Пъстър растеж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пъстър растеж

Капитал

Пъстър растеж

Финансовите резултати на публичните компании за 2018 г. са в доста противоположни посоки и под влияние на специфични фактори

3679 прочитания

Капитал

© Капитал


При растеж на икономиката от малко над 3% за миналата година повишение на приходите на много публични компании с двуцифрен темп изглежда повече от прилично. Според отчетите за последното тримесечие на 2018 г., които дават представа и за календарната година, болшинството от дружествата, които формират основните индекси Sofix и BGTR30, подобряват дейността си, но специфични фактори влияят на крайния финансов резултат. Има и компании, които отчитат влошаване на дейността си, което като цяло променя общата картина. Или както предварително обобщава Натали Илчева, старши анализатор в "Елана трейдинг": "2018 г. беше година на динамика и предизвикателства за повечето дружества на БФБ."

Има ли връзка с акциите

Освен това отчетите сякаш все по-малко оказват влияние върху цените на акциите на дружествата. Така дори и положително финансово развитие не успя да се прехвърли в повишение на пазарната капитализация на компаниите. Това се дължи и на слабото представяне на фондовия пазар като цяло, липса на големи инвеститори и изобщо някакъв сериозен интерес. Едно от изключенията за това е "Доверие обединен холдинг". Бившият приватизационен фонд, който се контролира от "Софарма" и няколко близки до нея акционера, повишава приходите си с 7% и излиза на печалба от малко над 6 млн. лв. Последното се дължи и на еднократни ефекти, а до голяма степен ръстът на акциите на холдинга се дължеше и на очакванията, че компанията ще попадне в индекса Sofix при пролетното му ребалансиране. Нещо, което официално ще се случи от 18 март, понеделник. На еднократен ефект се дължи и 100-процентовият ръст на "Елана агрокредит". Компанията, която финансира покупка на лизинг на земеделска земя и техника, е продала земя за малко над 3 млн. лв., а печалбата й се удвоява.

Противоречиво се представят някои от най-големите индустриални компании на борсата. Групата на "Софарма" увеличава консолидираните си приходи, но печалбата й се свива заради повишение на оперативните разходи. Компанията е и в процес на разширяване на бизнеса си в България и в Сърбия, а международните пазари също оказаха влияние върху представянето.

Факторът чужбина

"Монбат" също усеща негативното влияние на външни фактори от спада в цената на оловото, което понижава приходите от рециклиране. Акциите на компанията бяха ударени напоследък и от изваждането на компанията от Sofix, но като цяло тя страдаше от ниска ликвидност през последната година, което е и сред причините за изваждането.

Микс от фактори влияят и на финансовите резултати на производителя на торове "Неохим". От една страна, компанията е силно зависима от цените на природния газ, които се покачиха, но през годината тя имаше и по-високи разходи за морски транспорт и въглеродни емисии. Така, след като в началото на годината димитровградският завод беше на плюс, той беше изтрит през останалата част от годината и я приключва на загуба.

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" увеличава леко приходите си заради по-високите цени на крайната продукция, но именно скъпият алуминий вдига и разходите. Последните са по-високи и заради повишени разходи за персонал и за външни услуги.

Капризите на природата също са фактор върху представянето на някои от компаниите. "Неблагоприятните климатични условия през 2018 г., които причиниха сериозни загуби на зърнопроизводителите в България, оказаха негативно влияние и на холдинговите дружества, които оперират в сегмента с търговия на зърно. В резултат "Агрия груп холдинг" отбеляза значително увеличение в балансовата стойност на продадените стоки и не успя да увеличи печалбата си за 2018 г. въпреки значително по-високите приходи. Холдинговото дружество "Градус", което също оперира в сегмента, пък отбеляза значителен спад в продажбите на зърно", коментира Натали Илчева. Производителят на пилешко месо и продукти не представя консолидирани данни за 2017 г., когато работеше с няколко компании, които през 2018 г. се окрупниха в холдинга, който излезе на борсата през лятото.

Приходи и печалби нагоре

Има и няколко компании, които значително увеличават и приходите и печалбите си - "Спиди", "Корадо България", ХЕС, "Елхим Искра", "М+С хидравлик", като последните три са част от "Стара планина холд", което се отразява положително и на неговите резултати. Чувствително подобрение има и при "Индустриален холдинг България".

"Спиди" ускори значително ръста в приходите си, преодолявайки забавянето от края на 2017 г., което беше следствие от прекратяване на договори с клиенти, обслужвани при незадоволителна рентабилност. Така за 2018 г. компанията отбеляза ръст както на външните, така и на вътрешния пазар, което, съчетано с оптимизация на разходната част, доведе до почти двойно увеличение в консолидираната печалба на дружеството", казва Натали Илчева. Според нея "Корадо България" е успял значително да подобри рентабилността си посредством далновидно управление на разходите въпреки нарастването в цената на стоманата през 2018 г.

"Друг добър пример е "Индустриален холдинг България", който се възползва от възстановяването на фрахтовия пазар, което, съчетано със засиленото търсене на продуктите и услугите на холдинга, доведе до четворно по-висока нетна печалба през 2018 в сравнение с 2017 г.", казва още Илчева.

Едва ли вече има изненада и в негативните резултати при "Булгартабак холдинг". Компанията, която вече няма нищо общо с производството на цигари и ще промени името си, реализира сериозен спад на приходите си, оттам и на печалбата. Оперативно холдингът дори е на загуба. След продажбата на цигарените марки на BAT през пролетта на 2017 г. в бившия държавен холдинг, който сега гравитира до Делян Пеевски, са консолидирани компании, нямащи нищо общо с цигарите - "Техномаркет" и "Лодис инвест" (с марките млечни продукти "Лакрима", "Дядо Либен" и др.).

Настоящата година се очаква да е интересна за бизнеса на публичните компании, но той ще е зависим от редица фактори. Забавянето на глобалната икономика, търговските войни, неяснотите около Brexit няма как да не се пренасят, дори и косвено, в България.

При растеж на икономиката от малко над 3% за миналата година повишение на приходите на много публични компании с двуцифрен темп изглежда повече от прилично. Според отчетите за последното тримесечие на 2018 г., които дават представа и за календарната година, болшинството от дружествата, които формират основните индекси Sofix и BGTR30, подобряват дейността си, но специфични фактори влияят на крайния финансов резултат. Има и компании, които отчитат влошаване на дейността си, което като цяло променя общата картина. Или както предварително обобщава Натали Илчева, старши анализатор в "Елана трейдинг": "2018 г. беше година на динамика и предизвикателства за повечето дружества на БФБ."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Много е бедно представянето от публични компании на борсата. Няма достатъчно енергийни компании - електрически и топлофикационни, производители на храни и напитки, вериги супермаркети, туристически комплекси, горива, авто търговци и сервизи, болници, сметопочистващи, транспортни, строителни. Основните дейности от които се движи икономиката не са от публични компании и нямат затворен цикъл с потребителите. Ако публична компания означава "Светла" то нашата икономика е мрачна с проблясъци. Няма го принципа каквото и да става да е за благосъстоянието на хората. Не би трябвало да купуваме каквото и да било от повечето фирми, защото не са публични.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK