Как да изберем въздухопречиствател
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да изберем въздухопречиствател

Shutterstock

Как да изберем въздухопречиствател

Какво трябва да знаем, когато купуваме уред за пречистване на въздуха за вкъщи или офиса

37370 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Истерията за мръсния въздух през последните дни е особено висока и за това, разбира се, има основания. В София и другите големи градове концентрацията на вредни частици във въздуха понякога (да повторим - понякога) наистина е по-голяма, отколкото е здравословно, и това може да е реален проблем за хората с определени заболявания. За всички останали остават притесненията, че годините дишане на мръсен въздух може да ги вкара в предната категория.

Държавата - общините и правителството може и да направят нещо по въпроса, но дори и да го свършат то ще е след време. Дотогава спасението е индивидуално - маски за навън и уреди за пречистване на въздуха вътре.

Пазарът на пречистватели през последните години се разви много, главно заради задушаващия смог в мегаполиси като Пекин, Делхи, Мумбай и други азиатски градове. Това е и добра, и лоша новина. Добрата е, че технологията е усъвършенствана, лошата е, че изборът е труден. Ето основните въпроси, на които трябва да си отговорите, за да решите дали и какъв въздухопречиствател да си купите:

1.Трябва ли ми наистина пречиствател на въздуха

Ако вие или някой, с когото живеете, има дихателно или сърдечно заболяване, отговорът е ясен. При някои видове алергии също е добре въздухът да се пречиства. Ако обаче сте клинично здрав, то трябва да си зададете въпроса трябва ли да дадете между 300 и 2000 лв., (в зависимост от марката и обема на помещението) за въздухопречиствател. Няма да го чуете от много места, но всъщност качеството на въздуха в България бавно се подобрява. Броят дни със замърсявания над нормата намалява стабилно през последните години, но въпреки това те са повече, отколкото е прието.

Най-добре е да направите справка за града, в който живеете, в сайта на Изпълнителната агенция по околната среда и ще разберете средно в колко дни въздухът е мръсен. За София например те варират между 60 и 100 на година в зависимост от климатичните особености. Над 90% от тях са през зимата. Това са и дните, в които ще имате нужда от уред за пречистване на въздуха. Реално ще го ползвате в около три месеца от годината. Това изглежда малко, но от друга страна, според доклад на Европейската сметна палата мръсният въздух в България съкращава живота на хората средно с 2,5 години. Уред за пречистване, разбира се, няма да ви удължи автоматично живота с толкова години, защото вие не си седите само вкъщи, но все пак там прекарвате поне една трета от денонощието.

2. Кое е най-важното за уреда

Видът на филтъра. Ключовата дума тук е HEPA (High efficiency particulate air). Това е стандарт, като филтрите, които отговарят на него, трябва да пречистват всички частици по-големи от 0.3 µm. Всички други методи за пречистване (ултразвук, йонизиране, UV лъчи) в най-добрия случай само удължават живота на HEPA филтъра, но иначе не допринасят за качеството на въздуха, а са по-скоро маркетингова ала-бала. Ако искате въздухът да се пречиства не само от финия прах, а и от миризми (и някои газове), тогава трябва да има и филтър от активен въглен.

3. Разходи за консумативи и гаранция

НЕРА филтрите и тези с активен въглен не могат да се използват вечно. Не се измиват и не се рециклират. Трябва редовно да се купуват нови, защото се задръстват с прах и други замърсители, ефективността на уреда намалява и разходът за ток се увеличава. Когато избирате въздухопречиствател, задължително проверете, цената на филтрите и достъпността им. Има много американски модели например, за които е по-трудно да се поръчат консумативи. Същото важи и за гаранцията. Ако купите от Европа, получавате задължително две години гаранция. Ако поръчате марка, която не се продава в България, поправянето може да е по-трудно, защото трябва да изпратите уреда откъдето сте го купили.

4. Големината на помещението

Ако вече сте избрали марка пречиствател, то точният модел зависи най-вече от обема на стаята, в която ще го ползвате. Колкото по-голям е капацитетът му, толкова по-висока ще е цената и съответно разходите за филтри. Този показател е важен (и ако го няма в спецификациите на някой пречиствател, не си губете парите да го купувате), защото има отношение освен към ефективността и към разхода на ток. Уред, който е за по-малко помещение, ще работи в по-голямо много повече време, съответно ще потребява повече енергия. Уред с голям капацитет, от друга страна, няма да пречисти целия ви апартамент/къща, дори и да държите вратите отворени. Понякога е по-добре да имате два с по-малък капацитет в две различни помещения.

5. И други - датчици, шум, свързаност към интернет

Вграден в уреда датчик за замърсяването на въздуха може и да качва цената на уреда, но пък със сигурност пести от ток, тъй като той работи само когато е необходимо. Нивото на шум е другият важен момент, особено ако ще го ползвате в спалнята. Производителите, които са постигнали ниски стойности, обикновено споменават колко шум вдига продуктът им в спецификациите. По-новите модели предлагат и свързаност към wi-fi мрежа и съответно възможност за управление от дистанция или през гласов асистент (Alexa, clean the air). Честно казано, основната добавена стойност на това (поне за България) е, че може да видите хубава графика с това колко точно е бил замърсен въздухът през деня. Интересно, но не особено нужно.

Три модела, които си заслужават:

IQ AIr

Мерцедесът на пречиствателите. Не само заради цената и качеството, но и поради факта, че създадената от германци швейцарска компания работи с Mercedes. Allergen 100 е с най-високия индекс за пречистване на въздуха. Нейният Hyper HEPA филтър се справя с полени, бактерии, вируси, алергени от домашни любимци, прахови частици, индустриално замърсяване. Минусът тук е високата цена. Освен това филтрите му струват между 70 и 160 паунда и издържат между 1 и 3-4 години. Но все пак щампата Swiss Made си заслужава.

Цена: 899 паунда (около 2000 лв.) в Amazon UK

Blueair Pure 221 Blue

Моделът на шведската компания определено е доста по-достъпен като цена, има доставка и в България. Филтърът му "HEPASilent" унищожава полени, бактерии прах, алергени от домашни животни. Елиминира дори и малко цигарен дим, неприятни миризми, разлага вредни газове. Машината пречиства бързо, с ниска консумация на ток и с доста тих режим, може да работи и 24 часа без прекъсване.

Цена: 675 лв.
Philips AC3256/60

Моделът на холандската компания бързо засича нивото на замърсеност на въздуха и подобно на другите си конкуренти го пречиства от прах, полени, алергени от домашни животни. В рамките на час почиства почти 100% от бактериите. Има и нощен режим, за да не нарушава съня.

349 паунда в (около 770 лв.) Amazon UK

Истерията за мръсния въздух през последните дни е особено висока и за това, разбира се, има основания. В София и другите големи градове концентрацията на вредни частици във въздуха понякога (да повторим - понякога) наистина е по-голяма, отколкото е здравословно, и това може да е реален проблем за хората с определени заболявания. За всички останали остават притесненията, че годините дишане на мръсен въздух може да ги вкара в предната категория.

Държавата - общините и правителството може и да направят нещо по въпроса, но дори и да го свършат то ще е след време. Дотогава спасението е индивидуално - маски за навън и уреди за пречистване на въздуха вътре.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  После филтрите се изхвърлят на бунището или се изгарят и частиците се връщат в природата/въздуха...
  Rexair, производителите на прахосмукачките Rainbow твърдят, че водният филтър улавя над 99% от праха... Не специфицират, кой прах точно, обаче...
  Във всеки случай HEPА филтърът не се задръства с години...

  Някой има ли лични наблюдения?

 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Имам съмнения, че пречиствателите с електростатичен филтър (като тези на Daikin MC707) изпускат твърде много озон, въпреки уверенията на производителя, че нивото на озон са в нормата.

  От известно време спрях да ползвам моя Daikin MC707 заради това (когато го включа и особено ако съм близо до него започвам да чувствам, че не ми достига въздух - това съвпада със симптомите на дишане на озон – нарушава се функцията на белите дробове).

  Направих експеримент като си направих пречиствател с вентилатор и няколко слоя филтри (измежду които и един слой от филтър за Daikin – от онзи нагънатия със синия катализатор) – не забелязвам подобни симптоми.

  Устройството действа - доказателство за това е, че два от филтрите стават черни след употреба (а следващия филтър си стои бял, което показва, че двата преди него обират повечето мръсотия).

  Стария Daikin го включвам когато няма хора в стаята - за да убива с озона мухъла. Ефективен е да улавя замърсителите, проблемът е, че пуска твърде много озон.

  Озонът се премахва от въглеродния филтър, но той премахва твърде бавно озона, което води до натрупването му в помещението.

  Изводът ми е, че следва да се избягват уреди с електростатичен филтър (въпреки, че са ефективни), защото може да излъчват опасни нива озон.

  Повече по темата може да прочетете в блога ми, потърсете статията "Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон ". Там има и снимки на устройството, което направих.

 • 3
  nxy49591978 avatar :-|
  nxy49591978

  2000 лв за вентилатор с филтър в пластмасова кутия. Предимството на първия уред пред останалите на пазара е че е наблъскан с по-дебели филтри.

  Важно е да се отбележи, че тия пречистватели не решават проблема с въглеродния диоксид, който се натрупва много бързо в помещения със затворени прозорци и вреди на човека не по-малко от прахта. Идеалният вариант е да се вкарва постоянно въздух отвън, който да минава през филтър и да се затопля преди да постъпи в помещението.

 • 4
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Само да добавя нещо относно твърденията на производителите, че основният филтър издържа година (или повече).

  След седмици употреба филтърът почернява и предвид липсата на ултравиолетово излъчване, което да избива ефективно мухъла и бактериите, които полепват по него, има предпоставка самият филтър да разпръсква спори на мухъла, който се развива на самия филтър.

  След месеци филтърът става отвратителен на вид, с дебел слой мръсотия.

  Проблемът за производителя е, че ако препоръча по-честа смяна на филтъра потребителят ще реши, че му излиза твърде скъпо и няма да купи.

 • 5
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  И още нещо - ако решите да ползвате уред, който има електростатичен филтър (и затова излъчва озон - според производителя в безопасни нива) и искате да избегнете дишането на озон, не е достатъчно просто да изключите уреда когато влизате в помещението. Периодът на полуразпад на озона е около ден при стайна температура, така че се налага проветряване. Което е силно непрактично, ако навън има смог...

  Налага се да избирате - или ще се тровите с озон, или със смог.

  Не съм тествал колко време ще отнеме да се премахне озона чрез допълнителен пречиствател на въздуха, който има въглероден филтър (но няма електростатичен филтър, който да създава допълнително озон). Може би е по-приемливо да се ползва такъв допълнителен уред вместо проветряване (влизате в стаята само за да изключите единия уред и да включите другия, после изчаквате навън въглеродът да си свърши работата).

 • 6
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  И според мен тези устройства са силно надценени. Те представляват просто една кутия с вентилатор и електроника за управление на вентилатора. Плюс филтри.

  Разликата между едно самоделно устройство и едно купено са основно няколко:

  - Може да приспособите самоделното да ползва филтри от различни производители.

  - Фабричното устройство трудно е съвместимо с филтри на други производители.

  - Фабричното устройство е оптимизирано да бъде безшумно, има умно управление на вентилатора, удобно дистанционно.

  - Може да ви излезе много по-евтино да си направите самоделно устройство.

 • 10
  dvt1462191324495895 avatar :-|
  Toma Staykov

  Ето един по-изгоден вариант без разходи за поддръжка, защото няма филтри, използва простичка технология, която не вреди на околната среда, а по-ефективна от изброените горе.
  Марката е “AirFree” ... елиминира 99.99% от алергени, полени, прахови акари, всички вируси, мухъли и други. Прави се в Португалия. Най-тестваният уред в света. Ползваме го вкъщи и забелязвам, че чистия въздух си има ефект - сополите и хремите в семейството спират в началото и не ни мъчат със седмици, както преди.
  Може да намерите инфо от вносителя тук: www.allergy.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.