41 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дяволът е в партидата

Данните на КФН показват леко понижение на средните натрупани лични средства в пенсионните фондове заради понижената им доходност

6204 прочитания

© Надежда Чипева


Допълнителното частното пенсионно осигуряване беше въведено преди близо 20 години, а целта е вноските в него да компенсират намалената държавна пенсия за родените след 1959 г., които ще почнат да се пенсионират масово в близките години. С разрешаването осигурените да изберат да разчитат изцяло на НОИ обаче думата "допълнително" става все по-подвеждаща. И макар избралите новата опция да са малцина, реално вече по-скоро трябва да говорим за "алтернативно" осигуряване.

Ако сте от тези останали в частен пенсионен фонд, това означава 13.8% от заплатата ви да отиват за държавата, но и 5% по личната ви партида. И докато при НОИ нямате контрол какво се случва с парите ви (отиват за плащане на настоящи пенсии), за частните ви вноски има данни, които е хубаво да следите: как са инвестирани, каква доходност и най-вече колко са.

Извън личната ви партида (за която би трябвало да получавате информация по пощата или на сайта на пенсионното ви дружество) Комисията за финансов надзор периодично публикува статистика и за средно натрупаните средства общо и поотделно за всички фондове - универсални (УПФ), професионални (ППФ), доброволни (ДПФ).

В момента средната стойност по партида в универсален е малко под 3000 лв. към края на миналата година, като последните месеци имаше леко намаление, а причина за това най-вероятно е нестабилността на финансови пазари от миналата година, която удари доходността. Последната се понижава вече пет поредни тримесечия – от края на юни 2017 г. Сумата по партидата се изчислява след приспадането на удръжката от всяка вноска на входа - максималната е 3.75% от началото на тази година, но без инвестиционна такса, която зависи от доходността.

Макар и да дават някаква яснота накъде се движи частното осигуряване, средното число може да служи само за отправна точка, защото има хиляди партиди, по които никой не внася осигуровки - най-често това са хора, които вече не живеят в България. Дори и текущото увеличаване при някой фонд заради по-добра доходност може да се дължи на по-рискови инвестиции. Освен това, ако един работещ се осигурява на по-висока заплата и има по-дълъг стаж, той ще има повече натрупани средства, този с по-малко - обратното. Разлика има и във възрастовите граници - най-много натрупани средства при УПФ има при мъжете между 50- и 54-годишна възраст - 3872 лв. средно на партида, а при жените тя е 3771 лв. Какво обаче ни говорят тези числа - изчисленията на пенсионни компании показват, че ако пенсията се изплаща пожизнено, то 1000 лв. спестени ще осигуряват около 4-4.3 лв. на месец допълнително над държавната.

Най-голямо натрупване в партида има при професионалните фондове (които осигуряват пенсии за раннопенсиониращите се работещи в първа и втория категория труд), където има почти 303 хил. осигурени - средната стойност е 3705 лв., а по фонд е в този на "Съгласие" със средно 4427 лв.

Всичко това засяга над 3.5 млн. българи - според статистиката допълнително осигуряване се случва по 4.67 млн. партиди, но едно лице може да е едновременно и в четири вида фондове. За година този брой нараства с 1.88%. Най-много лица са в универсалните фондове, а активите, които се управляват в системата е 13.4 млрд. лв.


5 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Пенсионните фондове понасят щети от местната проява на световна грешка за неправилна работа на централната банка (ЦБ).
  При наличната неправилна работа на ЦБ всяка пенсионна система е с подсигуряван банкрут.

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Тук бих влязъл в сериозен спор с автора и с Капитал, защото
  " целта е вноските в него да компенсират намалената държавна пенсия за родените след 1959 г." никога не е била такава. Целта беше друга - да се повишат доходите на пенсионерите, като освен държавната пенсия да получават и допълнителна. Политиците-разбойници обаче една "нощ" на 2009г. "въоръжени с брадви" отсякоха втори стълб (ДЗПО) . Сега ако някой (роден след 1960) се пенсионира, пенсията от НОИ се намяля с едни сериозни проценти (между 22 и 27) и за да не се случи това следва прехвърляне на осигурителната партида в НОИ, като по този начин не остава нищо от първоначалния замисъл на ДЗПО. За това не са виновни пенсионните дружества, а умните, образовани, компетентни и информирани политици (като правния талибан Кирилов).

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Двете пенсии /от НОИ и УПФ/ ще бъдат по-малко от една, само от НОИ!!! Ех какъв цирк се задава 2021 г!!! От сега зареждам пуканки и бира!

 • 4
  parishilton avatar :-|
  Paris Hilton

  До коментар [#3] от "chichka":

  Тов кой ти го каза, Любомир Христов ли? Той си цоцка американска пенсия в Щатите и раздава акъл в България! Както добре анализира Usport по-горе ени талибани политици, със съмнителна компетенция потивопоставиха държавния и капиталовия стълб, чиято цел е да се допълват, а не да се протвпстаят! Ябълката на раздора е именно кофициента за намаление на държавната пенсия! Когато започа модела, осигировките за УПФ бяха 2%, а общата вноска за пенсионно осигуряване 30%! Е, коефициентът за намаление е 2/30 или 6.7%! Това никога е стояло като проблем! Но Владко и други корифеи нямаше кк да родължат да кърпят дпките в ДОО и НОИ и решиха да се взползват от безхаберието а плитии, които въряха че осигурителната вноска трявало да се намаява, щото видите ли ставаме по-конкуретно способни! Та от 30% общата вноска стана 15.8%, а вноската в ДЗПО от 2% отие на 5% И хоп Владко отсече, че всеки койо има УПФ ще получава намалена дъравна пенсия с 28%, т.е. съотношението на вноската в УПФ и общата а пенся т.е. 5/17.8%! Днес това съотношение е 5/19.8 т.е. 25.2% защото вместо да увеличат вноската в УПФ от 5% на 7%, акто бяха поели ангажимент през 2010година, те увеличиха вноската в НОИ от 12.8% на 14.8% през 2017 и 2018г.! Така че драги ми Смехурко, дръжавата може да си разирава песионерите и бъещите такива като мечка на синджир и да променя правилата на играта! Само че парите в НОИ преминават като гара разпредлителна за сегашните пенсиии вноските в НОИ не стигат за това! Вадк вади едни 5 млрд. от държавния бюджет като трансфер към ДОО за да излезе сметката на днешните пенсионери! Вади и от бюджета, не о джоба си, т.е. дори пенсионрите като си купуват нещо, ДДС и акцизи отиват за ехните пенсии.... Ето това не може да разбере раята! А парите в пенсионите фондое са и реални, в момена над 14 млрд.! След 3-4г. над 20 млрд.! т.е. 20% от БВП! Държавата е принуена да грае "мръсно" срещу втория стълб, защото този трансфер от бюджета ще расте всяка година и прави всичко възможно да убеди хората, че само т може да им гарантира пенсии. Да, ама не, както стана ясно в Гърция! Так че си кътайте парите, защото когато доде веме з пенсия, държавата ще и смени и формулата и правилата, та даже може да поче да раава на всекио по равно, за да иа за всички... Така че си зави пуанките и клата в задните части и мисли Чичка!

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#4] от "Paris Hilton":

  Уважаема Парис, скъпа Хилтън..прочете ли това което си написала? Губят се пасажи, думи..... но общо взето схванах смисъла.
  Све пенсии наистина ще са по-малко от една, не защото го е казал Христов, а защото това е реалноста. След като съм ходил 23 г на даскало... не се опитвай да ме баламосваш с цифри. От три произволни числа мога да ти изкарам 5-6 верни тренда, статистики и каквото пожелая!
  В момента 28% от пенсионната вноска плащана от осигуряващия се отива в УПФ. Пенсията която ще получи няма да е 28% от евентуалната пенсия, която ще получи ако се осигурява само в НОИ. Ще оспориш ли?
  Всичко останало са общи приказки на неопределен фон за балъци!
  Лек ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Добрият по-малък брат

Добрият по-малък брат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK