Как чуждите борси донесоха доходност в България
26 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как чуждите борси донесоха доходност в България

Shutterstock

Как чуждите борси донесоха доходност в България

Местните рискови взаимни фондове осигуриха добри печалби, подпомогнати от завърналия се оптимизъм на пазарите

4117 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Автор: Капитал

Българските взаимни фондове затвориха една доста лоша 2018 г. по отношение на доходността, но новата 2019 г. започва точно обратното. Печалбите, които са реализирали те, се дължат на започналото рязко възстановяване на глобалните пазари през януари, след като през декември направиха едни от най-големите месечни спадове от Голямата депресия насам.

За съжаление обаче това не се дължи и на българската борса – основният индекс на БФБ Sofix продължава да е в контраст с глобалните тенденции. През януари той е надолу с около 1.5%. За сравнение в САЩ широкият S&P500 се повиши с 9%, а Dow Jones 30 с малко над 8%. В Европа ситуацията е малко по-скромна, като ръстът е около 3-5% за месеца. Вълната се пренесе и в Русия, където също имаше растеж.

Зад завърналия се оптимизъм има няколко фактора – страховете около търговската война между САЩ и Китай леко се разсеяха, след като администрацията на Тръмп показа, че е готова на повече компромиси. Федералният резерв на САЩ пък даде нов стимул на пазарите в края на януари, след като намекна, че може да забави темповете на покачване на лихвите - нещо, което се харесва на пазарите, а и на Тръмп.

Разбира се, тласък на индексите дадоха и финансовите резултати на компаниите за последното тримесечие на 2018 г. На Уолстрийт 68% от публичните дружества, които са в S&P500, биха пазарните очаквания за приходи и печалби, което стана добър повод за покупки. Така януари се превърна в най-добрия първи борсов месец от 32 години насам, според MarketWatch.

И така, всичко казано дотук, се отразява положително на българските взаимни фондове, които са позиционирани на тези пазари. Както си личи и от имената им. Лидерът по доходност е "Астра енерджи", който прави впечатляващите 15%. Фондът инвестира предимно в ценни книжа, свързани с енергийния сектор. А той беше подпомогнат от ръста в цените на петрола – само през януари брент поскъпна с близо 20%, което подкрепи енергийните акции глобално. Златото и ресурсите също успяха леко да поскъпнат и това помогна на фондовете, които залагат на ресурсните акции.

Така болшинството от фондовете в топ 20 за България (не са включени тези, предлагани от чужди управляващи дружества) залагат на глобалните пазари и всички инвестират предимно в акции, което повишава и рисковия им характер. Това се потвърждава и от доходността им за последните 12 месеца, и от т.нар. стандартно отклонение. Показателят показва връзката между доходността и риска на взаимния фонд, или казано на по-прост език – каква е границата, в която постигнатата доходност може да се отклони с даден процент.

Например доходност 5% и отклонение 10% може да означават, че в следващ период доходът може да е както 15, така и -5%. Колкото по-рисков е фондът, толкова по-високо е и неговото стандартно отклонение, както си личи и от таблицата. Затова и фонд мениджърите препоръчват инвестицията във фонд да е дългосрочна - поне 3 - 5 години, в зависимост от рисковия характер.

---

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и финансови активи


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Добрият по-малък брат

Добрият по-малък брат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK