Подкрепа и от изток, и от запад за взаимните фондове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Подкрепа и от изток, и от запад за взаимните фондове

Shutterstock

Подкрепа и от изток, и от запад за взаимните фондове

Растежът на борсите по света носи добра доходност в България, а най-добре се представят заложилите на САЩ, Русия и енергийните акции

5206 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Очакванията за повече евтини пари за по-дълго увеличиха апетита за риск на инвеститорите, кредитните спредове се свиха и акции и облигации реализираха силни ръстове."

Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт"

Българските взаимни фондове продължават да носят прилична доходност от началото на годината. И макар активите им също да се повишават, те трудно могат да се определят като конкурентна алтернатива на банковите депозити, въпреки че последните носят почти нулева доходност, и то преди да се сложи инфлацията.

Контрастът си личи и от статистиката - първите управляват около 1.6 млрд. лв. активи към момента, а на банков влог има над 50 млрд. лв. Отделно в България дялове предлагат и фондове на чуждестранни управляващи дружества – само те са привлекли около 2.5 млрд. лв. по последни данни за първото тримесечие.

Доходността и при двата вида спестявания, фондове и доходност, се влияят от лихвите – при депозитите пряко, а при фондовете косвено. Отказът на централните банки да затягат монетарните си политики чрез по-високи лихви даде нов стимул на финансовите пазари – водещи американски и глобални индекси достигнаха исторически рекорди. Това пък се отрази на доходността на взаимните фондове.

Лидерите по този показател в България инвестират част от активите си в акции на компании, листвани на чужди борси (ВИЖ ТАБЛИЦАТА). При "Астра енерджи" има лек спад на дохода спрямо първото тримесечие, когато тя беше над 20%. Интересни са подгласниците му – ПФБК Восток и "Адванс Източна Европа". И двата фонда инвестират активите си в книжа на компании от региона, но с най-голям дял в портфейлите им са акции на руски дружества. Именно те и са причината за растежа, след като акциите на руските компании се радват на истински бум от началото на годината. Нещо, което не може да се каже за българските.

Обратният завой

"Първата половина на 2019 г. беше много добра за финансовите пазари, като всички основни класове активи отбелязаха силно представяне. Основната причина беше обратният завой в политиките на водещите централни банки в отговор на появилите се сигнали за забавяне в глобалната икономика. Това доведе до рязък спад на дългосрочните лихви и съответно повиши цените на ДЦК. Очакванията за повече евтини пари за по-дълго увеличиха апетита за риск на инвеститорите, кредитните спредове се свиха и акции, и облигации реализираха силни ръстове.", коментира пред "Капитал" Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт".

При смесените балансиран о фондове лидерът "Адванс глобал трендс" инвестира в компании на борсите от развитите държави, като с най-голям дял са САЩ. На Уолстрийт през последните месеци и дни кипи истинска еуфория, а S&P500 e на поредния си исторически рекорд.

Според Радостин Бакърджиев обаче в България инвеститорите са колебливи и лекият ръст на активите под управление в страната се дължи в голяма степен на реализираната доходност през периода. "Това поведение е нормално, защото споменът за спадовете от края на 2018 г. е все още пресен, а хората действат с известен лаг в своите инвестиционни решения. Допринесе и слабото представяне на българския капиталов пазар, като SOFIX беше един от малкото индекси по света, завършили полугодието на червена територия", казва той.

И действително на пазара на взаимни фондове в България не трябва да се гледа изцяло романтично само заради положителната доходност от началото на годината. Все пак през миналата те направиха доста лошо представяне, което си личи и от постигнатото за последните 12 месеца. Причината за това беше кошмарното представяне на капиталовите пазари по света тогава. При по-консервативните фондове също има поводи за радост на инвеститорите, като първите 10 от тях са с положителна доходност за полугодието, при болшинството от тях тя е такава и за последните 12 месеца.

Горното е разбираемо, тъй като колкото по-висока е доходността, толкова по-висок е рискът и обратно. Това може да се проследи и през коефициента "Стандартно отклонение", който показва връзката между доходността и риска на взаимния фонд, или каква е границата, в която постигнатата доходност може да се отклони с даден процент. Най-нисък доход носят фондовете на паричния пазар - отрицателен, тъй като инвестират в инструменти с матуритет до 1 година. Тези фондове са и най-малко в България.

Какви са очакванията

"През 2019 г. очакваме руската икономика да продължи да се възстановява, подкрепена от няколко намаления на основния лихвен процент и сравнително стабилни цени на петрола", коментират в своя месечен бюлетин от ПФБК. Така може да се очаква, че компаниите с експозиции там може да реализират по-висока доходност, както и такива, които залагат на енергийните ресурси. Това винаги с уговорката, че постигнатата доходност не е гаранция за бъдеща такава.

"Разбира се, небето съвсем не е безоблачно, а на глобалната сцена има доста несигурност. Световната икономика продължава да се забавя, което е особено изразено в слабостта на производствения сектор. На фокус ще остане търговската война между САЩ и Китай (а и зачестяващите атаки на Тръмп към останалите търговски партньори на Щатите). Развитие по казуса би било мощен катализатор за бъдещото движение на финансовите пазари", коментира и Радостин Бакърджиев от "Елана фонд мениджмънт".

Как се представят чуждите фондове тук

За разлика от БАУД, който представя ежедневно обобщена информация за доходността на българските фондове, такава няма за чуждестранните. Тя обаче е сравнима с тези на българските схеми с аналогичен профил. Те обаче привличат и доста повече средства. От една страна, те предлагат повече разнообразие и гъвкавост, а от друга, се предлагат от банки и по-големи финансови групи с достъп до широка клиентска база. От скоро ОББ започна да предлага и пет фонда на KBC ExpertEase, които са с общи активи за 9.4 млрд. евро.

Внимание с таксите

В таблицата е представена доходност на база нетна стойност на един дял, без да са включени таксите за покупка и последващо обратно изкупуване на дялове. Това винаги трябва да се има предвид, тъй като изяжда от доходността. При всяко управляващо дружество таксите са различни, като зависи и от сумата на покупка и периода на задържане. Управляващите дружества налагат три вида такси – при покупка, при обратно изкупуване и такса за управление. Някои дружества имат високи такси за вход, но ниски за изход. Колкото е по-активен фондът и по-разнообразни инструменти има в него, може да се очаква да има и по-високи комисио ни. Обикновено варират между 0 и 2%, но има и такс и от порядъка на 3%.

Очакванията за повече евтини пари за по-дълго увеличиха апетита за риск на инвеститорите, кредитните спредове се свиха и акции и облигации реализираха силни ръстове."

Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт"

Българските взаимни фондове продължават да носят прилична доходност от началото на годината. И макар активите им също да се повишават, те трудно могат да се определят като конкурентна алтернатива на банковите депозити, въпреки че последните носят почти нулева доходност, и то преди да се сложи инфлацията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Печели ли се от SPACs

Печели ли се от SPACs

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.