Хей, Google, пусни прахосмукачката

Пет предложения за почистващи роботи на пазара

За мнозина тази информация може и да е изненада, но прахосмукачките робот не са нещо ново. Те са на пазара от десетилетия - първата, произведена от Electrolux, излиза още през 1996 г. Но едва през последните години се превърнаха в по-разпознаваем (и качествен продукт), тъй като се появиха все повече модели, а новите технологии ги направиха и по-умни. Днес те са част от смарт дома, може да се контролират с гласов асистент и имат толкова сензори, че могат да правят детайлни карти на стаите. На практика те никога няма да изместят изцяло чистенето на ръка и традиционните прахосмукачки, но са добро средство за поддържане на къщата, редовно премахване на косми, боклуци и т.н. В момента предлаганите модели са много и цените им може да надхвърлят 1500 лв. и нагоре. Огромният избор може да обърка потребителите, а и не всяка прахосмукачка може да се справя успешно с всички поставени задачи. В "Капитал" подбрахме няколко модела, като се фокусирахме върху машини от по-достъпните класове.

iRobot Roomba 676

500 лв.

iRobot e един от най-уважаваните играчи и установени лидери на пазара, а Roomba 676 е сред най-търсените модели на компанията. Прахосмукачката може да се нагажда спрямо различните повърхности и среда чрез функцията iAdapt. Така тя може да обръща повече внимание на силно замърсени места и да ги почиства по-дълбоко. Не поддържа възможностите на по-скъпи модели като създаване на карти, но може да бъде управлявана чрез приложението iRobot HOME, както и с гласови команди през Alexa или Google Assistant. Потребителите може и да настройват определени часове за чистене, както и да я включват дистанционно да почиства, когато са извън дома.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1С

450 лв.

Xiaomi е сред водещите компании на пазара на робот прахосмукачки, като e инвеститор и в друг играч - Roborock. Тя има предложения в най-различни ценови класове, а избрахме Mi Robot Vacuum Mop 1C заради множеството възможности спрямо добрата цената. Моделът предлага сухо и мокро почистване с автоматичен контрол на водата, управление през мобилното приложение Mi Home. През него машината може и да се ъпдейтва за добавяне на нови функции. Чрез двойния си жироскоп със 160-градусова камера и оптичен сензор създава подробни карти на помещенията, които запаметява. Потребителят може да избира през приложението кои стаи да почиства, като може да слага и виртуални прегради. Може да се контролира чрез Google Assistant и Alexa.

Ecovacs DEEBOT 901

750 лв.

DEEBOT 901 на компанията Ecovacs може да работи с Alexa, Google Assistant и през смартфон приложение. Водещата й функция е възможността за картографиране на дома чрез системата Smart Navi 3.0. А потребителят може да определи кои стаи да се почистват и кога, дали някои да бъдат приоритизирани пред други и т.н. Потребителите може да слагат виртуални прегради на някои области в къщата, например купичките на домашния любимец, които да бъдат пропускани от Deebot 901. След привършване на батерията машината сама се прибира, за да се зареди, и после продължава почистването. През приложението на Ecovacs може да се изтеглят нови версии на софтуера на прахосмукачката. Един от малкото минуси е, че не може да почиства черни подове.

Roborock S6

950 лв.

Roborock S6 е единствената в този списък, която използва Lidar технология за по-добро навигиране и картографиране на помещенията. Може да почисти една стая или цялата къща. Чрез алгоритъма си за адаптивно движение S6 изчислява най-добрия път за чистене на едно помещение на базата на размера и формата му - някои стаи чисти на зигзаг, но коридорите например минава на дълги отсечки. Поддържа управление чрез Alexa, Siri и Google Assistant. Може да почиства сухо и мокро до 2.5 часа. Обновява се редовно през приложението, като добавя нови функционалности.

Eufy RoboVac 11S

400 лв.

Eufy RoboVac 11S на Anker e сред най-достъпните модели на пазара спрямо възможностите, които предлага. Той е много тих, а заради ниския си профил може да влиза, без да се заклещва на места, където други прахосмукачки не достигат, като може да почиства и килими, и твърди повърхности. Все пак е най-подходящ за малки жилища. Затруднява се от "рошави" килими, но пък може да избягва падането от стълби. Батерията му издържа до 100 мин. чистене, а след приключване на сесията той се самозарежда до 100% за 180 минути. Може да бъде контролиран през включеното дистанционно, но не поддържа Wi-Fi и интеграция с приложението на Eufy.

Още от Капитал