Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

Споделеното peer-to-peer финансиране и осигуряването на доходност от него добива все по-голяма популярност в световен мащаб, като става все по-разпространено и в България. Доскоро в страната услугите си предлагаха две p2p платформи – Iuvo и Klear, като към тях се присъединява и Cashlend.

Новият играч

Компанията започва да работи през 2017 г., като е основана от Венелин Тодоров и Симеон Андонов. От тогава до сега през платформата 176 инвеститора са отпуснали 6353 заема на 4 хил. клиента, а общата им стойност е малко под 2 млн. лева. Привлечените средства са предимно от България. Платформата дава възможност на инвеститорите да получат годишна възвращаемост до 18% чрез инвестиране на средствата им в микрокредити на предварително одобрени от експертите на Cashlend кредитополучатели.

Традиционно за р2р платформите Cashlend печели от разликата между доходността, която дава на ивеститорите и лихвата върху отпуснатите на кредиполучателите парични средства. Инвестицията чрез платформата носи фиксирана месечна доходност от 1.5% върху инвестираната сума за времето на инвестицията.

Плюсът на схемата е, че в случай на необслужване на даден кредит Cashlend поема ангажимент към инвеститорите - ако кредиполучателят закъснее с плащането на вноските по кредита си с повече от 30 дни, платформата изкупува обратно инвестицията и се задължава да възстанови остатъка от инвестираната сума заедно с натрупаната до момента доходност. Инвестираната сума и доходността по нея се получават обратно по банковата сметка на инвеститора на равни месечни вноски всеки месец до пълното изплащане на кредита.

При обратно изкупуване на инвестиция Cashlend връща на инвеститорите пропорционално остатъчната цена на вземането наред с начислените в полза на инвеститора специфични плащания към датата на обратното изкупуване. Ако пък инвеститорът се нуждае от средствата, които е вложил в платформата, Cashlend ще ги върне в банковата му сметка в срок от 30 дни заедно с натрупаната до момента доходност.

Несигурността обаче остава, тъй като платформите за подобен тип кредитиране не разполагат с лиценз от БНБ и поверените на тях средства не представляват депозити, тоест не са гарантирани от държавата в размер до 100 хил. евро, както е при банковите влогове в случай на фалит.

Какво предстои

Понастоящем платформата работи с един оригинатор – основаната през 2016 г. компания за бързи кредити mycredit.bg. Въпреки стабилния растеж Cashlend не прибързва с добавянето на нови оригинатори към мрежата си от партньори, макар към нея да има интерес от тяхна страна. "Искаме да установим стабилни отношения, за да можем да продължим да даваме стабилна гаранция на нашите инвеститори", коментира основателят и главен изпълнителен директор на Cashlend Венелин Тодоров.

За първите девет месеца на годината от компанията отчитат над 20 пъти ръст спрямо същия период на предходната година. "Успяваме да поддържаме лична връзка с нашите инвеститори, което е от изключително голямо значение както за тях, така и за нас - на това се дължи растежът ни", добавя Тодоров.