След плах опит за възстановяване европейските акции пак тръгнаха надолу, петролът с лек ръст

Общоевропейският Stoxx 600 възстанови 3% по време на сутрешната търговия, като впоследствие изтри спечеленото

Европейските акции възстановиха част от загубите от началото на седмицата във вторник сутринта, след което отново тръгнаха надолу. Все по-голямото разпространение на коронавируса наред с предприетите мерки като затваряне на границите в редица държави и ограничаването на производството удрят настроенията на инвеститорите. В допълнение страховете от очакваната рецесия се засилват, което допринася към спадовете. Същевременно цените на петрола също тръгнаха леко нагоре във вторник.

Общоевропейският Stoxx 600 падна с малко над 1% в ранната търговия във вторник, след като сутринта се опита да навакса малка част от вчерашния срив, когато загуби повече от една трета от стойността си. Най-тежко ударени са компаниите от сектора на пътуванията и развлеченията, чиито акции паднаха с още 10%, тъй като разпространението на коронавируса и затварянето на границите продължава да затруднява сектора.

Подобно е представянето и на другите европейски индекси - лондонският FTSE 100 също се понижи с близо процент по обяд, след като опита да навакса частично загубите от понеделник. Във Франкфурт германският Dax бележи спад с 0.90%, а френският CAC 40 е надолу с 0.80%.Петролът сорт брент се търгува на цена от 31.69 долара за барел, като отчита почти незначителен ръст, а американският лек петрол е на цена от 29.15 долара за барел с ръст от над 1%.

Сутринта суровина започна да се възстановява като тръгна нагоре с над 4% преди отново да изтрие загубите по обяд. Съединените щати заявиха, че ще се възползват от ниските цени на петрола, за да запълнят своя стратегически петролен резерв, а други държави и компании също планират подобни мерки. "Ако презапасяването удари търсенето, цените на петрола ще претърпят допълнителен удар - тогава всички трябва да се надяват, че спорът между Саудитска Арабия и Русия ще бъде решен", коментира анализаторът от AxiCorp Стивън Ин.

Инвеститорите в цяла Азия бяха по-предпазливи. Японският индекс Nikkei 225 завърши деня малко над нулата. В континентален Китай показателят Shanghai Composite затвори с понижение от 0.3%. В Хонконг акциите приключиха деня с 0.1% нагоре. Един от най-големите губещи в региона бяха акциите в Южна Корея. Индексът Kospi падна с 2.5% във вторник. Най-големият печеливш е в Австралия, където индексът S&P-ASX 200 отбеляза ръст от 5.8%, след като вчера отчете най-големия еднодневен спад в историята си.

Още засегнати

Германският производител на автомобили Volkswagen обяви във вторник, че ще преустанови производството си от петък, като същевременно направи предупреждение за годишните си резултати. Акциите на компанията бележат спадове заради епидемията. Тя е поредната, която спира дейността си, след като Peugeot, Renault, Fiat и Ford вече затвориха някои от заводите си в Европа. Решението на Volkswagen е индикация, че опасенията за проблемите с веригата за доставки пречат на производителите да продължат да работят нормално.

Производителят на самолети Airbus също заяви, че във вторник ще спре производството във Франция и Испания за следващите четири дни, докато предприема мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.