказан напълно ефектът им.

Другите рискове, за които сме писали, са следните - пазарът на компаниите е ограничен основно в Северна Америка и държави, където няма забрана за използването на медикаменти с канабис. Това ограничава възможностите на производителите да растат на повече пазари. Една от надеждите им все пак е Канада, където се очаква през тази година пълна легализация.

Освен това често акциите на производителите на марихуана попадат в категорията penny stock, а много от тях се търгуват на OTC пазар – извънборсов, което носи риск да не се постигне най-справедливата цена за тях или да се увеличат разходите за такси и комисиони.

* Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Още от Капитал