Скъса ли се криптоверигата

Хората говорят 10 пъти по-малко за биткойн, какво е бъдещето му след еуфорията и рязкото му поевтиняване

Месеци след еуфорията по биткойн цената му се срина, но криптовалутите са далеч от изчезване.
"Според мен целта е капитализацията на биткойн да бъде задържана над 100 млрд. долара, иначе големите хедж фондове ще излязат от тази инвестиция и цената му съвсем ще се срине."

Стамен Горчев, crypto.bg

"Очаквам силен ръст през 2020 г. и потенциално 2021 г., при условие че не е дошла нова глобална финансова криза и биткойн да достигне или да мине 100 000 долара за брой."

Благовест Белев, създател на Blockchain.bg

Според Google Trends в момента думата bitcoin се търси 10 пъти по-рядко, отколкото през декември 2017 г. Това не е изненада - неудържимата еуфория по криптовалутите, която заля целия свят като цунами в края на миналата година, се стопи като морска пяна само в рамките на няколко месеца. Така биткойн стана една от валутите, които си оспорват лидерското място за най-голяма загуба от началото на годината наред с турската лира.

Еуфорията накара много хора, които не разбират от финанси и пазари, да се впуснат в търсене на бърза печалба, но надеждите им се оказаха излъгани. Какво се случи с биткойн и стотиците останали виртуални пари през тази година и наистина ли бъдещето на виртуалните валути и децентрализираните технологии се отложи за пореден път?

Малко хронология

Миналата година беше най-силната за биткойн, чиято цена се повиши над 20 пъти. Това засили изключително много обществения интерес и доведе до удвояване на броя на съществуващите криптовалути. В края на миналата година глобалната истерия нарастваше лавинообразно, заедно с цената на биткойн, която достигна абсолютен пик от 20 000 долара през декември. Хиляди хора по целия свят от страх да не изпуснат момента изтеглиха кредити и навлязоха на пазар, който не разбират, но за който всички говорят. Много повече като комарджии, отколкото като инвеститори и забравяйки основното правило - никога не инвестирай повече, отколкото си готов да загубиш.

Масовото навлизане на т.нар. dumb money - лица, които купуват, когато пазарът вече е достигнал пик и му предстои корекция надолу - е сред основните фактори за надуването на цената на биткойн. "Тези хора купуват, това покачва цените и подхранва апетита на спекулантите, които също се включват на пазара. Следва още покачване, в което влизат всякакви хора, подгонени от страха да не изпуснат бърза печалба. Скоро след това цените значително надминават фундаменталната стойност на криптовалутите и следва естествен спад, докато се върнат и задържат на нормални нива. Точно такъв процес наблюдаваме сега", коментира за "Капитал" Благовест Белев, създател на Blockchain.bg, компания, която предоставя инвестиционни услуги в криптовалути.

Освен това имаше и свръхвисоки очаквания за навлизане на едри институционални инвеститори в сектора, които обаче не се оправдаха. Биткойн ентусиастите очакваха това да стане в началото на декември, когато две от най-големите борси за финансови инструменти – чикагските Cboe Global Markets и CME, започнаха за пръв път предлагане на официално регулирани финансови инструменти - фючърси върху цената на биткойн. Очакваният силен интерес от страна на крупни инвестиционни банки обаче така и не се оправда, като сделките бяха едва за няколко десетки милиона. Броени дни след вялия старт на търговията с фючърси и дни преди Коледа започнаха и масовите разпродажби на криптовалутата и съответно нейния рязък спад в цената. Само до края на 2017 г. биткойн изгуби над 30% от стойността си.

Оттогава цената на биткойн тръгна надолу. Това важеше силно и за останалите криптовалути, тъй като характерното за пазара на виртуалните валути е, че главният барометър на посоката за всички над 1500 алтернативни койни е цената на биткойн. В рамките на годината досега той осъществи три "атаки" за по-високи ценови равнища. В края на февруари стойността му се увеличи с 90% от предишното дъно, като за 3 седмици достигна близо 12 000 долара. След това в началото на май отново имаше пик и ръст от 45% до близо 10 000 долара, а последният случай бе в края на юли, когато за няколко дни цената му се задържа над 8000 долара, с около 33% повече от предхождащото го дъно. И трите "атаки" за по-висока цена обаче се оказваха много краткотрайни и най-популярната виртуална валута не успя да задържи тази стойност, а вместо това тя се сриваше в рамките на следващите 2-3 дни отново до около 6000-7000 долара.

А сега цената накъде

Тези фактори дават основание за анализаторите да смятат, че цената на биткойн трябва да има много силна подкрепа, за да възстанови отново високата си цена. "Цената на биткойн пада, но е видно, че големите инвеститори не позволяват тя да бъде под 5800-6000 долара. Според мен целта е пазарната му капитализация да бъде задържана над 100 млрд. долара, защото в противен случай големите хедж фондове ще излязат от тази инвестиция и цената му съвсем ще се срине", коментира за "Капитал" Стамен Горчев, основател на един от първите български крипто чейнджове crypto.bg. Сайтът, който преустанови работа в края на 2017 г., когато българските банки отказаха да работят с дружества, които извършват сделки с криптовалути, отново функционира, като приема плащания с оператори за електронни пари като epay, easypay и Cashterminal. "Оборотите сега нямат нищо общо с онова, което беше в края на миналата година, а по-скоро са еквивалентни на тези през август 2017 г., когато биткойн струваше 4000 долара", добави той.

Другият риск пред биткойн е, че при понижаване на цената миньорите в страните, където електричеството е по-скъпо, ще бъдат принудени да изключат машините си и целият контрол над валутата може да се поеме от китайските копачи. Въпреки това оптимизмът не изчезва. Пред CNBC основателят на една от водещите глобални борси, BitMEX, Артър Хейс прогнозира, че цената на биткойн може да достигне 50 000 долара до края на годината. Това обаче силно ще зависи от решението на американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) дали да разреши няколко борсово търгувани фонда (ETF - exchange traded funds), базирани на цената на биткойн. Два от тях са на ProShares, едно от 10-те най-големи управляващи дружества в САЩ, и са на база фючърсите, а друг - на по-малката компания VanEck and SolidX. Хейс добавя обаче, че преди това биткойн е възможно да се понижи и под 5000 долара. В четвъртък американският регулатор обаче отказа да даде разрешение, което натисна цените на валутите с 4-5% надолу.

Благовест Белев е още по-голям оптимист за цената: "Очаквам силен ръст през 2020 г. и потенциално 2021 г., при условие че не е дошла нова глобална финансова криза и биткойн да достигне или да мине 100 000 долара за брой, а всички криптовалути да са на стойност над 4 трилиона при върха на новата еуфория."

Според него именно навлизането на регулираните пазари, борси и фондове в този сегмент ще са моторът на поскъпването. "Една от последните тенденции е традиционните акции постепенно да преминат от търгуване на стандартните фондови борси към създаване на криптоеквивалент на дадена акция и търгуването й на множество борси по света без прекъсване на работното време. В момента виждаме компании като NASDAQ и NYSE да създават нови подразделения, насочени към блокчейн технологията", казва Белев и допълва, че друг важен тренд е инфраструктурата, която се гради за улеснение на институционални инвеститори - хедж фондове, доверителни, пенсионни и други. В това число услуги за съхранение на криптовалути, одобрението на ETF в САЩ и други регулаторни промени. "Това ще помогне на големия капитал да влезе в пазара при следваща вълна на интерес и да надуе цените многократно над това, което видяхме през 2017 г.", смята Белев. А ще има ли нови криптозвезди: "При всяка нова вълна на интерес има и много нови звезди. Важно е обаче инвеститорите да не се заблуждават по звездите за един ден, защото тяхната стойност пада най-много впоследствие. Старите проекти като Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash вероятно ще останат водещи и в идните години. Други като Litecoin и Ripple е вероятно да залязват постепенно. Ще има и нови звезди на хоризонта - проекти като EOS, Tezos и Cardano изглеждат много обещаващи, но имат нужда от време, за да развият технологията", обобщава Белев.

Бумът на ICO не спира

Въпреки спада в цените на виртуалните валути един дял от сегмента продължава да се развива по-силно през тази година. Според доклад на PwC само за първите пет месеца на година са били финансирани двойно повече ICO (initial coin offering – първично предлагане на койни) проекти, отколкото през цялата 2017 г. Привлечени са били близо 14 млрд. долара за над 500 проекта. Средната сума на едно ICO също нараства почти двойно до 25 млн. долара. Най-успешните са това на комуникационната платформа Telegram, който привлече 1.7 млрд. долара, и EOS, който събра над 4 млрд. долара. САЩ, Сингапур и Швейцария са посочени като страните с активност на предлагане на нови криптовалути, най-вече заради улеснения в регулациите. Според Стамен Горчев обаче голяма част от новите алт-койни и проекти всъщност са като dotcom бум – те решават проблеми, които все още не са належащи, поради което не могат да се развият. Един от най-обещаващите нови проекти e RSK (съкратено от RootStock). Той представлява платформа за т.нар. умни договори, но установена на блокчейна на биткойн. По този начин най-популярната и най-ликвидната криптовалута получава допълнителните възможности за изграждане на договорни отношения, които досега бяха възможни единствено на етериум. Основният плюс е, че RSK не отнема от изчислителната мощ на биткойн блокчейна, защото оперира на самостоятелна платформа, като използва технологията sidechain. Чрез нея могат да се "заключат" биткойни, които действат като валутен резерв, а срещу тях се отключват койни в друга блокчейн верига. Миньорите – участниците в биткойн блокчейна, могат да поддържат двете "вериги" едновременно, като съответно ще получават възнаграждение за поддържането на RSK. Допълнителният плюс е бързината на транзакциите – 400 на секунда, срещу 15 при етериум. Компанията е привлякла над 3.5 млн. долара от частни инвеститори, но към момента не е извършила ICO, нито все още е обявила дата за такова.

Вариантите за инвестиция от България се увеличават

Същевременно започват да се появяват нови услуги, които позволяват улеснен достъп до пазара на криптовалути. Досега начините бяха основно три - купуване от борса, "копаене" от собствени машини и "копаене" от наети машини. Сега в играта влизат и компании, разработващи портфейли.

Сред тях са българските Belayer и Blockchain.bg, които предлагат управление на активи чрез експозиция към блокчейн проекти или криптовалути. Към момента Belayer инвестира в 22 различни блокчейн проекта. Някои от тях са fintech стартиращи компании като OmiseGO, огромни децентрализирани мрежи, целящи да свържат различни блокчейни като ICON, както и 0x protocol - протокол, използващ умните договори и платформата на Ethereum, за да позволи децентрализираната търговия на криптоактиви. Интересното е, че дружеството е решило да не налага фиксирана годишна такса за управление на своите клиенти, както например практикуват всички български взаимни фондове. Вместо това Belayer имат такса единствено при постигнат положителен резултат на инвестицията, която е около 20% от генерирания доход. "Чрез тази услуга предоставяме лесен достъп до разнообразен портфейл от блокчейн продукти на хора, които имат интерес към технологията и искат да насочат част от спестяванията си в тази индустрия, без да е необходимо да отделят от времето си, за да правят задълбочен анализ на всички нови проекти, които излизат, и да следят изкъсо прогреса на по-старите", коментира Анастас Матеев от дружеството. Допълнителният плюс е, че Belayer не държи средства на борсите. "Не толерираме прибързани решения и трябва да се знае, че това е високорискова инвестиция за хора с финансова култура", добави той.

Blockchain.bg пък предлага управление на портфейл от криптовалути, като минималната инвестиция е 50 хил. лв. в тяхната равностойност. От компанията посочват, че вложението не е за спекуланти, а за хора, които вярват в трансформиращия потенциал на блокчейн технологията и искат да имат дългосрочно участие в зараждащия се пазар на дигитални активи. Основател на Blockchain.bg е Благовест Белев, който преди години беше и един от създателите на компанията за търговия с инвестиционно злато "Tavex България" и на Българската биткойн асоциация.

Още от Капитал