Акции, зависими от биткойн

Кои технологични компании може да поскъпнат, ако виртуалната валута отново поеме курс на поскъпване

Според Google Trends интересът към термина bitcoin се е сринал с 85% в сравнение с декември миналата година, когато цената му надмина 19 хил. долара. Към същата дата обаче цената на криптовалутата не само че не се понижила толкова много, но и в момента изживява известен ренесанс. Освен това тя оказва силно влияние и на реалния сектор на икономиката. Акциите на немалко компании и фондове са пряко обвързани с нея. Ето някои от тях:

Nvidia (NVDA) – по време на големия ръст на цената на биткойн през 2017 г. акциите на компанията поскъпнаха двойно до 220 долара, защото корпорацията е сред водещите производители на видеокарти, които са основният хардуерен компонент за "копаене" на криптовалути. Те също така се използват и за мрежата, която поддържа всички транзакции между потребителите на виртуалната валута. От началото на тази година въпреки срива на всички борси през февруари цената на акциите на компанията отново е на зелено, като варира между 225 и 250 долара.

Advanced Micro Devices (AMD) – създадена малко след Intel, още през 1969, тази технологична компания от Силициевата долина направи голяма стъпка в развитието си, когато се насочи към разработване на графични процесори. Последните отчети на компанията за първото тримесечие сочат над 1 млрд. долара приходи от продажби на видеокарти, които се използват както в гейминг индустрията, така и за "копаене" на биткойн, което е с 95% повече в сравнение със същия период на миналата година. Акциите на компанията поскъпнаха от 2.37 в началото на 2016 г. до 14 долара през миналата година а в момента са 11.

Microsoft (MSFT) – тук не става въпрос конкретно за биткойн, а за блокчейн – технологията, която позволява на виртуалната валута да бъде децентрализирана между хиляди машини на различни потребители. Microsoft стартираха имплементиране на блокчейн на своята облачна технология Azure, която е най-големият конкурент на Amazon в бранша. Azure поддържа рамка за развитие, базирана на блокчейн и няколко протокола, с които да използва т.нар. умни договори, които да водят до договорно задължение.

Bitcoin Investment Trust (GBTC) – създаден още през 2013 г. и е първият биткойн фонд, който се търгува на борса. Основната му цел е да осигури експозиция в криптовалути на малките инвеститори. Виртуалните пари, в които фондът инвестира, се съхраняват независимо и със сигурност. През миналата година стойността на акцията се покачи от 4 до 38 долара през декември, след което се срина успоредно с биткойн. От началото на април цената се покачва и към момента е 15.5 долара. Според анализаторите на SeekingAlpha обаче моментът е подходящ акциите на фонда да бъдат шортнати, като според тях тоталният крах в цената им е само въпрос на медийна спекулация относно бъдещето на биткойн, която ще накара много хора да продават, а цената да пада още.

Освен това на международните борси се продават няколко борсово търгувани фондове (ETF), които следят развитието на блокчейн – технологията, на която се основава биткойн и която й позволява да бъде децентрализирана.

Единият е Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN) на RealityShares, който следи представянето на водещите технологични компании, които имат отношение към разработването на нови системи и продукти, свързани с децентрализирания модел. Водещите три експозиции са към Intel, HIVE Blockchain Technologies и Microsoft и според анализаторите повече наподобяват стандартен технологичен ETF. Фондът стартира в средата на януари тази година и вече събра над 125 млн. долара Засега обаче цената му не е много постоянна, като варира между 25 и 22 долара за акция.

Другият е Transformational Data Sharing ETF (BLOK) на Amplify ETFs, стартира по същото време и вече има над 175 млн. долара активи. При него водещите експозиции обаче са японските компании за интернет финансови решения Digital Garage и GMO internet Inc., както и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., които са профилирани в създаването на хардуер, свързан с поддръжката на блокчейн проектите. Цената на акцията е в сходен ценови диапазон – тя стартира при 20 долара и запазва тази стойност и към момента.

Още от Капитал