С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 11 яну 2019, 12:30, 3643 прочитания

Стопяващата се доходност

Кошмарната за пазарите 2018 г. оказа натиск върху взаимните фондове, но в сектора остават оптимисти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След доста успешните за инвестиционните фондове 2016 и 2017 г. през миналата нещата изглеждат малко по-различно. Ако предходните две години бяха едни от най-добрите в историята на фондовата индустрия и най-печелившите български инвестиционни схеми носеха доходност около 20 и повече процента, то за 2018 г. дори лидерите не успяват да преминат границата от 5%, а много от фондовете са и на минус. След една от най-лошите години за финансовите пазари това не е изненадващо.

Все пак индустрията, подпомогната от почти нулевите лихви по банковите депозити, успя да достигне почти 4 млрд. лв. активи по данни към края на септември - нещо, което се случва за пръв път в историята й. Това обаче до голяма степен се дължи и на чуждестранните инвестиционни фондове, които се предлагат в България – предимно от банки и големи управляващи дружества. Регистрираните схеми в България управляват около 1.5 млрд. лв., а останалите са тези на чуждестранните. Потоците към тях обаче се дължат и на инерцията от доброто представяне през 2016 и 2017 г.


"Факторите за интереса към нас са няколко. От една страна, 2017 г. бе белязана от отлично представяне на пазарите в световен мащаб и липса на големи сътресения. Показаните резултати привлякоха интереса както на съществуващите, така и на нови клиенти. Икономическият растеж и спадът на безработицата в среда на силно покачващи се доходи доведоха до проявление и на връзката между ефекта на богатството и инвестициите във взаимни фондове", коментира за "Капитал" Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт". Към другите фактори за нарасналия интерес и ръста на активите през 2018 г. той добавя и ниските лихви и усилията за популяризиране на индустрията от страна на компаниите в сектора.

"Проникването на взаимните фондове в България е на изключително ниско ниво – активите им възлизат на близо 1.5 млрд. лв. в края на 2018 г., като това е предпоставка за сериозно нарастване на индустрията в дългосрочен план. От друга страна, доходността е основният фактор, който движи решенията за инвестиции конкретно при индивидуалните инвеститори, като така нестабилността на пазарите миналата година, приключила и с немалки спадове, беше пречка за по-осезаеми постъпления във фондовата индустрия през 2018 г.", коментира и Надя Неделчева, ръководител управление на активи в "Карол капитал мениджмънт".

Донеси ми печалбаДанните на Българската асоциация на управляващите дружества, събрани и класирани от "Капитал", показват, че няма фонд, който да е постигнал повече от 5% доходност. В таблиците са посочени само схемите с най-добро представяне, като няма категория, в която да има изцяло топ 10, където всички да са на плюс. За сравнение - най-големият хедж фонд в света - Pure Alpha на Bridgewater Associates, реализира печалба от почти 15% за 2018. Разбира се, сравнението не е съвсем уместно, тъй като те използват доста различни стратегии и инвестират в богат набор от активи и инструменти, за които има ограничения при взаимните фондове.

Освен това доходност от около 3-5% изглежда прилична на фона на спада на пазарите – през миналата година Sofix се понижи с 12%, а широкият американски S&P500 се прости 4.4%. Горната доходност е и над инфлацията през миналата година, която трайно се настани над 3%. Не на последно място инвестицията във взаимен фонд се приема за дългосрочна, така че едногодишен спад не трябва да се приема за фатален. Същото се отнася и за печалбата днес, която не е гарантирана утре или догодина.

При рисковите и балансираните схеми лидери са две схеми, които са близки до групата на "Химимпорт" - "ДФ Тексим България" (+4.49%) и "ДФ Конкорд фонд 1 акции и облигации", който всъщност прави и най-голямата печалба - 4.64%. При нискорисковите фондове лидер е "ДФ Инвест консервативен фонд", което се управлява от дружество на "Интеркапитал маркетс" и няколко физически лица, сред които и Мирослав Севлиевски. При много от тези лидери обаче инвестициите са концентрирани в нисколиквидни позиции, често свързани с интересите на собствениците на управляващите дружества. А това може да изкривява резултатите и носи риск.

А сега накъде

Като цяло очакванията за тази година са умерени, но представители на индустрията очакват негативната инерция от края на миналата година да се запази и през първите месеци на тази (виж мненията). В анкетата на "Капитал" "Десетте акции на 2019 г." анализаторите направиха доста оптимистична прогноза за представянето на българския капиталов пазар през тази година и очакват Sofix да се повиши средно с 15%. Разбира се, предупреждават, че съществуват рискове, които може да преобърнат тази прогноза, както се случи и през 2018 - очакванията бяха за повишение на основния индекс, но той приключи на минус.
МНЕНИЯ
Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт"
Очаквам едноцифрен процентен ръст на активите в България

"Обикновено парите следват представянето с известно закъснение. В тази връзка е вероятно да видим отлив на средства в началото на 2019 г. или насочването им към по-консервативни стратегии от инвеститорите, които са добре запознати с предимствата на индустрията. Доходностите вероятно ще продължат да са под средните си нива в дългосрочен план, но това в никакъв случай не значи изцяло отрицателно представяне. Отвъд инерцията от последните месеци на 2018 г. ще е важно как ще продължи започналото изтегляне на стимулите от водещите централни банки, диалогът или липсата на такъв около търговията между САЩ и Китай и преговорите за Брекзит. Отделно Доналд Тръмп отново показва своя непредсказуем нрав с отказа да подпише закона за осигуряване на финансиране на редица щатски държави агенции, защото не е получил обещаните милиарди за стената на границата с Мексико, и с неочакваното изтегляне на щатските войски от Близкия изток. Накрая добавяме и щипка несигурност относно състоянието на китайската икономика и имаме един коктейл, който не е за инвеститори със слаб стомах. Въпреки всичко казано дотук световната икономика все още е в среда на висока ликвидност, покачващи се доходи и заетост и добри индикатори за икономическа активност. След очакваното от мен трудно начало на 2019 г. с постепенното разплитане на въпросителните пазарът ще достигне ново равновесие при по-висока волатилност. Това би върнало част от инвеститорите и за момента очакванията ни са годината да приключи с нисък едноцифрен процентен ръст на активите под управление в България."

Надя Неделчева, ръководител управление на активи в "Карол капитал мениджмънт"
Към чуждите фондове ще има по-голям интерес


Глобалните пазари бяха под натиск като резултат от нарастващите опасения за глобалния растеж, търговския спор между САЩ и Китай, докато българският пазар въпреки липсата на силна корелация с глобалните пазари по принцип също приключи годината с осезаем спад. Предвид настроенията на пазарите в края на 2018 г. очакваме и тази година да бъде предизвикателна, като волатилността ще продължи да властва в средносрочен план. Не изключваме по-нататъшни спадове през следващите месеци предвид нарастващите опасения за глобалния растеж, които стоят в основата на негативния сентимент сред инвеститорите в момента. Именно поради зависимостта на постъпленията във фондовете от скорошна доходност и отрицателните като цяло резултати през 2018 г. не очаквам осезаеми постъпления в българските фондове в краткосрочен план. От друга страна, фондовете, които са управлявани от чужди управляващи дружества и се предлагат на българския пазар, предлагат по-широк спектър от възможности като региони и като вид активи, като очаквам те да акумулират по-осезаеми ресурси.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

11 април 2019г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговия


Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Какви са тенденциите в електронната търговия и кои са възможните нови бизнес модели
 • Електронната търговия и новият регламент на ЕС за геоблокирането
 • Как да постигнем най-доброто от физическите и електронни магазини
 • Как да превърнем разбирането и обратната връзка на потребителите в действителна визия за цифровото развитие на компанията
 • Дигитални трансформации
 • Тенденции при мобилните плащания
 • Технологии в търговията на дребно / Електронна търговия и изкуствен интелект
 • Иновации и ефективност в доставките и логистиката
 • Успешни стратегии за електронна търговия на българския пазар

Ранна регистрация до 22 март

Прочетете и това

Раздели поравно Раздели поравно

Няколко предложения за приложения, с които да контролирате общите разходи и плащания с приятели

15 мар 2019, 2920 прочитания

Пращам и парите ти ще дойдат след... секунда 3 Пращам и парите ти ще дойдат след... секунда

Банковата система в ЕС вече разполага с платформата TIPS, която позволява светкавични и евтини преводи в евро 24 часа в денонощието

15 мар 2019, 5265 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (25 февруари – 3 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (18 - 24 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Златен хедж срещу пазарни сътресения

Цената на златото има сериозен фундамент, но не и правото да стане единствената инвестиция за тази година

Лошото момче на Европа иска да даде пример

Предизвикателното поведение на унгарския премиер Виктор Орбан показва началото нов етап от конфронтацията му с Брюксел

Да управляваш писти

Българската компания "Фейсрейсър" предлага цялостни софтуерни и хардуерни решения за мениджмънт на картинг съоръжения

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Не е истина

Как да разпознаваме невярната информация: няколко лесни за ползване програми и онлайн инструменти за проверка на фактите

Господин Х

Голяма неоторизирана изложба в Мадрид представя работата на анонимния уличен артист Банкси

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов "Апартаментгейт" при ГЕРБ, Борисов "спаси" пенсиите

Емисия

DAILY @7PM // 19.03.2019 Прочетете