Новият безплатен брокер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новият безплатен брокер

Revolut

Новият безплатен брокер

Търговията с акции без комисиона става по-достъпна благодарение на млади подривни компании

17361 прочитания

Revolut

© Revolut


Темата накратко
 • От няколко седмици тя е валидна и в България, след като Revolut пусна услугата си Trading.
 • Платформите по-скоро ще отнемат дял от търговията на дребно, отколкото от големите играчи.

Инвестирането на капиталовите пазари винаги е било запазена територия за големите и професионални инвеститори. Малцина са малките, които са успели да се задържат и справят с предизвикателствата на борсовата търговия – високи минимални суми за инвестиция и такси върху сделките, навлизане на сложни финансови инструменти, непрозрачност и неясни правила при някои международни брокери и платформи, които просто изхвърлят дребните от играта. Като се добавят и генетичната сложност на пазарите и нуждата от постоянни анализи и следене на процесите, нещата стават още по-сложни. Затова и през последните години започнаха да се развиват все повече бизнес модели, които да заобиколят поне една част от горните бариери. В САЩ съоснованата от българина Владимир Тенев Robinhood направи истинска революция в търговията с акции без комисиона, в Англия на този принцип действа и Freetrade. Те обаче не са достъпни оттук.

Revolut-ция и в България

От края на юли в този сегмент навлезе и компанията за парични трансфери с банков лиценз Revolut. Към момента тя предлага достъп до 300 от най-търгуваните акции на водещите американски борси NYSE и NASDAQ. Търговията с тях става през самото приложение, като в началото право на това ще имат единствено потребителите на най-скъпия план - Metal, а след няколко седмици се очаква достъп до него да получат Premium абонатите и тези на най-ниския безплатен план, но с по-ограничен брой безплатни транзакции (още в таблицата). Услугата е валидна и от България. По последни данни от Rеvolut, предоставени на "Капитал", абонатите на платформата в страната са 60 хил. От тях 6800 имат най-високия план Metal, което означава, че вече имат директен достъп до търговията без такси. В глобален мащаб абонатите ѝ са 6.4 млн.

За безплатната услуга на Revolut има няколко обяснения. По-философското е, че компанията за разплащания, която от няколко месеца има и банков лиценз за ЕС от Литва, иска да направи достъпа до фондовите борси за обикновените хора и тези без големи възможности по-лесен. В този дух беше и изказването на Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut, при обявяването на услугата. "Инвестирането във фондовата борса твърде дълго вече е отвъд достъпа на обикновения потребител, което води до видимо недоволство от страна на хората, тъй като те търсят ефективни начини да извлекат максимална полза от спестяванията си. За нас беше важно да се уверим, че инвестирането чрез Revolut е евтино, лесно за ползване и достъпно за всички, дори ако те искат да опитат с много малки суми."

В по-практичен план с този си ход финтекът от Лондон хвърля директно ръкавицата към компании като Robinhood и Freetrade, които вече развалиха съня на традиционните брокери. От друга страна, Revolut отдавна не е само компания за разплащания, а нещо като универсален финансов хъб. В нея освен плащания (в зависимост от абонамента) може да се кандидатства за заеми, правят се медицински и пътни застроховки, има достъп до лондж на 1000 летища по света, валутен обмен, търговия с криптовалути. А банковият й лиценз е само заявка, че услугите, които предлага, ще са още повече. Затова и въвеждането на Revolut Trading изглежда като естествено допълнение към портфолиото й от услуги, освен това най-вероятно ще стимулира и клиентите да използват повече приложението.

Навлизане в запазени територии

Главният канал за излаз на чуждите пазари са платформите за търговия, които се предлагат от повечето лицензирани инвестиционни посредници в България. При повечето от тях се изисква подписване на договор, инсталиране на мобилна или десктоп версия на платформата.

По принцип те са приоритет за професионалните инвеститори, но през тях са започвали и незапознати играчи, желаещи да си осигурят алтернативна доходност. Често последното е било причина за много загуби, тъй като един от основните инструменти за търговия на чуждите пазари са "договорите за разлика" (CFD), при които няма реална собственост на актива, а само се следи 1 към 1 неговата стойност. И понеже изискванията в чужбина са много високи като суми, брокерите предлагат маржин, или заем, при който инвеститорът купува CFD за много по-голям обем, отколкото може да си позволи.

Проблемът е, че ако акцията тръгне рязко надолу, загубите от нея бързо изяждат сумата за гаранция и така позицията му може да бъде закрита и да загуби изцяло вложеното. Заради неопитност и непознаване на пазара между 60 и 80% от начинаещите инвеститори в CFD са загубили парите си, което пък още през миналата година стана повод Европейската комисия да промени правилата за търговия с тях. Другият проблем е, че без договор за разлика желаещият инвеститор трябва да задели много голяма сума, която да е непосилна.

Една от целите на новите компании е именно тази – да дадат възможност на хора с по-малки възможности да излязат на пазара на акции. Revolut работи с брокера DriveWealth, като позволява да се купуват т.нар. частични акции (fractional shares) за по 1 долар. Това е едно от най-големите предимства на приложението и позволява да се инвестира в компании, чиято стойност на акция е много висока и често е бариeра за онези, които не разполагат с големи суми – например една акция на Alphabet е около 1200 долара. При сделки в Revolut се притежават реалните акции, които са в подсметката на брокера партньор.

Към момента услугата за търговия с акции без комисиона на Revolut e достъпна за собствениците на метална карта, чийто абонамент е 25.99 лв. На месец те ще имат право на 100 безплатни сделки на месец, докато клиентите на Premium ще бъдат ограничени до осем, а на безплатния Standard до три. В България сделки без такси, но само със CFD, предлага и Trader.bg чрез платформата Trading 212, която е създадена в София и след като получи регулаторно одобрение в Лондон, се регистрира там. През есента на миналата година пред FT един от създателите й Иван Ашимов заявява: "Реалната стойност на търговията с акции е много ниска, няколко пенита. Рано или късно всеки ще започне да предлага евтини начини за търговия."

Сравнението с класическите брокери

В момента в България през традиционен брокер таксата за търговия е между 0.01 и 0.02 долара на акция, или процент, но често има и минимум на сделка – между 2 и 15 долара за акции в САЩ, до 8-18 паунда на сделка за акции в Англия, около 12 евро на сделка за борси от еврозоната. При договорите за разлика при по-големите посредници минималната такса е 2-4 евро на сделка, но има и олихвяване на осигурените средства на маржин, което често е лихвата на Фед/ЕЦБ или Libor + 3% годишно. Обикновено когато има комисиона под формата на процент от сделката и минимална сума, посредникът начислява по-високата сума.

Таксите във Великобритания също са супервисоки - най-големият местен онлайн брокер Hargreaves Lansdown взима между 11.95 и 5.95 паунда на сделка в зависимост от броя и честотата на транзакциите.

Което пък автоматично прави горните тарифи на Revolut видимо атрактивни - дори и да приемем, че за 312 лв. на година (абонаментът за Metal) се правят само 1200 сделки, което е доста активно управление на портфейл, това прави средно по 0.26 лв. на сделка. А в този пакет се включват и доста други разплащателни и банкови услуги. Освен това посредниците начисляват и такса при теглене на пари от сметките, докато при Revolut такава няма до определена сума - при Metal пакетът е без такса до 1350 лв. на месец, след това е 2% от сумата.

Сделки, направени отвъд тези лимити, ще имат такса от 1 паунд, докато годишната такса за съхранение на парични средства (annual custody fee) ще бъде 0.01%, или при инвестиция за 10 000 лв. таксата е 1 лв. Сделките ще се извършват в рамките на работното време на съотвените борси, което е от 16.30 ч. до 11.00 ч. българско време, като стойността на портфейла се изчислява на база последната цена на акцията. Инвестиционните посредници също имат такса за съхранение на активите, а някои от тях имат и такса за неактивност - ако не са сключени сделки в определен период - месец и повече, налагат "наказателна" такса. Последната може да е и 100 валутни единици.

И малко минуси

Единият от минусите при Revolut е, че има ограничение за инвестиции в само 300 от най-големите компании в САЩ. От компанията твърдят, че ще увеличат портфолиото от предлагани инструменти с такива от Европа и Азия. И признават, че разработката на услугата не е лесна работа и е отнела повече време, отколкото са предполагали. Освен това финтек компанията не предлага покупка на акции с пари назаем. Тук е спорно дали това е плюс или минус, доколкото търговията на маржин е изкусителна, но и е причина за големи загуби при дребните инвеститори. Това, което липсва при новите подривни платформи, е и голямата функционалност на традиционните - интерактивни графики за технически анализ, новини, всякакви инструменти... Което обаче за обикновения инвеститор може да е и объркващо и трудно за работа. Трудно е да се отговори доколко новите платформи за безплатна търговия ще отхапят съществен пазарен дял от традиционните брокери, но едно е сигурно - търговията и достъпът до фондовите борси вече ще са различни. А засиленият интерес може да е от полза за всички играчи.

Как им излиза сметката

Платформите за търговия без такси залагат предимно на оптимизация на процеса и разходите си и на платените си абонаменти. Подривните компании работят лпредимно само с екипи от инженери, не поддържат скъпи офиси и канали за продажби, почти всички се случва онлайн, което им позволява да намалят разходите си. Robinhood например дава право и на други разработчици да използват нейния модел и да предлагат търговия без такси. След като компанията пусна и пакета си Gold, това засили интереса към нея както от клиенти, така и от инвеститорите. Пакетът дава възможност на инвеститорите да търгуват веднага, както и със средства назаем. Когато няма комисиона, се печели и от спредовете между котировките купува и продава, валутните разлики и т.н.
Темата накратко
 • От няколко седмици тя е валидна и в България, след като Revolut пусна услугата си Trading.
 • Платформите по-скоро ще отнемат дял от търговията на дребно, отколкото от големите играчи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Защо ползвате думата "лондж" след като в българския език имаме "чакалня"?

  Страх ви е да не си развалите имиджа ли? Защото чакалнята се асоциира с мизерните автогари от времето на бай Тошо?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.