Новият брой: Да си посееш бъдеще

Когато загубим ключа към криптобогатството

Reuters

Когато загубим ключа към криптобогатството

Поне 20% от всички биткойни са изгубени завинаги заради забравени пароли или повредени цифрови портфейли. Какво може да се направи?

Ивайло Станчев
11242 прочитания

Reuters

© Reuters


Темата накратко
 • Поне 20% от всички биткойни са изгубени завинаги заради забравени пароли или повредени цифрови портфейли.
 • Недостъпните виртуални валути се оценяват на поне 20 млрд. долара по настоящите цени.
 • Какво може да се направи с блокираните монети и какви превантивни мерки трябва да се вземат?

Замисляли ли сте се какво ще се случи, ако си забравите паролата за онлайн банкиране? Нищо сериозно - отивате в най-близки банков клон с личната си карта и срещу такса от 5-10 лв. проблемът е решен. Ако боравите с дигитални валути като Bitcoin, Ethereum и други обаче, забравената парола в повечето случаи означава да се простите с монетите. Последният пример за това са загубените от канадската криптоборса QuadrigaCX около 190 млн. долара в различни криптовалути (по цени към началото на февруари), след внезапната смърт на основателя й Джералд Котън, който единствен е знаел кодовете за отключване на дигиталните активи.

Историята на Котън отново повдигна темата за безвъзвратно изчезналите дигитални богатства, които по различни оценки надхвърлят 20 млрд. долара, или 15-20% от целия криптопазар. Смята се, че над 10 000 души умират всяка година, без да споделят ключовете си за дигиталните портфейли, които притежават. Всички тези цифрови монети продължават да съществуват в блоковите вериги, но на практика са неизползваеми. Част от тях са останали в стари и повредени харддискове, други са в цифрови портфейли със забравени пароли, трети пък въобще не са били докосвани от създаването им преди години и не е ясно дали някой има достъп до тях.

Цялото това изгубено съкровище привлича немалко хора, които се опитват по всевъзможни начини да разбият паролите на дигиталните портфейли и дори официално се предлагат такива услуги срещу комисиона. Успехът при подобни начинания обаче зависи от редица обстоятелства. Затова е изключително важно какви превантивни мерки се вземат при операциите с криптомонети.

"Загубените биткойни правят монетите на всички останали притежатели по-скъпи. Мислете за това като за дарение."

Сатоши Накамото, анонимният създател на BItcoin

Какво е загубено досега

Според изнесени през 2018 г. данни от Chainalysis има поне 3.7 милиона биткойна, които са изгубени завинаги. При цена 3900 долара за един това прави над 14.4 млрд. долара, които се броят като част от пазара, но реално са извън него. В десетгодишната история на Bitcoin има множество истории за забравени пароли и унищожени харддискове, но най-големите количества монети са блокирани още в най-ранните му дни - през 2009 и 2010 г., когато потребителите са били много по-невнимателни и дори незаинтересовани (поради ниската стойност) за сигурността на монетите си. Блокчейн технологията позволява да се види, че има редица цифрови адреси с хиляди биткойни в тях, които никога не са докосвани. Не е ясно дали собствениците им, които са ги създали навремето (в първите години майнингът е бил възможен и с най-обикновен домашен компютър), въобще знаят за тях, или просто са изгубили ключовете си за достъп.

Точно по този начин са блокирани и първите създадени през 2009 г. 1.04 млн. биткойна. Смята се, че те са в портфейл на създателя на Bitcoin - Сатоши Накамото (не е ясно дали това е мъж, жена или група от хора), от и към когото никога не са правени транзакции.

При останалите дигитални валути също има изчезнали монети. Смъртта на 54-годишния криптомилиардер Матю Мелън през април 2018 г. например остави 1 млрд. XRP (Ripple) в портфейл без достъп до частния ключ. Към настоящия момент това са активи на стойност над 300 млн. долара. Компанията Parity Technology пък самозаключи през 2017 г. приблизително 900 хил. Ethereum, след като кодът, необходим за достъп до портфейлите, бил случайно изтрит.

Макар и доста условно може да се обобщи, че около 20% от всички биткойни са изгубени или недостъпни, докато при останалите монети този процент е около и по-малко от 10 поради това, че са от по-скоро на пазара и при тях е нямало първоначалното несериозно отношение на потребителите, както при Bitcoin.

Капанът на сигурността

Поради децентрализирания характер на дигиталните валути няма институция, пред която да се докажете, че даден човек е собственик или наследник на цифров портфейл, за да получи достъп до него. Освен, разбира се, ако активите не се съхраняват в някоя от големите борси за обмен на криптовалути, които изискват документи за самоличност при регистрация. Но това крие сериозен риск от хакерски атаки и обикновено се използва от неопитни играчи, които търгуват с малки суми. Повечето дигитални валути се държат в харддиск портфейли с много високо ниво на защита и без достъп до интернет. Което ги прави почти невъзможни за пробиване без съответната парола.

Тук интересното е, че ако паролата е съставена от 15 случайни символа и собственикът на портфейла не си спомня нищо за тях, на практика няма никакъв шанс тя да бъде разбита, дори и да се използват ресурсите на най-добрите хакери или правителствени агенции.

Но има редица случаи, в които разбиването на паролата е възможно с помощта на професионалисти. Например, ако е нещо като TheIceMan123, но потребителя не може да налучка главните букви и цифрите. Или пък е записана на хартия (например Hdd%&7d77ddH#[email protected]), но при въвеждането й портфейлът не се отключа. Успех може да се постигне и ако са използвани цитати от филм или книга, както и случайни думи от някакъв списък.

Хакери на помощ

Компании като Wallet Recovery Services предлагат услуги за разбиване на пароли именно при казуси като изброените по-горе - когато потребителят има известна яснота за паролата си. "Хакерите" твърдят, че са създали оптимизирана многоканална C++ програма за извършване на т.нар. грубо дешифриране. Тя работи чрез клъстер от високопроизводителни Linux кутии, хоствани в облака Amazon EC2, което позволява огромна изчислителна мощ. Алгоритмите, които се използват за генериране на пароли, пък са гъвкави и могат да се справят дори с необичайни изисквания.

Този подход работи при почти всички основни цифрови портфейли (за Bitcoin, Ethereum и Litecoin), както и за специфични такива, в които се съхраняват монети като Monero, Dogecoin, Vertcoin, Peercoin, Mastercoin, Quark, Protoshares, Feathercoin и др. Услугата се предлага дори за хардуерни портфейли като Trezor и Ledger, които се смята, че имат най-високото ниво на защита. А цената е 20% от наличната в дадения портфейл сума, като се плаща само при успешно отключване.

Тук обаче неминуемо възниква въпросът за доверието - защо специалистите просто да не откраднат парите, ако могат да разбият паролата? Последното е особено важно предвид факта, че комуникацията и предоставянето на услугата е изцяло онлайн. Но при алтернативата дигиталните пари да останат блокирани завинаги рискът може би си струва.

Хипнозата като решение

Джейсън Милър от Южна Каролина предлага напълно нетрадиционен метод за решаване на проблема със забравената парола - хипноза. Той твърди, че може да помогне на хората да си спомнят кодовете за достъп до цифровите им портфейли чрез техники на регресия, за да разкрие загубени спомени. "Хипнозата има способността да помага на клиентите да намират изгубени предмети и да си припомнят неща, които са забравили. Така че е удачно решение в такива случаи", твърди Милър, който дори е обявил цена за услугата си - половин биткойн плюс 5% от възстановената сума. За съжаление обаче няма данни дали хипнозата е помогнала на някого да си спомни забравената парола.

Сигурната хартия в дигиталната ера

Колкото и парадоксално да звучи, дигиталните пари и достъпът до тях могат да бъдат най-добре запазени за дълго време чрез добрата стара хартия. Да, за биткойн има и хартиен портфейл, който може да заключите в сейф. Така няма да има нужда да се помни или записва съответната парола, а се осигурява и достъп за наследниците в случай на фатален край. Редица платформи предлагат тази услуга, но технологията е една и съща. Създава се текстови документ с два QR кода. Единият е публичният адрес на портфейла, към който ще се пращат дигиталните пари. Другият е частният ключ, който позволява да се управлява балансът. Когато се наложи да се изпращат суми от книжен портфейл, е достатъчно да бъде сканиран вторият QR код.

Ценното в случая е, че след като този документ се разпечата на хартия, дигиталният му вариант може да се изтрие. Така не остават никакви цифрови следи за портфейла и сигурността от хакване е гарантирана. И все пак съществува риск, макар и минимален, от разбиване на трезора и кражба на ценната хартийка.
Темата накратко
 • Поне 20% от всички биткойни са изгубени завинаги заради забравени пароли или повредени цифрови портфейли.
 • Недостъпните виртуални валути се оценяват на поне 20 млрд. долара по настоящите цени.
 • Какво може да се направи с блокираните монети и какви превантивни мерки трябва да се вземат?

Замисляли ли сте се какво ще се случи, ако си забравите паролата за онлайн банкиране? Нищо сериозно - отивате в най-близки банков клон с личната си карта и срещу такса от 5-10 лв. проблемът е решен. Ако боравите с дигитални валути като Bitcoin, Ethereum и други обаче, забравената парола в повечето случаи означава да се простите с монетите. Последният пример за това са загубените от канадската криптоборса QuadrigaCX около 190 млн. долара в различни криптовалути (по цени към началото на февруари), след внезапната смърт на основателя й Джералд Котън, който единствен е знаел кодовете за отключване на дигиталните активи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Това винаги съм се чудил. Ако се повреди цифровия портфейл какво правиш? Ако си забравиш паролата какво правиш? Ако умре някой който е знаел някакви пароли какво става? Трупат се едни измислени суми, които в един момет просто изчезват.

 • 2
  grigoo avatar :-|
  grigoo

  Затова биткойна е много, много по-ценен от всичкото злато и хартийки на света, щото става по-малко, а не повече. И няма разбиване на частните ключове, които пък могат да се пазят по различни начини, стига притежателите им да не се мислят за безсмъртни, а да се погрижат за наследявяване навреме.

 • 3
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Най ми хареса заключителния параграф - за хипнозата, органично с концепцията за биткойн. Има и други способи - ЛСД, трева и алкохол. Но най-вече - една голяма и много студена вода.

 • 4
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Е просто след 30-40 години квантовия компютър ще отваря бързо тези потрфейли. Но тогава и биткойна ще е безполезен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Малки, но силни

Малки, но силни