Първо сигурност, после доходност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първо сигурност, после доходност

Първо сигурност, после доходност

Депозитите и пенсионните фондове донесоха минимални печалби под инфлацията през 2018 г., но остават най-масови

9113 прочитания

Ниските лихви и нестабилните капиталови пазари през миналата година удариха доходността от повечето инвестиции, но пък евтините пари показаха реално как работят и стимулират потреблението. Всичко това се разчита и в данните на Българска народна банка за 2018 г., публикувани тази седмица. Заедно с още една важна статистика - на Комисията за финансов надзор за пенсионните фондове, те дават и картината какво се случва с ключовите спестявания на българите.

Едноличен лидер при тях са депозитите на домакинствата - за първи път обемът им надхвърли 50 млрд. лв., а при пенсионните фондове активите са 13.5 млрд. лв. И ако вноската във вторите е със задължителен характер и при тях нестихващият поток е обясним въпреки падащата им доходност, то той не спира и при влоговете при положение, че цяла година те носят нулев доход. Това с инфлация от малко под 3% прави инвестиция с доходност между нула и 1-2% реално губеща.

Може да е губещ, но пък е сигурен

Депозитът остава най-предпочитаната форма за спестяване и засега нищо не може да го измести. Потоците към спестовни сметки в банките за миналата година са около 3.8 млрд. лв. (нетен поток без падежиращи и изтеглени влогове). За сравнение, горе-долу толкова са общите активи на инвестиционните фондове, които се предлагат в България - към септември са 4 млрд. лв. Все пак последните успяха да се възползват от почти нулевите лихви по депозитите и привлякоха нови клиенти, макар турбуленцията на финансовите пазари да отнесе и тяхната доходност към края на миналата година и никоя от българските схеми не донесе повече от 5% за годината.

Обемът на влоговете за пръв път са над 50 млрд. лв. само за домакинствата и нетърговски организации (с много малък дял). Отделно бизнесът държи 23.2 млрд. лв. Средната лихва по едногодишен депозит през 2018 г. се движи около 0.2%, като има банки под тези нива, но и над тях. При някои ставката е дори под 0.1%. При годишна инфлация от 2.8% за миналата година реалната доходност по банков влог е отрицателна. При депозитите за бизнеса, които традиционно се облагат по-ниско, дори имаше за пръв път и отрицателна лихва за тези в евро.

Предпочитанията на българите към тази недоходна инвестиция обаче си имат своите обяснения и основното е в държавната гаранция до 196 хил. лв. по тях – така вложителят е склонен да загуби една част от спестяванията си, но да ги запази в най-голяма степен. Ниската инвестиционна култура също ограничава потоците към алтернативните инвестиционни схеми, а и икономическата криза и борсовият срив преди десетина години отказаха много хора от капиталовия пазар и взаимните фондове. Последното като цяло понижи апетита за риск сред българите и най-разпознаваемият актив за съхранение на свободни средства е депозитът и имотът.

Тих ипотечен бум

През юли 2018 г. жилищните заеми за пръв път преминаха 10 млрд. лв., а обемът им в края на годината е 10.5 млрд. Ниските лихви, икономическият растеж и желанието на българина да притежава и съхранява стойност в имот бяха и все още са основният мотор в този сегмент, който се оказа и движещият за банките в привличането на нови клиенти през миналата година. Този процес се дължи и на раздвижването на имотния пазар. Затова и без изненада лихвите по жилищните заеми достигнаха историческо най-ниското си ниво – 3.24/25% средно за пазара.

Преглед в офертите на банките показва, че има оферти и под тези нива, като те са основно от по-малки банки и такива с български собственици БАКБ, ЦКБ, но и от големи като ОББ. Повечето предложения са над тези нива – достигат и до 5-6%, но всичко е строго индивидуално за всеки клиент и зависи от много различни фактори, като разполагаем доход, превод или не на работна заплата, кредитно досие, в много случаи има и промоционални оферти и затова бъдещите клиенти трябва да се запознаят обстойно с тях.

През миналата година се утвърди и тенденцията основна част от ипотеките да се отпускат в левове – те са около 80% от целия обем. През последните месеци например са отпуснати по близо 300 млн. лв. ипотеки, а за цялата година новият обем е 3.5 млрд. лв. като тук трябва да се има предвид, че се включват и предоговорените заеми.

Лихвите по левовите ипотеки са по-евтини от тези евро, но тази тенденция не е нова, а е от повече от 8 години. Причината за нея е, че преди около 7-8 години банките разчитаха на евтиния ресурс от своите централи в Европа и отпускаха ипотечни заеми предимно в единна валута. В момента е точно обратното - тъй като имат доста левов ресурс ипотеките, отпуснати в местна валута, са около 90%, а само 10% в евро. Прогнозите са през тази година да се усети първото леко повишение на лихвите по ипотеките. Именно това в комбинация със сигналите за охлаждане на жилищния пазар стана причина няколко пъти през миналата година БНБ да предупреждава, че е притеснително бързото нарастване на обема новоотпуснати жилищни кредити при оформящ се пик на цените на имотите особено в момент, когато се върви към увеличение на лихвите.

Така при високи цени на недвижимите имоти и липса на големи спестявания у част от българите почти половината от новоотпуснатите жилищни кредити са при над 80% финансиране, а немалка част и на 100%. Това означава, че самоучастието е много малко и рискът за потребителя е прекомерно висок, тъй като в много случаи дори 50% от дохода му отива за вноска по заема. Така в момент на повишение на лихвите и на икономическа криза той може да изпадне в ситуация, в която да не може да покрива задълженията. Ако пък банката пристъпи към продажба на имота, може да се окаже, че понижената му цена няма да покрие задължението. Централната банка в своите предупреждения прави паралел с 2008 г., макар днес темпът на растеж на ипотеките да е далеч от тогавашните 50-60% и да варира около 9-10%.

Потребителски кредити също продължават да нарастват като обем и темпът при тях е дори по-висок от този при ипотеките. За декември е 17.8% на годишна база, а месец по-рано е 16%, макар на месечна база да има спад. Тук двигателят също е икономическият растеж, а много от потребителските заеми се взимат за ремонт или съфинансиране на покупка на имот. При тях изцяло доминират левовите, а делът на тези в евро е минимален, макар лихвите по заемите в единна валута да са значително по-ниски.

Пенсионни фондове излизат на минус

Кошмарното представяне на международните капиталови пазари в края на миналата година и летаргията на българската борса очаквано удариха и доходността на пенсионните фондове, в които се осигуряват близо 4 млн. българи, а общите активи са почти 13.5 млрд. лв. Това са парите за бъдещи пенсии, които трябва да компенсират по-ниската осигуровка, която отива в държавния НОИ.

Средната доходност на универсалните схеми, които са задължителни за всички, родени след 1959 г., се понижава вече пет поредни тримесечия – от края на юни 2017 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор. За пръв път от доста време и минималната доходност, под която не могат да слизат УПФ, е отрицателна - 2.04%, а максималната е 3.96%. Ако резултатът е под долния лимит, те трябва да компенсират със собствените си резерви, а ако е над горния - да заделят пари в тях. Такова изискване няма единствено за доброволните фондове, но засяга универсалните и професионалните. В случая за вторите тя е съответно -1.68 и 4.32%.

Доходността обхваща резултата от инвестиционната дейност през последните две години, изчислена на годишна база, като взима изменението на стойността на един пенсионен дял, който потребителите си "купуват" при плащане на осигурителна вноска. Трябва да се има предвид, че преди да стане това, пенсионните фондове първо удържат еднократна "входна" такса от всяка вноска. Тоест в посочената от КФН доходност не е калкулиран разходът, който потребителите имаха за въпросната входна такса, която по закон е до 4% и към края на 2018 г. почти нито едно дружество не налага по-ниска. Изключение прави "Доверие", при които таксата е с 0.15 процентни пункта по-ниска за лицата, които са се осигурявали в него поне 10 години. Според Кодекса за социално осигуряване максималната входна такса от началото на тази година е намалена на 3.75%. Положителното е, че тази такса намалява през последните години, като през 2016 например беше 4.5%.

Няколко универсални фонда са с доходност над средната, като сред тях е най-големият по активи - "Доверие", както и близките до "Химимпорт" - "Сила" и "Съгласие", "Бъдеще", който гравитира около "Еврохолд" и близкият до енергийния бос Христо Ковачки "Топлина". Някои фондове около икономически групи често инвестират и концентрират активи в свързани и не особено ликвидни компании, което може и да изкривява доходността.

Под средната доходност са "ДСК Родина", Ен Ен (бивш ING), Пенсионно осигурителен институт (ПОИ), както и вторият по активи - "Алианц България", който дори е на минус с универсалния си фонд и при професионалния, но успява да задържи крехък плюс при доброволната си схема.

Общият брой на осигурените лица в четирите вида частни пенсионни фондове към 30 септември 2018 г. е 4 658 549 души, като нараства с 2.32% спрямо година по-рано, по данни на КФН. Броят на осигурените е по партиди, като едно лице може да е в два фонда - например универсален и доброволен. Към края на третото тримесечие в системата на допълнителното пенсионно осигуряване са акумулирани нетни активи на стойност 13.434 млрд. лв., като над 11 млрд. от тях са в най-масовите универсални фондове с 3.7 млн. осигурени. В сравнение с края на деветмесечието на 2017 г. нетните активи на пенсионните фондове бележат ръст 9.91%.

Какво предстои

Сега въпросът е дали ще скачат лихвите и ще се стабилизират ли пазарите. Отговорът на първия въпрос не е толкова лесен. Сигурно е, че цикълът на понижение свърши, но мненията са разнопосочни кога точно ще започне устойчивият тренд на повишение на лихвите, което ще означава повече доходност, но и повече разходи по кредити. Що се отнася до капиталовите пазари, те показаха, че стават все по-капризни и сложни за прогнозиране. И макар да има надежда през тази година (например има консенсусни очаквания, че Sofix може да се повиши с 15%, в анкета на "Капитал"), то инвеститори и спестители ще се нуждаят от здрави нерви. При всички положения продължаващият икономически растеж и по-високите доходи макар с по-малък темп ще дават увереност и сигурност на домакинствата, което ще е стимул спестяванията да се увеличават.

Ниските лихви и нестабилните капиталови пазари през миналата година удариха доходността от повечето инвестиции, но пък евтините пари показаха реално как работят и стимулират потреблението. Всичко това се разчита и в данните на Българска народна банка за 2018 г., публикувани тази седмица. Заедно с още една важна статистика - на Комисията за финансов надзор за пенсионните фондове, те дават и картината какво се случва с ключовите спестявания на българите.

Едноличен лидер при тях са депозитите на домакинствата - за първи път обемът им надхвърли 50 млрд. лв., а при пенсионните фондове активите са 13.5 млрд. лв. И ако вноската във вторите е със задължителен характер и при тях нестихващият поток е обясним въпреки падащата им доходност, то той не спира и при влоговете при положение, че цяла година те носят нулев доход. Това с инфлация от малко под 3% прави инвестиция с доходност между нула и 1-2% реално губеща.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK