С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 12 юли 2018, 15:02, 5452 прочитания

Най-печелившите взаимни фондове

Колебанията на борсите доведоха до отрицателна доходност за 3/4 от фондовете през първото полугодие на 2018 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

"Карол" започва да продава взаимни фондове в Румъния

Българското дружество ще предлага инвестиционните продукти на Schroders

4 окт 2018

По-различните взаимни фондове

Дори и в България има управляващи дружества, които предлагат повече разнообразие от инвестиции в петрол и банки

31 авг 2018

Взаимните фондове в България вече управляват 3.8 млрд. лв.

Активите им нарастват с 21% на годишна база, което е 24-о поредно тримесечие с ръст

26 авг 2018

Ще има ли борсов махмурлук

Една от най-големите инвестиционни банки Morgan Stanley очаква разпродажби на технологичните компании и силна волатилност на пазарите през есента

17 авг 2018

Дойде новото време

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

13 юли 2018

Спестовна индустрия за 3.5 млрд. лв.

Инвестициите на домакинствата във взаимни фондове достигнаха нов рекорд от 830 млн. лв.

2 мар 2018

Взаимен растеж

11 от високорисковите фондове генерират над 10% доходност от началото на годината

7 юли 2017
- Схемите, които инвестират на развитите пазари, са с най-висока доходност, докато тези на възникващите борси са надолу
Бурно тримесечие
(какво движеше пазарите)


- Глобалните акции се повишаваха в едно доста волатилно тримесечие на фона на противоречиви икономически данни, позитивни очаквания за корпоративните резултати, но и геополитическа несигурност, които не успяха да зададат траен възходящ тренд

- В САЩ положителните финансовите резултати и добрите макроданни засега успяват да засенчат заплахите от започналата търговска война

- Корпоративните книжа в Европа също носят печалби, след като ЕЦБ обяви, че лихвите ще се запазят на настоящите нива до лятото на 2019 г.

- Японските акции поскъпнаха въпреки търговските напрежения, след като йената губи позиции на фона на стабилния долар

- Именно силната щатска валута е причина за спад на акциите във възникващите пазари в Азия, които вече не се считат за атрактивни като доходност на фона на повишаващите се лихви
Доброто представяне на международните борси, но низходящото движение на акциите на българската и на възникващите пазари доведоха до размествания в класацията за доходността на инвестиционните фондове в страната през второто тримесечие на годината . От това най-силно са засегнати високорисковите схеми и в по-малка степен балансираните, но все пак техни представители са с най-голяма доходност към края на юни.

Към края на първото тримесечие активите на българските колективни инвестиционни схеми са 1.346 млрд. лв., като нарастват с 27 млн. лв., по данни на БНБ (статистиката към края на юни все още не е публикувана). С най-голям дял са фондовете, инвестиращи в акции - 544 млн. лв., тези в облигации имат активи за 521 млн., а с най-малко са балансираните - 280 млн. лв.


Расте броят на фондовете с отрицателна доходност от началото на годината. Тук отново с уговорката, че инвестицията в тях трябва да се приема за дългосрочна и временен спад на доходността невинаги е повод за притеснение. Много от фондовете, които сега са на минус, имат положителна доходност за по-дълъг период.

Така, ако в края на март 2/3 от високорисковите схеми бяха генерирали отрицателна доходност, техният дял вече ¾. Посоката се смени много динамично, като само преди една година 40 от всички 54 високорискови схеми бяха постигнали положителна доходност за първите шест месеца, като 11 от тях дори увеличиха парите на клиентите си с над 10% за периода.

Индексен ударРезонно сега най-засегнати са индексните фондове, и то тези, които залагат на Централна и Източна Европа - няколко от новите ETF-и, покриващи европейските индекси и пазари, които бяха пуснати от "Експат капитал" наскоро - Expat Poland (-20.3%) и Expat Greece (-10.24%). Това важи и за борсово търгувания фонд, репликиращ движенията на основния индекс на българската борса, Expat Bulgaria SOFIX (-6.95%). Няколко други индексни фондове като "Алфа SOFIX индекс" (-6.37%) и "Златен лев индекс" 30 (-5.87%) също генерират сходни резултати за шестмесечието.

В червената зона се намира и един от фондовете, който регулярно беше в челото на класацията през последните 2 години. "Адванс Възможности в Нова Европа" на "Карол капитал" понижава стойността си с 9.82% през първите шест месеца на 2018 г. Точно преди една година всички тези фондове бяха с най-висока доходност, като бяха увеличили с повече от 15% в рамките на шестмесечието доходността. Но все пак портфолио мениджърите съветват инвестиция във взаимни фондове да се държи поне 5-6 години.

Освен това в момента започва корпоративният сезон в САЩ и Европа, включително и България. В него компаниите публикуват отчетите си за второто тримесечие, а оптимизмът за тях се очаква да доведе и до ръст на индексите, поне на Запад. За България движението може да е по-умерено - "Елана трейдинг" прогнозира ръст на Sofix за годината от 5%, но при условие че търговската война има ограничен ефект върху финансовите резултати на компаниите.

Кои са печелившите

Сега лидерите по възвращаемост са сравнително новите фондове на ОББ "Глобал растеж" и "Глобал дивидент", които стартираха през 2016 г. и залагат на чужди пазари, както и фондове на управляващите дружества "Компас" и "Конкорд", при който четвъртият фонд е силно подкрепен от ръста в цените на петрола и енергийните акции.

Доходността обаче вече е в рамките на 9% до 2% от началото на годината при високорисковите фондове. Има и някои, меко казано, странни фондове, като например "Инвест консервативен фонд", който декларира доходност от 4.5% от началото на годината, но от средата на миналата година управлява по-малко от 100 000 лв., а към момента общата сума на активите му е 1040 лв. А по закон, ако фондът има активи под 500 хил. лв. в продължение на 6 месеца, управляващото дружество трябва да обяви мерки как ще привлече нови инвеститори, за да мине над този праг.

Около нулата се представят фондовете на паричния пазар, като това отдавна не е изненада. При нулевите лихви и доходност по краткосрочните държавните облигации това е нормално. С навлизане в цикъла на повишаващи се лихви в глобален мащаб обаче този тренд трябва да се обърне в един момент.

Новите на пазара

Освен български фондове в България се предлагат и дялове на чуждестранни - предимно от банките и по-големите управляващи дружества, които са техни партньори тук. Първа инвестиционна банка обяви, че ще дистрибутира четири взаимни фонда на австрийската Erste Asset Management на едноименната австрийска финансова група. Два от тях са високорискови, инвестиращи в европейски и глобални пазари, един балансиран и един нискорисков с експозиция към европейски корпоративни облигации. Преди около година "Булстрад Живот" представиха застрахователно-инвестиционен план Alles Gut, който представлява застраховка живот с възможност за инвестиране по избор в три взаимни фонда на австрийската Erste Sparinvest, като по този начин за пръв път продукти на най-голямата австрийска финансова група - Erste Group, се представят в България. Фондовете са Espa Bond (консервативен), Espa Portfolio 30 (балансиран) и Erste Resposible Stock (динамичен). Подобна дейност на дистрибутиране от години упражнява Уникредит Булбанк, които предлагат фондове на Amundi Group. Банка ДСК дистрибутира както фондове на българското управляващо дружество "ДСК Управление на активи", така и на банката майка OTP, a подобен модел използва и Райфайзенбанк, през чиито офиси се предлагат фондове и на българското, и на австрийското дружество "Райфайзен асет мениджмънт". "Карол" предлага на Schroders.
Компаниите от онкологията и генетиката са с най-голям принос за доброто представяне

Катина Пейчева,
изпълнителен директор на "ОББ асет мениджмънт" АД


Фондовите пазари попаднаха в нестабилна среда от началото на годината. Това се случи, от една страна, в резултат на преоценката на инвеститорските очаквания за темповете, с които Федералният резерв ще повишава лихвените проценти в САЩ, а от друга, заради противоречивата търговска политика на президента Доналд Тръмп. Навлизайки във втората половина на годината обаче, пазарите изглеждат по-добре позиционирани, подкрепени от силните корпоративни резултати, особено в САЩ, където ръстът достигна 25%, макар и от ниска база. На макрониво фактът, че икономиката се намира в "късната част" на бизнес цикъла, съвсем не означава, че е достигнала пика си, или още повече че е на прага на рецесионни процеси. Всъщност перспективите пред развитите икономики за следващите 9 -12 месеца изглеждат добри и на този етап отсъстват или има малко признаци за съществено забавяне на икономическата активност.
Подкрепата от синхронизирания икономически растеж и все още значителният ръст на корпоративните печалби ще имат детерминираща роля за представянето на фондовите пазари през втората половина на годината. Въпреки неубедителното начало акциите от развитите пазари като клас активи имат добри предпоставки да завършат 2018 г. с повишение, докато американската администрация, Федералният резерв и политически генерираното фиаско в Италия ще допълват фундаменталната картина през следващите месеци. Що се отнася до секторната алокация, биофармацевтичните компании от онкологията и генетиката, офшорни ферми за аквакултури и рибни продукти заедно с някои технологични представители като Micron Technology са с най-голям принос за представянето през първата половина на годината.
Очаквам засилване на волатилността, но положителен край на годината

Наталия Петрова,
изпълнителен директор "Конкорд асет мениджмънт"


Фондовете на "Конкорд асет мениджмънт" са добре позиционирани и от началото на годината реализират по-добра сравнителна доходност в съответния рисков клас. "Конкорд Фонд 4 – Енергетика" реализира ръст в цената на дял от 6.63% за първото полугодие. Той е секторен фонд, който инвестира в акции на петролни компании на международните пазари и съответно е зависим от движението в цената на петрола. От началото на годината цената на черното злато се повиши значително, като към настоящия момент няколко са определящите фактори, които оказват влияние върху нея: политиката на САЩ спрямо Иран, възможността на Саудитска Арабия и Русия за увеличаване на производството на петрол, сезонността и не на последно място движението на щатския долар. "Конкорд Фонд 1 – Акции и Облигации" реализира 2.87% доходност за първите шест месеца. Фондът е позициониран основно на българския пазар, като делът на акциите в портфейла му е малко под 50%. През юни завърши процедурата по преобразуване чрез вливане на "Стандарт инвестмънт балансиран фонд" в "Конкорд Фонд 1 – Акции и Облигации", като нетната стойност на активите на фонда надхвърли 20 млн. лева. Това дава възможност за по-ниски разходи при администриране на фонда, икономия от мащаба и по-голяма диверсификация на активите.

Първата половина на годината беше изпълнена с волатилност. След много силен януари, в края на който основните индекси достигнаха най-високите си стойности, загрижеността от повишаването на лихвените проценти доведе до спад в нивата на индексите. Впоследствие наблюдавахме известно възстановяване в цените и стабилизиране на търговията. Волатилността на пазарите се върна, след като президентът Доналд Тръмп засили търговското напрежение между САЩ и някои от ключовите му партньори, като опасенията около търговските конфликти станаха една от основните движещи сили не само в САЩ, но и в Европа и Азия. Междувременно Федералният резерв на САЩ направи седмото поредно увеличение на лихвите от декември 2015 г. насам, а Евростат публикува данни, че инфлацията в редица държави, приели еврото като основна валута, е надвишила 2%, което е малко над целта на Европейската централна банка. Очаквам, че волатилността на пазарите ще се запази, но съм позитивна за представянето им до края на годината. Българската борса влезе в негативен период от януари насам, но при тласък в ликвидността можем да видим положително развитие до края на 2018 г. В последно време работим все повече с фокус върху увеличаване на дела на физическите лица във фондовете ни. В тази връзка на интернет страницата на "Конкорд асет мениджмънт" стартира първото по рода си интерактивно обучение за взаимни фондове у нас, което има за цел да представи по разбираем и интересен начин основните характеристики и предимства от инвестицията във взаимен фонд.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

Разбирате ли се добре с парите 3 Разбирате ли се добре с парите

Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

13 ное 2018, 1317 прочитания

Кои са банките с най-ниски такси 5 Кои са банките с най-ниски такси

БНБ вече прави сравнение между офертите на всички институции на пазара

9 ное 2018, 11490 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Туризъм с добавена стойност

Височинните изкачвания изискват сериозни вложения, подготовка и умения, но пък носят преживявания за цял живот

Следващото поколение блокчейн

Платформата с българско участие Aeternity разработва блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum

Синя вълна с червено мъртво вълнение

Демократи и републиканци си поделиха контрола над Конгреса, което означава повече надзор и отчетност за управлението на Тръмп

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Андалусия: една добра седмица

Жега, история и гамбас в Южна Испания

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Плажове с вечни концесионери, пореден проблем около Ветко Арабаджиев, петролът поевтинява

Емисия

DAILY @7AM // 15.11.2018 Прочетете