Говори ми умно

Глобалните продажби на смарт високоговорители се увеличават с над 30% на година и са все по-достъпни и работещи в България

С очакваното "поумняване" на домовете ни една категория устройства преживява бурен, но донякъде все още прикрит растеж. Продажбите на смарт високоговорители се увеличават със средно над 30% на година, но много потребители засега отлагаха покупката на такива джаджи. Причините са няколко: от една страна, притесненията за сигурността на личните данни след скандала с Cambridge Analytica и Facebook спираха някои купувачи, а от друга, офертите на пазара досега не бяха много. Но все повече компании извън лидерите Amazon и Google произвеждат такива устройства, които така или иначе използват асистентите на двата онлайн гиганта - Amazon Alexa и Google Assistant. Последните работят добре и в България, макар все още да не разпознават български и потребителите да не могат да се възползват от всички услуги. Мнозина считат тези колонки за центъра на умния дом, тъй като през тях с глас могат да контролират крушки, термостати, уреди, камери, врати и т.н., и тепърва ще добавят умения с развитието на технологиите. Отделно благодарение на изкуствения интелект те знаят все повече за потребителите си и техните интереси.

Избраните от "Капитал" умни колонки са най-продаваните на пазара в момента. Всички използват Alexa и Assistant, като умишлено изключихме тези с виртуалния асистент Cortana на Microsoft и HomePod на Apple, която е с помощника Siri. Причината е, че те все още не са достигнали функционалността на по-развитите си "колеги". А за навлизане в сегмента се подготвят и Facebook и Spotify.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове