Цените на акциите падат, да се възползваш от това е изкуство

Поглед през падащия борсов пазар

Има порода инвеститори, за които спадът в стойността на активите представлява възможност
Има порода инвеститори, за които спадът в стойността на активите представлява възможност    ©  Shutterstock
Има порода инвеститори, за които спадът в стойността на активите представлява възможност
Има порода инвеститори, за които спадът в стойността на активите представлява възможност    ©  Shutterstock

Сам Спейд - детективът в криминалния роман на Дашиъл Хамет "Малтийският сокол", разказва история за случай на изчезнал човек. Флиткрафт, обикновен човек, е почти убит от падаща метална конструкция. Изправен пред случайността на живота, той решава на случаен принцип да изчезне. След като обикаля с години, той взима решението да се установи и да започне нов живот, много подобен на стария - брак, деца и голф след работа. "Той се приспособи към падащите греди, а когато те спряха да падат - той се адаптира и към това", казва Спайд в книгата.

Вирусът Covid-19 падна от небето подобно на гредата, която за малко не уцели Флиткрафт. Инвеститорите са разтърсени. Мнозина от тях още се приспособяват към свят на "падащи греди". И ще мине известно време, преди да свикнат и с факта, че в даден момент те няма да падат. Междувременно новините за икономиката се влошават. А лошите не влияят добре на цените на акциите.

Ако сте на път да се пенсионирате или очаквате доходи предимно от акции, всичко това най-вероятно ще ви навреди. Има порода инвеститори обаче, за които спадът в стойността на активите представлява възможност. Ако цените на книжата се понижават в синхрон със свиването на печалбите, то не може да се очаква те да поевтиняват още много. Но при рецесиите те са склонни да падат с много повече, а съобразителните инвеститори могат да извлекат добри печалби от това.

Неизбежният спад

Икономическите спадове са, или поне на теория са, неизбежна част от живота на инвеститорите. Добра работеща дефиниция за тях е "промяна на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), който причинява значим удар върху краткосрочните корпоративни парични потоци, за които акционерите претендират". Този удар изглежда сигурен тази година. Но в крайна сметка в един момент спадът отстъпва място на възстановяването. Само малка част от компаниите ще фалират. Същевременно акциите са "вечни" ценни книжа. В този смисъл печалбите, стопени от рецесията, могат да се разглеждат като годишен чек за дивидент, който се губи по пощата и не се възстановява. Това ще удари вашето богатство, но вие имате право на плащания до неопределен момент в бъдещето. Именно те са смисълът и стойността на акцията.

Затова и по принцип инвеститорите не трябва да изискват големи отстъпки от цените по време на рецесия. Но на практика го правят. По време на срива фондовите пазари през 2008-2009 г. например индексът S&P500 падна с почти 50% за няколко месеца. Въпреки че тогава рецесията беше особено брутална, тя не доведе до исторически дъна на индекса. Подобни резки спадове при кризи в миналото също са били почти толкова големи. Ясно е, че много акционери не могат да ги пренебрегнат. Ако искате, наречете го паника, но тя е "твърде човешка". Когато гредата удари тротоара до него, Флиткрафт "почувства, че някой е свалил капака на живота и го е оставил да разгледа произведенията му". Големите икономически спадове засягат хората по подобен начин. Изведнъж рисковете сякаш са навсякъде - заплашват вашата работа, вашия бизнес, вашата пенсия и начина ви на живот. И изглежда неразумно да се държат акции.

Да се възползваш от момента

Най-простият, основан на правила начин за инвеститорите да се възползват от по-ниските цени на акциите е ребалансирането на портфейла. Инвеститор, който инвестира в съотношение 50/50 или 60/40 между акции и облигации, продава облигациите, когато цените им растат и лихвите падат и купува акции, чиито цени са паднали. Това се прави веднъж месечно или веднъж на тримесечие, за да се поддържа балансът постоянен. Една по-смела група инвеститори държи пари в резерв, за да може да се възползва от изгодните цени, когато пазарите се отдръпнат от по-рисковите акции и активи. "Има момент, в който си казвам, че някоя акция става интересна", коментира един инвеститор. Прагът, в който дадени рискови книжа стават привлекателни, е спад от поне 20%, а за инвеститорите, чиято инвестиционна стратегия се базира на това да купуват най-евтините акции, може да достигне и до 40%.

Един опитен акционер трябва да има списък - книжа на компании, които би искал да притежава, ако станат по-евтини по време на текущата разпродажба. В настоящата обстановка опитните играчи на пазара се хвалят, че планират да заредят "качествени запаси" на добри цени, когато фондовите пазари наистина се сринат. За жалост животът не е толкова прост. Качествените акции - такива на компании с бизнес модел, който трудно би могъл да бъде подражаван от конкурентите, не са толкова много, скъпи са и цените им са едва леко надолу. Междувременно акциите, които не са сред любимите на повечето инвеститори и които се разпродават на многократно по-ниска цена от печалбата, която носят, са станали дори още по-евтини. Такива фирми са в отрасли, чиито дългосрочни перспективи изглеждат по-скоро мрачни - банки, производители на автомобили, петролни компании и т.н. Притежанието на техни книжа е неблагодарно преживяване. Печалбите им тепърва предстои да бъдат смазани от забрани за пътуване, нарушения във веригата за доставки и други подобни. Но ниската им цена ще привлече интереса на по-смелите инвеститори.

Флиткрафт беше шокиран, когато откри с колко случайности е изпълнен животът. Сдържаният Сам Спейд вече разбира това. Инвеститорите от вида "Спейд" знаят, че цените на предпочитаните акции падат и се приспособяват към това. Те също знаят, че в някакъв момент те спират да падат. Именно това им позволява да купуват акции, когато цените ударят тротоара.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved