Как да паднат сметките за парно

Как да паднат сметките за парно

Проект на "ЕВН Топлофикация Пловдив" показва, че преустройство на вътрешна сградна инсталация може да намали сметките

Ивайло Станчев
13833 прочитания

Темата накратко
 • Проект на "ЕВН Топлофикация" в Пловдив показва, че преустройство на вътрешна сградна инсталация е възможно решение на проблемите със сметките.
 • Инвестицията позволява на всеки, който не иска парно, да се откаже, а инвестицията се изплаща за около 3 години.
 • В София подобен подход засега не се предвижда, въпреки че може значително да повиши доверието на потребителите в столичната топлофикация.

Ако има нещо крайно неприятно в сметките за парно, то това е такса "Сградна инсталация" в тях, както и годишните изравнителни плащания. И ако при последните все пак остава смирението, че плащаш за нещо, което поне те е стоплило, то не така стои въпросът с разходите за общи части. Една от най-непрозрачните такси може да достигне 50-60% от крайната месечна сума, а за хора, които са се отказали от парното, тя е неизбежният месечен разход само защото тръбите минават през апартаментите им. Нервите се опъват до краен предел, когато градският монополист повдига рамене и нехае за този проблем, а клиентът се оказва в ситуацията да иска да се откаже от услуга, а да не може.

И докато държавната софийска Топлофикация не прави нищо по въпроса, често с аргумента, че "няма какво и как", частната топлофикация на ЕВН в Пловдив показа точно обратното. От няколко години компанията реализира пилотен проект, който показва, че могат да се елиминират горните проблеми - а в резултат сумите в сметките намаляват и стават много по-прозрачни.

Основни етапи от преустройството

- Първоначален оглед от специалисти на топлофикация и срещи с представители на сградата.

- Организиране на общо събрание на сградата и вземане на решение с най-малко 67%.

- Изработване и съгласуване на техническия проект за преустройство на инсталацията. Сключване на индивидуални договори с всеки от собствениците на имоти.

- Строително-монтажните дейностите по реконструкция, които отнемат около 20 дни.

Хоризонтирай щранга

Става дума за преустройството на вертикалната вътрешна инсталация в хоризонтална. При първата тръбите преминават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Това са предимно многофамилни жилищни сгради, строени до 1990 г., и за много живущи те са нежелани (например отопляват се с климатик). Те обаче няма как да ги изрежат на своя глава, защото най-малкото рискуват сериозна авария, както и финансови и законови последствия.

При хоризонталните отоплителни инсталации, които се прилагат в новите сгради, има само един вертикален щранг, който минава през обща част на всеки етаж - сервизно помещение или стълбищна площадка. От него излизат индивидуални разклонения към всеки апартамент, а на входа му се монтира уред за индивидуално измерване на топлинната енергия, става ясно от проекта на ЕВН.

В случая ЕВН правят пилотен тестов проект със 7-етажна сграда, построена през 1975 г., без мерки по енергийна ефективност, като голям брой от апартаментите са с оригиналната си дървена дограма. В общите стълбищни пространства прозорците също не са подменяни през изминалите 40 години. Блокът е с по 4 апартамента на етаж, т.е. общо 28 имота.

"Основната цел на проекта беше преустройство на сградната инсталация в нейната обща част в стълбищните пространства до входовете на всеки от апартаментите, без да се влиза вътре в тях. Така всеки от собствениците имаше свободата да реши дали да продължи да ползва индивидуално услугата или не. Да изберат кога, по какъв начин и на каква цена да преустроят тръбите към своите радиатори вътре в апартамента", обясняват от дружеството, което активно предлага вече услугата.

Как излиза математиката

По данни на ЕВН преустройството на общите части на сградната инсталация е струвало средно по 377 лв. с ДДС за всеки един от 28-те апартамента, или общо 10 556 лв. за общите части на цялата сграда. В случая разходите са били поети от "ЕВН Топлофикация" заради пилотния проект, а в бъдеще ще са за сметка на абонатите. Разходите по преустройство вътре в апартаментите варират между 600 и 700 лв., но те засягат само онези, които искат да останат на парно отопление.

"Конкретната сума зависи от начина, по който всеки от тях предпочете да бъде извършен ремонтът в имота му", обясняват от дружеството. Така общите разходи за преустройство на отоплителната инсталация на парното излизат около 1000 лв. на апартамент.

След 3 изминали отоплителни сезона (2015/16, 2016/17 и 2017/18 г.) е установено, че средният разход за топлоенергия, отдадена от сградна инсталация след извършеното преустройство, е общо 56.53 лв. с ДДС за апартамент, или по около 4 лв. на месец. Това е с 85% по-малко от плащаното от потребителите преди ремонта. "Изчисленията сочат, че ако не беше извършено преустройството, този разход за топлоенергия, отдадена от сградна инсталация, щеше да бъде общо 384.22 лв. с ДДС за трите отоплителни сезона на апартамент", посочват от ЕВН. С други думи , спестените пари са 327.69 лв. на апартамент.

Така инвестицията би се възвърнала напълно от спестените разходи за отопление в период от около 9 години, ако се вземат предвид отчетените икономии за изминалите 3 години. С отказ от отопление на апартамента възвращаемостта е за около 3 сезона, като след това се плаща минимална такса за общите части.

На входа на всеки имот са монтирани индивидуални топломери, които позволяват на потребителите сами да контролират топлоподаването към своя апартамент. С това отпада необходимостта от индивидуални разпределителни устройства (топломери) на самите радиатори. Отчитането на отоплението за всеки един имот е напълно индивидуално и се извършва дистанционно всеки месец.

"Съгласно законодателството сградната инсталация е собственост на притежателите на имоти в конкретната сграда. Само те колективно могат да решат дали и по какъв начин да преустроят сградната инсталация в своята сграда", казват от ЕВН. В техния случай през 2015 г. "EVN Топлофикация" е извършила реконструкция на вертикалната сградна инсталация в хоризонтална след съгласието на всички живущи. Ремонтните дейности в цялата сграда, включително вътре в имотите, са отнели сумарно 20 дни.

"Капитал" изпрати въпроси до столичната "Топлофикация" дали и в София би могло да се приложи такъв модел, който определено би предизвикал интерес. Коментарът беше, че не планират предлагането на подобни или алтернативни мерки. От една страна, дружеството е в тежко финансово състояние, а десетки пъти повече клиенти и съответно необходимите инвестиции биха били много по-големи. От друга обаче - без радикална промяна в начина на отчитане на потребената енергия и гаранции за клиентите, че плащат това, което наистина са използвали, няма как да се очаква "Топлофикация София" да излезе от кризата.

В битието на непрозрачността

Когато потребителите не знаят за какво точно плащат, се натрупва недоверие към компанията доставчик (било за парно, ток, вода), а оттам и желанието за отказ от тази услуга, която на теория би следвало да е изключително ефективна. Положението е такова, въпреки че Директивата за енергийната ефективност на ЕС задължава държавите членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за топлинна енергия или топла вода в сгради. България обаче не е осигурила прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление на парно, което да позволи на клиентите да регулират консумацията си на енергия.
Темата накратко
 • Проект на "ЕВН Топлофикация" в Пловдив показва, че преустройство на вътрешна сградна инсталация е възможно решение на проблемите със сметките.
 • Инвестицията позволява на всеки, който не иска парно, да се откаже, а инвестицията се изплаща за около 3 години.
 • В София подобен подход засега не се предвижда, въпреки че може значително да повиши доверието на потребителите в столичната топлофикация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  telqk avatar :-|
  telqk

  Капитал,
  с цялото ми уважение, защо занимавате публиката за проблемите на няколко цървула, които могат да си купуват айшитове по 2 хилки а не искат да си плаща отоплението. Това е етажна собственост, който не му аресват вертикалните щрангове отива на пазара и си купува имот с хоризонтални или без никакви щрангове а най-добре еднофамилен имот на село където ще може да се отоплява както иска - жилища в момента има в излишък!

 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Това е правилно, защото когато плащаш за нещо (в случая топлоенергия) трябва да плащаш за нещо, което наистина си получил, а не за нещо, което е произволно пресметнато от Топлофикация.

 • 3
  weliko avatar :-|
  weliko

  На някои места сметките за сградна инсталация са високи, защото се краде. Това е истината. Трябва да се изхващат крадците, а не да се преправят инсталациите.

 • 4
  murttle avatar :-|
  murttle

  Целта на упражнението е ЕВН да си намали разходите за топлоподаването и да контролира по-лесно показанията на измервателните уреди, а не да плащаме само това, което изразходваме. И като направят хоризонтална инсталация, пак ще продължа да плащам високи сметки и да топля с моето парно тарикатите съседи, които не включват никакво отопление, а разчитат само на преминаващите тръби и и на такива като мен, а после реват, че плащали за общи части и за тръби, които "само минавали" през апартаментите им.
  Освен това, 9 години са много дълъг период за изплащане, а и скромничко с две думи пише, че пак ще има такси за общи части.

 • 5
  dggm avatar :-?
  dggm

  Много добра инициатива.

  Ще е интересно да прочета интервю с конкретните хора в ЕВН Пловдив, които са инициирали проекта, за това как се е случило всичко това и как са убедили ръководителите / клиентите.


 • 6
  liubkooo avatar :-|
  Любомир Костов

  Прекрасна инициатива! Жалко, че колегите от Пловдив не успяха да я превърнат в масова практика.
  Топлофикация Варна подменя по една вътрешна сградна инсталация всяка седмица. Проектът е толкова добър, че клиентите сами заплащат реконструкцията, което означава, че на Топлофикация София й трябва по-добър клиентски подход, а не големи инвестиции.

 • 7
  naniova avatar :-|
  Tzveta Naniova


  До коментар [#] от "
  dggm
  ":

  С дребната подробност, че падат сметките, защото пада топлоподаването и с него и температурите в сградата...Хубаво е да се казва цялата истина, а не избирателно да се представят факти като решение - панацея. Тенденциозно и подвеждащо.

 • 8
  naniova avatar :-|
  Tzveta Naniova


  До коментар [#] от "
  dggm
  ":

  С дребната подробност, че падат сметките, защото пада топлоподаването и с него и температурите в сградата...Хубаво е да се казва цялата истина, а не избирателно да се представят факти като решение - панацея. Тенденциозно и подвеждащо.

 • 9
  naniova avatar :-|
  Tzveta Naniova


  До коментар [#] от "
  dggm
  ":

  С дребната подробност, че падат сметките, защото пада топлоподаването и с него и температурите в сградата...Хубаво е да се казва цялата истина, а не избирателно да се представят факти като решение - панацея. Тенденциозно и подвеждащо.

 • 10
  naniova avatar :-|
  Tzveta Naniova


  До коментар [#] от "
  dggm
  ":

  С дребната подробност, че падат сметките, защото пада топлоподаването и с него и температурите в сградата...Хубаво е да се казва цялата истина, а не избирателно да се представят факти като решение - панацея. Тенденциозно и подвеждащо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Малки, но силни

Малки, но силни