Учи през телефона

Кои са най-добрите приложения за учене на чужди езици през смартфона и какви са техните предимства и недостатъци

Владеенето на повече чужди езици сваля границите при общуване с различни хора. Освен това днес, когато пътуването е бизнес и хоби на толкова много хора, ученето на нови е постоянно на дневен ред. Овладяването на език изисква голяма инвестиция на време и значително ниво на самодисциплина и постоянство. Мобилните приложения за учене на езици обаче са добра възможност за тези, които искат бързо да направят първи стъпки. Малко вероятно е единствено чрез тях да достигнете ниво на свободно владеене, но въпреки това те могат да са полезни при обогатяване на речниковия запас или просто припомняне. "Капитал" избра най-добрите приложения в тази сфера, като разглежда основните им предимства и недостатъци:

Duolingo

Duolingo е първото приложение за изучаване на чужди езици с безплатна версия, което се опита да конкурира скъпите онлайн програми за самостоятелно обучение. То вероятно е и най-популярното. Апликацията предлага курсове за изучаването на над 30 езика, като освен програми за най-популярните се предлагат и такива за преподаване на езици като иврит, хинди, унгарски и суахили. Основният език на обучение е английски. С интуитивния си интерфейс Duolingo ви позволява да постигнете естествен напредък в своите усилия да научите нов език. Започвате обучението си с прости фрази и постепенно преминавате към по-сложни. Сред основните предимства са фиксираната подредба на уроците и по-разчупения модел на изучаване на езика, който включва и слушане на подкасти например. Основният недостатък е, че програмите не са достатъчно развити за някои езици.

Duolingo стартира като безплатна програма с обещанието винаги да остане такава. Компанията държи да запази това обещание, но въпреки това предлага и абонамент. Duolingo Plus e на цена от 9.99 долара на месец, като има възможност за отстъпка, ако платите за година напред. Премиум версията е без реклами и дава възможност да използвате приложението офлайн. Софтуерът е наличен за iOS и Android, като има е десктоп версия.

Memrise

Приложението има удобен интерфейс и е изградено на базата на съвременните концепции за онлайн образование. Набляга се на методичното и постепенно запомняне на думите, като за потребителя съществуват два режима на изучаване на думи - "посяване" (когато се избира асоциация за думата) и "поливане" (когато потребителя е изпитван по различни начини за това дали е запомнил думата). Haй-пpивлeĸaтeлнoтo в Меmrіѕе e aдaптивнocттa, ĸoятo дaвa възмoжнocт зa изyчaвaнe нa нoв eзиĸ пo нaй-пoдxoдящия зa вceĸи пoтpeбитeл нaчин. Основният език на обучение е английски, а на платформата можете да напреднете както в най-популярните езици, така и норвежки, датски, турски и холандски например.

Апликацията има безплатна и платена версия и е налична както за за Android, така и iOS. Премиум версията струва 9 долара на месец, 59 долара на година или еднократно 129.99 долара. Тя е без реклами и дава офлайн достъп до уроците, както и допълнителни фукнционалности като чатботове, с които потребителите да упражняват наученото, видеоуроци от носители на езика и адаптивна технология, чрез която приложението променя начина, по който ви преподава на базата на вашата ефективност. Сред основните недостатъци са липсата на тест за определяне на нивото и фактът, че уроците са заключени, докато не завършите всички предходни.

Quizlet

Quizlet поема различен път от други онлайн платформи за обучение – приложението използва генерирано от потребителите съдържание. Макар и ограничено по обхват, Quizlet предоставя прост, ориентиран към потребителя инструмент за обучение. Интерфейсът на приложението е интуитивен и то е отличен вариант за самообучение. В безплатната версия са достъпни много от функциите, а срещу 1.99 долара годишно можете да си спестите и рекламите. Приложението е достъпно за Android и iOS, а също така има и браузър версия.

Babbel

Всеки урок в приложението трае между 10 и 15 минути, така че можете да го правите дори и в почивките, докато работите. Предлага уроци, които са подходящи и за начинаещи, и за напреднали. Приложението учи на различни думи и изрази и ви предизвиква да ги изпишете, изговорите и да ги приложите в изречения. Babbel се фокусира върху ученето по време на комуникация и обяснява граматически правила, докато се учите. Позволява и ползването офлайн – всеки потребител може да изтегли уроци и да учи по тях, дори и когато няма достъп до интернет. Освен английски поддържа испански, френски, немски, италиански, португалски, руски и други популярни езици. Приложението е налично за Android и iOS. То дава възможност за безплатен преглед на първия урок от всеки курс, а след това плановете започват от 4.95 евро на месец.

Busuu

Busuu се отличава от другите приложения за учене на езици по своята интерактивност – през платформата имате възможността да общувате с останалите потребители и дори да коригирате грешките им. Това обаче е и най-големият недостатък на приложението – няма как да сте сигурни, че обратната връзка винаги е вярна. Платформата дава по-малък избор на езици в сравнение с другите подобни, но най-популярните са налични – английски, немски, испански, италиански, френски, японски, китайски, руски, арабски. Въпреки скромната колекция от езикови курсове съдържанието им е първокласно и приложението може да бъде причислено към групата на онлайн програмите за самостоятелно обучение като Rosetta Stone.

Приложението има безплатна и платена версия и е налично както за Android и iOS, така и през браузър. Годишният абонамент е на цена от 69.99 долара, като когато предплатите за две години напред крайната цена става 119.99 долара, или 4.99 долара месечно. Потребителите, които използват само безплатната версия, са доста ограничени спрямо тези, които ползват свободните версии на други подобни приложения. Граматическите упражнения, обратната връзка от други потребители, както и офлайн достъпа до уроците могат да бъдат намерени единствено в премиум версията.
Lіnguаlіа

Lіnguаlіа пoвeчe пpиличa нa coциaлнa мpeжa, ĸoятo ви cвъpзвa c xopa oт вcичĸи ĸpaищa нa cвeтa, ĸoитo пoмaгaт зa изyчaвaнeтo и пpaĸтиĸyвaнeтo нa нoв eзиĸ. Pecypcът ce бaзиpa нa фyнĸция c имe Lіngu, ĸoятo e нeщo ĸaтo личeн yчитeл пo чyжд eзиĸ, ĸoйтo cлeди нaпpeдъĸa и дaвa пepcoнaлни ypoци, нo caмo ĸoгaтo имaтe cвoбoднo вpeмe. Изпoлзвaт ce и флaшĸapти, диaлoзи, ayдиoфaйлoвe и yпpaжнeния. Основният му недостатък е, че предлага курсове само по английски и испански език. Приложението е безплатно, има версия както за Android и iOS, а също така е достъпно и през браузър.

Още от Капитал