Дяволът е в партидата

Дяволът е в партидата

Данните на КФН показват леко понижение на средните натрупани лични средства в пенсионните фондове заради понижената им доходност

7345 прочитания

© Надежда Чипева


Допълнителното частното пенсионно осигуряване беше въведено преди близо 20 години, а целта е вноските в него да компенсират намалената държавна пенсия за родените след 1959 г., които ще почнат да се пенсионират масово в близките години. С разрешаването осигурените да изберат да разчитат изцяло на НОИ обаче думата "допълнително" става все по-подвеждаща. И макар избралите новата опция да са малцина, реално вече по-скоро трябва да говорим за "алтернативно" осигуряване.

Ако сте от тези останали в частен пенсионен фонд, това означава 13.8% от заплатата ви да отиват за държавата, но и 5% по личната ви партида. И докато при НОИ нямате контрол какво се случва с парите ви (отиват за плащане на настоящи пенсии), за частните ви вноски има данни, които е хубаво да следите: как са инвестирани, каква доходност и най-вече колко са.

Извън личната ви партида (за която би трябвало да получавате информация по пощата или на сайта на пенсионното ви дружество) Комисията за финансов надзор периодично публикува статистика и за средно натрупаните средства общо и поотделно за всички фондове - универсални (УПФ), професионални (ППФ), доброволни (ДПФ).

В момента средната стойност по партида в универсален е малко под 3000 лв. към края на миналата година, като последните месеци имаше леко намаление, а причина за това най-вероятно е нестабилността на финансови пазари от миналата година, която удари доходността. Последната се понижава вече пет поредни тримесечия – от края на юни 2017 г. Сумата по партидата се изчислява след приспадането на удръжката от всяка вноска на входа - максималната е 3.75% от началото на тази година, но без инвестиционна такса, която зависи от доходността.

Макар и да дават някаква яснота накъде се движи частното осигуряване, средното число може да служи само за отправна точка, защото има хиляди партиди, по които никой не внася осигуровки - най-често това са хора, които вече не живеят в България. Дори и текущото увеличаване при някой фонд заради по-добра доходност може да се дължи на по-рискови инвестиции. Освен това, ако един работещ се осигурява на по-висока заплата и има по-дълъг стаж, той ще има повече натрупани средства, този с по-малко - обратното. Разлика има и във възрастовите граници - най-много натрупани средства при УПФ има при мъжете между 50- и 54-годишна възраст - 3872 лв. средно на партида, а при жените тя е 3771 лв. Какво обаче ни говорят тези числа - изчисленията на пенсионни компании показват, че ако пенсията се изплаща пожизнено, то 1000 лв. спестени ще осигуряват около 4-4.3 лв. на месец допълнително над държавната.

Най-голямо натрупване в партида има при професионалните фондове (които осигуряват пенсии за раннопенсиониращите се работещи в първа и втория категория труд), където има почти 303 хил. осигурени - средната стойност е 3705 лв., а по фонд е в този на "Съгласие" със средно 4427 лв.

Всичко това засяга над 3.5 млн. българи - според статистиката допълнително осигуряване се случва по 4.67 млн. партиди, но едно лице може да е едновременно и в четири вида фондове. За година този брой нараства с 1.88%. Най-много лица са в универсалните фондове, а активите, които се управляват в системата е 13.4 млрд. лв.

Допълнителното частното пенсионно осигуряване беше въведено преди близо 20 години, а целта е вноските в него да компенсират намалената държавна пенсия за родените след 1959 г., които ще почнат да се пенсионират масово в близките години. С разрешаването осигурените да изберат да разчитат изцяло на НОИ обаче думата "допълнително" става все по-подвеждаща. И макар избралите новата опция да са малцина, реално вече по-скоро трябва да говорим за "алтернативно" осигуряване.

Ако сте от тези останали в частен пенсионен фонд, това означава 13.8% от заплатата ви да отиват за държавата, но и 5% по личната ви партида. И докато при НОИ нямате контрол какво се случва с парите ви (отиват за плащане на настоящи пенсии), за частните ви вноски има данни, които е хубаво да следите: как са инвестирани, каква доходност и най-вече колко са.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Пенсионните фондове понасят щети от местната проява на световна грешка за неправилна работа на централната банка (ЦБ).
  При наличната неправилна работа на ЦБ всяка пенсионна система е с подсигуряван банкрут.

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Тук бих влязъл в сериозен спор с автора и с Капитал, защото
  " целта е вноските в него да компенсират намалената държавна пенсия за родените след 1959 г." никога не е била такава. Целта беше друга - да се повишат доходите на пенсионерите, като освен държавната пенсия да получават и допълнителна. Политиците-разбойници обаче една "нощ" на 2009г. "въоръжени с брадви" отсякоха втори стълб (ДЗПО) . Сега ако някой (роден след 1960) се пенсионира, пенсията от НОИ се намяля с едни сериозни проценти (между 22 и 27) и за да не се случи това следва прехвърляне на осигурителната партида в НОИ, като по този начин не остава нищо от първоначалния замисъл на ДЗПО. За това не са виновни пенсионните дружества, а умните, образовани, компетентни и информирани политици (като правния талибан Кирилов).

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Двете пенсии /от НОИ и УПФ/ ще бъдат по-малко от една, само от НОИ!!! Ех какъв цирк се задава 2021 г!!! От сега зареждам пуканки и бира!

 • 4
  parishilton avatar :-|
  Paris Hilton

  До коментар [#3] от "chichka":

  Тов кой ти го каза, Любомир Христов ли? Той си цоцка американска пенсия в Щатите и раздава акъл в България! Както добре анализира Usport по-горе ени талибани политици, със съмнителна компетенция потивопоставиха държавния и капиталовия стълб, чиято цел е да се допълват, а не да се протвпстаят! Ябълката на раздора е именно кофициента за намаление на държавната пенсия! Когато започа модела, осигировките за УПФ бяха 2%, а общата вноска за пенсионно осигуряване 30%! Е, коефициентът за намаление е 2/30 или 6.7%! Това никога е стояло като проблем! Но Владко и други корифеи нямаше кк да родължат да кърпят дпките в ДОО и НОИ и решиха да се взползват от безхаберието а плитии, които въряха че осигурителната вноска трявало да се намаява, щото видите ли ставаме по-конкуретно способни! Та от 30% общата вноска стана 15.8%, а вноската в ДЗПО от 2% отие на 5% И хоп Владко отсече, че всеки койо има УПФ ще получава намалена дъравна пенсия с 28%, т.е. съотношението на вноската в УПФ и общата а пенся т.е. 5/17.8%! Днес това съотношение е 5/19.8 т.е. 25.2% защото вместо да увеличат вноската в УПФ от 5% на 7%, акто бяха поели ангажимент през 2010година, те увеличиха вноската в НОИ от 12.8% на 14.8% през 2017 и 2018г.! Така че драги ми Смехурко, дръжавата може да си разирава песионерите и бъещите такива като мечка на синджир и да променя правилата на играта! Само че парите в НОИ преминават като гара разпредлителна за сегашните пенсиии вноските в НОИ не стигат за това! Вадк вади едни 5 млрд. от държавния бюджет като трансфер към ДОО за да излезе сметката на днешните пенсионери! Вади и от бюджета, не о джоба си, т.е. дори пенсионрите като си купуват нещо, ДДС и акцизи отиват за ехните пенсии.... Ето това не може да разбере раята! А парите в пенсионите фондое са и реални, в момена над 14 млрд.! След 3-4г. над 20 млрд.! т.е. 20% от БВП! Държавата е принуена да грае "мръсно" срещу втория стълб, защото този трансфер от бюджета ще расте всяка година и прави всичко възможно да убеди хората, че само т може да им гарантира пенсии. Да, ама не, както стана ясно в Гърция! Так че си кътайте парите, защото когато доде веме з пенсия, държавата ще и смени и формулата и правилата, та даже може да поче да раава на всекио по равно, за да иа за всички... Така че си зави пуанките и клата в задните части и мисли Чичка!

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#4] от "Paris Hilton":

  Уважаема Парис, скъпа Хилтън..прочете ли това което си написала? Губят се пасажи, думи..... но общо взето схванах смисъла.
  Све пенсии наистина ще са по-малко от една, не защото го е казал Христов, а защото това е реалноста. След като съм ходил 23 г на даскало... не се опитвай да ме баламосваш с цифри. От три произволни числа мога да ти изкарам 5-6 верни тренда, статистики и каквото пожелая!
  В момента 28% от пенсионната вноска плащана от осигуряващия се отива в УПФ. Пенсията която ще получи няма да е 28% от евентуалната пенсия, която ще получи ако се осигурява само в НОИ. Ще оспориш ли?
  Всичко останало са общи приказки на неопределен фон за балъци!
  Лек ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал